25 april 2024

Redaktionen

alt
Burlöv Center säljs till ett konsortium lett av Grosvenor.

 

 

alt

Martin Bjöörn, Property Director, Sweden.

 

Eurocommercial Properties säljer Burlöv Center, Malmö, för 1 158 Mkr, till ett konsortium lett av Grosvenor Fund Management. Då Burlöv Center, omfattande 42 178 kvm, genomgick en omfattande utbyggnad och renovering år 2006, fanns tanken hos Eurocommerical Properties att på sikt avyttra köpcentrumet.


I ett pressmeddelande säger bolaget att del av intäkterna ska investeras i en uppgradering av Eurostop Halmstad, ett centrum som bolaget förvärvade i augusti i år för 560 Mkr. Säljare var Atrium Ljungberg och Unibail Rodamco.


En del av försäljningsintäkterna från Burlöv Center ska även investeras i Les Grands Hommes i Bordeaux.

Resultatet av försäljningen kommer Eurocommercial att notera i rapporten för första kvartalet 2012/2013.


Efter försäljningen av Burlöv Center äger Eurocommercial Properties tio köpcentrum i Sverige. Dessa är Eurostop Halmstad, 421 i Göteborg, Kronan i Karlskrona, Bergvik i Karlstad, Melby Center i Laholm, Ingelsta Shopping i Norrköping, Elins Espland i Skövde, Moraberg i Södertälje, Hälla Shopping i Västerås och Grand Samarkand i Växjö.


 I ett samtal med Martin Bjöörn, Property Director, Sweden, säger han att Eurocommercials svenska verksamhet går lite långsammare, men den går åt rätt håll. SF

måndag, 17 september 2012 19:31

Nyköpingshem säljer 900 lägenheter

alt
Skolörtsgången på Arnö är en av de 21 fastigheter som Nyköpingshem säljer.

 

Nyköpingshem är på väg att genomföra den största fastighetsaffären i bolagets drygt 60 åriga historia. I början av november föreslås 21 fastigheter innehållande 895 lägenheter byta ägare. Merparten av lägenheterna ska förvärvas av Rikshem, som föreslås köpa 746 lägenheter, fördelat på 63 000 kvm i Nyköpings tätort. Resterande 149 lägenheter ska köpas av Dalhälls Fastigheter AB. Dessa lägenheter omfattar en förvaltad yta om 13 000 kvm i Aspa, Bergshammar, Enstaberga, Jönåker, Ålberga samt Stavsjö.


I en kommentar från Rikshem framhåller bolagets vice vd Ilija Batljan att bolaget tror på Nyköping och räknar med att kunna bidra till stadens fortsatta tillväxt:

– Som landets största aktör när det gäller äldreboenden på tillväxtorter avser vi också att expandera med samhällsfastigheter i Nyköping, tillägger han.


Förslaget om försäljning är resultatet av det uppdrag Nyköpingshem fick av Nyköpings kommun i november 2011. Syftet med uppdraget har varit att ta fram ett förslag på en större samlad försäljning för att kunna öka nyproduktionen av hyresrätter i Nyköping.


Affärerna, som beräknas ge en reavinst om cirka 250 Mkr, ska också hjälpa till att öka takten i det viktiga underhållsarbete som pågår i fastighetsbeståndet. Fastighetsaffären, som ska beslutas i kommunfullmäktige den 9 november, innebär att Nyköpingshem momentant minskar den uthyrningsbara ytan med 20 procent.

måndag, 17 september 2012 19:25

Offentliga Hus köper av HSB för 140 Mkr

alt
Erik Adelsohn, vd Offentliga Hus.

 

Offentliga Hus har genom en bolagsaffär förvärvat sex fastigheter av HSB till ett underliggande fastighetsvärde om 140 Mkr. Det rör sig om vårdboenden i centrala Landskrona, uteslutande med Landskrona Stad som hyresgäst.


– Det är bra när köpare och säljare har samma mål och det är mycket möjligt att vi kommer göra fler affärer tillsammans. Vidare är HSB noggranna i sin förvaltning vilket gör att fastigheterna är mycket välhållna. Offentliga Hus ser Landskrona som intressant med outnyttjad potential, bland annat tack vare sitt attraktiva geografiska läge, säger Erik Adelsohn, vd i Offentliga Hus.


I en kommentar kan sägas att Offentliga Hus har, sedan starten för 1,5 år sedan, växt kraftigt med fastighetstillgångar i 12 kommuner. Men bolaget kommunicerar nu inte alla affärer, efter avtal med säljarna, utan samtliga transaktioner kommer att noteras i bolagets första årsredovisning som publiceras under nästa år. SF

alt
Sophia Mattsson-Linnala.

 

Sophia Mattsson-Linnala har utsetts till ordförande för Scheiwiller Svensson Arkitektkontor. Mattsson-Linnala är chef för Sabos ekonomi- och finansenhet och har tidigare bland annat varit vd för Sollentunahem AB, Fastighets AB Förvaltaren samt Botkyrkabyggen AB.


– Att få in Sophia Mattsson-Linnala i styrelsen är ett steg i den generationsväxling som nu genomförs på kontoret. Hennes breda kontaktnät och hennes gedigna branschkompetens stärker vårt företag och lägger en grund för att möta framtiden som ett vitalt och progressivt arkitektkontor, säger Ari Leinonen, vd på Scheiwiller Svensson


Utöver Mattsson-Linnala kommer Scheiwiller Svensson Arkitektkontors nya styrelse att utgöras av Ari Leinonen, Simon Scheiwiller, Per Öhlin och Caroline Cederström.

söndag, 16 september 2012 16:51

Ny hyresgäst till Hiltonskrapan i Malmö

alt
Hilton lämnar Vasakronans hotellskrapa vid Triangeln i Malmö.

 

Vasakronan håller på att förhandla med en ny hyresgäst till hotellskrapan vid Triangeln. Hilton lämnar det högprofilerade läget vid årsskiftet och har ännu inga konkreta planer på en ny etablering i Malmö. Hotellet Hilton vid Triangeln meddelade i veckan att de efter tio år i Malmö stänger sista december.


Flera andra hotelloperatörer har visat intresse för skrapan men nu är förhandlingarna fokuserade på en ny hyresgäst, berättar Anders Kjellin, chef på Vasakronan region Öresund. Till Nytt Från Öresund säger Kjellin att Vasakronan är i en slutomgång med förhandlingarna.


Hotellchefen Jukka Turku har angett Vasakronans bristande vilja till renoveringar som ett skäl till att hotellet och hyresvärden inte kom överens, men han säger att det fanns flera orsaker.


Utöver Malmö har Hilton hotell i Kastrup och i Stockholm. Jukka Turku menar att Hilton gärna finns kvar i Malmö, men några konkreta planer på hur eller var finns ännu inte.

 

söndag, 16 september 2012 16:46

Newsec hyrde ut för 370 Mkr

alt
Fredrik Brandt, uthyrningschef  Newsec Asset Management.

 

Under augusti tecknade Newsec nya hyresavtal för kunds räkning om totalt 29 000 kvm och med ett totalt hyresvärde om cirka 45 Mkr. Ackumulerat under årets första åtta månader tecknade bolaget hyresavtal om en total yta på cirka 200 000 kvm och med ett hyresvärde motsvarande cirka 370 Mkr. Omförhandlingar svarade för cirka tre fjärdedelar av volymen. Sett till fastighetssegment utgjorde kontor 60 procent, butikslokaler 30 procent samt lager, industri och förråd resterande del.


Bland större uthyrningarna som Newsec genomförde under perioden kan nämnas att bolaget för Niams räkning omförhandlade ett sexårigt kontrakt om 42 000 kvm med Polishögskolan i Solna.


Vidare tecknades ett nytt tioårigt avtal med Trygg-Hansa om 5 000 kvm i fastigheten Kronan 10 i centrala Malmö.


För Alectas räkning kontrakterade Newsec, i samband med utveckling av handelsområdet Flygfältet i Norrtälje, ett nytt avtal med ICA Fastigheter gällande cirka 9 000 kvm butikslokal.


Slutligen omförhandlades 9 500 kvm för HVB Immobilien AGs räkning med hyresgästen Semcon Caran i fastigheten Lindholmen 29:1 i

Göteborg och 5 000 kvm för Catella Real Estate AG med Bravida

Sverige i Stockholm som hyresgäst.


– Ett starkt varumärke, lokal marknadsnärvaro samt vårt breda kontaktnät och långa erfarenhet är plattformen i vår uthyrningsverksamhet. Uthyrningsgruppen har dessutom förstärkts med två nya medarbetare under året, säger Fredrik Brandt, uthyrningschef  Newsec Asset Management.

söndag, 16 september 2012 16:41

Scandic öppnar hållbart flaggskepp i Hamburg

alt
Scandics flaggskepp Hamburg Emporio har 325 rum intill Hamburgmässan.

 

Nyligen öppnade Scandic sitt nya flaggskeppshotell i Hamburg. Redan innan öppning var hotellet, Scandic Hamburg Emporio, miljöcertifierat och prisbelönat för den hållbara byggnaden. Hotellet har 325 rum och ett konferenscenter med gångavstånd till Hamburgmässan. Trafikförbindelserna är optimala och Gänsemarkts tunnelbanestation ligger precis mitt emot hotellingången.

 

Scandic Hamburg Emporio intar tätpositionen i certifieringsorganet VDR´s (Verband Deutsches Reisemanagement) ranking ”50 Certified Green Hotels” där bland annat energi- och vattenförbrukning, mat och dryck och socialt ansvarstagande bedöms.


Genom att uteslutande använda sig av förnyelsebar el med Greenpeace Energy som partner kommer hotellet minska koldioxidutsläppen med upp till 1 000 ton per år jämfört med om konventionella energikällor använts.

 

alt
Diligentia är först i Sverige med Breeam Excellent på Sveavägen 44 i Stockholm.

 

Diligentias kontorsfastighet på Sveavägen 44 mitt i Stockholms city genomgår ett total förnyelse och nyligen bekräftades att fastigheten vid om- och tillbyggnationens färdigställande ska nå nivån Excellent, enligt miljöklassningssystemet Breeam. Detta är Diligentia först i Sverige med. Inflyttning i fastigheten kommer att ske under 2014.


Energianvändningen på Sveavägen 44 kommer att minskas med över 70 procent, till 35 kWh/kvm. Det innebär ett minskat koldioxidutsläpp på cirka 1 000 ton/år, vilket motsvarar 900 dagliga tvåmilsresor med bil, dvs. 900 personer som dagligen pendlar till och från arbetet.

 

Sveavägen 44, som tidigare varit en tämligen sluten kontorsfastighet ska i sin nya skepnad bli en öppen och naturlig mötesplats. Redan har Klarna, marknadsledaren för betalningslösningar inom e-handel, bestämt sig för att hyra 9 000 kvm öppen och flexibel kontorsyta.

fredag, 14 september 2012 15:58

Galären planerar nya bostäder i Luleå

alt
Galären planerar ett nytt bostadshus om 12 våningar på Varvet i Luleå.

 

Galären har ansökt om en ny detaljplan för fastigheten Hägern 11 på Varvet i Luleå. Förslaget om den nya bostadsbebyggelsen innefattar en helt ny byggnad om 12 våningar med cirka 90 lägenheter. I bostadsbyggnadens markplan vill Galären även etablera en matbutik. Arkitekter är Bengt Aili och Linda Östbro Jönsson, Tirsén & Aili Arkitekter.

 

I dag finns det en byggrätt för kontor i tre våningar på fastigheten. Galären önskar också få en detaljplan för ytterligare två våningar på den befintliga kontorsbyggnaden Parkering är tänkt att till allra största delen lösas under mark i garage.


Den befintliga byggnaden på fastigheten är idag certifierad enligt Green Building och har nyligen totalrenoverats. Avsikten är att påbyggnaden av den befintliga kontorsbyggnaden samt den nya bostadsbyggnaden med cirka 90 lägenheter ska miljöcertifieras. Påbyggnaden av lokalerna certifieras då enligt Green Building medan bostäderna certifieras enligt Miljöbyggnad.

 

– Vi måste hålla uppe tempot med att bygga nya bostäder i Luleå då den stora bostadsbristen hämmar samhällsutvecklingen. Tack vare centrumläget och vattenkontakten är detta en perfekt plats för Galären att utöka antalet bostäder, menar Gunnar Tåhlin, vd Galären.

torsdag, 13 september 2012 21:07

Newsec i allians med BNP Paribas

alt
Max Barclay, Head of International Business Newsec.

 

Newsec tar ytterligare ett steg i sin expansion och tecknar ett samarbetsavtal med BNP Paribas Real Estate. Därmed får Newsec en tydligare plattform för att bistå kunder utanför Norra Europa.

 

– BNP Paribas starka varumärke, breda tjänsteutbud och globala nätverk ger oss en internationell plattform som skapar mervärde för våra kunder oavsett geografi. Att samarbeta med en av Europas absolut starkaste aktörer stärker ytterligare vår marknadsposition i Norra Europa, säger Max Barclay, Head of International Business Newsec.

 

BNP Paribas Real Estate är ett dotterbolag till BNP Paribas med mer än 150 kontor runt om i världen. Liksom Newsec erbjuder bolaget ett heltäckande utbud av tjänster som spänner över fastighetens hela livscykel. Bolaget finns i 30 länder med 3 400 medarbetare.


Bernard Blanco, Head of International på BNP Paribas Real Estate säger:

 – Denna nya allians visar verkligen hur mycket BNP Paribas Real Estate är villiga och ivriga att utvecklas internationellt genom att arbeta med marknadsledaren i den delen av världen stärker vi båda vårt gemensamma erbjudande.