17 maj 2024

Redaktionen

måndag, 28 januari 2013 17:06

Ny vd för Lidingöhem

alt
Bjarni Gudmundsson.

 

Styrelsen i Lidingöhem AB har beslutat att utse Bjarni Gudmundsson till ny vd för det kommunala bostadsföretaget. Tillträdet sker omedelbart. Bjarni Gudmundsson arbetar i dag som projektledare/upphandlare på fastighetskontoret. Han kommer vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter att tillsvidare vara vd för Lidingöhem AB.

 

Bjarni Gudmundsson efterträder Sven Riddarström som avslutade sitt uppdrag i förra veckan.

 

Lidingöhem AB är Lidingö stads bostadsföretag. Lidingöhems bestånd uppgår till drygt 520 bostadslägenheter och 70 lokaler. 
Bostadslägenheterna finns främst centralt på Lidingö samt runt Lidingö centrum.

måndag, 28 januari 2013 15:25

Standard Life ska köpa i Stockholm

alt
Christopher Nichols, Investment Director, Standard Life Investments (SLI).

 

Den globala fondförvaltaren Standard Life Investments (SLI), som förvaltar för kunders räkning cirka 158 miljarder pund (1 594 Mdr kr), har inför år 2013 sett ut ett antal investeringar där SLI ser stor potential. En av dessa är den svenska fastighetsmarknaden. SLI:s analytiker anser att Stockholm i synnerhet har en, till skillnad från övriga Europa, stabil fastighetsmarknad med en stark efterfrågan från investerare som driver tillväxt och avkastning. Andra städer som är attraktiva är Paris och München.

 

Den 6 februari kommer representanter från SLI:s huvudkontor i Edinburgh till Stockholm, där bland andra investeringschef Christopher Nichols deltar. Han är ytterst ansvarig för företagets största fond på den svenska marknaden.

söndag, 27 januari 2013 17:10

Kristianstads nya galleria heter Boulevard

alt
Boulevard, om totalt 84 000 kvm, ska invigas i oktober 2014.

 

Den första september 2012 tog Steen & Ström den första spadtaget för miljardinvesteringen Kristianstad Nya Galleria. Då drogs även processen igång på allvar med att arbeta fram ett namn för gallerian. En namntävling utlystes och nu har det vinnande namnet utsetts. Namnet är Boulevard, vilket hela sex personer föreslog. Ett passande namn anser Steen & Ströms vd Wilner Anderson. Han säger:

– Med tanke på att fyra av Sveriges sju boulevarder finns i Kristianstad och dessutom omgärdar den nya gallerian, känns det som ett ganska självklart namn.

 

De lyckliga som föreslagit just Boulevard kommer att uppmärksammas som utlovat i samband med invigningen, vilken beräknas ske i oktober 2014. Projektet omfattar totalt cirka 86 000 kvm, varav 28 000 kvm handel fördelat på cirka 70 butiker. Förutom handel omfattar projektet drygt 1 100 p-platser.

alt
Tomas Anderson, projektchef på Peab och Stephan Tolstoy, ordförande Acturum.

 

Det nybildade bolaget Acturum, till lika delar av Peab och FAM (Foundation Asset Management), som ägs av Wallenbergsstiftelserna köper 130 000 kvm av AstraZenecas lokaler i Söderälje. Satsningen är ett långsiktigt åtagande för att skapa förutsättningar för fortsatt forskning och företagande inom hela life science-området, men innebär inget åtagande för forskningsfinansiering. Målet är en livaktig utvecklingspark med ett förstklassigt läge och konkurrenskraftiga hyror – Biovation Park Telge. Advokatfirman Lindahl har biträtte Peab och FAM i affären med AstraZeneca.

 

I ett pressmeddelande framhåller Stephan Tolstoy, ordförande Acturum, att Biovation Park Telge blir en unik miljö för forskning, innovation och entreprenörskap inom livsvetenskaperna, som tar tillvara den infrastruktur som AstraZeneca etablerat i Snäckviken.

 

I köpet ingår toppmoderna lokaler bestående av kontor och förstklassiga laboratorier med tillhörande utrustning. Dessutom övertas ett 15-tal forskningsprojekt inom neurovetenskap, till exempel Alzheimers sjukdom och smärta.

 

AstraZeneca kommer att fortsätta sin verksamhet inom produktion i anslutning till Biovation Park med cirka 1 500 anställda. Därutöver etableras SP Process Development, ett forskningsinstitut inom Life Science, samt initialt ett antal mindre utvecklingsbolag. Även Scania och Södertälje kommun (Campus Telge) kommer att etablera sig i området.

 

– Med vår kompetens inom fastighetsutveckling och vår erfarenhet som samhällsbyggare vill vi bidra till att Stockholmsregionen behåller sin starka ställning inom forskning och innovation, säger Tomas Anderson, affärsområdeschef för Peabs fastighetsutveckling.

 

söndag, 27 januari 2013 16:59

Wallenstam byggstartar 180 borätter

alt
Tuletorget i Sundbyberg är Wallenstams första nybyggnation år 2013.

 

I fredags togs ett formellt första spadtag för Wallenstams två nya fastigheter vid Tuletorget i Sundbyberg. Medverkade gjorde Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg tillsammans med vd Hans Wallenstam. Lägenheterna i de två 16-våningshusen med totalt 180 lägenheter har en planerad säljstart sommaren 2014  med planerad inflyttning under sista kvartalet samma år.

 

– Det här blir vår första nybyggnation i Sundbyberg. Jag hoppas den kan bidra till fler spännande mötesplatser och ett levande attraktivt centrum med småstadskaraktär, säger Hans Wallenstam.

 

Hösten 2010 förvärvade Wallenstam 155 lägenheter samt en byggrätt i centrala Sundbyberg. Nu är förutsättningarna klara för en fortsatt utveckling av Tuletorget

 

Arkitekturen för de byggnaderna är modern och iögonfallande, med skulpturala volymer av ljus betong och mattborstad aluminium som ska skapa skuggspel och liv. Vera arkitekter har ritat de spektakulära husen och byggnationen ska genomföras av DMJ Bygg.

 

Totalt byggs 60 ettor, 60 tvåor och 60 fyror samt en butiksyta i gatuplan. Bostäderna får balkonger som sträcker sig utmed hela lägenheten, så kallade kungsbalkonger.

 

Tuletorget är Wallenstams första nybyggnation år 2013, totalt sett planeras byggstarter för 1 300 lägenheter under det här året.

söndag, 27 januari 2013 16:52

Ulrika Blomqvist, ny vd på Bostadsrätterna

alt
Ulrika Blomqvist avancerar.

 

Styrelsen för Bostadsrätterna har utsett Ulrika Blomqvist till ny vd. Hon efterträder Göran Olsson, som går i pension. Tillträdet sker i april. 

 

Ulrika Blomqvist är idag chef för verksamhetsområdet Juridik på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB. Tidigare har hon arbetat inom Riksbyggen. Bostadsrätterna är en rikstäckande organisation för Sveriges bostadsrättsföreningar med cirka 6 000 medlemmar. Organisationen bildades år 1921 och därmed Sveriges äldsta bostadsrättsorganisation. Fram till år 2011 hette Bostadsrätterna SBC, Sveriges BostadsCentrum.

 

fredag, 25 januari 2013 19:20

ALM Equity säljstartar Lampfabriken

alt
På Rosengatan i Sundbyberg byggstartas 71 bostäder och 14 lokaler.

 

alt

Vissa lägenheter har extra takhöjd.

 

Om en vecka säljstartar ALM Equity sitt projekt Lampfabriken i centrala Sundbyberg. Lampfabriken är vacker kontorsfastighet från 1912 som nu byggs

om till moderna lägenheter med hög takhöjd, stora fönsterpartier, balkonger och uteplatser.

 

Det är på Rosengatan/Prästgårdsgatan som bolaget nu byggstartar 71 lägenheter i varierande storlek om 1-6 rum samt 14 lokaler. Projektet genomförs i samarbete med Swedbank och Fastighetsbyrån i Sundbyberg.

 

Fastighetsbeteckning är Råsten 3 med total byggrätt om 6 422 kvm, varav ALM Equitys ägarandel är cirka 40 procent. I maj 2012 gällde följande prissättning för projektet:

1 995 000 kr för 43 kvm till 6 395 000 kr för 142 kvm. Med månadsavgifterna mellan

2 229 kr och 8 363 kr. I projektet ingår även 14 lokaler.

 

Kommunikationerna till Lampfabriken är mycket goda, nära tunnelbana, pendeltåg samt bussar. I närheten finns ett flertal skolor, förskolor och övrig service såväl som ett brett utbud av restauranger, caféer och butiker av varierad karaktär.

 

– Sundbyberg är väldigt hett. Vi märker ett stort intresse bland bostadsköpare men även företag som vill etablera sig i kommunen. Kommunikationerna är bra och kommer att bli ännu bättre i och med den nya tvärbanan, säger Joakim Alm, vd ALM Equity AB.

 

Det är ALM Equitys första projekt i Sundbyberg. ALM har även aktuella projekt i grannkommunerna Bromma, Danderyd, Lidingö samt i Stockholms innerstad.

torsdag, 24 januari 2013 20:16

Virkkunen, upphandlingschef på Fasticon

alt
Katariina Virkkunen.

 

Fasticon har anställt Katariina Virkkunen som ny upphandlingschef till Stockholmskontoret.

 

Virkkunen har närmast varit upphandlingschef inom Håbo kommun och påbörjar sin nya anställning den 15 mars. Tidigare upphandlingschef Leif Stenman fortsätter på Fasticon i sin roll som seniorkonsult och partner.

alt
Den danska Nationalbankens chef Nils Bernstein.

 

Nu vänder styrräntan upp i Danmark, från rekordlåg nivå. Danmarks centralbank höjde i  går sin styrränta med 0,10 procentenheter till 0,30 procent, vilket stärkte den danska kronan. Nyligen meddelade ECB i en likviditetsprognos att EU nu har nettounderskott om cirka 106,5 miljarder euro.

 

Underskotten växer i världen. Strax före jul beslutade Riksbanken att förstärka den svenska valutareserven med 100 Mdr kr med nytrycka pengar för Riksgälden. Det betyder att vår valutareserv ökar till cirka 400 Mdr kr. Anledningen sades vara att Riksbanken i en krissituation ska kunna rädda svenska banker då det blir svårt att låna i utländsk valuta.     

 

I går röstade representanthuset i USA:s kongress igenom ett förslag att höja det så kallade taket för hur mycket USA kan låna. Förlängningen ger USA:s regering rätt att låna tillräckligt mycket för att betala räkningar fram till den 19 maj, men regeringen definierar inte någon exakt summa. Trots allt lever vi i en  svårkontrollerad finansiell digital värld.
    Vår svenska Riksbank tar nästa beslut om reporäntan den 13 februari. Flera väntar att den svenska styrräntan fortsätter att sjunka, från 1,0 procent till 0,75 procent, på grund av fortsatt svag utvecklingen i euroområdet.

 

I en kommentar kan sägas att än har vi långt kvar till de danska nivåerna på styrräntan, men de kommande svenska lägre styrräntorna är bra för fastighetsbranschen när uthyrningarna för 2013/2014 kan bli bli tuffare. SF

alt
Mike Strong, CEO, CBRE EMEA.

 

Den europeiska marknaden för investeringar i kommersiella fastigheter fick ett starkt avslut på 2012, enligt siffror från CBRE. Det är visserligen vanligt med ett uppsving under sista kvartalet, men aktivitetsnivån har varit särskilt tydlig under 2012, och flera länder rapporterar sina högsta kvartalssiffror sedan 2007. De totala investeringarna i Europa nådde 41,5 miljarder euro (361 Mdr kr) under fjärde kvartalet 2012, vilket var en uppgång med 48 procent jämfört med tredje kvartalet och 16 procent jämfört med fjärde kvartalet 2011.

 

För helåret uppgick transaktionsvolymen 120,4 miljarder euro (cirka 1 048 Mdr kr), vilket matchade 2011 års volym om 120,3 miljarder. En svag ökning i västra Europa uppvägde den minskade aktiviteten i centrala och östra Europa, som dock präglades av en stark avslutning på de ryska respektive polska marknaderna.

 

Ett fåtal stora transaktioner under fjärde kvartalet 2012 ledde till att aktiviteten i både Tyskland och Norge nådde sina högsta nivåer sedan 2007. Tyskland var särskilt intressant, i och med att det amerikanska private equity-bolaget Lone Star köpte tillgångar för över 1 miljard  euro i östra Tyskland. Såväl köparens relativt opportunistiska natur som tillgångarnas diversifiering visar på möjligheten att investerarna åter kan ha vänt sitt intresse mot den sekundära kommersiella fastighetsmarknaden i Europa, om än under särskilda förhållanden.