4 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 11 september 2012 18:50

Kastellet på Kastellholmen i nytt ljus

alt
År 1845 sprängdes det gamla byggnaden på Kastellholmen, som då hade ett krutförråd.
År 1848 färdigställdes det nuvarande kastellet med Fredrik Blom som arkitekt.

 

Nyligen invigde Statens fastighetsverk (SFV) en ny fasadbelysning på Kastellet på Kastellholmen i Stockholm. Belysningen ska lyfta fram byggnadens arkitektur samtidigt som mer ljus skapar en tryggare och bättre miljö för boende och besökare på holmen.


För att ljuset ska visa den borglika karaktären och samtidigt inte vara bländande belyses flyglarna och tornet med bredstrålande armaturer nära fasaden. De synliga armaturerna vid Kastellets entréer är i mässing för att smälta in mot det rödbruna teglet.

 

måndag, 10 september 2012 20:12

Kraftigt ökade bostadshyror i Tyskland

alt
Lägenhetspriserna har ökat med 33 procent i Hamburg under det senaste året.

 

Enligt den tyska fastighetsgruppen LEG har bostadshyrorna ökat kraftigt i städerna runt om

i Rhenlandet.


I Nordrhein-Westfalen och Düsseldorf Oberkassel har bostadshyrorna stigit med drygt 11 euro/kvm under det senaste året. I procent har hyresökningen i de här regionerna för bostäder med lägre standard varit hela 11,9 procent.

 

I Köln har utvecklingen varit likartad med en genomsnittlig hyresökning om 8,4 procent under det senast året med hyror i Gamla Stan som har stigit till toppnivån 11,39 euro/kvm.


Då det gäller att köpa en bostad i Tyskland så har priserna stigit mest i Hamburg, där en lägenhet nu kostar i genomsnitt 3 115 euro/kvm, vilket är en ökning med 33 procent under de senaste 12 månaderna. Enligt LEG är genomsnittpriset för en lägenhet i Tyskland 1 741 euro/kvm.

måndag, 10 september 2012 20:07

Diligentia ökar inom samhällsfastigheter

alt
Åke Pettersson, chef för affärsutveckling på Diligentia.

 

Diligentia förvärvar ett nybyggt äldreboende i Ale kommun utanför Göteborg av Skanska. Byggnaden innefattar 40 lägenheter med tillhörande servicelokaler och är uthyrd till Ale kommun genom ett 20-årigt hyresavtal. Byggnaden kommer att certifieras enligt LEED med ambitionen att erhålla nivån guld.

 

– Diligentia är en av Sveriges största fastighetsägare med kontor, köpcentrum och bostäder huvudsakligen i Sveriges storstäder. Med detta förvärv ökar vi fokus på fastigheter inom social infrastruktur, säger Åke Pettersson, chef för affärsutveckling på Diligentia.

 

Fastigheten har en uthyrningsbar area om cirka 3 650 kvm och förvärvet baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 98 Mkr.

måndag, 10 september 2012 20:02

RBS och Knivsta inviger kommunhus

alt
NCC har uppfört Knivsta nya kommuhus åt ägaren RBS Nordisk Renting.

 

Den här veckan invigs Knivstas första riktiga kommunhus. Huset är byggt av NCC och ägs av RBS Nordisk Renting. För formgivningen svarar Lars Jonsson från Brunnberg & Forshed.


Kommunhuset, som består av två kroppar som binds samman av en ljusgård och broar av glas, omfattar 8 500 kvm, inklusive källare. Det har stått färdigt sedan i maj och inflyttning har skett successivt under sommaren. I 2,5 av de totalt 5 planen finns 130 arbetsplatser för kommunens förvaltning. Halva bottenplanet nyttjas av kommunens bibliotek och i hörnet mot järnvägen finns ett kafé som drivs av en extern entreprenör. Vidare rymmer byggnaden arbetsplatser för polis och arbetsförmedling.


Efter kontorstid ska konferensrum och samlingssalar hyras ut till det lokala föreningslivet. Den stora samlingssalen – Tilassalen – rymmer 200 personer inklusive läktare. Den kan användas både för sammanträden och för kulturella evenemang.

måndag, 10 september 2012 18:35

NCC säljer i Köpenhamn för 454 Mkr

alt
NCC bygger om två silobyggnader i Köpenhamn. Bild DesignGroup Architects.

NCC säljer ett kontorsprojekt för 390 miljoner DKK, cirka 454 Mkr, till ATP, PFA Pension och Pension Danmark. Kontorsprojektet kommer att inrymmas i två tidigare cementsilos, vilka nu omvandlas till en modern och spektakulär kontorsbyggnad på Århusgade i Norra Hamnen, Köpenhamn. På utsidan av de två silobyggnaderna, 24 meter över marken, byggs

7 våningar om totalt 11 000 kvm kontorsyta samt 3 000 kvm för teknik, lager och omklädningsrum. Arkitekt är DesignGroup Architects.


Den nuvarande uthyrningsgraden uppgår till 50 procent. NCC ställer hyresgarantier och ansvarar för uthyrning av resterande outhyrda ytor efter projektets färdigställande samt i ytterligare fem år därefter.


– För ett utvecklingsbolag som NCC Property Development är det extra spännande att kunna skapa liv i en ny stadsdel, och det är ett stort privilegium att utvecklas ett unikt projekt med panoramautsikt, säger Marius Möller, vd för NCC Property Development A/S.


– Platsen, i kombination med miljöcertifiering, har ett mycket högt attraktionsvärde för de företag som kommer att vistas i huset, fortsätter Marius Möller.

Silobyggnaderna färdigställdes av Aalborg Portland år 1979 för lagring av cement. Århusgade i Norra hamnen är ett utvecklingsområde för en hållbar stad med plats för bostäder och kommersiella lokal om cirka 350 000 kvm. Totalt ska cirka 3 000 personer arbeta i Århusgade.

söndag, 09 september 2012 19:07

Vd Peter Karlström lämnar Specialfastigheter

alt
Peter Karlström blir vd för Henry Ståhl Fastigheter.

 

I ett brev till styrelsen har Peter Karlström sagt upp sig som vd för Specialfastigheter för att istället bli vd för Henry Ståhl Fastigheter AB.


Senare i år efterträder Peter Karlström Henry Ståhls nuvarande vd Johan Öhrn, som övergår till egen verksamhet.


Karlström har tidigare varit fastighetschef (1998-2003) samt vd (2003-2008) för Ståhl, som förvaltar fastigheter om cirka 550 000 kvm, huvudsakligen i Norrköping och Linköping.

 

alt
Att avhysa ryska diplomater från 48 bostäder på Lidingö vore en krigshandling.

 

Kronofogdens utmätning av Ryska federationens fastighet på Kostervägen 5 på Lidingö i fredags blev ett fiasko. Ingen fick tillträde till fastigheten utan auktionen ägde rum i Sundbyberg, där det enda budet om 1 Mkr kom från fordringsägaren Sedelmayer, ett bud som snabbt underkändes. (Fastigheten har värderats till cirka 62 Mkr.) Ryssland har protesterat mot utmätningen och hävdat att fastigheten skyddas av folkrätten enligt Wienkonventionen.

 

Till och med utrikesminister Carl Bildt har varnat Kronofogden för utmätningen, en varning som miljöpartiets språkrör Åsa Romson har KU-anmält Bildt för.

 

Stridigheten om rätten till höghuset Lidingö startade redan i mitten på 1990-talet. Den omtvistade fastigheten, Lidingö Kostern 5, uppfördes i början på 1960-talet och omfattar 2 986 kvm, varav 2 379 kvm är 48 lägenheter.


En utmätningsdom skedde år 1998 sedan en svensk skiljedomstol beslutat att Ryska federationen var skyldig den tyske affärsmannen, Franz J Sedelmayer, cirka 30 Mkr, efter att ryska staten konfiskerat ett säkerhetsföretag som han ägde till hälften tillsammans med den ryska staten. Senare har även Högsta domstolen kommit till samma uppfattning som den svenska skiljedomstolen.

 

Sveriges ambassadör i Moskva, Tomas Bertelman, har blivit uppkallad till ryska utrikesdepartementet, och blivit varnad för att genomföra en utmätning. Den ryske ambassadören i Sverige, Igor S. Neverov, har skrivit till Rikskronofogden upprepade gånger för att protestera mot försäljningen. Vid ett tillfälle har även den svenska kronofogden fått ett samtal från sin ryska motsvarighet med ett hot om att utmäta den svenska ambassaden i Moskva om försäljningen skedde.

 

I en kommentar kan sägas att utmätningen av Lidingö Koster 5 är omöjlig. Det skulle vara en världshändelse om den svenska kronofogden godkände ett bud för att sedan med polishjälp avhysa ett stort antal ryska diplomater från de 48 bostäderna på Lidingö. En sådan avhysning skulle Ryssland se som en krigshandling. Den svenske kronofogden kommer med all sannolikhet inte att genomföra fler exekutiva auktioner av Koster 5 Lidingö. SF

söndag, 09 september 2012 18:54

Micasa tar fram 207 studentbostäder

alt
Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholm.

 

Micasa Fastigheter hyr ut lägenheter, som just nu står tomma i väntan på beslut om framtida äldreboende, till studenter. Hittills i år har Micasa tagit fram 207 nya studentlägenheter i Stockholm.

 

– Vi rustar och bygger nya äldrebostäder då vi vet att omsorgsbehoven kommer att öka. I den processen försöker vi tänka brett och flexibelt så att tillfälligt tomma lägenheter kan användas för studenter i behov av bostad, säger kommunstyrelsens ordförande i Stockholm finansborgarrådet Sten Nordin (M).

 

De nya studentbostäderna finns i Svanholmen, 70 rum vid Vårbergsvägen i Vårberg; Kastanjen, 40 lägenheter vid Majstångsvägen i Midsommarkransen; Kvarnberget, 10 lägenheter vid Rinkebyplan, Rinkeby samt Överstycket, 87 lägenheter vid Ormängsgatan i Hässelby.

söndag, 09 september 2012 18:49

Apple Store till Täby centrum

alt
Apple Store öppnar sin första svenska butik i Täby Centrum.

 

Nästa lördag klockan öppnar Apple sin första Apple store i Sverige.

Flera fastighetsägare har försökt locka att Apple att etablera en flaggskeppsbutik. Det är bara att gratulera Unibail Rodamco till uthyrningen.

 

I butiken i Täby centrum, om cirka 500 kvm, kan besökarna träffa en Genius, en person som vet det mesta om Apples produkter. Genius ska ge kunderna en teknisk support och lösa alla tänkbara problem och vissa reparationer kan till och med Genius genomföra direkt på plats.

 

Det är tio år sedan Apple öppnade sina två första retailstores i USA. Apple Retail Store finns nu i 12 länder med butiksytor omfattande över 300 000 kvm i USA, Japan, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Italien, Australien, Kina, Schweiz, Tyskland, Spanien och Hongkong.

 

En av Londons mest lönsamma butiker sägs vara Apple Store på Regent Street.

 

Det verkar klart att Apple Store andra etableringen i Sverige blir i Steens & Ströms Emporia, som öppnar den 25 oktober i Malmö. SF

torsdag, 06 september 2012 18:40

Korruptionen störst i byggsektorn

alt
Korruptionen har ökat i Sverige. Bild: UNOCD

 

Nu har Statskontoret överlämnat rapporten ”Köpta relationer – Om korruption i det kommunala Sverige (2012:20)” till regeringen. I sin rapport, om 324 sidor, säger Statskontoret bland annat att antalet kommunala bolag har ökat i Sverige från 1 350 år 2002 till 1 688 år 2012 samtidigt som rapporten betonar att huvuddelen av dessa kommunala bolag bedriver fastighetsverksamhet.


I rapporten görs bedömningen att nästan 60 procent av alla tjänstemän och förtroendevalda bland kommuner och landsting känner till att någon i den egna organisationen som har mottagit otillbörliga förmåner någon gång. Korruptionen bedöms vara störst när det gäller förvaltning av fastigheter och upphandlingar om infrastruktur samt ärenden som rör utredningar i plan- och byggsektorn.


Den vanligaste typen av muta som anmäls är olika typer av nöjes- eller konferensresor, där givaren exempelvis har betalat för mottagarens resa och logi. Det gäller i såväl kommunerna, landstingen som i bolagen.


En annan form av muta, som är den näst vanligaste förekommande inom de kommun- och landstingsägda bolagen, men som även förekommer i hela den kommunala sektorn, är olika renoverings- eller byggtjänster i den anställdes bostad. Denna form av muta förekommer mest som en kostnadsfri tjänst till den anställde som en ersättning för mutkolvens överfakturering för arbete och tjänster till kommuner, landsting eller kommunala bolag.


Utredningens förslag till regeringen för att minska korruptionen i kommunala eller landstingsägda bolag är att öka stödet till SKL, Kommentus, Inköpscentral, som samordnar upphandlingar åt i huvudsak kommuner, landsting och regioner.


Sedan att antal år tillbaka bedriver SKL verksamhet med ett nationellt nätverk mot korruption. SF