19 april 2024

Redaktionen

onsdag, 13 februari 2013 20:33

Cato Lein lyfter Gallerian

alt
Maria Bonnevie. Foto Cato Lein

 

alt

Hans Alfredson. Foto: Cato Lein

 

alt

Jotunheimen. Foto: Cato Lein

 

 

I morgon på Alla Hjärtans Dag,  torsdagen den 14 februari, öppnar en stor utställning på torget i Hamngatans Galleria i Stockholm med fotografen Cato Lein samt konstnärerna Ann Frössén och Eva Ede. Syftet med utställningen är att gallerians besökare ska få en betydelsefull upplevelse. Vernissage i Gallerian, Torget: kl. 17-20, torsdag 14 februari. Du är välkommen!

 

Utställningen, som avslutas klockan 18.00 söndagen den 17 februari, har titeln Vår jord och vår längtan. Förutom 53 bilder, varav 15 porträttbilder och 38 naturbilder, finns även litterära citat som vill förtydliga att vi människor ska vårda vår jord och våra medmänniskor, särskilt när jordens befolkning växer snabbt.

 

Cato Lein är en av Sveriges mest uppmärksammade porträtt- och naturfotografer. Särskilt omtalad är hans bok Blick/Sight. Flera av hans fotografier publiceras regelbundet i svensk och internationell press. Han har även förstärkt TV4:s reportageteam med stillbilder som komplement till reportagens stilistiska kvalité.

 

Genom åren har han porträtterat världens stora författare med unik skärpa och ett speciellt korn. Han är ständigt i rörelse och för att finna bestämda uttryck i alla samhällsskick tvingar han sig själv att bryta mot vedertagna fotoregler. Med stor energi får han slutligen fram bilder som ofta har en särskild ton som kan kännas sprucken och ålderdomlig. För att finna dessa uttryck arbetar han allra helst med analoga specialkameror.

 

Cato Lein är uppväxt i Kirkenes, i nordligaste Norge, nära gränsen till Ryssland och Finland. Han kom till Sverige år 1980 – men han återvänder ofta till sin hembygd för att ta bilder på storslagen natur med forsar, fjordar, midnattssol och berg – natur som helar och förvandlar vårt storstadskaos till själslugn.

 

Ann Frössén, konstnären som har vattnet som motiv, medverkar med ett antal digitala kompositioner smält samman fotografier av sina målningar samt teckningar i tusch med fotografier av forsande strömmar och vattendrag. Hon har valt världen som sin scen med utställningar i till exempel våra nordiska länder, Frankrike, Polen, Japan och Ryssland.

 

”Sviten Scenario Video formar sig till en självbiografisk berättelse om svindel, tillförsikt och kärlek till konsten. Ann Frössén har i ett antal digitala kompositioner smält samman fotografier av sina målningar samt teckningar i tusch med fotografier av forsande strömmar och vattendrag. Vatten är hennes ledmotiv – en symbol för förändringar av omvälvande slag. Men i bilddjupen med skummande hav och skira bokskogar har nu även skulpturfragment från konstens värld letat sig in: Konstakademiens slitna trappa och skulpturhallen i stora salen på École des Beaux-Arts i Paris. Det tidigare hotfulla vattentemat mjukas upp av reflexer och speglingar på Seine.” Sophie Allgårdh, konstkritiker SvD

 

Eva Ede är en mångsidig konstnär. Hon har skapat flera serier av svenska frimärken men även design av våra sedlar. Många är de böcker som hon genom åren har illustrerat med en tydlig klassisk pregnans som förtydligar böckernas innehåll. Flera av hennes kolteckningar, akvareller och oljemålningar präglas av särskilda arbetssätt. Hon föredrar att fokusera på ett tema, en teknik i taget.Om det gäller att skapa kolteckningar på papper, till exempel, framhärdar hon i den processen. Hon fullföljer arbetet för att – så långt det är möjligt – uttömma ett tema eller en teknik.

onsdag, 13 februari 2013 17:21

Extra: Uppdrag granskning krossar Wiklander

alt
Anders Wiklander är nu illa ute. Bild: Norrporten

 

alt

Wiklanders vän, Erling Gustafsson,  fick sparken som vd för Sjätte AP-fonden.

 

alt

Wiklander har haft en Mercedes 500, värd 1,2 Mkr som tjänstebil, som han dock inte vågat visa i Sundsvall.

 

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Ikväll sänder Uppdrag granskning sitt reportage om Norrporten klockan 20.00 i SVT 1. Programmet sänds i repris 14/2 och 16/2 och finns även att se via SVT Play.

 

Företagskulturen i Norrporten har sedan avnoteringen i december 2000 varit minst sagt häpnadsväckande. Men den viktigaste invändningen mot Norrporten är spelet mellan Erling Gustafsson, före detta vd för ägaren Sjätte AP-fonden och vd Anders Wiklander. Dels har styrelsen i Norrporten med ordförande Erling Gustafsson, beviljat Anders Wiklander en alldeles för hög lön, dels fick Anders Wiklander en orimligt hög ägarandel i Norrporten vid avnotering i december 2000. Den var mycket hög.

 

Nu går det inte att ställa Erling Gustafsson till svars mot oegentligheterna eller mot den dåliga företagskulturen i Norrporten. Erling Gustafsson fick avgå i maj 2010 som vd för Sjätte AP-fonden. Han fick hård kritik efter E24:s avslöjande om att hans särbo fick ett toppjobb i ett av fondens bolag. Han lämnade Sjätte AP-fonden med 5,8 Mkr i fallskärm. E24 avslöjade i december 2009 att Erling Gustafssons partner Åsa Rödén hade jobbet som vd i pensionsfondens portföljbolag Xeratech. Xeratech gick senare i konkurs. I mitten av april medgav Sjätte AP-fondens ordförande Lennart Jeansson att en del beslut ”blev fel” runt utnämningen, även om han vidhöll att inget formellt fel begicks.

 

Ikväll talas det i Uppdrag granskning att hela personalen på Norrporten, med respektive, flögs till Hamburg i chartrat plan för kick off på lyxhotell. Även ett coverband bjöds med på den flotta resan, där champagnen flödade. Något som Anders Wiklander menar i programmet vara den mest kostnadseffektiva lösningen. Vidare har hela Norrportens ledningsgrupp med respektive åkt till Miami för ett möte. Men när Uppdrag granskning först frågar vd Anders Wiklander hävdar han att det var en helt privat resa – innan han ändrar sig. Sex veckor efter intervjun mejlar Anders Wiklander till Uppdrag granskning att han tar tillbaka det han sagt om Miami. Han skriver att han missförstått frågan, och att ledningen fick resan betald, men att respektive betalade själva.

 

Enligt Uppdrag granskning var lönerna på Norrporten de högsta i branschen. Snittlönen i Norrporten har varit 52 000 kronor i månaden, alltså omkring 622 000 per år. Men det finns de som tjänar betydligt mer.


Runt 20 personer  – nära var fjärde anställd på Norrporten – har en taxerad inkomst på omkring en miljon om året. Ekonomichefen tjänar drygt 1,6 Mkr, informationschefen 1 Mkr, två projektledare tjänar båda 1,2 Mkr om året. Och Norrporten har två vice vd:ar – den ena med 4 Mkr, den andra med 2,4 Mkr om året i lön. Ander Wiklander har haft enligt Norrportens årsredovisningar en lön med olika former av bonusar från 2006 och framåt på mellan 6,7 och 8 Mkr om året, medan den senaste årstaxeringen visar en inkomst för Norrportens vd på 15,8 Mkr. Detta är naturligtvis orimligt. Då det gäller Nordens största bank, Nordea, med vd Christian Clausen, så har denne haft lägre lön än Wiklander.

 

I kommentar missförhållandena i Norrporten säger Carina Lundberg Markow, expert och ägaransvarig på Folksam:

– Man hamnar på en nivå som mer liknar ett flashigare finansbolag än ett traditionellt fastighetsbolag,

 

Enligt en egen källa till Fastighetsaktien har Anders Wiklander alltid ställt sin lyxbil i ett garage, en bra bit från Sundsvall, de gånger som han åkte från hemmet i Stockholm till Norrportens kontor i Sundsvall. Bilen en Mercedes 500, värd 1,2 Mkr, var han rädd för att den skulle väcka för stort uppseende i Sundsvall, därför valde Wiklander en alldaglig bil från garaget utanför Sundsvall.

 

Nu har Norrporten varit hyggliga mot Sundsvall. Norrporten, ägt av Andra AP-fonden och Sjätte AP-fonderna, har försökt bidra till att höja värdet på våra pensionspengar. Men samtidigt kommer vittnesmål om en skev företagskultur och en fartblind ledning på Norrporten. Men få vågar berätta öppet. I programmet Uppdrag granskning säger en person:

 – Om man behöver pengar, som föreningar, säger vi att då kan man fråga ”Kungen av Sundsvall” – och det är Norrporten.

 

Frågan är vad som kommer att hända med Norrporten, nu när huvudägarna Sjätte och Andra AP-fonden har misskött ägarskapet? Min lösning är att Vasakronan, med ägarna Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden, förvärvar Norrporten i en intern affär. Nu är det inte direkt Vasakronans affärsidé att äga Norrportens fastigheter, men det finns inget fastighetsbolag som är så välskött som Vasakronans under Fredrik Wirdenius ledning. Därför kan AP-fonderna vara övertygade om att det bästa sättet att förvalta AP-fondernas pensionspengar, allokerade till fastigheter, är Vasakronan, då blir det inget fiffel. Det är ingen risk med att Vasakronan säljer Norrportens fastigheter på marknaden, Wirdenius med ledningen i Vasakronan, ser till att få bra betalt.

 

Slutorden blir: Domen över död man för Anders Wiklander, kryddat med det kinesiska ordspråket: Stora män känner sig aldrig stora. Små män känner sig aldrig små.

 

Slutligen, med tanke på att Wiklander har meddelat sin avgång, vill jag även citera förre chefredaktören för di.se, Christer Mårdbrant:

Det är inte ekonomijournalisterna som avsätter vd:arna, utan det gör de själva.

 

Domen över död man (Eddan)


Fä dör,

Fränder dör

Själv dör du ävenledes

Men ett vet jag som aldrig dör

Domen över död man


(Fä=djur, fränder=vänner).

tisdag, 12 februari 2013 21:02

JM höjer utdelningen

alt
Johan Skoglund, vd JM.

 

Helårsvinsten efter skatt minskade för JM till 961 Mkr (1 042), motsvarande 11,70 kr (12,50) per aktie. I resultatet ingick en nedskrivning projektfastighet om 95 Mkr (–), men reavinsten uteblev. (27 Mkr ifjol). Vidare minskade skattekostnaden till 357 Mkr (421).

 

Enligt segmentsredovisningen ökade intäkterna till 13 134 Mkr (12 217), medan rörelseresultatet sjönk till 1 398 Mkr (1 544). Rörelsemarginalen minskade till 10,6 procent (12,6) – en siffra som hålls uppe av bostadsproduktionen i Stockholm med en marginal om 18,6 procent (20,0).

 

JM sålde 2 952 bostäder (3 112) under året och produktionsstartade 3 163 (3 629), där produktionsstarterna under det fjärde kvartalet ökade till 998 (773). Vid årsskiftet uppgick antalet bostäder i produktion till totalt 5 988 (6 401).

 

I balansräkningen om 11 556 Mkr (11 296) ingick projektfastigheter med 933 Mkr (859) och exploateringsfastigheter med 5 769 Mkr (5 816). Värderingen av JMs totala exploateringsfastigheter visade ett övervärde om 2,6 Mdr kr (2,4).

 

Det egna kapitalet ökade till 4 667 Mkr (4 598), motsvarade en soliditet om 40 procent (41).

 

Räntabiliteten på eget kapital minskade till 20,7 procent (24,5).

 

JMs goda intjäning och starka balansräkning gör att styrelsen inför kommande årsstämma föreslår en höjning av utdelningen till 6,75 kr (6,50) samt att styrelsen får förnyat återköpsbemyndigande.

 

Denna utdelning gav skjuts åt aktien, som steg med 7,5 procent under gårdagens handel till 146,75 kr som senast betalt. LE

tisdag, 12 februari 2013 20:59

Akademiska Hus ökade vinsten till 3 147 Mkr

alt
Kerstin Lindberg, koncernchef Akademiska Hus.

 

Tack vare den sänkta bolagsskatten, med en positiv effekt på nära 1,3 Mdr kr, steg helårsvinsten efter skatt för Akademiska Hus till 3 147 Mkr (2 394). Däremot påverkade förvaltningsfastigheternas värdeförändringar resultatet negativt med -291 Mkr (361), vilket bidrog till att resultatet före skatt minskade till 2 546 Mkr (3 252).

 

Hyresintäkterna ökade till 5 265 Mkr (5 116). Ökningen berodde främst på att bolaget driftsatte av nya anläggningar och färdigställde om- och tillbyggnationer. Vakanserna uppgick till oförändrat 2,6 procent.

 

Under året genomförde Akademiska Hus bruttoinvesteringar i ny- till- och ombyggnationer för 2 917 Mkr (2 266). Bland annat färdigställdes Biocentrum i Uppsala för 526 Mkr och Widerströmska huset vid Karolinska Institutet i Solna om 440 Mkr. Detta bidrog till att portföljen vid årsskiftet marknadsvärderades till 54 677 Mkr (52 071). Förvaltningsfastigheternas totalavkastning minskade till 6,8 procent (7,8).

 

Det egna kapitalet ökade till 28 427 Mkr (25 406), motsvarande en soliditet om 46,1 procent. LE

tisdag, 12 februari 2013 19:17

Att sälja Stockholm

alt
Anders Gullberg, chef Stockholmia, Karin Ågren, ekonomhistoriker och Olle Zetterberg, vd SBR.

 

Idag var det boksläpp av ”Att sälja en stad – Stockholms besöksnäring 1936–2011” Utgiven av stadens egna förlag Stockholmia. Författare till boken är Karin Ågren, forskare i ekonomisk historia.

 

Turistnäring handlar om försäljning, på så många olika sätt som möjligt, till så många som möjligt. Stockholms turistorganisationer har i 75 år sålt Stockholm i världen. I boken ställs frågan: Vad har turistnäringen haft för betydelse för Stockholms ekonomiska utveckling?


Sedan 1936 har tre skilda turistorganisationer verkat i Stockholm. På ett förtjänstfullt sätt ger boken en historisk tillbakablick. För att förstå nutiden behöver vi historien för att förstå dåtiden. Det vackra grekiska ordet historia betyder just undersökning.


Nu när Stockholm växer mer än någonsin behövs Stockholm marknadsföra och utvecklas som etableringsort och besöksdestination. Det är därför vi behöver de 112 som arbetar inom Stockholm Business Region, SBR, med dotterbolagen Stockholm Visitors Board och Stockholm Business Region Development.

 

Ett intressant kapitel i boken har titeln: Vem köper Stockholm? Det har inte varit författarens avsikt att besvara denna stora fråga men hon understryker den viktiga betydelse som Stockholm Convention Bureau har då den verkar för att Stockholm ska få fler kongresser. Mötesindustrin är minst sagt viktig för en växande huvudstad, inte minst för hotellen. SF

tisdag, 12 februari 2013 19:08

Restaurangsuccén Vapiano öppnar i Skrapan

alt
Hösten 2007 öppnade Vapiano sin första restaurang i Stockholm på Sturegatan 12.

 

Nu intar Vapiano Södermalm för att den 14 mars öppna sin sjätte svenska restaurang i Vasakronans Skrapan vid Medborgarplatsen. Vapianos restauranger har intagit Sverige med storm och succén har blivit ett faktum.

 

Kedjan har en uttalad självservice med ett enkelt betalkortsystem. Vapianos menyn är begränsad till pasta, pizza, sallader och italiensk antipasti, vilket håller nere kostnaderna. Kunden får se sin maträtt tillagad framför sina ögon vilket betyder att alla rätter tillagas färskt ”à la minute”.

 

Vapiano har expanderat utan jämförelse i restaurangvärlden. Under de senaste åren har kedjan etablerat restauranger i stora delar av Europa samt även i USA och Mellanöstern. Vid årsskiftet 2008/2009 fanns knappt 50 restauranger globalt, ett antal som vid slutet av 2012 hade ökat till över 120 restauranger.

 

Hösten 2007 öppnade Vapiano sin första restaurang i Stockholm på Sturegatan 12 vilken följdes av en restaurang belägen i Gamla stan i Stockholm år 2009. År 2010 öppnades Vapiano på Kungsbron i Stockholm och i november 2011 öppnade kedjan sin första restaurang i Malmö.

 

Under år 2013 planerar Vapiano att öppna ytterligare restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö säger vd Christian Lagerlöf i ett pressmeddelande och därför vill han gärna komma i kontakt med intresserade fastighetsägare.

måndag, 11 februari 2013 23:42

ByggVesta växer med 1000 bostäder i Uppsala

alt
Gunnar Nordfeldt, koncernchef ByggVesta. Foto: Cato Lein

 

ByggVesta tog tillsammans med Utopia arkitekter en meriterande seger i Uppsala kommuns markanvisningstävling för det nya Södra Rosendal. ”Det mest kreativa svaret på platsens och hyreshusets utmaningar” gav seger i tävlingen och därmed markanvisning för byggnation samt en avsiktsförklaring om ett långsiktigt samarbete med Uppsala kommun.

 

Därför tecknar ByggVesta och Uppsala kommun nu en avsiktsförklaring om nyproduktion av 1 000 lägenheter under den kommande 5-årsperioden. Nybyggnationen ska stödja Uppsalas fortsatta långsiktiga utveckling som en hållbar och attraktiv stad. Utöver Södra Rosendal utgör Östra Sala backe ett viktigt område i avsiktsförklaringen.

 

– Detta är mycket positivt och strategiskt viktigt för oss. Med denna volym kan vi etablera en stark närvaro med en ändamålsenlig förvaltningsorganisation i Uppsala, en av Sveriges starkaste tillväxtkommuner, säger Gunnar Nordfeldt, koncernchef ByggVesta.

 

– Med våra nya bostäder i Uppsala tar vi nästa steg i utvecklingen, med ett ännu starkare hållbarhetskoncept, säger Görel Hällqvist, projektansvarig på ByggVesta.

 

I en kommentar kan sägas att ByggVesta, tillsammans med Grön Bostad, nu har lyckats väl i sin bostadsproduktion med totalt drygt 4 000 bostäder i plan, vilket innebär att ByggVesta i genomsnitt bygger 650 bostäder om året, varav hälften sker i Stockholmsregionen. Byggvesta/Utopia hade det vinnande bidraget om Södra Rosendal före nio medtävlande. SF/LE

måndag, 11 februari 2013 23:38

Framtidenkoncernen ökar takten

alt
Anneli Snobl, koncernchef för Framtiden.

 

Framtidenkoncernens hyresintäkter för 2012 ökade till 4 988 Mkr (4 783) vilket gav ett driftsöverskott om 2 862 Mkr (2 661). Totalt äger koncernen via dotterbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder 70 442 hyresrätter. Dessutom äger koncernen 552 000 kvm lokalyta och cirka 48 000 parkeringsplatser.

 

Under året färdigställde Framtiden 415 nya bostäder varav 339 hyresrätter. Ambitionen är att nå en takt om 750 färdigställda bostäder per år vilket koncernen beräknar infria tidigast 2015. Totalt investerades under året 2 354 Mkr (2 773) i ny- och ombyggnation samt förvärv.

 

– Verksamheten har utvecklats väl under året och vi har levererat 40 procent fler inflyttningsklara lägenheter än föregående år. Utmaningen framåt är ytterligare ökad nyproduktion, underhåll av våra fastigheter och ett ännu större fokus på det sociala och ekologiskt hållbara samhället, säger Anneli Snobl, koncernchef.    

 

Vid årsskiftet bedömdes marknadsvärdet på förvaltningsfastigheterna till 62 593 Mkr

(58 850). Det genomsnittliga direktavkastningskravet minskade med 0,1 procentenhet och uppgick vid årsskiftet till 5,0 procent (5,1). Soliditeten ökade till 58 procent (53) och belåningsgraden till 25 procent (26). LE

måndag, 11 februari 2013 23:35

Juul Frost formger Sjöjungfrun i Malmö

alt
MKB bygger 187 bostäder i kv. Sjöjungfrun i Västra Hamnen i Malmö.

 

Danska Juul Frost Arkitekter har formgivit bostäder i kvarteret Sjöjungfrun i Västra Hamnen i Malmö och fortsätter därmed sitt arbete i staden. Projektet består av totalt 187 lägenheter som uppförs som en del av World Trade Center av Midroc för MKB Fastighets AB.

 

Bostadsprojektet utgör avgränsningen av WTC-området ut mot Stora Varvsgatan där Juul Frosts prisbelönta Media Evolution City ligger. På den motsatta sidan relaterar sig kvarteret till den framtida Kockumsparken. I närheten är Juul Frost även involverade i ett samarbetsprojekt om nya bostäder i kv. Fullriggaren.

måndag, 11 februari 2013 14:23

Nya på Strategisk Arkitektur och Link

alt

 

 

 

 

Strategisk Arkitektur har rekryterat Maria Börtemark, till vänster på bilden, som ny vd. Hon ersätter John Lydholm, som slutar på Strategisk Arkitektur för att bli nordenchef för affärsutveckling inom Link arkitektur. Maria Börtemark kommer närmast från TAM Hood Consulting där hon var partner och en av grundarna.

 

I och med rekryteringen höjer Strategisk Arkitektur nu utvecklingstempot.

 

– Vi vill mycket de närmaste åren; växa mer, skapa ännu bättre arkitektur och fler kommersiella projekt. Marias djupa förståelse för fastighetsaffären och villkoren för att skapa framgångsrika platser är perfekta byggstenar i arbetet att förtydliga vår position som värdeskapare och fylla rollen som ”mer än arkitekter”, säger Göran Ekeroth, partner på Strategisk Arkitektur.

                     

Även Link har för avsikt att växa. John Lydholm får rollen att leda arbetet för att utveckla en koncernövergripande strategi som ska stärka dess profil och varumärke. Ambitionen är att företaget inom två, tre år ska ha tagit ytterligare marknadsandelar och stärkt sin position i toppen på den nordiska arkitektmarknaden