4 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 19 september 2012 19:40

Stena bygger för unga i Bredäng

alt
Christel Armstrong Darvik, vd Stena Fastigheter.

 

Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm har sagt ja till att starta planläggning av knappt 200 lägenheter i Bredäng. Hälften är studentbostäder och den andra hälften vanliga bostäder.


Studentbostäderna byggs efter markanvisning som Stena Fastigheter fått av kommunen. I samband med markanvisningen har Stena Fastigheter även sett över möjligheten att bygga ytterligare bostäder på egen mark. Genom att disponera om parkeringsutrymmen har resultatet blivit ytterligare 100 nya bostäder. Sedan tidigare äger Stena drygt 500 lägenheter i Bredäng.


– Detta ligger i linje med vår strategi, där vi satsar på en omfattande nyproduktion. Fram till 2018 planerar vi byggstart av 4 000 nya lägenheter på de orter där vi är verksamma, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef för Stena Fastigheter.

 

onsdag, 19 september 2012 19:36

Byggstart för Göteborgs nya saluhall

alt
Nästa sommar får Göteborg en ny saluhall. Bild: Gustav Appell Arkitektkontor.

 

Förra året utlyste Älvstranden Utveckling, tillsammans med Sveriges Arkitekter, en allmän arkitekttävling gestaltning Göteborgs nya saluhall i den nya stadsdelen Kvillebäcken. Av de 71 inkomna bidragen utsåg juryn Gustav Appell Arkitektkontors bidrag ”Kviba” till vinnare. Om en vecka är det dags att göra den första betonggjutningen av saluhallen.


På två våningar ska totalt 12 butiker samsas med restaurang och café. Byggnaden kommer att karaktäriseras av öppna ljusa rum och terrasser i söder och öster.


Den nya Saluhallen blir en viktig mötesplats i Kvillebäcken där 2 000 lägenheter byggs.


Saluhallen ska stå klar under nästa sommar, samtidigt som de första människorna flyttar in i området.

 

alt
Svante Hagman (bilden) ersätter Tomas Carlsson som chef för NCC Construction.
Tomas Carlsson blir ny vd för Sweco då Mats Wäppling slutar den 1 november.

 

Svante Hagman har utsetts till ny affärsområdeschef för NCC Construction i Sverige när den nuvarande chefen Tomas Carlsson lämnar NCC för tjänsten som koncernchef på Sweco efter Mats Wäppling. Svante Hagman, som för närvarande är chef för affärsområdet NCC Housing, tillträder sin nya tjänst den 1 november.


– Med sin mångåriga erfarenhet från entreprenadsidan i kombination med erfarenhet från NCC:s bostadsutveckling har Svante Hagman den erfarenhet som krävs för att lyckas leda entreprenadverksamheten i Sverige, säger NCCs koncernchef Peter Wågström.

 

alt
Elisabeth Berglund.

 

Link arkitektur har utsett Elisabeth Berglund till vd för den svenska verksamheten. Hon är arkitekt i botten och har i rollen som stadsbyggnadschef i några av Sveriges mest expansiva städer (Sundbyberg, Solna respektive Haninge) skaffat sig en omfattande branschexpertis och kompetens. Senast kommer hon från Tyréns där hon ansvarat för stadsutvecklingsfrågor över hela landet.

 

Link arkitektur har vuxit de senaste åren, både organiskt samt genom förvärv. Ambitionen är att fortsätta expansionen, vidareutveckla profilverksamheten och stärka företagets och varumärke.

alt
Aberdeen har hyrt ut 25 000 kvm i Gamlestadens Fabriker i Göteborg.

 

Aberdeen Asset Management har hittills i år tecknat avtal motsvarande sammanlagt cirka 25 000 kvm i Gamlestadens Fabriker i Göteborg.  Av dessa har 13 000 kvm tecknats med nya hyresgäster och 12 000 kvm har omförhandlats. De två största nya hyresgästerna är Tillskärarakademin som hyr 2 037 kvm och Dekra som tecknat avtal på 2 184 kvm. Sammanlagt har fastigheten fått 16 nya hyresgäster, medan 5 befintliga hyresgäster har valt att stanna kvar i sina lokaler på förlängda avtal.

 

– Den starka efterfrågan bekräftar att vi är på rätt väg med vårt och kommunens arbete med att utveckla hela Gamlestaden, säger Annika Tell, förvaltare på Aberdeen Asset Management.

 

Gamlestadens Fabriker rymmer 65 000 kvm uthyrningsbar yta i en bevarad fabriksmiljö som succesivt moderniserats. Avsikten har varit att behålla så mycket av byggnadernas karaktär som möjligt, och samtidigt skapa moderna, funktionella kontorslokaler. Lokalerna är belägna på fastigheten Olskroken 18:7 som förvärvades år 2007 av Aberdeen Property Funds Pan-Nordic.

           

 

tisdag, 18 september 2012 19:57

Klart för nya bostäder i Arninge

alt
NCC Boende i Arninge.

 

Ett nytt bostadsområde växer nu fram vid Ullnasjön i nordvästra Arninge i Täby kommun. NCC Boende AB, Titania AB, Småa AB och Kärnhem Svenska AB har tecknat kontrakt med kommunen för den första etappen om totalt 250 bostäder i villor, radhus och lägenheter.


Byggstart sker under våren 2014, så snart kommunen byggt klart gator, samt gjort vatten- och avloppsanslutningar i området. Täby kommun satsar samtidigt på att utveckla Ullnasjöns strandområde och på att bygga förskola och skola i området.


Försäljning av mark för ytterligare 400 bostäder kommer att ske inom något år och planering pågår för etapp 2 med ytterligare 700 bostäder. Totalt planeras för 3 000 bostäder i området.


Arninge-Ullna ska med nya bostäder och ett nytt resecentrum bli ett viktigt nav för kollektivtrafiken i länets nordostkommuner. I direkt närhet till handelsområdet vid E18 ska det bli möjligt att infartsparkera och byta mellan buss och spårtrafik.

 

tisdag, 18 september 2012 19:51

Brostaden köper i Vårby

alt
Riggen 2, omfattande 5 500 kvm i Vårby, är fullt uthyrd.

 

Castellums dotterbolag Fastighets AB Brostaden har förvärvat fastigheten Riggen 2 på Botkyrkavägen 4 i Vårby, Huddinge kommun. Fastigheten är i dagsläget fullt uthyrd och arean uppgår till 5 500 kvm.

tisdag, 18 september 2012 19:36

Catella rekryterar Anderson och Engellau

alt
Jens Andersson.

 

alt

Oscar Engellau.

 

alt

Beata Jacobsson.

 

alt

Christian Uddland.

 

Catella rekryterar Jens Anderson och Oscar Engellau som finansieringsspecialister i affärsområdet Corporate Finance. Dessutom har Christian Uddland och Beata Jacobsson anställts för att arbeta med fastighetstransaktioner.

 

Anderson har närmast varit CFO och kreditchef på svenska mezzaninbolaget Vanir Asset Management och har tidigare arbetat inom Aareal Bank i Stockholm, SEB och GE Capital.


Engellau rekryterades från Barclays Capital i London där han samlat internationell erfarenhet från Debt & Equity Capital Markets, Hybridkapital och M&A.

 

Uddland kommer senast från Skanska Financial Services och Jacobsson har närmast studerat fastighetsekonomi på KTH.

tisdag, 18 september 2012 19:30

Hagman, ny direktör i Akademiska Hus

alt
Lars Hagman, ny direktör i Akademiska Hus Öst.

 

Lars Hagman har utsetts till ny regiondirektör för Akademiska Hus Öst. Han efterträder Lars Svensson, som går vidare till en chefstjänst inom Henry Ståhl Fastigheter.

 

Hagman kommer närmast från tjänsten som affärsutvecklare på JM Region Öst och ska i sin nya roll att driva utvecklingsprojekt för 800 Mkr.


Några av de större projekten gäller Campus Valla i Linköping och planeringen av den nya stadsdelen Vallastaden, som med sin närhet till universitetet, Mjärdevi Science Park, sjukhuset och det kontorstäta området Garnisonen, kommer att öka möjligheterna att bättre knyta samman campus med staden.

 

tisdag, 18 september 2012 16:07

SveaReal etablerar distributionsnav i Malmö

alt
Claes Malmkvist, vd SveaReal.

 

I SveaReals fastighet i Östra Hamnen i Malmö centraliserar Habo Gruppen AB sitt nordiska distributionslager.

 

Habo Gruppen väljer att flytta lager och distribution till en koncerngemensam lokalisering i Malmö. Systerbolaget Thomée Gruppen AB är hyresgäster i SveaReals fastighet sedan 1985 och hyr idag 16 000 kvm lager och kontor. Det nya avtalet omfattar ytterligare 10 000 kvm.

 

– Det är naturligtvis ett gott betyg på vår förvaltning när en stor kund väljer att bli ännu större. Vi fokuserar på våra kunder och deras behov och det känns extra bra när man lyckas med en uthyrning som denna, säger SveaReals vd Claes Malmkvist.


Som nordisk marknadsledare inom dörrhandtag och beslag, ställer Habo Gruppen höga krav på ett modernt och effektivt nordiskt lager med långsiktigt hållbara lösningar för sin framtida distribution.

 

– Vi måste så effektivt som möjligt distribuera våra varor till våra nordiska kunder. Flytten av distribunalen är nödvändig för att behålla konkurrenskraften på marknaden och kunna fortsätta att växa. Samordning av en rad funktioner mellan de olika affärsområdena i koncernen är nödvändigt för att utvecklas på en konkurrensutsatt marknad, säger Mårten Sundberg, vd för moderkoncernen Lomond Industrier AB.