17 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 15 januari 2013 22:51

Nytt rekordår för Arlanda Airport

alt
Nära 20 miljoner resenärer hade Arlanda år 2012.

 

Stockholm Arlanda Airports betydelse för Sverige ökar. Enligt Swedavia ökade både utrikes- och inrikestrafiken under 2012; inrikes med 1,5 procent och utrikesresandet med hela 3,5 procent. Totalt nådde antalet resenärer 19,6 miljoner, motsvarande en ök-ning med 0,5 miljoner passagerare jämfört förra rekordåret 2011.

 

Under 2011 bestod ökningen främst av utländska besökare till Sverige och Stockholmregionen. Under 2012 är det däremot i huvudsak svenskarnas egna resande som ökat, delvis på grund av den goda tillgången på billiga flygbiljetter.

 

– Flyget är det snabbaste, bekvämaste och ofta också det billigaste sättet att resa, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör Stockholm Arlanda Airport.

 

Samtidigt som antalet resenärer steg, minskade antalet flygplan som landade på Arlanda från

105 400 till 103 700. Detta innebar att de genomsnittliga utsläppen av koldioxid per passagerare fortsatte att minska.

tisdag, 15 januari 2013 22:47

Akademiska Hus byggstartar arkitekturskolan

alt
Arkitekturskolan byggs nu för totalt cirka 400 Mkr.

 

På fredag tar Akademiska Hus och KTH ett första spadtag för den nya arkitekturskolan. Samtidigt går också startskottet för KTH:s nya entréplats. I de två projekten investerar Akademiska Hus drygt 400 Mkr. Det nya arkitekturhuset och entréhuset beräknas vara klara för inflyttning höstterminen 2015.

 

Den nya arkitekturskolan blir ett modernt, ovalt fyravåningshus som ska utgöra en stimulerande och kreativ miljö med efterlängtad placering mitt på campusområdet. Huset blir hemvist för de cirka 600 arkitektstudenter som läser vid KTH. Entréhus ska markera huvudingången till KTH och skapa en självklar mötesplats för studenter, forskare och lärare på campus.

 

Vid det första spadtaget medverkar Peter Gudmundson, rektor KTH, Regina Kevius, stadsbyggnads- och idrottsborgarråd, Stellan Lundström, dekan för skolan för Arkitektur och Samhällsbyggnad och Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Stockholm.

 

På plats finns även Bolle Tham och Martin Videgård, grundare av det mångfaldigt prisbelönta arkitektkontoret Tham & Videgård som också har gestaltat nya arkitekturskolan och entréhuset.

tisdag, 15 januari 2013 22:43

Besqab bygger ettor i Upplands Väsby

alt
Besqab bygger 39 ettor vid Folkparken i Upplands Väsby.

 

Vid Folkparken, längs Optimusvägen i Upplands Väsby ska Besqab bygga Brf Kanonen, 39 lägenheter om 1 rok, cirka 31,5 kvm, med pris från 950 000 kr. Projektet är en del av Besqabs satsning på prisvärda och yteffektiva lägenheter för förstagångsköpare.

 

Lägenheterna är optimalt planerade för den som studerar, eller just har flyttat hemifrån eller för den som behöver en övernattningslägenhet i bra pendlarläge.

måndag, 14 januari 2013 20:11

Beslut om 1 000 nya bostäder i Stockholm

alt
Cirka 70 studentbostäder ska byggas i Gröndal.

 

På torsdagens sammanträde i stadsbyggnadsnämnden i Stockholm fattas beslut om att påbörja planer för ytterligare 1 000 bostäder. Bland dem hittar vi 200 lägenheter i Hammarby Sjöstad och 70 studentbostäder i Gröndal.

 

– Hammarby sjöstad är ett bra exempel på hur den täta, funktionsblandade staden växt ut över tullarna och skapat fler stadsmiljöer i Stockholm. Nu startar vi den tredje etappen av delområdet Lugnet vid Båtbyggarvägen. Etappen omfattar 200 lägenheter fördelade på 100 bostadsrätter och 100 hyresrätter. Dessutom innehåller planerna en ny förskola och en ny sopsugsanläggning, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

Hon fortsätter:

– Gröndal är en attraktiv och populär stadsdel. I kvarteret Bottenstocken på Gröndalsvägen påbörjas nu planerna för 70 studentlägenheter. Husen placeras på ett stadsmässigt sätt intill gatan, utan förgårdsmark, och föreslås få en arkitektur som kommer att vara positiv för stadsbilden.

 

På sammanträdet fattas även beslut om nya bostäder i Norra Djurgårdsstaden, Vasastaden och på Södermalm.

måndag, 14 januari 2013 20:08

Akelius ökar i Storbritannien

alt
Lars Lindfors, vd Akelius UK.

 

Med CBRE som rådgivare har Akelius genomfört två bostadsaffärer i London. Den totala köpeskillingen är 11,95 MGBP (cirka 124 Mkr). Därmed har Akelius under de senaste 18 månaderna handlat för 150 MGBP (1 555 Mkr) i Storbritannien. De senaste förvärven omfattar totalt 60 bostäder belägna i dels St Peter Court i Stepney Green, dels Welford House i Purley.

 

St Peter Court är kyrka från 1830-talet, som omvandlades till bostäder 1995, medan Welford House omfattar fristående två- och trevåningshus på Lansdowne Road, byggda 1989 nära järnvägsstationen i Purley, vilket är cirka 25 minuter från London Bridge.

 

Akelius avser att renovera alla lägenheter de i de två fastigheterna och fortsätter därmed sin strategi att köpa fastigheter med god tillväxtpotential.

 

– St Peter Court och Welford House passar in i vår kärnverksamhet att förvärva bostadsfastigheter där vi kan stärka avkastningen, säger Lars Lindfors, vd Akelius UK.

 

Chris Lacey, chef för bostadsinvesteringar och finansiering CBRE, framhåller i ett pressmeddelande att de medverkat till förvärv av närmare 900 enheter för Akelius räkning i London och sydöstra England. Han säger:
    – Vi fortsätter med att identifiera ytterligare möjligheter för Akelius i området, säger han.

måndag, 14 januari 2013 20:04

Ikano byggstartar i Älmhult

alt
Jan Kristensson, vd Ikano Retail Centres.

 

Ikano har tagit det första spadtaget för den nya handelsplatsen i Älmhult. Hyresgästerna är klara och inflyttning för första etappen planeras till september. Spadtaget togs av Erik Lindmark, regionchef Fastec, Elizabeth Peltola, kommunstyrelsens ordförande i Älmhults Kommun och Jan Kristensson, vd Ikano Retail Centres.

 

– Vi är glada över att sätta spaden i marken för detta projekt, speciellt med tanke på den historia och bakgrund som vi på Ikano har i Älmhult, säger Jan Kristensson.

 

När den första byggnaden om 7 500 kvm står klar kommer vi att finna hyresgästerna Willys, Jem & Fix, Djurens Värld, Sova och Kronans Droghandel i byggnaden. Totalt kommer handelsplatsen i Älmhult att bestå av sju byggnader om cirka 25 000 kvm. Sedan tidigare finns Ikea på plats på området.

 

Utöver handelsplatsen i Älmhult, bygger Ikano Retail Centres nya handelsplatser i Borlänge, Kungens Kurva och Uddevalla. Förberedelser pågår även för ett köpcentrum i Umeå.

måndag, 14 januari 2013 18:06

UC: Ökat antal konkurser i byggindustrin

alt
Inom byggindustrin ökade konkurserna med 18 procent år 2012 jämfört med år 2011.

 

Antalet företagskonkurser ökade med hela 10 procent under 2012 jämfört med föregående år. Ökningarna var som störst inom partihandeln, byggindustrin och transportsektorn. Stockholms län bidrog mycket till årsuppgången. I december avstannade konkursökningen, vilket UC dock bedömer som temporärt. För 2013 ser det fortsatt mörkt ut, flera problem inom främst vår omvärld behöver lösas för att konjunkturen ska kunna ta ny fart. Inom byggindustrin ökade konkurserna med 18 procent år 2012 jämfört med år 2011. I siffror handlar det om 1 143 byggkonkurser under år 2012 jämfört med 968 byggkonkurser år 2011.

 

Antalet företagskonkurser uppgick under 2012 till 6 659, vilket innebar en ökning med 10 procent jämfört med 2011. Därmed bröts den nedgång som följt efter 2009, då finanskrisen kulminerade. Den enskilt största förklaringen är att Sverige dragits in i en lågkonjunktur, orsakad främst genom den ekonomiska oron i vår omvärld.

 

— De svenska företagen har drabbats av en försvagad efterfrågan i den successivt tilltagande lågkonjunkturen. Sverige, och framför allt Stockholmsregionen, klarade sig länge väl men under 2012 har företagskonkurserna ökat där konkurrensen är som hårdast. Såväl tjänstenäringen som tillverkningsindustrin har haft ett tufft år och särskilt då företag med omfattande exportverksamhet, kommenterar Roland Sigbladh, marknadschef på UC.


Konkurserna ökade i de allra flesta större branscherna under året. Värst var det för handeln, byggindustrin och transportsektorn, samt bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster. Inom handeln är skillnaderna relativt stora, mest konkursdrabbad har partihandeln varit. 

 

— Risken för överetablering är påtaglig i många branscher nu när efterfrågan viker. Många små och nystartade företag som inte har hunnit etablera sig och bygga upp en ekonomisk reserv drabbas extra hårt när marknaden vänder nedåt. Detta gäller inte minst inom handeln, säger Roland Sigbladh.

 

Mot strömmen går hotell- och restaurangbranschen, där konkurserna minskade med 4 procent under 2012. Ny statistik visar också att tillväxten i form av omsättning inom restaurangbranschen är den starkaste man upplevt under hela 2000-talet.


Extra svårt för Stockholm

Det har varit ett svårt år för huvudstadsregionen, som drogs sent in i krisen, men som under 2012 haft fler konkurser än de två övriga storstadslänen. En av orsakerna till konkursökningen, som landade på 11 procent, är att regionen har en stor andel företag inom byggindustri, partihandel och konsulttjänster.

lördag, 12 januari 2013 17:28

JM köper mark för 400 bostäder

alt
Fabriken 15 i Huddinge ska byggaas om till 400 bostäder.

 

JM förvärvar fastigheten Fabriken 15 i Huddinge med antagandet om att i framtiden utveckla cirka 400 byggrätter för bostäder. Affären uppgår till 128 Mkr. Tillträde och betalning är beräknat till februari 2013.

 

Markområdet, beläget i Storängen i centrala Huddinge, omfattar cirka 21 000 kvm tomtyta. JMs avsikt är att ta initiativ till detaljplanändring för fastigheten och därmed möta kommunens viljeinriktning om successiv omvandling av Storängen från industriområde till blandstad där bostäder utgör huvuddelen. Med detaljplanestart 2013 skulle byggstart kunna vara möjlig 2015.

alt
En av flera skisser i Apples nya patent för lagring av vindkrafts-el.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Jag har använt Apples produkter sedan 80-talet och noggrant reflekterat över Apples grundare Steve Jobs. Nu är Apple världens största företag, 70 procent större än Microsoft, med bland annat 700 000 ingenjörer i Kina. Under år 2012 var Apples börsvärde all time high med 623,5 miljarder dollar (cirka 4 032 Mdr kr).

 

Om nu Apple lyckas med sin ”iWind” (mitt fiktiva namn) återstår att se. I Apple Insider blogg talas det om ett dokument från det amerikanska patentverket, daterat i juni 2012, där Apple presenterar sina planer på en ny typ av vindkraftverk med en uppsättning av roterande blad som omvandlar rotationsenergi från en vindturbin till värme som sedan lagras i ett kärl som innehåller värmekapacitet i vätskeform. Systemet överför sedan värmeenergi till ”low heat capacity fluid”, vilken sedan generar elektricitet. Värme, inte rotationsenergi, skulle vara resultatet av turbinens roterande blad, vilket innebär att energin kan användas när den behövs, således när det finns lite eller ingen vind alls.

 

Allan Schrøder Pedersen, chef Technical University of Denmark, säger i en kommentar att den vetenskapliga utvecklingen av lagringsteknik för vindkraft kommer i framtiden vara enorm. Apples modell kan vara vad som helst, men klart är att Apple nu har ett strategiskt patent som Apple har stor nytta av i framtiden.

 

I en kommentar kan även sägas att om projektet iWind lyckas då behövs inte batterier i till exempel bärbara datorer, när el laddas ned från iWind via iCloud.

lördag, 12 januari 2013 17:11

KF säljer för 107 Mkr i Örebro

alt
Gasklockan 10 vid Österplan har Coop Extra och ÖoB som hyresgäster.

 

alt

Bernt-Olof Gustavsson, vd KF Fastigheter AB.

 

KF Fastigheter säljer två handelsfastigheter av för totalt 107,5 Mkr till Örebro kommun (förutsatt att kommunfullmäktige godkänner affären). Totalt omfattar köpen cirka 10 500 kvadratmeter lokalarea och 33 000 kvadratmeter tomtarea.

 

Den ena fastigheten är Gasklockan 10 vid Österplan med bland andra Coop Extra och ÖoB som hyresgäster. Fastigheten har ett attraktivt läge och ger möjlighet för kommunen att styra områdets utveckling mot en mer stadsmässig miljö, där bostäder blandas med handel och andra verksamheter.

 

Den andra fastigheten är Rävgräva 1:63 i handelsområdet Mariberg (den fastighet där bland annat Expert tidigare fanns).

 

– Köpet av denna viktiga pusselbit för Österplans utveckling skapar, tillsammans med det tidigare köpet av Pappersbruket, stora möjligheter för en fortsatt förtätning av Örebros innerstad. Inom några år räknar vi med att områdena är bebyggda och att kommunen fått tillbaka minst den köpesumma vi nu betalar, säger Björn Sundin (S), ordförande i Programnämnd Samhällsbyggnad.

 

– Vi är glada över att kunna sälja fastigheterna till Örebro kommun och därmed både skapa bättre förutsättningar för Coops butik på Österplan och bidra till Örebros utveckling genom att skapa nya miljöer för boende och verksamhet, säger Bernt-Olof Gustavsson, vd KF Fastigheter AB.

 

KF Fastigheters rådgigare i affären var Nordier Property Advisors och Grönberg Advokatbyrå.