20 april 2024

Redaktionen

måndag, 25 juni 2012 18:43

AFA köper hotell i Malmö

alt
Skanskas nya storhotell i Malmö, om totalt 445 rum, ska stå klart år 2015. Illustration: shl
alt
Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter.

 

AFA Fastigheter har tecknat avtal med Skanska om förvärv av hotell- och kongressfastigheten vid Malmö kongress, konsert och hotell. Köpeskillingen uppgår till lägst 900 Mkr och redovisas som en fastighetsförsäljning inom Skanska kommersiell utveckling i det andra kvartalet 2012. Slutgiltig köpeskilling fastslås i samband med tillträdet år 2015. Leimdörfer var AFA Fastigheters rådgivare.           


Fastigheten är en viktig del av området som blir en helt ny stadsdel som binder samman centrala Malmö med Västra hamnen. Här bygger Skanska hotell-, kongressanläggning samt konserthus med plats för 1 600 åskådare. Arbetet bedrivs i nära samarbete med Malmö stad och fastigheten utformas av Schmidt Hammer Lassen (shl).

 

Förberedande byggarbeten har igångsatts och avsikten är att allt ska bli klart under andra kvartalet 2015. Skanska ska även utveckla kontorslokaler och bostäder på området, men den fastighet som nu avyttras till AFA Fastigheter innehåller hotell- och kongressdelen. Hotellet får 445 rum fördelat på 25 våningar och kongressdelen får plats för upp till 1 500 personer. Choice koncernen kommer under varumärket Clarion att driva hotellet och kongressen.


Projektet är ett exempel på Bundled Construction, som innebär att Skanska använder koncernens finansiella styrka för att skapa nya affärsmöjligheter. Ett Bundled Construction-projekt startas när ett längre hyresavtal har tecknats.

 

I en kommentar kan sägas att AFA Fastigheter fortsätter att vara en stor nettoköpare. I ett samtal med Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter, säger han att fastighetsvärdet börjar närma sig tio procent av AFA Försäkrings förvaltade totala kapital om cirka 210 Mdr kr. Det bör även påpekas att förvärvet är det första som AFA Fastigheter gör utanför Stockholm. SF


måndag, 25 juni 2012 18:28

Scandic storsatsar i Sundsvall

alt
Ibis hotell i Sundsvall har 143 rum.

 

Scandic tar över driften av Ibis hotell i Sundsvall med 143 rum från den 1 september. I samband med detta investerar Scandic och fastighets-ägaren Norse 20 Mkr på renovering av rum och publika ytor.


Hotellet blir Scandics tredje i Sundsvall tillsammans med Scandic Sundsvall Nord, ägt av Pandox, och Scandic Sundsvall City, ägt av Folkets Hus och Park.

 

alt
NCC:s nya huvudkontor i Oslo fick miljöpris i Rio de Janeiro. Bild: Henning Larsen Architects AS

 

På miljökonferensen Rio+20 blev NCC:s nya norska huvudkontor på Østensjøveien 27 i Oslo utsedd till en av världens 100 bästa miljöbyggnader

ur hållbarhetsperspektiv. Vinnarna tillkännagavs igår i Rio de Janeiro av Norges f.d. stadsminister Gro Harlem Brundtland.

 

Projektet utvecklas enligt standarden för Passiva hus, med tonvikt vid frågor som CO-vänligt byggmaterial, gott om cykelparkeringar och goda kollektivtrafiks-förbindelser. Den totala minskningen av CO2-utsläpp är 50 procent jämfört med dagens standard. Projektet ska minst att erhålla Very good enligt certifierings-systemet Breeam, vilket intygar ett brett, grundligt miljöfokus i hela utvecklings- och byggprocessen. Ø27 projektet beräknas stå klart i december 2013.

 

– Vi är mycket stolta över att vara på den prestigefyllda organisationen Sustainias topp 100-lista. Utmärkelsen inspirerar NCC:s fokus att utveckla hållbara lösningar för framtiden, säger Joachim Hallengren, affärsområdeschef, NCC Property Development.


Arkitekter för projektet är den välkända danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects AS, som även ritat operahuset i Köpenhamn.

alt
Jan Lindgren, chef kommunikation & IT på KF Fastigheter.

 

KF Fastigheter implementerar analysföretaget Wide narrows marknadsledande systemstöd Perspective i sin omvärldsbevakning. Systemstödet ger KF en företagsgemensam kunskapsbank, faktabaserade beslutsunderlag samt en presentation av affärskritisk information på intranätet.

 

– För att vi ska bli riktigt framgångsrika i våra ambitioner och vår affär, krävs bland annat ett system och en metodik för strukturerad omvärldsanalys så att vi på ett snabbt och effektivt sätt får fram den information som är affärskritisk för oss, säger Jan Lindgren, chef kommunikation & IT på KF Fastigheter.


KF Fastigheter utvecklar och förvaltar detaljhandels-fastigheter i tillväxtområden och är även en viktig stödfunktion för Coop i etablering och utveckling

alt
Klaus Kaae har varit verksam inom NCC sedan 1985.

 

Klaus Kaae har utsetts till ny affärsområdeschef för NCC Construction Danmark från och med 25 juni. Han är sedan den 31 maj tillförordnad affärs-områdeschef då Torben Biilmann lämnade NCC för att gå till MT Höjgaard A/S. Kaae har arbetat på flera ledande befattningar inom NCC i Danmark sedan 1985 och tar i sin nya roll plats i koncernledningen och rapporterar till koncernchef Peter Wågström.

 

– Kaae har varit en stark kraft i den positiva förändring som skett i den danska byggverksamheten på senare år och får nu förtroendet att leda verksamheten framgent, säger Peter Wågström.

alt

 

Byggvarubedömningen växer och anställer Jonny Hellman (bilden ovan) som vd. Hans uppdrag blir att bygga den nya organisationen och leda Byggvarubedömningen till att bli branschens förstahandsval när det gäller miljöbedömning av byggvaror.

 

Byggvarubedömningens verksamhet bedrivs i en ekonomisk förening med i dagsläget 24 medlemmar. Föreningen ska främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att utveckla och äga ett system för miljöbedömning av byggvaror sätta upp kriterier för miljöbedömning av byggvaror tillhandahålla webbaserad information om miljöbedömda byggvaror.


Medlemmar är bland andra Akademiska Hus, AMF Fastigheter, Micasa Fastigheter, NCC, Storstockholms Lokaltrafik, Skanska, Svenska Bostäder och Vasakronan.

alt
Akademiska Hus rekordinvesterar cirka 3,5 Mdr kr i Biomedicum vid Karolinska Institutet i Solna. Bild: Berg/C.F. Møller

 

Nu står det klart att Akademiska Hus rekordinvesterar cirka 3,5 Mdr kr i Biomedicum i nära anslutning till nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna. Byggnaden blir med sina 76 000 kvm en av de största medicinska forskningsanläggningarna i Europa. För formgivningen svarar Berg/C.F. Møller. Byggstart beräknas ske i början av 2014 med inflyttning under mitten av 2018.


Biomedicum ska göra det möjligt samla all experimentell forskning på KI under samma tak med plats för cirka 1 500 forskare. Genom att föra samman universitetets verksamheter vid skilda institutioner skapas förutsättningar till gränsöverskridande forskning och samverkan.

 

– Det är en mycket stora ära för Akademiska Hus att tillsammans med Karolinska Institutet få utveckla framtidens forskningsmiljöer. Biomedicum är mycket viktig för utvecklingen av Stockholm Life i Hagastaden som ett centrum i regionens stora Life Science-satsning, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Stockholm.

 

Biomedicum kommer till stor del att bestå av laboratorier men också innehålla kontor och konferenslokaler. Stor vikt läggs även vid att skapa en flexibel arbetsmiljö med många ljusa och lättillgängliga mötesplatser på flera nivåer inom byggnaden. Särskilt den stora, centralt placerade inomhusgården blir en naturlig nod och träffpunkt för Karolinska Institutet, i en skärningspunkt mellan Solnavägen med den nya Hagastaden, campusområdet och det nya universitetssjukhuset.

alt
Överby Nya Handelsplats i Trollhättan blir Peabs pilotprojekt för certifiering enligt Breeam-se.


Peabs projekt Överby Nya Handelsplats i Trollhättan blir bolagets pilotprojekt att certifieras enligt nya svenska Breeam-se.


– Vi ser fram emot att starta pilotarbetet med Överby Nya Handelsplats eftersom projektet är representativt för oss då vi bygger många handelsplatser. Efter piloten kommer vi att övergå helt från Breeam Commercial till Breeam-se för vår svenska utveckling och produktion av kontors- och handelsfastigheter, säger Angelica Andersson, affärsutvecklare inom Peab.

 

 

Peab har sedan hösten 2009 medverkat i ett branschsamarbete som tillsammans med Sweden Green Building Council tagit fram kriterierna för den svenska manualen Breeam-se.


alt
Heba har ett omfattande ROT-program, säger Lennart Karlsson, vd Heba Fastighets AB. Foto: Cato Lein.

 

Vid omfattande renoveringar kan det vara svårt att finna evakueringsbostäder åt hyresgästerna inom det egna bostadsbeståndet. Då kan bostadsförmedlingens evakueringstjänst vara till stor hjälp, skriver Stockholms Bostadsförmedling i sitt nyhetsbrev.

– Vi har ett omfattande ROT-program där vi renoverar många av våra lägenheter, och då är detta en fin service som passar oss väldigt bra, säger Lennart Karlsson, vd för Heba som har använt sig av bostadsförmedlingens evakueringsservice vid flera tillfällen.

Heba har ett stort lägenhetsbestånd, men i vissa områden fanns det få lediga, likvärdiga lägenheter att erbjuda de som måste evakueras. I detta läge kunde bostadsförmedlingen hjälpa till.

alt
Håkan Aderö, fastighetsägaransvarig vid Stockholms stads bostadsförmedling AB.


 

– När vi skrivit avtal med fastighetsägaren kontaktar vi de befintliga hyresgäster som inte vill flytta tillbaka till de ombyggda lägenheterna. Sedan hjälper våra handläggare dem att hitta nya permanenta bostäder hos andra hyresvärdar, förklarar Håkan Aderö, fastighetsägaransvarig vid Stockholms stads bostadsförmedling AB.

– Våra hyresgäster ställer ganska höga krav, men bostadsförmedlingens handläggare är väldigt serviceinriktade och jobbar hårt tills alla blir nöjda, berättar Lennart Karlsson.


Efter renoveringen förmedlar bostadsförmedlingen de ombyggda lägenheterna till nya hyresgäster som uppfyller värdens krav. Avgiften för evakueringstjänsten är

8 000 kronor, exklusive moms, per förmedlad evakueringslägenhet.

alt
Familjebostäder köper av Skanska ett byggprojekt med 166 lägenheter i Fruängen.

 

Familjebostäder köper ett byggprojekt av Skanska i Fruängen i sydvästra Stockholm och tillför 166 nya hyreslägenheter i allmännyttans bestånd. Genom affären utnyttjas Familjebostäders kapacitet bättre och bolaget kan öka nyproduktionen och förse Stockholm med bostäder i snabbare takt. Genomförandet är villkorat av beslut i Kommunfullmäktige.


Utöver de 166 hyreslägenheterna ingår en affärslokal, 65 parkeringsplatser och 70 markparkeringsplatser i förvärvet. Fastigheten beräknas stå klar i december 2014.

 

– Affären visar på att byggbolag kan vara snabbfotade för att kunna erbjuda nya bostäder i snabbare takt. Vi har kapacitet att bygga 500 lägenheter per år och kompletterar stadens markanvisningar med att förvärva projekt. Lägenheterna uppförs där motellet Gyllene ratten låg – ett område i Fruängen med helt ny stadsplan och inriktning på bostäder, säger Jonas Nilsson (M), styrelseordförande Familjebostäder.