5 mars 2021

Redaktionen

 

 

 


Kontorsbyggnaden LSC 1 i Esbo kommer att omfatta sju våningar. Byggnaden får en ny huvudentré till kvarteret, då den kommer att ha en förbindelse till de fem nuvarande kontorsbyggnaderna för LSC samt till en parkering under jord.Peab har fått uppdraget att bygga en kontorsbyggnad för Niam Oy i Life Science Center-kvarteret i Kägeludden i Esbo, cirka 1,5 mil utanför Helsingfors. Kontraktssumman uppgår till 20 MEUR, cirka 204 Mkr.

Uppdraget innefattar kontorsbyggnaden LSC 1 på sju våningar. Den nya tomten med dess nya byggnad bildar en ny huvudentré till kvarteret, då den kommer att ha en förbindelse till de fem nuvarande kontorsbyggnaderna för LSC samt en parkering under jord.

 

På gatuplan kommer det att finnas entréhall, café, kontorsrum och tekniska lokaler. Första våningens entréhall fortsätter upp till andra våningen där det även kommer att finnas reception och konferensrum. Våningarna 3 till 7 utgör kontorslokaler. Byggnaden blir totalt 9.400 bruttokvadratmeter.

– Det känns väldigt fint att vi får genomföra detta projekt i Kägeludden. Projektet är en utmärkt fortsättning på samarbetet mellan Peab och Niam Oy och vi vill naturligtvis tacka beställaren för förtroendet, säger regionchef Marko Rinkinen, Peab Finland.

Uppdraget är en totalentreprenad med byggstart i mars 2021 och inflyttning är beräknad till mars 2023.

Projektet orderanmäls i det första kvartalet 2021.

 

 

 


Riksbyggen bygger åt K2A Knaust & Andersson Fastigheter 115 hyresrätter i Kronandalen i Luleå. De nya bostäderna beräknas stå klara under 2023 och projektet har beviljats statligt investeringsstöd,I sommar  i år 2021 startar Riksbyggen byggandet av 115 hyresrätter i Kronandalen i Luleå. De nya bostäderna beräknas stå klara under 2023 och projektet har beviljats statligt investeringsstöd, vilket gör att hyrorna kommer att ligga under den normala nyproduktionsnivån. Projektet är en viktig del i Riksbyggens ambition att öka bostadsproduktionen i norra Sverige där målsättningen är cirka 500 bostäder i pågående produktion under 2021.

– Det känns fantastiskt roligt att Riksbyggen kan tillföra Luleå 115 nya bostäder som vi på förhand vet har en hyra som ligger på en väldigt attraktiv nivå, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad Norr.

I Luleå växer en ny naturnära stadsdel fram i Kronandalen. Här, på kvarteret Vallan, ska kommer de 115 hyresrätter att byggas med fokus på hållbara lösningar.

– Luleåregionen är en viktig kugge för Riksbyggen och för norra Sverige. Att kunna påbörja produktionen av de här 115 lägenheterna är helt i linje med Riksbyggens ambition om ökad produktionstakt av bostäder med stort fokus på hållbarhet, vilket konkret innebär att Riksbyggen i norra Sverige siktar mot att ha cirka 500 bostäder i pågående produktion under 2021, säger Lars Lundgren.

Projektet drar igång under sommaren 2021 och förväntas stå färdigt 2023. Flera hus ska byggas i fyra och fem våningar med lägenheter i varierande storlekar. Vanligast blir två- och trerummare med fönster mot två väderstreck. Alla lägenheterna blir ljusa, moderna och välplanerade. För att hålla hyresnivåerna på en rimlig nivå kommer projektet att delvis finansieras av investeringsstöd.

Fullt utbyggt år kommer Kronandalen att rymma närmare 2.000 nya bostäder med plats för totalt 7.000 Luleåbor. Hyresrätter blandas med bostadsrätter för att erbjuda något för alla. Hela området präglas av en hållbarhetsprofil utifrån flera aspekter. Alldeles runt hörnet ligger motionsspår, utegym, skidbackar och ett naturskyddsområde. Riksbyggen uppför byggnaderna enligt kraven för Miljöbyggnad Silver.

– Bland annat kommer cykelparkeringen att få en framträdande placering mot Lottagatan. Det ska vara enkelt att göra hållbara val och ta cykeln istället för bilen, säger Lars Lundgren.

Entreprenör för projektet är Nåiden. Riksbyggen har sålt projektet till K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB. Riksbyggen finansierar, bygger och färdigställer projektet i dess helhet och K2A tillträder fastigheten efter färdigställt projekt, vilket bedöms ske under det tredje kvartalet 2023.

 

Fastigheten kommer att omfatta totalt 115 hyresbostäder med en uthyrningsbar area på cirka 5.400 kvm. Hyresvärdet beräknas uppgå till cirka 9,7 Mkr på årsbasis. Fastigheten ingår i ett nytt större stadsdelsprojekt i Kronanområdet med närhet till skolor, natur- och friluftsområden samt centrala Luleå.

– Luleå växer och är fjärde största kommun i Norrland, efter Umeå, Gävle och Sundsvall där K2A redan äger fastigheter. Luleå tekniska universitetet är dessutom med sina 15.100 studerande det fjortonde största lärosäte i Sverige. Detta är en kommun som K2A velat etablera sig i över en längre tid och det är roligt att vi nu lyckas och etablerar oss på orten, kommenterar Johan Knaust, vd för K2A.

Projektet kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver och motsvara mellangrön, dvs den näst högsta miljöklassen enligt Ciceros ramverk.

 

 

 


K1 Karlbergs Strand , som ska stå klart våren 2004, omfattar drygt 20.000 kvm ljus BTA, garage i två plan samt ett aktivt taklandskap. JM kommer att hyra cirka 60 procent av lokalerna för sitt nya huvudkontor. Resterande ytor om cirka 7.500 kvm kontor ska finnas tillgängliga för andra hyresgäster.Cushman & Wakefield har fått uthyrningsuppdraget för projektet K1 Karlbergs Strand. JM har tidigare  meddelat att bolaget startar produktionen under första kvartalet 2021 och det förväntas vara inflyttningsklart till 2024. JM kommer själva att flytta in i del av huset – vilket säger en hel del om ambitionsnivån. Se länk.

K1 Karlbergs Strand har ett tydligt fokus på träning, wellness och balansen mellan arbete och fritid. Huset kommer att bland annat vara utrustat med ett eget gym, padelbana, café, restaurang och takterrass. Tanken är att hyresgäster och medarbetare ska känna sig som hemma i huset och må så bra som möjligt.

I samband med produktionsstart lanseras även sajten k1karlbergsstrand.se med mer information om projektet.

Gert Wingårdh, som är husets arkitekt, berättar att ett modernt kontor idag identifieras som en mötesplats snarare än endast en arbetsplats. Det ska gärna ske interaktioner mellan avdelningar och även mellan olika företag. Hela huset har en modern och social anda i sig, och målet är att husets gäster ska känna en tillhörighet till varandra, företaget och kontoret. Johan Skoglund, vd för JM, berättar att det här kommer att bli en inspirerande och spännande mötesplats i framkanten av modernitet och globala trender.

Utöver JMs eget kontor samt allmänna ytor innehåller projektet cirka 7.421 kvm kontor på 2,5 plan för uthyrning till externa hyresgäster för inflyttning 2024.

Johan Zachrisson, Partner på Agency Leasing, säger:
– Vi är stolta över att JM väljer Cushman & Wakefield för uthyrningen av K1 Karlberg. Genom att vara med tidigt kan vi bidra till ett framgångsrikt projekt.

Linus Tillander
, Leasing Manager, säger:
– K1 Karlberg är helt rätt för företag som vill ge sina medarbetare de allra bästa förutsättningarna till en utomordentlig arbetsmiljö. Läget är svårslaget med närhet till natur, citypuls och erbjuder ett brett utbud av faciliteter.

Tomas Jonson, projektledare JM Fastighetsutveckling, säger:
– Vi ser fram emot att påbörja uthyrningsarbetet tillsammans med C&W. Deras kontaktnät, fingertoppskänsla och dokumenterade förmåga att landa affärer kommer att vara en stor tillgång i arbetet att fylla K1 Karlbergs Strand med hyresgäster! 

 

 


I Malongenparken, vid Nytorget på Södermalm, planerar Stockholms stad tillsammans med byggaktören Erik Wallin AB ett hus med cirka 20 nya hyresrätter. Detaljplanen antogs i juni 2020 och byggstart är planerad till 2021. Bild: Olof-Eriksson, Belatchew ArkitekterBesqab har avtalat om att förvärva 50 procent av aktierna i Byggnadsfirman Erik Wallin AB (Wallin). Affären genomförs som en kombination av aktieförvärv och nyemission där den totala investeringen uppgår till cirka 110 Mkr. Genom affären skapas förutsättningar att växa och realisera Wallins projektportfölj med syftet att öka bolagets utvecklingstakt och lönsamhet.

Wallin är en etablerad aktör på Stockholmsmarknaden och har liksom Besqab en lång historik av bostadsutveckling. Verksamheten i Wallin kommer att bedrivas som joint venture tillsammans med Byggnadsfirman Erik Wallin Invest som kvarstår som ägare till resterande 50 procent av aktierna. 

– Delägandet i Wallin kompletterar Besqabs verksamhet väl och vi är glada att de vände sig till oss. Wallin har ett starkt varumärke och en gedigen byggmästaranda som påminner om vår. Vi har i grunden samma värderingar och ser många mervärden i den här affären, säger Carola Lavén, vd för Besqab.


Wallin är ett familjeägt bygg- och fastighetsbolag som grundades 1927 och har en lång historik av att ha uppfört bostäder i egen regi och på uppdrag åt externa beställare, runt om i Stockholms län. Idag ägs och drivs bolaget av den tredje generationen Wallin.

– Vi är mycket glada över Besqabs förtroende. Deras erfarenhet, kompetens och finansiella styrka blir ett viktigt bidrag till verksamheten. Vi har en portfölj med många fina projekt och med Besqab som ny delägare kan vi fortsätta utveckla verksamheten och öka utvecklingstakten i projektportföljen, säger Erik Wallin, vd för Erik Wallin AB.

Wallins projektportfölj uppgår till drygt 900 bostäder varav cirka 180 bostäder beräknas färdigställas 2021. Dessa 180 bostäder samt ytterligare cirka 300 bostäder i projektportföljen utvecklas i ett till hälften ägt joint venture med NREP.

– Wallin är ett välrenommerat och kvalitetsfokuserat bolag verksamma på en marknad med stabil efterfrågan. Den här investeringen ger oss möjlighet att bidra till att förverkliga Wallins visioner och ger samtidigt ett bra tillskott i vårt arbete med att växa Besqabs verksamhet mot uppsatta mål, säger Magnus Ekström, CFO för Besqab.

Verksamheten i Wallin kommer fortsatt att bedrivas i Byggnadsfirman Erik Wallin AB och pågående och framtida projekt kommer att marknadsföras och säljas under varumärket Wallin. Besqab kommer att utöva sitt inflytande genom representation i Wallins styrelse.

Betalning och tillträde av aktierna sker under första kvartalet 2021. Besqabs andel av Wallins resultat kommer att redovisas i koncernens resultaträkning som resultat från andelar i joint ventures. Affären påverkar inte Besqabs organisation, affärsidé eller strategi. Besqabs erbjudande är oförändrat, att utveckla välplanerade och prisvärda bostäder baserat på lokal efterfrågan i eftertraktade lägen i Stockholm och Uppsala. 

 

 


SL är i behov av ett projektkontor i fastigheten Stockholm Blixtljuset17, med närhet till tågdepån i Högdalen som ska byggas ut.JSR tecknar nytt hyresavtal med SL, Stockholms lokaltrafik. Stockholms lokaltrafik blir ny hyresgäst i fastigheten Stockholm Blixtljuset17, nära Högdalen i södra Stockkholm

Sl är i behov av ett projektkontor med närhet till tågdepån i Högdalen som ska byggas ut. SL kommer att hyra hela fastigheten.

– Det känns enormt bra att teckna ett avtal med en så pass stark aktör.Utbyggnaden av tunnelbanan är något som påverkar hela Storstockholm, och därför känns det extra kul att vi kan dra vårt strå till stacken, säger Samuel Beckstrand, vd för JSR Fastigheter Betydande hyresgästanpassningar har genomförts då lokalerna ställts om från industri till kontor.

De nya lokalerna uppgår till 3.000 kvm LOA. Avtalet sträcker sig över 5 år, med möjlighet till förlängning.

JSR-koncernen äger och förvaltar industrifastigheter i Stockholmsregionen med huvudsakligt fokus på lager och lätt industri i väletablerade områden.

 

 

 


Fastigheten Borås Sibelius 1 ombildades digitalt av Restate.Den 25 februari 2021 tillträdde Brf Sibelius fastigheten Borås Sibelius 1 i Hestra, Borås. En lyckad ombildning där 27 av 34 lägenheter valde att köpa sina bostäder och bli bostadrättshavare. Fastigheten, omfattande 2.454 kvm boarea, såldes av NQ Förvaltning AB och bostadsrättsföreningen företräddes av Restate.

Johan Eriksson
på Restate vill rikta ett särskilt tack till både boende och styrelsen som omfamnade övergången till digitala möten på ett utmärkt sätt, vilket varit en förutsättning för att kunna genomföra en bra och trygg ombildningsprocess i dagsläget. Den närmast helt digitala ombildningprocessen gjorde att det inte tog mer än 5 månader från start till mål, trots rådande restriktioner.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Victoria Kjellström (bilden) innebär att hon blir analytiker på Colliers affärsområde Capital Markets med placering i Stockholm. Hon har studerat Fastighet och Finans på KTH och hon tog examen i höstas med en master från Kent Business School i England.

Joachim Svedberg
, Partner & Acting Head of Capital Markets på Colliers, säger:
– Det är glädjande att fylla på teamet med nyexaminerade duktiga medarbetare som söker sig till varumärket Colliers. Välkommen Victoria!

Victoria Kjellström
, Analyst Capital Markets Colliers, säger:
– Det är jättekul att vara en del av Colliers och jag ser fram emot att växa och utvecklas hos en ledande och entreprenörsdriven aktör och att lära från teamets expertis.

Colliers team inom Capital Markets består idag av 10 medarbetare med gedigen erfarenhet inom både köp- och säljrådgivning. Med fokus på att hjälpa kunder genom hela transaktionsprocessen genomför de transaktioner av enskilda kontors-, handels-, logistik- och bostadsfastigheter såväl som av hela portföljer.


.

torsdag, 04 mars 2021 10:46

K-Fastigheter och Kilenkrysset bildar JV

 

 

 


Från vänster: Kilenkryssets koncernchef och grundare Jan Persson samt Jacob Karlsson, vd för K-Fast Holding AB.K-Fastigheter startar ett gemensamägt bolag med Kilenkrysset AB för att verka i Mälardalsregionen och uppföra K-Fastigheters koncepthus för långsiktig förvaltning på de bostadsbyggrätter som utvecklas av Kilenkrysset. Det nya bolaget kommer att verka under namnet K-Fast Kilen AB och K-Fastigheter äger 51 procent av aktiekapitalet.

– Med detta samarbete får K-Fastigheter tillgång till många och attraktiva byggrätter i ett för oss viktigt tillväxtområde. Kilenkrysset är en stor markägare och kan tillföra vårt gemensamma bolag mark i områden som K-Fastigheter bedömer lämpliga för byggnation av lägenheter i våra tre koncepthus, säger Jacob Karlsson, vd för K-Fast Holding AB.

– Kilenkrysset med sin geografiska närhet och med sitt breda nätverk kommer dessutom att bistå K-Fastigheter i upphandling av infrastruktur- och markentreprenader hänförliga till den kommande bostadsproduktionen. Vi kommer att bygga och förvalta våra hus enligt samma höga krav som vi ställer på alla våra projekt, fortsätter Jacob Karlsson.

– Kilenkrysset är en privatägd bygg- och fastighetskoncern bildad år 1990 och med säte i Strängnäs. Vi är en av Sveriges största markägare och har affärsidén att bygga, förvalta, långsiktigt äga och utveckla områden för lager och logistik, kontor, bostäder och samhällsnytta. Det finns stor potential i att samarbeta med K-Fastigheter, vi har till stor del liknande affärsfilosofi, säger Kilenkryssets koncernchef och grundare Jan Persson.

 

Samtidigt med parternas avtal om ett gemensamt JV köper K-Fastigheter en produktionsanläggning för prefabricerade betongstommar, ägd av Kilenkrysset i Strängnäs. Genom förvärvet kan K-Fastigheter stärka sin position som byggare och förvaltare av kostnadseffektiva hyresrätter i koncepthus, med fokus på Mälardalsregionen. Köpet är en viktig del i K-Fastigheters satsning på att bygga fler hyresrätter i Mälardalsregionen.Prefabfabriken omsätter cirka 60 Mkr på årsbasis. Säljare är Kilenkrysset Produktion AB, ett bolag inom Kilenkryssetkoncernen. Den preliminära köpeskillingen för aktierna uppgår till 21 Mkr och tillträde sker den 30 april 2021.torsdag, 04 mars 2021 10:26

JM bygger nytt huvudkontor i Karlberg

 

 

 


JM:s ny huvudkontor i Karlberg, Solna, ska står klart våren 2024, omfattande 20.000 kvm BTA.Produktionen av K1 Karlbergs Strand, som ska bli JMs nya huvudkontor och även rymma andra hyresgäster, startar under det första kvartalet 2021.

Fastigheten omfattar drygt 20.000 kvm ljus BTA, garage i två plan samt ett aktivt taklandskap. JM kommer att hyra cirka 60 procent av lokalerna för sitt nya huvudkontor. Resterande ytor om cirka 7.500 kvm kontor finns tillgängliga för andra hyresgäster.


Stor vikt har lagts vid att utforma flexibla lokaler för att möta morgondagens behov av kontorslokaler, med tydlig inriktning mot hälsa och friskvård där hyresgästerna får tillgång till gym med spinning, ledarledda träningspass och motionshall. På taket kommer padelbana att samsas med friskvårdsytor. Projektet kommer att miljöcertifieras enligt LEED Platinum och inflyttning beräknas till år 2024.

– K1 kommer att bli en inspirerande mötesplats för såväl oss på JM som övriga hyresgäster. Att få utveckla helt nya och anpassade lokaler gör det möjligt att skapa en riktigt bra arbetsplats där vi kommer ännu närmare både kunder, medarbetare och samarbetspartners, säger Mikael Åslund, affärsenhetschef för JM Fastighetsutveckling.

 

 

 


Oscar Lekander, affärsutvecklingschef för SBB.Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, förvärvar en skola i Köpenhamnsregionen med 17 års kontrakt samt fem LSS-fastigheter med 15 års kontrakt. Det överenskomna fastighetsvärdet är cirka 220 Mkr.


– Förvärven är i linje med vår ambition om att växa i Danmark och att öka andelen intäkter från äldreboenden och LSS, säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef för SBB.

Sida 1 av 1220