18 april 2024

Redaktionen

söndag, 01 juli 2012 14:47

Klövern köper för 510 Mkr i Frösunda

alt
Klövern köper kontorsfastigheten Hilton 3 i Frösunda, Solna, för 510 Mkr.

 

Klövern köper kontorsfastigheten Hilton 3 i Frösunda, Solna, för 510 Mkr. Förvärvet sker i bolagsform med tillträde den 5 juli. Fastigheten utgörs av tre kontorsbyggnader uppförda 2003 av NCC under namnet Frösunda Front. Sommaren 2004 sålde NCC fastigheten till tyska Degi för 640 Mkr – ett pris som motsvarade en direktavkastning om cirka 6,8 procent.

 

Fastigheten ligger väl positionerad längs E4 och den uthyrbara ytan är 18 500 kvm, varav 17 000 kvm är kontor. Fastigheten har en diversifierad hyresgäststruktur med ett stort antal välkända hyresgäster. Hyresvärdet uppgår till cirka 50 Mkr och uthyrningsgraden överstiger 90 procent.

 

Förvärvet kompletterar Klöverns Stockholmsbestånd både geografiskt och kvalitetsmässigt. Sedan tidigare äger Klövern huvudsakligen äldre fastigheter i Kista och Täby samt de fastigheter som bolaget tog över via förvärvet av Dagon. Klöverns juridiska rådgivare i affären var Maqs.

 

– Det faktum att fastigheten inte ligger med någon direkt anslutning till Klöverns befintliga fastigheter ser vi i detta fall bara som positivt. Jag gläder mig åt att vi med dessa fina och flexibla fastigheter lyckats etablera oss på bästa läge även i Frösunda/Solna-området. Fastigheten utgör ett efterlängtat komplement till Klöverns övriga Stockholmsbestånd och ger ytterligare bredd åt Klöverns hyresutbud samtidigt som förvärvet på ett positivt sätt ytterligare diversifierar vår hyresbas, säger Rutger Arnhult, vd för Klövern.

 

I en kommentar kan sägas att Klövern gör ett förvärv till ett pressat pris eftersom säljaren DEGI, med sin Internationella fond, nyligen gjorde en utbetalning på cirka 10 procent av sitt innehav om 1,56 miljarder euro, således cirka 157 MEUR. Aberdeens DEGI ska likvideras totalt senast under år 2015. En del kapitalstarka pensionsbolag avstod Hilton-affären med motiveringen att uthyrningsläget kan bli tufft i Frösunda med närliggande Arenastaden som konkurrent. Men å andra sidan har Klöverns uthyrningsorganisation historiskt gjort starka resultat. LE/SF

 

alt

Rutger Arnhult, vd Klövern.
söndag, 01 juli 2012 14:40

Fabege och Oscar Properties i ny affär

alt
Fabeges fastighet Hammarby Gård 7 i Hammarby Sjöstad är vackert belägen. Foto: Fabege

 

I enlighet med tidigare kommunicerat beslut från årsstämman 2011 har Fabege genomfört försäljningen av två fastigheter, Linjefarten 1 och Båtturen 1, som avstyckats från Hammarby Gård 7 i Hammarby Sjöstad till Oscar Properties. Försäljningen avser mark för utveckling av bostäder.

 

Affären var villkorad av att Fabege erhåller bygglov för uppförande av kommersiell bebyggelse mot värmeverket och att arbetet med att uppföra byggnaden påbörjas. Villkoren är nu uppfyllda och transaktionen kan fullföljas. Försäljningen sker i bolagsform till ett underliggande fastighetsvärde om 265 Mkr och ger ett resultat om 112 Mkr före skatt och 146 Mkr efter skatt.

söndag, 01 juli 2012 14:36

ALM planerar projekt i Ulfsunda

alt
Alm Equity planerar byggnation av egna hem i Ulvsunda Slottspark. I denna park planerar även Sven Harry Karlsson genom bolaget Folkhem uppföra 56 radhus om 113-129 kvm. Bild: Stockholmprojekt.blogspot.se

 

ALM Equity har tillsammans med investerare förvärvat fastigheterna Prästgården 3-7 belägna i Ulfsunda Slottspark i västra Stockholm. ALM Equitys andel är 42,5 procent. Säljare är via bolag Torbjörn Blomqvist. Fastigheterna har en planerad byggrätt om

cirka 9 300 kvm boarea.

 

Planerat projekt ska genomföras i fyra etapper, varav de två första inleds omedelbart efter tillträde. Fastigheterna ska attrahera en målgrupp, som förutom läget i kombination med bostädernas storlek och form, även värdesätter närheten till Stockholm innerstad samt möjligheten att bo i eget hus till ett rimligt pris.

söndag, 01 juli 2012 14:22

Vasakronan köper av Skanska i Malmö

alt
Vasakronan köper den nybyggda fastigheten Bassängkajen i Malmö av Skanska för 652 Mkr.

Vasakronan köper den nybyggda fastigheten Bassängkajen i Malmö av Skanska för 652 Mkr. Fastigheten är belägen på Universitetsholmen och omfattar 16 700 kvm uthyrningsbar area. Bland hyresgästerna märks Malmö Högskola, Visma och Awapatent. Tillträde sker den 28 september.

 

Ifjol köpte Vasakronan fastigheterna Jungmannen 1 och Koggen 2 i Västra hamnen i Malmö för 382 Mkr. Nu ökar Vasakronan takten och förvärvar Bassängkajen på Universitetsholmen, ett expansivt område beläget mellan Västra Hamnen och centrala Malmö. Med gångavstånd till både Malmö Centralstation och den nya Citytunneln är platsen ett av Malmös mest strategiskt belägna kontorslägen.

 

– Härom veckan sålde vi fyra mindre fastigheter i centrala Malmö för sammanlagt 183 Mkr. Försäljningen av dem och köpet av Bassängkajen ger både en föryngring av Vasakronans bestånd och en tydligare närvaro i en attraktiv stadsdel som vi bedömer kommer att ha en mycket stark utveckling framöver, säger Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.


Bassängkajen är ett av de första projekten i Norden att precertifieras på högsta nivå, Platina, enligt certifieringssystemet Leed.

 

– Vasakronans mål är att ha ett miljöcertifierat bestånd, det är viktigt ur flera perspektiv. Dels ser vi att det finns ett starkt samband mellan kvalitet och miljöklassning, dels väger miljö- och klimataspekter allt tyngre när kunder gör sina lokalval. Vi fortsätter därför att sätta ribban högt och målet för 2012 är att 30 procent av vårt fastighetsbestånd ska vara miljöcertifierat, avslutar han.



alt
Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan. Foto: Cato Lein
söndag, 01 juli 2012 14:17

CapMan säljer Stockmanns varuhus i Åbo

alt
Stockmanns varuhus är en välkänd profilfastighet i centrala Åbo.

 

Fonden CapMan RE II säljer fastigheten till Stockmanns varuhus på Universitetsgatan 22 i Åbo. Köpare är den finska pensionsfonden Keva. Försäljningen är den första för CapMan RE II och avyttringen påverkar inte fondens resultat för år 2012. Leimdörfer har varit säljarens rådgivare.

 

Den välkända fastigheten för Stockmanns varuhus i Åbo centrum, på Universitetsgatan 22, uppfördes år 1977. Den omfattar cirka 12 700 kvm uthyrningsbar yta, vilken är helt uthyrd till Stockmann Oy Abp. Parterna har överenskommit att inte offentliggöra värdet på transaktionen.

 

– Vår exit från Universitetsgatan 22 har skett smidigt nu under våren 2012 och vi är nöjda med avkastningen från investeringen, säger Kalle Myllymäki, partner på CapMan.

fredag, 29 juni 2012 01:18

Banque Invik blir Catella Bank

alt
Johan Ericsson, vd Catella AB.

 

Catella avbryter försäljningen av Banque Invik och namnändrar banken till Catella Bank. I samband med namnändringen kommer Catellas kapitalförvaltade verksamheter att organiseras inom Catella Bank med avsikt att stärka Catellas tjänste- och produkterbjudande inom kapitalförvaltning. Bankens kortrörelse och utlåningsverksamhet kommer även att utvecklas.

 

– Vi har haft, och har fortfarande, flera köpare till banken på en prisnivå som vi önskar, men vi ser att tillsynsmyndigheten i Luxemburg har svårt att ge förvärvstillstånd till nya ägare i dagens finansiella läge. En fortsatt försäljningsprocess bedöms också som negativt för bankens verksamhet. Samtidigt skapar rådande situation på de finansiella marknaderna nya möjligheter i att bedriva bankrörelse, vilket gjort att vi ändrat ståndpunkt, säger Johan Ericsson, vd Catella AB.


Catellas kapitalförvaltande verksamheter kommer att organiseras inom Catella Bank. I ett första steg överförs Catellas svenska dotterbolag Catella Förmögenhetsförvaltning för att samordnas med Banque Inviks private banking. Vidare ska Catella stärka bankens kortrörelse samt utveckla en specialiserad utlåningsrörelse i samarbete med Catellas Corporate Finance-verksamhet. Detta skapar möjlighet att via banken erbjuda finansieringslösningar till exempelvis

alt
Skanska ska bygga ett köpcentrum åt KLP Eiendom på Fornebu i Oslo.

 

Skanska har fått i uppdrag av KLP Eiendom att bygga ett miljövänligt köpcentrum på Fornebu i Oslo, Norge. Kontraktssumman uppgår till 920 MNOK, cirka 1,1 Mdr kr.

 

Byggprojektet är det första i slag som miljöcertifieras enligt Breeam Nor:s högsta nivå, Outstanding. Förutom själva köpcentrumet, som beräknas vara klart för överlämning i september 2012, inkluderar projektet ett garage om 36 000 kvm, kontorsytor om 2 500 kvm samt fyra bostadsblock med 78 lägenheter.

 

Bostäderna beräknas vara klara i mars 2015. I projektet ingår även att bygga 2 000 kvm solcellspaneler på taket.

alt
Svenska Hus med vd Lars Vardheim köper för drygt 0,5 Mdr kr i Skåne.

 

PG Skåne Invest AB, tidigare Jesper Damborgs nödlidande Property Group, har sålt samtliga sina fastigheter i Skåne. Köpare är Svenska Hus. Köpeskillingen uppgår till drygt 500 MSEK. Rådgivare åt PG Invest AB har Cushman & Wakefield varit.

 

Affären omfattar 36 fastigheter i Malmö, Lund, Hörby och Hässleholm. Sammanlagd yta är drygt 64 000 kvm varav cirka 43 000 kvm är bostäder, 9 000 kvm serviceboende, 10 000 kvm lokaler och 2 000 kvm övrigt.

fredag, 29 juni 2012 01:07

NCC köper norsk byggare

alt
Peter Wågström, koncernchef NCC.

 

NCC Construction i Norge har tecknat avtal om förvärv av den norska byggentreprenören OKK Entreprenör AS, vars kärnverksamhet är produktion av bostäder och kommersiella fastigheter. OKK är verksamt i Oslo och Drammenområdet sydväst om Oslo och omsätter årligen cirka 1 Mdr kr med 350 anställda.

 

Förvärvet av OKK ligger i linje med NCC:s tillväxtstrategi i Norge inom alla affärsområden. NCC är redan en stark aktör i Osloregionen, men avser att ytterligare stärka denna position.

 

– Utvecklingen med hög befolkningstillväxt genom urbanisering och ett allmänt behov av fler bostäder i Norge, bidrar till en förväntad stark tillväxt i både Oslo och Drammenområdet, säger NCC:s koncernchef Peter Wågström.

 

Förvärvet förutsätter ett godkännande av Norska konkurrensverket. Till detta finns diverse villkor som måste vara uppfyllda innan affären kan avslutas.

fredag, 29 juni 2012 01:04

Sjælsø miljardsäljer i Köpenhamn

alt
Sjælsø säljer bostadsprojektet Udsigten i Köpenhamn för 1,3 Mdr kr.

 

Sjælsø säljer bostadsprojektet Udsigten ritat av arkitektfirman Vandkunsten på Margretheholm i Köpenhamn till PKA (Pensionskassernes Administration A/S) och livförsäkringsbolaget Topdanmark för cirka 1,1 miljarder danska kronor (1,3 Mdr kr).

 

Projektet, som uppförs på den plats som mellan 1690 och 1993 var huvudbas för den danska flottan, är Sjælsøs hittills största omfattande 45 000 kvm fördelat på 458 bostäder. Bostäderna får en fantastisk utsikt mot Holmen, Amalienborg och resten av Köpenhamn.

 

Projektet kommer att färdigställas etappvis under 2014 och 2015 och hyras ut i takt med att de blir inflyttningsklara. I avtalet med PKA och Topdanmark ska projektet prissättas slutgiltigt efter färdigställandet och uthyrningen av bostäderna.

 

 Flemming Joseph Jensen, Sjælsø, visar affären att det finns ett stigande intresse för investeringar i hyresrätter i Köpenhamn. I den nuvarande marknadssituationen är det avgörande att det finns erfarna och kapitalstarka investorer som PKA och Topdanmark vilka kan genomför investeringar i bostäder i Köpenhamn.