19 maj 2024

Redaktionen

måndag, 21 maj 2012 20:37

Basale anställer Helena Lago

alt
Helena Lago, ny fastighetsförvaltare på Basale.

 

Basale har rekryterat Helena Lagos som fastighetsförvaltare. Helena kommer senast från en tjänst som konsult hos Fasticon i Öresund.

 

– I samband med att vi växer har vi en rad nya tjänster ute. Detta är vår tjugonde rekrytering sedan början av förra året, säger Jimmy Axdorff, vd Basale.

måndag, 21 maj 2012 20:33

Skanska säljer till Deka i Prag

 

alt
Britta Cesar-Munck, vd Skanska Property Czech Republic.

Skanska säljer City Green Court i Prag, Tjeckien, till Deka Immobilien Investment GmbH för 480 Mkr (54,5 MEUR). Transaktionen bokas i andra kvartalet 2012 och överföringen är planerad till fjärde kvartalet 2012.


Byggnaden ligger i Prags affärsdistrikt Pankrác och består av åtta våningar med en yta om totalt 16 300 kvm, inklusive 285 kvm på markplan för en restaurang. I närheten finns tunnelbanestation, köpcentrum och ett brett utbud av restauranger.


Projektet ska färdigställas före halvårsskiftet och för närvarande är 95 procent av ytan uthyrd. Före årsskiftet kommer hyresgäster som PwC, GlaxoSmithKline och Skanska att flytta in. City Green Court är det första kontorsprojektet i Tjeckien som har blivit pre-certifierat på LEED Platinum-nivå.


– City Green Court är ett bevis på att Skanska utvecklar byggnader som är mycket attraktiva för både hyresgäster och investerare, och vi är glada över att Deka har valt att investera i vårt projekt. Vi kommer nu att fokusera på ytterligare möjligheter till utveckling i området, säger Britta Cesar-Munck, vd Skanska Property Czech Republic.

måndag, 21 maj 2012 20:26

Fabege projektuthyr

alt
Urban Sjölund, fastighetschef på Fabege.

 

Fabege har tecknat tre projektuthyrningar på senare tid, dels ett sexårigt hyresavtal med Ekobrottsmyndigheten i fastigheten Klamparen 10 på Flemminggatan, dels med Företagarna, dels med Restaurang Farang i fastigheten Apotekaren 22, Döbelnsgatan/Tulegatan.


Avtalet med Ekobrottsmyndigheten omfattar 1 230 kvm kontorslokaler och inflyttning sker i november. Kontrakten med Företagarna och Restaurang Farang omfattar 1 400 kvm kontor, med inflyttning i december samt 680 kvm för restaurangen med inflyttning planerad till februari 2013.


Det sammanlagda hyresvärdet för dessa tre avtal uppgår till cirka 11,4 Mkr per år och kommer att redovisas i nettouthyrningen under andra kvartalet 2012.


– Hyresmarknaden i Stockholm är fortsatt stark och vi är glada att se att vakanserna i våra stora projekt-fastigheter nu successivt hyrs ut. Vi kommer allt närmare målsättningen normal förvaltningsvakans i de stora projektfastigheterna, säger Urban Sjölund, fastighetschef på Fabege.

alt
Scilifelab – Navet i Uppsala. Bild Werket arkitekter.

 

I morgon tas första spadtaget för Scilifelab – Uppsalas nya fyravåningshus – kallat Navet vid Biomedicinskt centrum i Uppsala. Tillsammans med Uppsala universitet investerar bolaget 177 Mkr i ett fyravåningshus som en ny mötesplats för svenska och gästande utländska forskare inom medicin och molekylär biovetenskap.

 

Navet kommer att präglas av ett stort mötestorg som ska uppmuntra planerade och oplanerade möten mellan de olika forskningsdisciplinerna inom SciLifeLab. Byggnaden får en fri arkitektonisk form i förhållande till den mer strikta struktur som övriga BMC är uppbyggd efter. Glasväggar ska öppna upp och ge insyn mellan de olika kontorsutrymmena.

alt
Vindsvåning i BRF Lampfabriken i Sundbyberg.

 

ALM Equity säljstartar nu BRF Lampfabriken, omfattande 6 654 kvm, på Rosengatan 8 i centrala Sundbyberg. Lägenheterna har 1-5 rum med kök. Många av lägenheterna har balkong eller annan uteplats. Plan 4 har vindsvåningskaraktär med högre takhöjd vid nock och takfönster i förekommande fall. Arkitekt är Megaron.


Projektets priser varierar från 1 995 000 kr för 43 kvm

till 6 395 000 kr för 142 kvm.


Månadsavgifterna pendlar mellan 2 229 kr och

8 363 kr.


I projektet ingår även 13 bolokaler, där den dyraste om 446 kvm, kostar 4 750 000 kr med en månadsavgift om 21 971 kr.

fredag, 18 maj 2012 14:44

Peab bygger vägbro vid Solna Station

alt

 

Peab har fått i uppdrag att bygga en vägbro och ramper över järnvägen i Arenastaden strax norr om Solna Station. Beställare är Råsta projektutveckling AB och kontraktssumman uppgår till 290 Mkr.

 

Vägbron ska förbinda E18 och övrig inkommande biltrafik med Friends Arena och köpcentrumet Mall of Scandinavia.

Arbetet har påbörjats; under natten den 9 november under förra året lyfte Nordens största kran den första av två gångbrodelar på plats mellan Solna station och Arenastaden i Solna. Brodelen, som är 66 meter och väger drygt 300 ton, kom planenligt på plats medan tågtrafiken var avstängd.

Arbetet beräknas vara klart i april 2015.

alt
Sten Mörtstedt, styrelseordförande i CLS Holdings.

 

Den 30 april 2012 hade CLS Holdings totalt kontanter, likvida medel och outnyttjade faciliteter om drygt 130 miljoner pund. Sedan årsskiftet har koncernen förnyat eller refinansierat 117,6 miljoner pund. Nya finansieringar gäller dels Spring Gardens, Vauxhall i London med ett lån om 78,5 miljoner pund från Eurohypo, dels ett syndikerat lån med fyra års löptid från Deutsche Postbank och RBS för CI Tower, New Malden i London, dels ett utgående lån från KBC om 9,1 miljoner pund som har ersatts av ett nytt lån från en befintlig långivare.


Vid periodens slut, den 16 maj, hade koncernen 30 miljoner pund i löpande checkräkningar. Totalt hade CLS Holdings då 64 lån från 20 långivare, inklusive en osäkrad företags-obligation. Inga krediter hade värde-papperiserats.


Styrelseordförande i CLS, Sten Mörtstedt, säger i en kommentar:

– Det operativa arbetet i våra kärnverksamheter inom fastighetsförvaltningen är fortsatt stabilt, med en vakansgrad som är långt under våra konkurrenters. Våra finansieringskostnader är på sin lägsta nivå någonsin samtidigt som en stor del av vår portfölj omfattas av hyresindexeringar.
Att bolaget fick bygglov i Spring Mews var en viktig framgång för våra planer i Vauxhall, ett område i London som vi räknar med kommer att förnyas och växa under de närmaste åren.
Jag är glad över att vi har fortsatt starka relationer med våra banker. Vår balansräkning är fortsatt stark, och våra likvida medel är på höga nivåer. Därför är jag fortfarande övertygad om att vi står väl rustade att möta de utmaningar som vi har framför oss.

alt
Per Berggren, vd Hemsö.

 

Hemsö Fastighets AB emitterar ett treårigt icke säkerställt obligationslån på den svenska marknaden. Lånebeloppet uppgår till 750 Mkr.

 

– Detta är Hemsös första emission på kapitalmarknaden. Obligationslånet stärker Hemsös kapitalbas och kompletterar vår nuvarande bankfinansiering, samtidigt som vårt finansiella handlingsutrymme ökar, säger Per Berggren, vd för Hemsö.

 

Lånet löper med rörlig ränta och har slutligt förfall 2015. Obligationerna har en kupongränta motsvarande STIBOR 3m + 2,25 procent. Hemsö kommer att ansöka om notering av obligationerna på Nasdaq OMX Stockholm.


Efterfrågan var god och emissionen blev övertecknad. Carnegie Investment Bank har varit finansiell rådgivare och arrangör vid emissionen.

alt
Veidekke bygger 360 bostäder i Svea Fanfar. Bild: Brunnberg & Forshed Arkitekter.

 

Veidekke Bostad har fått klartecken för sitt största bostadsprojekt hittills. Mark- och miljööverdomstolens beslut taget den 7 maj, innebär att detaljplanen för 360 nya bostäder på Östermalm i Stockholm har vunnit laga kraft. Första inflyttningen beräknas till 2015. Byggnationen sker på den plats där Kungliga Musik-högskolan finns idag. Projektet kallas Svea Fanfar och ligger i kvarteret Svea Artilleri.

 

Stockholms stads planarkitekt för projektet har varit Aleksander Wolodarski. Brunnberg & Forshed Arkitektkontor har varit Veidekkes arkitekt under arbetet med detaljplanen.

 

Musikhögskolan kommer att finnas kvar på platsen även i fortsättningen. Personal och studenter flyttar in i Musikhögskolans nya byggnader vilka kombineras med de kulturminnesskyddade stall- och ridhusbyggnaderna som bevaras. För Musikhögskolans fastighetsägare Akademiska Hus innebär beslutet också ett välkommet klartecken att gå vidare med en stor Stockholmssatsning.

 

Hela byggprojektet beräknas vara klart 2018. Veidekke räknar med att omkring 900 personer kommer att bo i de 360 bostäderna. Huset byggs i åtta våningar, inklusive bottenvåning. Det är ritat för att likna Stadions form och rymmer en ny entré till Stadions tunnelbana i bottenvåningen. Det rör sig om totalt tolv huskroppar som byggs i en hästskoformad båge. Förutom bostäder så kommer byggnaden även att ha plats för butikslokaler, en förskola och ett garage.

 

onsdag, 16 maj 2012 17:04

Backahill budar på Brinova

alt
Erik Paulsson, styrelseordförande i Brinova.

 

Backahill AB lägger bud på samtliga aktier i Brinova för 105 kr per aktie oavsett aktieslag. Budet värderas till cirka 2 740 Mkr. Exklusive budgivarens innehav blir budvärdet 1 279 Mkr. Erbjudandet förväntas offentliggöras den 8 juni 2012 samt anmälningsperioden förväntas löpa mellan den 8 juni och den 6 juli 2012. Om Backahill får över 90 procent av aktierna kommer bolaget att påkalla tvångsinlösen av resterande aktier och verka för att Brinova avnoteras.

 

Styrelsen för Brinova har beslutat att inrätta en budkommitté, bestående av styrelseledamöterna Bo Forsén, Göran Hellström och Boel Flodgren, för att utvärdera budet och fatta de beslut som krävs med anledning av detta. Övriga styrelseledamöter, Erik Paulsson, Gustaf Hermelin och Sara Karlsson, deltar inte i något beslut i Brinova som handlar om budet på grund av intressekonflikt.

 

Budkommittén kommer att, så snart som möjligt och senast två veckor före acceptfristens utgång, återkomma med sin uppfattning om budet och skälen, tillsammans med ett värderingsutlåtande (sk fairness opinion) från oberoende expertis. Brinova har utsett advokat Jonas Frii från Setterwalls till legal rådgivare i samband med ärendet.

 

I en kommentar kan sägas att förmodligen kommer Brinova ganska snart att avnoteras och därmed får bolaget ett mer fritt liv. Erik Paulsson är styrelseordförande i Brinova samt ägare till samtliga aktier i Backahill AB. Transaktionen finansieras av eget kapital och förvärvskrediter tillhandahållna av Swedbank och Sparbanken Öresund. Totalt har de utomstående aktierna ett värde om cirka 1 279 Mkr.