20 april 2024

Redaktionen

måndag, 20 augusti 2012 17:43

John Lindell ny ekonomichef på Förvaltaren

alt
John Lindell lämnar Jernhusen.

 

John Lindell börjar den 15 september som ny chef för Ekonomi/Finans på Fastighets AB Förvaltaren i Sundbyberg. John kommer närmast från Jernhusen och befattningen som ekonomichef.


– När vi nu går in i ett mycket expansivt skede känns det extra roligt att kunna rekrytera en så stark kraft till företaget, säger Anette Sand, vd på Förvaltaren.


Under de senaste åren har Förvaltaren lyft de ekonomiska nyckeltalen som nu är klart bättre än SABO-snittet för regionen. De kommande åren väntar en viktig föryngring och utveckling av fastighetsportföljen. Idag köar

40 000 personer för en lägenhet hos Förvaltaren.

– I den femtonåriga utvecklingsplanen finns renoveringar, nyproduktion av 1 000 hyresrätter, stadsförnyelse och förvärv där vi strävar efter en bättre balans i fastighetsportföljen. Med John stärker vi nu också upp oss inom projektstyrning och projektuppföljning säger Anette Sand.

Totalt handlar det om investeringar i mångmiljardklassen vilket särskilt kräver en professionell hantering av finanssidan. Idag har Förvaltaren en belåningsgrad på drygt 20 %.

– Den uppgraderade ratingen till ”AA-/Stable/A-1+” är ett kvitto på att vi har starka ekonomiska förutsättningar att genomföra vår ambitiösa plan, tillägger Anette Sand.

Förvaltarens tidigare chef för Ekonomi/Finans, Magnus Ekström, går till HSB och tjänsten som finanschef.

alt
Länsförsäkringar Liv och vd Jörgen Svensson har haft problem med solvensen.

 

Länsförsäkringar Liv (tradlivbolaget) påbörjade vid halvårsskiftet 2011 ett arbete med att stärka nyckeltalen vilket successiva förändringar i placeringsportföljen. Under hösten 2011 såldes Fondlivbolaget till Länsförsäkringar AB och under våren 2012 såldes en del av fastighetsinnehavet till bland andra Folksam och Humlegården. Sedan juli i år har Länsförsäkringar Liv minskat innehavet i onoterade aktier.

 

– Genom förändringarna i placeringsportföljen stärks nyckeltalen och våra möjligheter att leva upp till framtida Solvens II-regler. Samtliga förändringar sker enligt den plan som fastställdes förra hösten, säger Jörgen Svensson, vd på Länsförsäkringar Liv.

fredag, 17 augusti 2012 17:47

Newsec ökar i Norge

alt
Björn Lindeborg, vd Newsec Asset Management.

 

Newsec har förvärvat resterande 49 procent av aktierna i First Newsec Asset Management. Säljare är First Securities, ett helägt dotterbolag till Swedbank. Det numera helägda bolaget grundades 2010 genom ett joint venture mellan First Securities och Newsec. Bolaget, som förvaltar omkring 350 000 kvm främst i Norge men även i Baltikum, har en bred och djup kompetens inom tillgångsförvaltning av kommersiella fastigheter. I samband med affären byter bolaget, som omsätter 20 Mkr, namn till Newsec Asset Management AS.

 

– Med det nu helägda bolaget som plattform samt support från vår norska rådgivningsverksamhet har vi som ambition att växa rejält i Norge framöver. Det finns stora synergier med vår övriga förvaltningsverksamhet som kommer att skapa mervärde för våra kunder framöver, säger Björn Lindeborg, vd Newsec Asset Management.

 

Newsec Asset Management förvaltar totalt över 1 000 fastigheter om 9,5 miljoner kvm. 

fredag, 17 augusti 2012 17:41

Skanska bygger om i Örebro för 600 Mkr

alt
Skanska ska bygga om stadsdelen Vivalla i Örebro för 600 Mkr.

 

 

Skanska har tecknat ett partneringavtal med ÖrebroBostäder (ÖBO) för om- och nybyggnad av stadsdelen Vivalla i Örebro. Kontraktet innebär renovering, rivning, nybyggnation, stora förändringar för utemiljön. Kontraktet gäller för fyra år. Avtalet innefattar åtta deletapper med ett totalt ordervärde om 600 Mkr. Separata överenskommelser träffas inför starten av varje enskild etapp.

 

Det första steget i förnyelsen av Vivalla sker vid Visgatan. Tanken är att skapa en stadsdel med personliga kvarter, med hus och gårdar som ser olika ut. I fokus står också att göra befintliga hus mer energieffektiva. Det handlar om att bygga en hållbar boendemiljö för framtiden, såväl ekonomiskt och ekologiskt som socialt. För detta har ÖBO också erhållit stöd från Delegationen för Hållbara städer.


En annan del av projektet är att ge arbetslösa boende i stadsdelen en chans att få arbete. Tillsammans med ÖrebroBostäder kommer Skanska att skapa praktikplatser och ge utbildning som förhoppningsvis kan skapa framtida arbeten för de arbetslösa.            

 

– Vi är väldigt glada och stolta för att ha fått förtroendet av ÖrebroBostäder AB att bidra med vårt kunnande och engagemang i detta projekt. Det är inte bara ett traditionellt byggprojekt, utan innehåller även sociala aspekter i form av en arbetsmarknadssatsning för arbetslösa. Den här insatsen ligger väl i linje med Skanskas syn på samhällsbyggande; att utveckla våra städer på ett hållbart sätt, säger Patrik Ihrstedt, distriktschef, Skanska Sverige AB.

fredag, 17 augusti 2012 16:12

Davelid, ny vd för NIRAS

alt
Markus Davelid, 39, blir vd för NIRAS Sverige den 31 augusti.

 

alt

Jan Leife, 52, lämnar vd-skapet på NIRAS Sverige för verksamhet i Boston. Foto: Cato Lein.

 

Markus Davelid, 39, blir vd för NIRAS Sverige den 31 augusti. NIRAS är med cirka 1 300 anställda ett av norra Europas ledande konsultföretag inom fastigheter, infrastruktur och miljö med anställda i Danmark, Sverige, Finland, Polen och Estland. NIRAS Sverige har cirka 150 anställda på sju orter: Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Uppsala och Umeå.

 

Totalt omsätter koncernen NIRAS drygt 120 MEUR. Affärsidén för NIRAS i Sverige är att skapa hållbar lönsamhet genom att erbjuda ledande konsulttjänster inom fastigheter, lokaler, samhällsbyggande, miljö och klimat.

 

Markus Davelid, som idag är internationell direktör, kom till NIRAS för cirka 8 år då NIRAS förvärvade bolaget Scanagri.

 

Davelid efterträder Jan Leife, 52. Han kom till TP Group år 2003, först som affärsområdeschef och sedan som vd år 2007. År 2008 förvärvade NIRAS TP Group.

 

Leife, som är civilekonom, har arbetat som business- och finanscontroller i bland annat Ernst & Young, Electrolux, Grant Thornton och Cederroth. Han har även verkat med eget företag som fastighetskonsult åt bland annat SISAB och Stadshypotek.

 

Nu flyttar Jan Leife tillsammans med sin hustru till Boston, Massachusetts, där han ska verka som konsult med eget företag. I en intervju säger han att han framförallt ska hjälpa svenska företag som vill verka på den amerikanska marknaden och han framhåller att regionen Boston är en av de starkaste i USA, särskilt inom Biotech.

fredag, 17 augusti 2012 16:07

Fredrik Eliasson i ny roll på Aberdeen

alt
Fredrik Eliasson blir Fund Manager på Aberdeen.

 

Fredrik Eliasson har blivit Fund Manager på Aberdeen Asset Management och kommer att ansvara för Aberdeens nya bostadsfond, efter att under de senaste tre åren arbetat med internationella investeringar inom Aberdeen.


Tidigare har Eliasson varit verksam inom rådgivning och investeringar på bland annat Catella och Investor. Han har även förvaltat statliga bolag hos Näringsdepartementet.

torsdag, 16 augusti 2012 21:53

Två miljoner tomma bostäder i Spanien

alt
Alltför många byggprojekt har inte slutförst i Spanien.

 

Priserna på fastigheter rasar på allvar i Spanien. Huspriserna sjönk med 11,2 procent bara under juli månad. Sedan finanskrisen 2008/2009 har huspriserna i snitt gått ned med 31 procent i Spanien.

 

The Guardian uppskattar att det finns 2 miljoner osålda bostäder i Spanien, vilket kan jämföras med vad jag skrev i krönikan Bankkrascherna och Sverige, att det år 2006 färdigställdes i Spanien 800 000 bostäder och att det under år 2007 byggdes ytterligare 700 000.

 

Inte undra på att priserna faller när det byggdes 1,5 miljoner bostäder i Spanien under år 2006 och år 2007. Generellt har huspriserna rasat i hela Spanien, även i de stora städerna vid Medelhavet.

 

De största prisfallen i år har skett i Balearerna (med Mallorca) och på Kanarieöarna, där huspriserna sjönk i snitt med hela 14 procent under juli månad.

 

Nu förväntas priserna falla ytterligare bland annat på grund av att den spanska regeringen har beslutat att höja momsen vid husköp, från 10 procent till 14 procent, under nästa år.

 

Generellt vill fastighetsmäklarna inte avslöja sina rabatter, men i Costa, med många nybyggda hus, har huspriserna halverats.

 

Kombinationen av fallande priser, låga räntor, en svag euro och att spanska banker dumpar husen, gör att det blir ett alltmer attraktivt alternativ för britter att köpa ett fritidshus eller ett pensionärsboende vid havet i Spanien. SF

torsdag, 16 augusti 2012 21:50

NCC ökade vinsten till 210 Mkr

alt
Peter Wågström, vd NCC.

 

Samtliga affärsområden inom NCC ökade omsättningen under årets första sex månader och för koncernen som helhet steg den till 24,4 Mdr kr (21,4). Högre volymer och bättre marginaler inom bostads- och fastighetsutvecklingen bidrog till att rörelseresultatet förbättrades till 387 Mkr (265). Vinsten efter skatt ökade till 210 Mkr (131), motsvarande 1,93 kr (1,20) per aktie.

 

Samtidigt minskade uppdragen för byggverksamheterna i Sverige och Danmark, vilket medverkade till att den totala orderingången föll till 27,2 Mdr kr (30,4). Orderstocken vid periodens slut uppgick till 49 116 Mkr – en ökning med 2 802 Mkr under perioden.

 

För närvarande går bostadsmarknaderna i Norge, Tyskland och ryska S:t Petersburg bäst för NCC, med god efterfrågan och stigande priser. I Sverige och Finland är bostadsköparna avvaktande. Under perioden sålde NCC 1 311 (1 238) bostäder till privatkunder och 284 (332) till investerarmarknaden.

 

Byggstarterna till dessa kategorier köpare uppgick till 1 227 (1 745) respektive 442 (354). Försäljningsgraden i pågående projekt uppgick till 48 procent (54).


Inom den kommersiella projektutvecklingen hade NCC 26 pågående eller färdigställda, men ännu ej resultatavräknade projekt. I dessa var kostnader om 2,7 Mdr kr (1,8) nedlagda, vilket motsvarade en färdigställandegrad om 46 procent (49).


Nya hyresavtal om 19 000 kvm (14 000) tecknades och den totala uthyrningsgraden var 57 procent.

 

I koncernens balansomslutning om 37,1 Mdr kr (32,9 vid årsskiftet) ingick fastighetsprojekt om 4 951 Mkr (4 475) och bostadsprojekt om 11 721 Mkr (9 860).

 

Det egna kapitalet minskade till 7 207 Mkr (8 132), motsvarande 19,4 procent (24,7).

torsdag, 16 augusti 2012 21:46

Kungsleden ökade bruttoresultatet

alt
Thomas Erséus, vd Kungsleden.

 

Ett större fastighetsbestånd och en mildare vinter bidrog till att Kungsledens nettoomsättning under första halvåret ökade med 18 procent till 1 117 Mkr (944) och med ett bruttoresultat som ökade med 21 procent till 672 Mkr (556). Däremot föll resultatet efter skatt till -558 Mkr (509), motsvarande -4,10 kr (3,70) per aktie. Detta till största delen beroende på en reservering för skattekostnader samt på ett lägre resultat från Hemsö, som redovisade lägre orealiserade värdeförändringar på fastigheter.

 

Under perioden sålde Kungsleden 3 (3) fastigheter för 93 Mkr (46) med ett resultat om 17 Mkr (23). Inga fastigheter köptes, jämfört med 43 fastigheter för 4 103 Mkr under samma period 2011.


Orealiserade värdeförändringar uppgick till 118 Mkr (190), varav huvuddelen 116 Mkr (118), avsåg finansiella instrument.


Vid halvårsskiftet bestod Kungsledens bestånd av 322 fastigheter (324), med ett bokfört värde om 15 750 Mkr (15 693).


Skulder till kreditinstitut uppgick till 8 267 Mkr (8 154) och icke säkerställda obligationslån till 1 599

(1 599). Det egna kapitalet var 6 800 Mkr (7 719), motsvarande en soliditet om 34,6 procent (36,9).

 

Prognosen för bolagets utdelningsgrundande resultat för helåret 2012 uppgår till 300 Mkr..

torsdag, 16 augusti 2012 20:31

Annedal är invigt

alt
Artisteri av Cirkus Cirkör invigde Annedal 2012.

 

Text: Stefan Fröjdendahl. Foto: Lars Eriksson


Under torsdagen invigdes boutställningen Annedal 2012. Besökarantalet var stort. Till utställningen i Annedal kom Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) och Sundbybergs kommunalråd Jonas Nygren (S) med roddbåt från Bällstaån. Nu ska utställningen pågå fram till den 26 augusti.


– Vi vill visa hur Stockholmsregionen kan växa och hur vi kan bygga nya stadsdelar med spännande variation och fina kvaliteter i samarbete med andra aktörer, i det här fallet Sundbybergs stad, Stockholms Byggmästareförening och de 22 byggherrarna i området, sa Sten Nordin.


Invigningstalade gjorde även Jonas Nygren, Jan Kjellson, ordförande i Stockholms Byggmästareförening samt Hasse Johansson, projektledare för utställningen. Den sistnämnde, Hasse Johansson, menade att Barntemat har bidragit till stor fantasi och inlevelse i visningslägenheterna, vilket har överträffat alla tidigare fem boutställningar som han medverkat till.


I samband med invigningen av Bomässan i Annedal passade Heba på att ta ett första spadtag för kvarteret Agnes Cecilia, omfattande 85 hyreslägenheter. Inflyttning planeras till november 2013.


– Kvarteret Agnes Cecilia kommer att bli väldigt fint i ett attraktivt bostadsområde. Vi är särskilt glada och stolta över att vara med som byggherre i Annedal, sa Lennart Karlsson, vd på Heba Fastighets AB, vid invigningen.


Slutligen bör även framhållas de sevärda framträdandena från Cirkus Cirkör och skådespelarna i Livets Teater. Det är byrån Ruth som sjösatt projektet Livets Teater i Svenska Bostäders visningslägenheter. Projektet är unikt och insatserna från aktörerna Dag Andersson, Lisbeth Johansson, Cecilia Wrangel och Elina Du Rietz är berömvärda. Under premiären under torsdagen var köerna långa till de korta pjäserna i tre av Svenska Bostäders visningslägenheter.

 

alt

Sten Nordin anlände till utställningen i roddbåt.

 

alt

I sitt invigningstal framhöll Sten Nordin variationen i Annedal.

 

alt

Jonas Nygren (S), kommunalråd Sundbyberg.

 

alt

Jan Kjellson, ordförande i Stockholms Byggmästareförening.

 

alt

Lennart Karlsson, vd Heba Fastighets AB.

 

alt

Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder
.

 

alt

JM är en stor aktör i Annedal. Från vänster Zdravko Markovski, chef JM Bostad Stockholm och Johan Skoglund, vd.

 

alt

Kristina Sawjani, chef transaktion på AFA Fastigheter och på Grön Bostad.

 

alt

Ett stort antal besökare hade kommit till invigningen.

 

alt

Från vänster Svante Jernberg och Marcus Svensson från ByggVesta.

 

alt

Susanne Lindh, stadsbyggnadsdirektör i Stockholm.

 

alt

Rickard Backlund, vd Grön Bostad.

 

alt

Sören Härnblad, ordförande i Heba och Sofia Ljungdahl, divisionschef Peab, tog ett spadtag för Hebas
projekt om 85 lägenheter i Annedal.

 

alt

En modell för bostäderna i Annedal.

 

alt

Några byggnader i Annedal.

 

alt

Från vänster Elina Du Rietz och Cecilia Wrangel i Livets Teater.

 

alt

Trapetsartister i Cirkus Cirkör.