24 april 2024

Redaktionen

tisdag, 03 juli 2012 18:20

Guld till Briggens Fullriggare

alt
Briggens Fullriggaren Fyra i Malmö får guld enligt certifieringen Miljöbyggnad.

 

Fastighets AB Briggens nya kontorsbyggnad Fullriggaren Fyra, på Östra Varvsgatan i Västra Hamnen i Malmö har fått den högsta miljöklassningsnivån för kommersiella fastigheter i Sverige med betyget guld enligt certifieringen Miljöbyggnad.


För att nå upp till de kraven har Briggen bland annat satsat på energieffektiva lösningar som solceller, vindturbin på taket, behovsstyrd belysning, variabelt luftflöde, VAV-system, miljömärkt el och gröna tak.

 

– Det här är riktigt bra och visar på Briggens miljöarbete som är en integrerad del av vår projektutveckling och förvaltning. Jag vågar nästan påstå att vi är först i Skåne med betyget guld. Än så länge finns det bara omkring ett tiotal byggnader i landet med det här betyget, säger Joakim Persson, affärsutvecklingschef på Briggen.

alt
Scandics hotell i Trondheim får ett unikt läge på Lerkendal, i närheten av
stadens teknologiska centrum.

 

I slutet av förra veckan tecknade Scandic tillsammans med norske investeraren Arthur Buchardt och RBK (Rosenborgs fotbolls-klubb) ett avtal om en nytt hotellbyggnation i Trondheim.

Hotellet förväntas vara färdigställt 2014. Det blir Scandics andra samarbete med Buchardt. Resultatet av parternas första gemensamma projekt är Scandic Victoria Tower i Kista.

 

Hotellet i Trondheim får ett unikt läge på Lerkendal, i närheten av stadens teknologiska centrum. Anläggningen får 400 rum och förväntas ta positionen som regionens mötesplats, med plats för 2 800 konferensdeltagare. Den största konferenssalen kommer att omfatta 1 430 kvm.

 

– Det känns mycket bra att påbörja ännu ett hotellprojekt tillsammans med Scandic. Byggnationen startar redan denna månad. Hotellet blir 75 meter högt med 20 våningar, säger Arthur Buchardt.


Sedan 2010 har Scandic startat en rad hotellprojekt i Norge, bland annat i Haugesund, Gardermoen, Stavanger och Oslo.

tisdag, 03 juli 2012 18:11

Stockholm behöver fler hotell

alt
Scandic Grand Hotel, som invigdes i september förra året med 391 rum, beläget på Vasagatan/Kungsbron, är ett av de senast färdigställda hotellen i Stockholm.

 

Med allt fler besökare och högre rumsbeläggning behöver Stockholm fler nya hotell. En planerad kapacitetsökning på 2 procent är inte tillräcklig spår HUI, Handelns Utredningsinstitut, i en ny rapport framtagen på uppdrag av stadens Hotellgrupp genom Stockholm Business Region Development.

 

Stockholm är nu en av de ledande destinationerna i Europa med drygt 10 miljoner kommersiella övernattningar. Mellan 2002 och 2011 ökade antalet kommersiella gästnätter i Stockholms län med 49 procent, vilket motsvarade en årlig tillväxttakt

på 4,5 procent.

 

Prognosen som HUI gjorde för åren 2010-2011 överträffades av den verkliga utvecklingen i antal sålda hotellrum. Den planerade kapacitetsökningen var 2 300 rum, medan den verkliga uppgick till 3 500 rum. Trots denna kapacitetsökning redovisade boendeanläggningarna en genomsnittlig rumsbeläggning på 70 procent för 2011.

 

För en fortsatt tillväxt inom besöksnäringen är det enligt rapporten viktigt att hotellmarknaden i innerstaden utvecklas samt att marknaden tillförs hotell med lågprisprofil. Av den idag planerade kapacitetsökningen kommer två tredjedelar byggas utanför Stockholms kommun och av dem har endast 7 procent som har lågprisprofil.

tisdag, 03 juli 2012 18:08

Humlegården hyr ut 2 790 kvm i Solna

alt
David Johansson, fastighetschef på Humlegården.

 

Humlegården Fastigheter har tecknat kontrakt med Bio-Rad och IL Recycling i fastigheten Päronet 6, Solna Strand. Inflyttning sker under i oktober respektive vid årsskiftet på totalt 2 790 kvm kontor och lager.

 

– Fastigheten består egentligen av två huskroppar där den ena, med nytillskotten Bio-Rad och IL Recycling, snart är fullt uthyrd. I den andra huskroppen finns möjlighet att anpassa för ett stort företag där den sammanhängande arean uppgår till cirka 8 000 kvm, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården.

måndag, 02 juli 2012 18:59

Niclas Winkvist i Peabs koncernledning

alt
Niclas Winkvist blir Peabs chef för Strategi och Affärsstöd.

 

Niclas Winkvist blir chef för Strategi och Affärsstöd samt ledamot i koncernledningen i Peab. Han behåller i sin nya roll ansvaret för förvärv och investeringar, och tar det samlade ansvaret för koncernens strategiarbete, som tidigare varit fördelat på flera medarbetare.

 

Samtidigt lämnar Mats Johansson, vice vd med ansvar för Etik och Säkerhet, i enlighet med sitt pensionsavtal sin befattning. Ansvar för dessa frågor får personaldirektör Tina Hermansson Berg.

måndag, 02 juli 2012 18:55

Newsec förnyar avtal med Alecta

alt
Tobias Larsson, Newsec Asset Management.

 

Newsec Asset Management har fått förnyat förtroende att förvalta Alectas svenska fastighetsbestånd om cirka 770 000 kvm fördelat på 66 fastigheter i Mälardalen och södra Sverige med ett årligt hyresvärde om cirka 1,3 Mdr kr. Uppdraget omfattar ekonomisk och teknisk fastighetsförvaltning, inklusive uthyrning och projektstyrning, samt styrning och samordning av drift och underhåll fram till våren 2014.

 

– Vi ser fram emot ett fortsatt bra samarbete med Newsec de kommande åren. Inte minst med tanke på vår relativt stora projektportfölj är det viktigt att ha en nära relation med en kompetent och bred samarbetspartner, säger Fredrik Palm, Head of Real Estate Sweden, Alecta Investment Management Real Estate.

 

Newsec har sedan 2007 haft uppdraget att förvalta fastigheter för Alectas räkning och sedan våren 2010 ansvarat för förvaltningen av hela det svenska fastighetsbeståndet.

 

– Våra kunder köper kvalitet och kompetens och vi är väldigt stolta över att ha fått förlängt förtroende från Alecta och ser fram emot ett fördjupat samarbete där vi erbjuder hela vårt förvaltnings- och projektkunnande samt vårt uthyrningsnätverk, säger Tobias Larsson, kundansvarig på Newsec Asset Management.

alt
NCC säljer den andra etappen i Alberga Business Park i Esbo, Helsingfors för 196 Mkr till Union Investment Real Estate.

 

NCC Property Development säljer den andra etappen i Alberga Business Park i Esbo, Helsingfors för 196 Mkr till tyska Union Investment Real Estate GmbH. Projektet beräknas stå färdigt den 30 september och nuvarande uthyrningsgrad är 65 procent.

 

NCC ställer hyresgarantier och ansvarar för uthyrning av kvarvarande outhyrda ytor efter projektets färdigställande i ytterligare tre år därefter.


Den första etappen av Alberga Business Park, som stod klar i december 2011, är fullt uthyrd och sen tidigare såld till Union Investment Real Estate GmbH. Den andra etappen, som nu säljs, omfattar cirka 5 600 kvm uthyrningsbar yta, främst kontor, samt parkeringsplatser för närmare 200 bilar.

 

– Union Investment Real Estate har tidigare gjort investeringar i både Alberga Business Park samt i Plaza Business Park i Vanda, Finland. För närvarande har vi åtta pågående projekt i Finland vilket stärker NCC:s position som en av de ledande fastighetsutvecklarna på den finska marknaden, säger Joachim Hallengren, affärsområdeschef på NCC Property Development.


Totalt omfattar Alberga Business Park fem etapper med totalt cirka 30 000 kvm uthyrningsbar kontorsyta med närmare 2 000 arbetsplatser samt cirka 700 parkeringsplatser

alt
ICA Maxi i Ströpilen Umeå. Bild NCM Development.

 

Citycon AB köper, enligt ett optionsavtal, Balticgruppens andel om 25 procent i fastighetsbolaget Strömpilen AB. Därmed blir Citycon ensam ägare av Strömpilens Köpcentrum om 22 000 kvm i Umeås östra stadsdelar samt fastigheten Länken, belägen på handelsområdet Ersboda i norra Umeå.

 

I ett pressmeddelande framhåller Johan Elfstadius, vd för Citycon AB, att det faktum att Citycon blir ensamägare underlättar arbetet för att förverkliga ett än mer levande och attraktivt köpcentrum.

 

– I en första fas arbetar vi med en ny infart och en ombyggd för parkering, men vi kommer nu att se över fortsatta möjligheter för eventuella om- och tillbyggnader, säger han.

 

I dagarna har Citycon även köpt fastigheten Citytalo om 2 800 kvm i Uleåborg, norra Finland för 13,5 MEUR (118 Mkr) från den lokala församlingen och privata ägare. Fastigheten ligger granne med Galleria, som Citycon äger sedan tidigare.

 

Dessutom har Citycon tillträtt förvärvet av Albertslund Centrum i västra Köpenhamnsområdet. Centrumet köptes av kommunen Albertslund för DKK 181 MDKR.

 

Efter ovanstående förvärv äger och förvaltar Citycon 37 köpcentrum och 40 andra handelsfastigheter i Finland, Sverige, Danmark, Estland och Litauen.

alt
Juul Frost har vunnit projektet för Universitetsplatsen på Örebro Universitet som har lett till tre byggprojekt.

 

Efter flera år av strategiskt arbete på den svenska marknaden öppnar danska Juul Frost Arkitekter ett kontor i Sverige.

 

Etableringen sker genom JFA Studio i Media Evolution City, Malmös nya mötesplats för mediabranschen, som för övrigt är utvecklat och projekterat av Juul Frost. Kontoret flyttar därmed in i sitt eget hus.

 

För närvarande har Juul Frost uppdrag i Sverige inom campusutveckling, planering, stadsutveckling och byggprojekt, totalt omfattande cirka 90 000 kvm.

 

Bland Juul Frosts större projekt i Sverige kan nämnas utvecklingen av Universitetsholmen i Malmös Västra Hamnen med Media Evolution City samt vinnarprojektet för Universitetsplatsen på Örebro Universitet som har lett till tre byggprojekt i form av en ny byggnad för Handelshögskolan med en aula för 700 personer, Örebro Science Park, en 15-våningars inkubatorbyggnad och 100 student- och forskarbostäder.

söndag, 01 juli 2012 14:55

Henrik Granström, ny vd för Newsec

alt
Henrik Granström är ny vd för Newsec

 

Henrik Granström har utsetts till ny vd för Newsec. Han ersätter Urban Edenström som agerat tillförordnad vd under våren. Parallellt med sin nya roll kommer Granström att verka i sin nuvarande position som vice vd i ägarbolaget Stronghold.

 

– Vi har under våren skapat en decentraliserad organisation med entreprenöriellt ledarskap. Granström har som ledamot i flera av dotterbolagen god kunskap om Newsecs hela verksamhet. Tillsammans med lands- och bolagschefer och utifrån våra gemensamma värderingar skapas därmed rätt förutsättningar för att

ta Newsec till nästa nivå, säger Strongholds vd Urban Edenström.