25 april 2024

Redaktionen

fredag, 29 juni 2012 00:59

NCC bygger högt i Helsingborg

alt
NCC bygger bostäder för 100 Mkr åt Garnito i Helsingborg.

 

NCC Construction bygger ett tiovåningshus med 38 hyreslägenheter i Helsingborg. Det byggs på stadens högsta punkt och blir ett av de högsta husen på Ringstorp. NCC renoverar även 48 befintliga hyresrätter och bygger 24 nya på taket. Ordern från det lokala privatägda bolaget Garnito är värd 100 Mkr.

 

Garnito äger och förvaltar cirka 600 hyreslägenheter och har renoverat många fastigheter. Nu blir bolaget för första gången byggherre för ett projekt som också innefattar nyproduktion. Det nya punkthuset får tio våningar mörk, nästan svart, tegelfasad, mycket glas och balkonger.

 

– Vi planerar uppdraget i nära samarbete med Garnito för att hitta de bästa lösningarna. Målet att energibehovet bara blir 60 kWh per kvm och år. Den mörka tegelfasaden är modern och ändå passar den väl in med de röda tegelhusen, säger avdelningschef Joakim Lindahl, NCC Construction Syd.

onsdag, 27 juni 2012 20:01

Aberdeen hyr ut 5 700 kvm på Söder

alt
Tobaksmonopolet 2 i Stockholm Design District i kvarteret Rosenlundsgatan/Maria Bangata/Maria Skolgata. Foto: SE360

Hittills i år har Aberdeen Asset Management hyrt ut 5 700 kvm till sju hyresgäster i fastigheten Tobaksmonopolet 2 på Södermalm i Stockholm. De största nya hyresgästerna är Forestlight Studio, Spoon Publishing och Vaimo, vilka har tecknat kontrakt på mellan 1 000 och 1 500 kvm.

 

Inom fastigheten, som avgränsas av Rosenlundsgatan/Maria Bangata/Maria Skolgata finns två byggnader, Tobaksfabriken och Monopolet, med en uthyrbar yta om cirka 30 000 kvm. På senare tid har Monopolet genomgått en omfattande omdaning, med hjälp av Skanska, Projektledarhuset och Equator Stockholm.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien ger Erik Skalin, uthyrningschef på Aberdeen, ett exempel på att byggnadens inbyggda svaghet vänts till något positivt: Han säger:

 

– I och med att fasaden utåt har små fönstergluggar, vilka inte släpper in tillräckligt med dagsljus för dagens hyresgäster, har byggnaden vänts ut och in genom att tillföra en ljusgård mot innergården. Fastigheten kan därmed erbjuda moderna kontorslokaler samtidigt som byggnadernas unika karaktär har bevarats.

 

– De nya hyresgästerna är företag inom film, media och IT – kreativa företag som vill ha något utöver traditionella kontorslokaler. I Monopolet och Tobaksfabriken erbjuder vi lokaler som har verkligt unik karaktär och det har mottagits väl av målgruppen, tillägger Skalin.

 

Efter uthyrningarna under årets första månader återstår enligt Eva Enochsson, Asset Manager på Aberdeen Pan-Nordic Property Fund, endast mindre ytor att hyra ut.

 

Fastigheten ligger i vad som brukar benämnas Stockholm Design District och flera hyresgäster inom design och inredning har sina showroom i fastigheten. Strategin vid uthyrningen av de nya kontorslokalerna var att fortsätta på den inslagna vägen med inriktning mot kreativa verksamheter. Största hyresgäster är dock Swedish Match och läkemedelsföretaget Recipharm.

 

Tobaksmonopolet 2 ägs av Aberdeens Pan-Nordiska fastighetsfond. Fondens innehav omfattar fastigheter till ett värde av cirka 8 Mdr kr i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

alt
Smultronet 2 på Vretenvägen 2-12 i Solna Strand.

 

Humlegården Fastigheter har tecknat hyresavtal med CSN i fastigheten Smultronet 2 i Solna Strand. Lokalarean omfattar 1 100 kvm och inflyttning sker den 1 december. Niras var rådgivare för CSN i förhandlingen med Humlegården.

 

Fler och fler myndigheter och stora företag väljer att etablera sig i Solna Strand. CSN är ytterligare en myndighetsorganisation som väljer att flytta från innerstaden till Solna.

 

– Vi märker att det inte bara handlar om effektiva lokaler till lägre hyresnivåer längre, alltfler företag ställer också krav på goda kommunikationer. Solna Strand har ett kommunikativt läge, både för bilburna och kollektivtrafikanter, vilket lockar stora organisationer, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården.

 

alt

David Johansson, fastighetschef Humlegården Fastigheter.
onsdag, 27 juni 2012 19:46

Optimal förstärker Atollenprojektet

alt
Lantmätargränd i Atollen. Bild White Arkitekter

 

I centrala Jönköping pågår utvecklingen av Atollen, där Quadrent arbetar med kommersiell utveckling, marknadsföring och uthyrning av de 13 000 kvm kommersiella ytorna. Uthyrningsarbetet är i ett intensivt skede och nu förstärker Quadrent resurserna genom ett samarbetsavtal med Stockholmsbaserade Optimal.

 

– Vi tror att våra erfarenheter och kontakter vid etableringar kommer att vara till stor nytta för att nå kommersiell framgång i det här stadskärneprojektet, säger Dominika Andræ, partner på Optimal.

 

För närvarande är cirka 60 procent av ytorna i det första kvarteret uthyrt. Totalt byggs tre kvarter i tre olika etapper. Första öppning är planerad till slutet av 2013. I övrigt kommer de tre kvarteren att innehålla bostäder, kontor, parkeringshus med 400 platser och ett evenemangstorg.

 

Byggherrar är Fastighets AB Eric Ekblad, Fastighets AB Corallen, HSB Göta och Jönköpings kommun. Den totala investeringen utgör cirka 900 Mkr.


alt
Dominika Andræ, partner på Optimal.
onsdag, 27 juni 2012 19:42

Betongsilo blir bostäder i Nyköping

alt
Lantmännen bygger om sin siloanläggning i Nyköping till bostäder.

 

Ett unikt boende uppförs i Nyköpings hamn när Lantmännens siloanläggning byggs om till bostäder. Swecos arkitekter och konstruktörer har samarbetat i projektet. Sweco var konstruktör när betongsilorna uppfördes på 1960-talet och när verksamheten lades ner 2006 fick företaget i uppdrag att utreda vad man skulle göra med anläggningen och det kringliggande området.


– En idé var att riva allt och bygga ett högt torn, men läget nära medeltidsslottet Nyköpingshus är känsligt och området är både natur- och kulturskyddat, säger Annika Palmborg, uppdragsledare och ansvarig arkitekt.


Lösningen blev att behålla nio av de 18 cylindrarna och bygga in tre funktionella och rymliga lägenheter per plan – samtliga med balkong. Ovanpå de cylindrarna har ytterligare två våningar med topplägenheter och terrasser placerats. Lägenheterna är under produktion, med Peab som byggherre, och inflyttning planeras ske under nästa år.


– Det har varit roligt att få skapa de här lägenheterna med fantastisk utsikt mot fjärden och Nyköpingshus. Nu ritar vi vidare på bostäder i resten av kvarteret, avslutar Palmborg

tisdag, 26 juni 2012 18:25

Svenska Hus hyr ut 4 800 kvm

alt

Lars Vardheim, vd Svenska Hus.


alt
JAS Forwarding Scandinavia flyttar till Marieholmsgatan i Göteborg.

alt– Niklas Simonsson, uthyrningschef Svenska Hus.


Svenska Hus AB har tecknat avtal med JAS Forwarding Scandinavia om uthyrning av totalt 4 800 kvm i fastigheten på Marieholmsgatan 42 i Göteborg. Lokalerna kommer att anpassas för hyresgästernas behov av lager- och kontorsyta. Tillträdet sker vid årsskiftet.

 

– Intresset är stort för vår fastighet i Marieholm, som vi köpte av Schenker inför deras flytt till Landvetter. Uthyrningsgraden är redan är 80 procent när det fortfarande återstår några månader innan Schenker lämnar helt, säger Lars Vardheim, vd på Svenska Hus.

Total omfattar fastigheten en tomtareal på 31 000 kvm och den uthyrningsbara ytan är cirka 22 000 kvm.

 

– Uthyrningen är helt i linje med vår strategi för fastigheten och det stärker vår uppfattning om att området Marieholm har goda framtidsutsikter i takt med att Göteborgsregionen fortsätter att växa. Här finns närhet till både den nya Partihallsförbindelsen samt Göteborgs stora in- och utfartsleder, säger Niklas Simonsson, uthyrningschef. 

 

 

tisdag, 26 juni 2012 18:15

Galären planerar stadsradhus i Luleå

alt
Galären planerar 50 stadsradhus i Luleå.

 

Galären har lämnat in hemställan till Luleå kommun om att få förvärva mark mellan bostadsområdet Radiomasten och Tunaskolan i Luleå. Här presenterar Galären planer på en möjlig utformning av 50 nya bostäder.

 

– Avsikten är att bostadsområdet skall bebyggas med stadsradhus, säger Gunnar Tåhlin, vd Galären.

 

Tanken är att bebyggelsen skall bli miljöcertifierad och uppföras i etapper efter det att en eventuell detaljplan vunnit laga kraft samt efter det att projektering och upphandling genomförts.


De redovisade skisserna för det nya bostadsområdet är utförda av Bengt AiliTirsén & Aili Arkitekter. Galären har tidigare låtit uppföra 17 st. s.k. stadsradhus i kv. Båtshaken på Mjölkudden samt 12 radhus i kv. Bilinspektören på Skurholmen.

tisdag, 26 juni 2012 18:10

Stark inledning för MOOD

 

alt
MOOD:s nya entré på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.

 

Under de tre första månaderna som AMF Fastigheters nya handelsplats MOOD Stockholm haft öppet har den haft över 967 000 besökare. Siffror som tyder på att handelsplatsen bidrar med nytänkande till handeln i Stockholm city. MOOD Stockholms koncept har också fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.

 

– Vi är glada över att MOOD Stockholm lockar så många besökare. Vi har fått en bra start och är övertygade om att intresset kommer att hålla i sig. Besökssiffrorna visar att handelsplatsen fyller ett behov för alla som arbetar, bor och besöker city, säger Annika Ljungberg, centrumchef MOOD Stockholm.

 

MOOD Stockholm erbjuder ett 60-tal butiker fördelat på tre våningar i kvarteret Norrlandsgatan/Regeringsgatan. Handelsplatsen tar shopping ett steg längre med ett nytt koncept som kallas ”beyond shopping”. På MOOD Stockholm finns även etablerade och nya varumärken, konst och god mat. Bland annat driver tre av Sveriges främsta krögare restauranger i handelsplatsen.

 

alt
Livsmedelsföretagen i Slakthusområdet ska flytta. Stadsbyggnadsnämnden har bedömt att
Slakthusområdet har en bebyggelsepotential om mellan 2 500 och 3 000 lägenheter samt
100 000 kvm i bevarade verksamhetslokaler.

 

För att visionen om Söderstaden, som ska knyta samman Södermalm med Globenområdet, Gullmarsplan och Slakthusområdet i Stockholm, ska kunna bli verklighet krävs att några av de livsmedelsföretag som i dag finns i Slakthusområdet flyttar. En lokaliseringsstudie visar att förutsättningarna är goda för att etablera ett nytt livsmedelskluster i Larsboda industriområde, beläget mellan väg 73 och 271 i Farsta.

 

– Det är glädjande att kontorets lokaliseringsstudie visar på att det finns goda förutsättningar för. Närmast ska fastighetskontoret genomföra fördjupande utredningar avseende förutsättningar för verksamhet, teknik, hållbarhet samt ekonomi. De fördjupade utredningarna ska genomföras mellan hösten 2012 och hösten 2013 till en budget om 5 Mkr, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm stad.

måndag, 25 juni 2012 18:57

Tumba centrum växer

 

alt
Tumba Centrum ska växa med ytterligare 7 000 till 10 000 kvm samt med 300 bostäder.

 

 

Citycon och Botkyrka kommun har beslutat att ingå en överenskommelse för omvandling av Tumba Centrum. Målsättningen är att få ett centrum där bostäder, handel och service utvecklas och samverkar med kollektivtrafiken i en attraktiv miljö både ute och inne. I projektet ska möjligheterna prövas till att utöka handelsytorna med ytterligare 7 000-10 000 kvm samt för cirka 300 bostäder. Detta bland annat genom en överdäckning av busstorget.

 

Citycon har ägt Tumba centrum sedan 2008 och är nu, efter utveckling av Liljeholmstorget Galleria och Åkersberga Centrum, redo att starta arbetet med nästa centrum. För utvecklingen av Tumba Centrum har Citycon valt att samarbeta med projektutvecklingsföretaget Strabag. De har stor erfarenhet av stora omvandlingsprojekt i Europa och har bland annat ansvaret för byggentreprenaden i Täby centrum.

 

– Efter god erfarenhet av utvecklingsprojekt i Liljeholmen och Åkersberga är Tumba ett ytterligare steg i Citycons långsiktiga strategi i att utveckla och modernisera lokala centrum och stadsdelscentrum. Vi tror att framtidens handel ligger i kollektivtrafiknära lokala centrum med ett brett utbud av handel, service och vård. Vi ska tillsammans med Strabag och Botkyrka kommun utveckla Tumba centrum med höga krav på kvalitet, energi och miljöfrågor, säger Johan Elfstadius, vd på Citycon Sverige AB.

 

Arbetet med detaljplanen beräknas pågå under 2012 och 2013 för en möjlig byggstart 2014.