17 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 08 januari 2013 20:49

Wallenstam vann skattetvist

alt
Hans Wallenstam, vd Wallenstam.

 

Kammarrätten har i en dom från den 8 januari gett Wallenstam rätt i skattetvisten om upptaxering av ett bolag i Wallenstamkoncernen till följd av försäljningar av dotterföretag under 2006-2007.

 

Upptaxeringen skulle ha uppgått till 1 436 Mkr och innebära ett skattekrav om 402 Mkr vilket nu avslås i domen från Kammarrätten. Domen får ingen effekt på koncerns redovisade resultat och ställning.

 

– Ett glädjande och efterlängtat besked som jag tror ger en positiv effekt för hela branschen. Att sälja fastigheter i bolagsform är ett gängse arbetssätt helt enligt gällande lagar och regler, volymen affärer ska inte vara avgörande, vilket nu är bevisat, säger vd Hans Wallenstam.

tisdag, 08 januari 2013 20:23

Fitch: Fortsatt husprisfall i Spanien

alt
Det har varit flera demonstrationer mot bankerna på Irland.

 

Ratinginstitutet Fitch säger i Residential Mortgage Briefing 2013 att utsikterna för bostadspriserna och bostadslån kommer att variera mycket inom Europa, USA och Australien. De största prisfallen på bostäder räknar Fitch med kommer att ske i Italien och Portugal med 13 procent, i Spanien och Grekland med 15 procent. Mest faller priserna på Irland och då med cirka 20 procent. Mindre prisnedgångar, högst 10 procent, kommer att ske i Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Belgien.

 

De starkaste huspriserna i Europa kommer Tyskland att ha, där Fitch förväntar sig en mindre prisökning.

 

Generellt menar Fitch att prisnedgångarna orsakas av en fortsatt brist på hypotekslån.

 

Utsikterna för de australiska och amerikanska huspriserna är relativt positiva med tanke på de sunda makroekonomiska förutsättningarna.

 

Fitch ger ingen prognos för bostadsmarknadens prisutveckling 2013 i de nordiska länderna.

tisdag, 08 januari 2013 18:02

Barlov Lindqvist, ny vd för Väsbyhem

alt
Amra Barlov Lindqvist blir i maj ny vd för Väsbyhem.

 

Ny vd för Väsbyhem blir Amra Barlov Lindqvist, 38 år. Hon arbetar idag inom Svenska Bostäder och hon tillträder vd-posten i Väsbyhem den första maj i år.


Styrelsen i AB Väsbyhem har beslutat anställa Amra Barlov Lindqvist som ny vd för det kommunala bostadsföretaget Väsbyhem. Hon efterträder då Väsbyhems nuvarande vd Ulf Dohnhammar som går i pension. Barlov Lindqvist kommer närmast från Svenska Bostäder där hon sedan 2008 varit affärsområdeschef för Järvaområdet.

 

– Det ska bli riktigt spännande att leda ett av Sveriges bästa allmännyttiga bostadsbolag. Jag ser särskilt fram emot att leda bolaget i att aktivt delta i Väsbys och hela Stockholmsregionens utveckling framöver, säger Amra Barlov Lindqvist.

 

– I och med denna rekrytering säkerställer vi Väsbyhems möjligheter att leva upp till rollen som en viktig motor i samhällsutvecklingen, det har vi alltid varit och det ska vi fortsätta vara, säger Kent Hjalmarsson (M), ordförande i Väsbyhems styrelse.

 

– Rekryteringen av Amra Barlov Lindqvist är ett led i att ytterligare stärka Väsbys profil med ambitioner som samhällsutvecklare, säger Björn Eklundh, kommundirektör.


AB Väsbyhem, som ägs i sin helhet av Upplands Väsby kommun, äger och förvaltar cirka 4 400 lägenheter om drygt 30 000 kvm. Sedan år 1948 har Väsbyhem aktivt deltagit i kommunens utveckling. Bo85 kanske är det avtryck som oftast nämns men utvecklingen fortsätter och idag förnyar Väsbyhem miljonprogramsområden.

 

Upplands Väsby kommun, som bildades 1952 genom en sammanslagning av tre mindre socknar, har idag drygt 40 000 invånare. Kommunen, som styrs sedan år 2006 av en borgerlig majoritet, ökar sitt invånarantal med cirka 1 000 personer varje år.

tisdag, 08 januari 2013 17:10

Attebrant – ny vd för Basale Sverige

alt
Ulf Attebrant blir vd för Basale Sverige om en vecka.

 

Basale har rekryterat Ulf Attebrant som ny vd för Basale Sverige. Attebrant har bland annat varit vd för Citycon i Sverige och vice vd för Atrium Ljungberg. Tillträdet till posten sker redan den 14 januari. Rekryteringen har gjorts i samarbete med Fasticon.

 

– Basale är ett väldigt intressant företag och det ska bli spännande att bidra till att utveckla verksamheten vidare mot målet att bli det naturliga förstavalet inom förvaltning och asset management på den svenska marknaden. Med Basales goda rykte, kunniga medarbetare och välutvecklade förvaltningssystem kommer bolaget utvecklas med nuvarande och nya kunder – vi har en fantastisk grund att bygga vidare på, säger Ulf Attebrant.

 

Basales koncernchef, Hilmar Auran, tillägger:

– Vi har högt ställda mål för Basale och under 2012 har vi haft kraftig tillväxt i både Sverige, Norge och Danmark. Vi är övertygade om att Ulfs gedigna erfarenhet och kompetens kommer att vara en stor tillgång för Basale Sveriges fortsatta utveckling. Hans stora erfarenhet av retail är också väldigt värdefull för koncernen.

 

Basale, som etablerades år 1990, är ett av Nordens största fristående företag inom förvaltning och utveckling av kommersiella fastigheter. Bolaget tar ett helhetsansvar för kundernas fastighetsinvesteringar.


Totalt förvaltar Basale 2,1 miljoner kvm med ett fastighetsvärde om cirka 35 Mdr kr i Norden. Basale är helägt av OBOS (Oslo Bolig- og Sparelag) som är Norges största ägare och förvaltare av bostäder. OBOS omsätter cirka 2,3 Mdr kr i en förvaltning av cirka 150 000 bostäder.

 

 

måndag, 07 januari 2013 19:12

Fabege bygger bryggeri i Hammarby sjöstad

alt
Fabege bygger ett nytt microbryggeri åt Carlsberg i Hammarby sjöstad.

 

Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm blir ny hyresgäst hos Fabege i Luma i Hammarby Sjöstad. Tre engagerade parter, Carlsberg Sverige, D. Carnegie & Co. och Brooklyn Brewery bygger tillsammans Nya Carnegiebryggeriet och beräknas flytta in i fabriken i slutet av 2013. Fabege förädlar och anpassar nu lokalerna för bryggeriets inflyttning i slutet av året då produktionen ska starta.

 

– Vi är stolta över att Nya Carnegiebryggeriet ska flytta in och bli en del av stadsdelen. Carnegiebryggeriet som mötesplats kommer göra Luma och Hammarby Sjöstad än mer attraktivt som kontorsstadsdel och bli ett viktigt inslag – vare sig du arbetar, bor eller bara vistas i Hammarby Sjöstad, säger Christian Hermelin, vd Fabege.

 

I en kommentar kan sägas att det nu finns ett prospekt som gör det möjligt att investera i Stockholms nya mikrobryggeri. Investeringsprospektet är framtaget i ett samarbete mellan Carlsberg Sverige, D. Carnegie & Co och Brooklyn Brewery. Totalt ska Fabege uppföra två hus om 829 kvm för bryggeri- och besöksverksamhet. I huset för allmänheten ska det finnas restaurang och ölbar.

 

Totalt ska det nyemitteras cirka 3 miljoner aktier, motsvarande 78,24 procent av den totala aktieposten om 4,9 miljoner aktier. Carlsberg Sverige AB, som kommer att ha en röstmajoritet om 50,95 procent, ska endast äga aktier för 1,91 procent. Kapitalbehovet under åren 2013-2017 för det nya microbryggeriet anges till 20,9 Mkr. SF

måndag, 07 januari 2013 19:01

Skanska tecknar nya kontrakt om 3,1 Mdr kr

alt
Balfour Beatty och Skanska moderniserar M25 runt London.

 

Skanska UK har i joint venture med Balfour Beatty skrivit ett tvåårigt kontrakt om konstruktion och modernisering av delar av motorvägen M25 runt London. Kund är Storbritanniens trafikverk och kontraktet är totalt värt cirka 3,35 Mdr kr, varav 1,68 Mdr kr för Skanskas del.

 

Arbetet omfattar bland annat att bygga en betongbarriär mellan de mötande filerna för att minska risken för olyckor och trafikstörningar, samt att bygga trafikplatser för utryckningsfordon och sätta upp installationer för trafikövervakning, som elektronisk skyltning och övervakningskameror. Arbetet påbörjas i januari 2013 och ska vara klart i februari 2015.

 

Skanska har även tecknat kontrakt om arbeten värda cirka 1,4 Mdr kr för en av sina kunder i USA. Projektet ligger i västra USA och arbetet har inletts.

 

måndag, 07 januari 2013 18:28

Svenskar fikar bort krisen

alt
Försäljningsvolymen för svenska kaféer har ökat med drygt 11 procent.

 

Enligt SCB steg försäljningsvolymen i restaurangbranschen med 7,2 procent i november jämfört med samma månad året före. Allra bäst gick det för kaféerna med en säljvolym som steg med hela 11,3 procent.

 

För restaurangnäringen blev november den starkaste månaden dittills under år 2012.


I en kommentar kan sägas att det verkar gå bra för de flesta restauranger och kaféer i våra köpcentrum.

fredag, 04 januari 2013 20:57

Full fart i Gamlestaden

alt
TK Development har nu hyrt ut 35 procent av 45 000 kvm i Gamlestadens handelsplats Kulan. Bild: Rstudio for architecture

 

alt

Gamlestads Torg sett från sydväst med Säveån i förgrunden. Illustration: White arkitekter

 

I Gamlestaden, nordöstra Göteborg, växer nu en blandstad med ett varierat innehåll av kontor, bostäder, kultur- och fritidsverksamheter, service och ett nytt resecentrum. Gamlestads torg är ett strategiskt område för stadsförnyelse i entrén till de nordöstra stadsdelarna och utgör en av kommunens fem utpekade strategiska knutpunkter.

 

Gamlestadstorgets resecentrum ska snart öppnas. En av de verkligt tongivande satsningarna i området är handelskvarteret Kulan. TK Development och JM har tillsammans med SKF Sverige AB ingått ett samarbetsavtal för utvecklingen av SKF:s tidigare fabrikslokaler i Gamlestaden i Göteborg. Hela projektet omfattar cirka 75 000 kvm, varav 30 000 kvm ska vara köpcentrum, 15 000 kvm service och annan kommersiell verksamhet samt 30 000 kvm bostäder.

 

TK Development utvecklar 45 000 kvm avsedda för shopping, service och annan kommersiell verksamhet medan JM  ska bygga 30 000 kvm bostäder. Detaljplaneprocessen pågår och detaljplanen förväntas vara godkänd under 2013. Förhandlingar med hyresgäster pågår och flera hyreskontrakt har tecknats.

 

TK Development är idag i inledningsfasen av arbetet med att förvandla Svenska Kullagerfabrikens anrika lokaler till en livfull mötesplats. I dagsläget är omkring 35 procent av de planerade lokalerna uthyrda. Till Byggnyheter säger Mikael Savborg att TK Development internt har ett krav på en uthyrningsgrad på 60 procent före byggstart, en nivå som han tror sig nå under våren 2013 med eventuell byggstart efter sommaren. Detaljplanerna har varit ute på samråd.

 

Handelsplatsen Kulan ska stå färdig under år 2015.

fredag, 04 januari 2013 20:50

HSB Malmö vann taxeringsprocess

alt
Sven-Jörgen Persson, HSB Malmö.

 

HSB Malmö har under året drivit två taxeringsprocesser för sina förvaltade föreningars räkning mot Skatteverket. Skatteverket har ansett att en förenings ränteintäkter skall beskattas då de är att anses som finansiella placeringar skilt från ordinarie verksamhet.​

 

HSB Malmö har valt att driva två föreningars ärenden mot Skatteverket för att skapa ett prejudikat som säkerställer tryggheten för HSB:s föreningar när de väljer att placera sitt kapital hos HSB Malmö. Hur Skatteverket ställer sig till ränteintäkter/kapitalvinster som erhålls från placerat kapital i andra lösningar såsom aktier, fonder eller andra derivat är fortfarande oklart.

 

Skatteverket har i dagarna beslutat i båda fallen att justera beskattningsunderlaget till noll vilket innebär en positiv effekt för föreningarna med över 200 000 kr. HSB Malmö gläds åt det positiva utfallet för föreningarna samt att det tydligt visar på att det är tryggt att förränta sitt kapital i Bundna placeringar hos HSB Malmö.

 

– Detta är bara en fördel med att låta oss ansvara för den administrativa förvaltningen, säger Sven-Jörgen Persson, chef Administrativ Förvaltning. Hos oss ska man känna trygghet!

fredag, 04 januari 2013 20:47

Läckö slotts naturum är klart

alt
Victoriahuset intill Läckö slott ligger nära Vänerns vatten.

 

Sommaren 2011 påbörjade Statens fastighetsverk (SFV) uppförandet av naturum Vänerskärgården – Victoriahuset intill Läckö slott. Nu är den naturinspirerade byggnaden vid strandkanten klar för inflyttning. Med naturum Vänerskärgården - Victoriahuset får Läckö slott en attraktion som erbjuder besökarna året-runt-upplevelser i form av utställningar, restaurang och övernattning. Invigning äger rum senvåren 2013.

 

– När man närmar sig naturumet ser man först den spännande, uppbrutna träfasaden som för tankarna till vass. Interiört överraskar byggnaden med sina kraftiga reliefer i de invändiga panelerna, väggarnas böljande form, det dramatiska ljus- och skuggspelet. Innertaken av flätad, obarkad pil och hassel ska föra tankarna till slottsträdgårdens flätade korgar, säger Harald Pleijel, fastighetschef.