25 april 2024

Redaktionen

alt
Fatburen omfattar cirka 48 000 kvm.

 

Jones Lang LaSalle har fått i uppdrag av Crown Nordic Management att hyra ut hela 28 000 kvm i fastigheten Fatburen (Fatburssjön 9) vid Medborgarplatsen på Södermalm, Stockholm. Uppdraget gäller den yta som Skatteverket hyr fastigheten, och som de planerar att lämna i december 2013. I våras skrev Skatteverket avtal med Fabege omfattande 29 000 kvm i kv Nöten i Solna.

 

Fatburen, som totalt omfattar cirka 48 000 kvm, genomgick en omfattande om- och tillbyggnad för cirka tio år sedan. Den och erbjuder därmed en god flexibilitet som kan erbjuda både befintliga och nya hyresgäster en mängd olika lösningar. I ett samtal med Fastighetsaktien framhåller Robert Bolmgren, chef Office & Industrial Leasing på Jones Lang LaSalle, att fokus ligger på att en eller ett fåtal stora hyresgäster tar över ytorna.           

 

– Vi ser fram emot att få jobba nära tillsammans med Jones Lang LaSalle och vi känner en stor trygghet i deras arbetsmodell och process, säger Håkan Larsson på Crown Nordic Management som är asset manager för fastigheten.

 

alt
Platzer köper i Göteborg fastigheterna Gårda 16:17, Nordstaden 13:12 och Nordstaden 20:5  av Vasakronan.

 

Vasakronan säljer tre fastigheter i Göteborg till Platzer Fastigheter för ett underliggande fastighetsvärde om 565 Mkr. Frånträde sker den 3 juli. För Vasakronans del skapar försäljningen utrymme för nya förvärv och projekt. De tre fastigheterna innehåller kontor och butiker och den totala uthyrbara arean uppgår till drygt 23 000 kvm. Fastigheterna ingick som en del av det bestånd som Vasakronan köpte av Diligentia tidigare i år.

 

– Göteborg är Vasakronans näst största delmarknad och den är fortsatt högintressant för oss. Genom försäljningen ökar vi utrymmet för nya investeringar i regionen, både på förvärvs- och projektsidan, säger Vasakronans vd Fredrik Wirdenius.


I affären ingår Gårda 16:17, Nordstaden 13:12 och Nordstaden 20:5, samtliga välkända byggnader i Göteborg.  Bland de större hyresgästerna märks bland andra Hovrätten för Västra Sverige, Unionen och Göteborg Energi.

 

– Genom förvärvet kompletterar vi vår fastighet i Västra Nordstaden med två närliggande fastigheter vid Packhusplatsen samt vårt bestånd i Gårda med en fastighet i Södra Gårda. Detta som ett led i strategin att växa i prioriterade områden, säger P-G Persson, vd för Platzer.

 

I en kommentar kan sägas att Vasakronan tydligen frigör kapital för att utveckla fastigheter i Göteborg. Det går bra för handelsstaden Göteborg i många avseenden och flera utvecklingsområden är högintressanta vid Norra och Södra Älvstranden. SF

måndag, 18 juni 2012 20:09

Fler företag flyttar till Lindholmen

alt
Ett av de mer attraktiva områden i Göteborg är Lindholmen Science Park.

 

Under våren har Älvstranden Utveckling tecknat nya hyresavtal om sammanlagt 8 300 kvm. Det mest attraktiva området är Lindholmen och huvudbyggnaden Lindholmen Science Park i Göteborg. Den nya delen av fastigheten stod klar hösten 2010 är snart är helt uthyrd. Några av de nytecknade företagen är HiQ Göteborg AB, Berge Consulting AB, Volvo Defence och Visual Arena Lindholmen.

 

På Lindholmen finns idag 311 företag med cirka 10 000 anställda inom fokusområdena transport, IT och media. Expansionen fortsätter även under 2012, med bland annat byggandet av Radisson Blu Riverside Hotel, ett nytt parkeringshus, nya kontorslokaler och planer för bostäder. Målet är att 30 000 människor ska arbeta, studera och bo på Lindholmen år 2020.

 

Under våren har Älvstranden Utveckling tecknat nya hyresavtal om sammanlagt 8 300 kvm. Det mest attraktiva området är Lindholmen och huvudbyggnaden Lindholmen Science Park i Göteborg.


Den nya delen av fastigheten stod klar hösten 2010 är snart är helt uthyrd. Några av de nytecknade företagen är HiQ Göteborg AB, Berge Consulting AB, Volvo Defence och Visual Arena Lindholmen.På Lindholmen finns idag 311 företag med cirka 10 000 anställda inom fokusområdena transport, IT och media. Expansionen fortsätter även under 2012, med bland annat byggandet av Radisson Blu Riverside Hotel, ett nytt parkeringshus, nya kontorslokaler och planer för bostäder. Målet är att 30 000 människor ska arbeta, studera och bo på Lindholmen år 2020.

måndag, 18 juni 2012 19:59

AXA hyr ut 5 000 kvm i Burlöv

alt
Elgiganten öppnar en Megastore om 5 000 kvm i Stora Bernstorp Retail Park i Burlöv.

 

AXA Real Estate Investment Managers, med tillgångar för 42 miljarder euro under förvaltning, har på uppdrag av fonden AXA Immoselect, hyrt ut 5 000 kvm till elektronikkedjan Elgiganten, vid Stora Bernstorp Retail Park i skånska Burlöv. RED (Rico Estate Development) har ansvarat för uthyrningen på uppdrag av AXA Real Estate. Hyresperiod är 12 år.

 

För närvarande genomförs anpassningar för att tillgodose Elgigantens önskemål, med avsikt att öppna en Megastore under det fjärde kvartalet i höst. I och med uthyrningen har den totala uthyrningsgraden ökat till 97 procent. Bland hyresgästerna märks Usports, Jula och Media Markt.

 

– Elgigantens beslut att öppna en Megastore vid Stora Bernstorp bekräftar att de förbättringar som vi valt att genomföra på fastigheten värdesätts. Vi investerar i infrastruktur, med bland annat en ny infartsväg från väg 11, vars färdigställande sammanfaller med öppnandet av den nya butiken, säger Henrik Bastman, ansvarig för Asset Management hos AXA Real Estate Norden.

måndag, 18 juni 2012 19:55

Positiv trend för Heron City

alt
Sedan år 2011 ägs Heron City av Niam och förvaltas av Newsec Asset Management.

 

Heron City i Kungens kurva söder om Stockholm uppvisar en positiv trend med kraftigt ökat antal besökare och stigande omsättning. Under årets fem första månader var antalet besökare 2,5 miljoner, en ökning med 250 000 personer motsvarande 10 procent. Sedan i fjol ägs Heron City av Niam och förvaltas av Newsec Asset Management.

 

– Vi har sett en mycket gynnsam utveckling under våren med en uppåtgående trend i såväl antal besökare som i omsättning, vilket är glädjande inte minst för hyresgästerna. Den positiva utvecklingen har skett trots en stor ombyggnad av Willys samt hyresgästapassning för XXL Sport & Vildmark som har pågått hela året. Vi ser därför med stor optimism framåt, säger Newsecs Klas Modin, centrumchef.


Heron City har en uthyrbar yta om 46 000 kvm och innehåller bland annat Nordens största SF-biograf med 18 salonger, ett O’Learys med 20 bowlingbanor, Sats träningsanläggning samt mat från alla världens hörn. Bland hyresgästerna finns även Media Markt, Mio och Nike.

alt
Richard Hultin, vice vd i Skanska AB har ansvarat för framtagningen av
omstruktureringsprogrammet.

 

Skanska omstrukturerar sina bostadsutvecklingsenheter i Norden, Tjeckien och Slovakien. Den samlade effekten av omstruktureringarna gör att det andra kvartalet i år belastas med 380 Mkr i kostnader av engångskaraktär. Av denna summa utgör 300 Mkr omstruktureringskostnader och 80 Mkr marknedskrivningar i Tjeckien och Slovakien.


Åtgärderna förväntas ge en årlig besparing om cirka 180 Mkr. Därutöver genomförs en effektivisering av produktionen som över tiden kommer att ge resultatförbättringar. Bostadsutvecklingsverksamheterna i Polen och UK berörs inte av omstruktureringen.

 

Skanskas bostadsutvecklingsverksamhet har dragits med svaga resultat i framförallt Sverige. Detta på grund av höga kostnader i produktionen och att organisationen varit anpassad till en högre volymambition än vad som kunnat realiseras.

 

För att anpassa kostnaderna till de förväntade volymerna och bättre tillvarata synergierna med byggverksamheten, integreras nu all bostadsutveckling i Norden i byggverksamheterna i Sverige, Norge och Finland under ledning av respektive affärsenhetschef. Samtliga högre chefsnivåer i de nya organisationerna i de tre länderna är redan tillsatta. Bostadsutveckling Norden upphör som en egen affärsenhet. Omorganisationen innebär att antalet medarbetare minskas med cirka 150, varav 110 i Sverige.

 

För projektutvecklingsverksamheterna, där bostadsutveckling ingår, är målet att den genomsnittliga avkastningen på sysselsatt kapital årligen ska uppgå till 10-15 procent.

söndag, 17 juni 2012 15:18

Dalkia förvaltar Artipelag

alt
Artipelag är Björn ”Babybjörn” Jakobsons senaste baby som Stockholmregionens senaste konsthall
och konferenscenter på Värmdö.

 

Dalkia har ingått avtal med uppmärksammade och nyligen invigda Artipelag, som är en mötesplats för konst, kultur och design beläget i en naturskön skärgårdsmiljö på Hålludden på Värmdölandet utanför Stockholm.

 

Uppdraget innebär att ansvara för all drift och teknisk förvaltning av den cirka 10 000 kvm stora spektakulära byggnaden i tre plan, som bland annat innehåller konsthallar om 3 000 kvm, en stor så kallad Artbox för olika evenemang samt konferenslokaler, designbutik och två restauranger. Artipelag, som anmärkningsvärt nog har 47 toaletter, invigdes för allmänheten den 3 juni. Initiativtagare är familjeföretaget BabyBjörn AB.

 

 

Den naturnära byggnaden, klädd i tjärade, vankantade furuplankor,

varsamt placerad bland tallar och klippor med utsikt över Baggensfjärden,

blev arkitekten Johan Nyréns sista skapelse. SF

 


söndag, 17 juni 2012 14:55

Svensk version av BREEAM klar

alt
Bengt Wånggren är vd för Sweden Green Council.


Den svenska versionen av miljöcertifieringssystemet BREEAM Commercial är nu godkänd av BRE Global i England. Systemet, som på svenska heter BREEAM-SE används för att certifiera kommersiella kontor och handelsfastigheter. Det från början engelska systemet har under nästan två års bearbetats av medlemmar i Sweden Green Building Council och anpassats till svensk lagstiftning, svenska metoder och arbetssätt.


Den svenska anpassningen innebär att det blir lättare och billigare att miljöcertifiera byggnader. Kraven är ungefär desamma i den svenska som i den engelska versionen för att göra internationella jämförelser mellan byggnader möjliga. De största skillnaderna finns inom områdena energianvändning, materialval och inomhusmiljö.


– Intresset för att miljöcertifieras enligt BREEAM-SE är stort och i dagsläget är det flera projekt som väntar på att certifieras enligt denna metod, säger Jonny Hellman, BREEAM Manager vid Sweden Green Building Council.

söndag, 17 juni 2012 14:51

Brostaden rekryterar Petter Högberg

alt
Petter Högberg blir ansvarig för transaktioner inom Brostaden.

 

Fastighets AB Brostaden förstärker inom transaktion genom att rekrytera Petter Högberg som transaktionsansvarig. Han kommer närmast från Jones Lang LaSalle och har tidigare arbetat inom Newsec.

 

Även Brostadens uthyrningsavdelning förstärker genom att rekrytera Arash Mirbas, som kommer närmast från Jones Lang LaSalle där han arbetat som Account Manager.


Under början av juni har Lisa Dahl tillträtt tjänsten som fastighetsförvaltare på Brostaden. Hon har närmast varit områdesförvaltare inom Familjebostäder och ska arbeta med Brostadens fastigheter i Bromma.

torsdag, 14 juni 2012 20:10

Fler miljarduppdrag för Skanska i USA

alt
Projektet Moynihan Station är den första fasen av en expansion till New York Citys berömda Penn Station.

 

Tidigare i veckan har Skanska offentliggjort uppdrag om 1,8 Mdr kr i USA. Det rörde sig om ett sjukhusbyggnation för 800 Mkr i New Orleans och en hamnanläggning i Washington för 1 Mdr kr. Nu kan ytterligare två miljarduppdrag läggas till uppdragsportföljen.

 

I ett joint venture med Ajax Paving Industries har Skanska fått i uppdrag att utforma och bygga om motorvägen I-275 mellan Memorial Highway och floden Hillsborough i Tampa, Florida. Beställare är Florida Department of Transportation och totalvärdet på kontraktet uppgår till cirka 1,46 Mdr kr, varav Skanskas andel motsvarar cirka 1 Mdr kr.

 

Dessutom har Skanska fått i uppdrag av Moynihan Station Development Corporation (MSDC) att slutföra den första fasen av en expansion till New York Citys berömda Penn Station, och att skapa den nya Moynihan Station. Också detta kontrakt värderas till cirka 1 Mdr kr.