25 april 2024

Redaktionen

torsdag, 19 juni 2014 16:06

NCC får uppdrag om 245 Mkr av Mitthem

alt

NCC bygger Trygghetsboende vid Norra kajen i Sundsvall.

 

alt

Kv. Framåt, Norra kajen, Sundsvall. Bild: Arkinova.

 

NCC bygger tre hyreshus med 192 hyreslägenheter på Norra kajen i Sundsvall för kommunägda Mitthem. Den första etappen med 138 lägenheter planeras att bli så kallat Trygghetsboende. Ordern är värd 245 Mkr.      

 

– Med Trygghetsboendet möter vi en efterfrågan. Redan idag ser vi att många av våra äldre kunder önskar mer service. Vi vet också att denna åldersgrupp kommer att öka markant de närmaste tio åren, säger Marie Selin, vd för Mitthem.

 

Mitthem är först ut att satsa på bostäder i Sundsvalls gamla hamnområde Norra kajen. Första spadtaget tas i augusti i år och i april 2016 väntas hyresgästerna kunna flytta in i de första 138 lägenheterna.

 

– Detta är ett viktigt uppdrag för NCC, som vi är mycket glada för. Men satsningen är minst lika viktigt för Sundsvall och visar på framåtanda och att Mitthem tror på Sundsvalls tillväxt. Det ger positiva signaler till både näringsliv och Sundsvallsbor, säger Kalle Holmlund, affärschef på NCC.

 

Uppdraget är NCC:s andra för Mitthem på kort tid. I oktober 2013 fick NCC även uppdraget att bygga ett hus med 37 hyresrätter på Skönsmoberget i Sundsvall.

torsdag, 19 juni 2014 15:35

Mengus säljer Solna One

alt
Efter vakanser är nu Solna One fullt uthyrd.

 

Mengus första fond (Mengus 2005) – säljer kontorsfastigheten kv. Solna Hilton 5, av Mengus namngiven Solna One. Fastigheten omfattar cirka 14 000 kvm uthyrbar area och avyttras till Stockholm Fersen Fastighets AB som är helägt av Svenska Handelsbankens Pensionsstiftelse. Mengus rådgivare vid försäljningen var Catella.

 

Fastigheten, belägen vid E4:an i Frösunda uppfördes år 2000 som huvudkontor för JMkoncernen. När Mengus förvärvade Solna One i december 2006 var byggnaden delvis vakant och den största hyresgästen, JM, hade beslutat sig för att flytta. Sedan dess har Mengus förädlat fastigheten samt fyllt huset med nya hyresgäster, bl.a. Canon och Midroc. Solna One är idag fullt uthyrd.

 

– Vi är mycket nöjda med att ha genomfört vår affärsplan och uppnått våra mål avseende uthyrning och avkastning. Det är därför ett naturligt steg att avyttra Solna One, säger Henric From, Managing Partner på Mengus.

 

Transaktionen sker genom en bolagsaffär, parterna har enats om att inte offentliggöra underliggande fastighetsvärde.

 

I en kommentar kan sägas att efter det att Mengus Stockholm 2005 AB giorde ett svagt år 2011 med minus 47,2 Mkr efter finansnetto för 2011, har det nu vänt för bolaget med en vinst för 2012 med 0,91 Mkr och med 5,1 Mkr för 2013.

torsdag, 19 juni 2014 15:17

Klas Danielsson, ny vd för SBAB

alt

                                                                                    

SBAB, som kan få stärkt kassa för bostadsutlåning i höst, har beslutat att utse Klas Danielsson (bilden) till ny vd. Han har drygt 25 års erfarenhet från bank- och finansbranschen i form av entreprenörskap, operativt ledarskap och styrelsearbete.

 

De senaste åren har Danielsson främst varit engagerad i styrelsearbete i den finansiella sektorn (Ikano Bank, East Capital och SwedSec Licensiering).

 

Klas Danielsson grundade Nordnet och var dess vd under en tioårsperiod. Klas Danielsson efterträder Per Anders Fasth som kvarstår som tillförordnad vd fram till dess att Klas Danielsson tillträder sin tjänst den 14 augusti.

alt

Wallenstam förvärvade av Sollentunahem Malmvägen 18-26, innehållande 454 lägenheter jämte några mindre butikslokaler, för cirka 257 Mkr, i november 2009.

 

alt

Hans Wallenstam satsar på en produktion om 1 800 lägenheter/år.

 

Wallenstam har tecknat kontrakt om försäljning av en fastighet i Sollentuna till ett fastighetsvärde om 450 Mkr. Köpare är D. Carnegie & Co och fastigheten frånträds under september 2014. I affären ingår även möjligheten för Wallenstam att förvärva en byggrätt i Tyresö för nybyggnation av cirka 200 lägenheter efter pågående detaljplanearbete.

 

– Vi satsar offensivt på att tillföra nya bostäder och omfördelar med den här affären en del av våra tillgångar från förvaltning till investering i nyproduktion av hyresrätter i Stockholm och Göteborg. I affärsplan 2018 satsar vi på en årsproduktion av 1 500 lägenheter per år, säger vd Hans Wallenstam

 

Sedan Wallenstam förvärvat fastigheten i Sollentuna har det kontinuerligt arbetats för att utveckla beståndet och närområdet genom kvalitetshöjande åtgärder så som balkong- och fönsterrenovering, byte av belysning, upprustning av allmänna ytor och parkområde samt nya och utökade lokalytor.

 

Fastigheten som har sålts har beteckning Traktören 5 och omfattar adresserna Malmvägen 18, Tusbystråket 4-12, Oppegårdsstråket 5-11 samt Tingsvägen 27-31. Den totala ytan är cirka 33 500 kvm och fastigheten rymmer cirka 450 lägenheter.

alt

Tessin Nordic AB grundades av Jonas Björkman och Erik Nordin 2014.

 

Nu lanserar Tessin Nordic AB den första crowdfunding-tjänsten för fastigheter i Sverige. Tjänsten möjliggör för allmänheten att tillsammans investera i attraktiva fastighetsprojekt samtidigt som fler, och annorlunda, byggnationer kommer att kunna genomföras. Via Tessin.se kan såväl privatpersoner som företag bli delägare direkt i fastighetsprojekt, utan krångliga avgiftsstrukturer och dyra mellanhänder.

 

I USA har ett antal crowdfunding-aktörer sedan 2012 fått fäste på marknaden och metoden har blivit ett populärt sätt att finansiera utveckling och förädling av fastigheter på. Nu tar Tessin konceptet till Sverige och hoppas bli den länk mellan investerare och fastighetsutvecklare som är nödvändig för att fler och annorlunda fastighetsprojekt ska kunna förverkligas.

 

– Då bankerna har blivit allt mer restriktiva i sin utlåning så kommer fastighetssektorn att behöva refinansieras med uppemot 50 Mdr kr årligen. Det kommer kräva att fastighetsbranschen och investerare får fler plattformar att mötas på. Jag tror crowdfunding kan bli ett verktyg för att lösa bostadsbristen och en viktig finansieringskälla för små- och medelstora fastighetsutvecklare som idag inte har tillgång till den traditionella finansmarknaden, säger Lars Almquist, rådgivare till Tessin.

 

På Tessin.se kan privatpersoner och företag hitta fastighetsprojekt från hela Sverige att investera i. Investeraren får via tjänsten direkt insyn i hur projektet utvecklas med bilder, filmer och rapporter. Projekten kan vara allt ifrån delägarskap i ett kortare villutvecklingsprojekt till mer långsiktigt ägande av hyresfastigheter.

 

Tessin Nordic AB är grundat av Jonas Björkman och Erik Nordin. Tjänsten lanserades online på Tessin.se i maj i begränsad skala, och de två första projektet har redan attraherat kapital på drygt 3 Mkr.

 

I bolagets Advisory Board återfinns utöver Lars Almquist, med mer än 20 års erfarenhet inom fastighetsbranschen hos företag som CBRE, Jones Lang LaSalle och Cornerstone även Krister Holmberg, vd för Fondia Legal Services Sverige och med lång erfarenhet från IK Investment Partners och Vinge.

 

Namnet Tessin har lånats från genierna i familjen Tessin som med sina storslagna visioner och imponerande skaparkraft förändrade Stockholms stadsbild och Sveriges arkitektur för alltid.

           

alt

Visionen för Nya Hovås är en småskalig blandstad i världsklass som förenar stadens utbud av boende, service, skolor, handel och kontor med parker, allt med ett promenadavstånd till havet.

 

Dagen efter att detaljplanen för Nya Hovås vunnit laga kraft påbörjas bygget av Spektrum – en 5000 kvm – storkunskapsgalleria. Redan i augusti firas det första spadtaget – av eleverna.

 

– Att höra pålkranen så snabbt efter beslutet är en härlig känsla. Spektrum är ett konkret resultat av dialogarbetet. Vi är enormt stolta över att kunna förverkliga visionen utan dröjsmål, säger Jacob Torell, vd för Next Step Group som i dagarna byggstartade Spektrum.

 

En mötesplats i området har stått högt upp på önskelistan hos boende i området. Idén föddes 2004, och har sedan dess utvecklats med öppenhet som den viktigaste byggstenen.

 

Byggnaden Spektrum ger plats för ett livslångt lärande. Byggnaden rymmer en grundskola för årskurs 4-9, ett kunskapstorg med bibliotek och studielokaler för alla generationer samt restaurangverksamhet.

 

Datum för att fira det första spadtaget är satt till den 29 augusti och kommer att tas av de barn och ungdomar som blir skolans första elever. Skolan beräknas vara klar för inflyttning redan höstterminen 2015 och kommer i första skedet ta emot runt 300 elever.

 

– Det är fantastiskt spännande att få vara med i processen kring skolan i Nya Hovås. Det blir en skola där eleverna är delaktiga och skapar sin egen lärandemiljö. Kvaliteten står i fokus; både vad gäller lärandet och lärandemiljön, säger Katja Brandt-Persson, rektor för Fenestra Nya Hovås.

 

Tanken är att skollokalerna ska användas både dag och kväll. Under dagarna för eleverna, och på kvällarna för kursverksamhet och studiegrupper.

 

Jacob Torell berättar om det han kallar kunskapstorget:

– För oss har det varit viktigt att skapa liv i lokalerna. I en bildsal kan det vara akvarellkurs, ett musikrum kan fungera som replokal, en hemkunskapssal kan rymma en matlagningskurs och så vidare. Nu är vi på jakt efter eldsjälar som vill driva kvällskurser.

 

Nu när hyresavtalet är tecknat med skolan letar Next Step Group även efter aktörer till bottenvåningen, som ska präglas av en annorlunda typ av handel under parollen ”Very small Shops”. Upp till 150 kvadratmeter ska bidra till ett personligare sätt att handla, i linje med arkitekturens urbana kvarterskänsla.

 

Skanska och Veidekke har för avsikt att tillsammans med HSB till lika delar stå för byggnationen av 850 bostäder i Nya Hovås. Next Step Group fokuserar i sin tur på att fortsätta utveckla personlig handel – ”Very small Shops” framtidens kontor, skolor och arbetsplatser.

 

Under de närmaste åren kommer en ny stadsdel växa fram en kvart från Göteborgs city. Visionen för Nya Hovås är en småskalig blandstad i världsklass som förenar stadens utbud av boende, service, skolor, handel och kontor med parker, allt med ett promenadavstånd till havet.

onsdag, 18 juni 2014 13:43

Spännande nya former i Gasverket

alt
En kvartersfastighet som JR ska uppföra.

 

alt

Spårvägsmuseet får nya lokaler i Gasverksområdet.

 

alt

Den nya skolan för 900 elever i Gasverksområdet.

 

alt

Borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

 

Planerna för Gasverket i Norra Djurgårdsstaden konkretiserades vid exploateringsnämndens sammanträde den 12 juni. En skola med plats för 900 elever, en idrottshall och förskola kommer att byggas i Gasverket och ett nytt bibliotek planeras ligga i en av de befintliga byggnaderna. Gasklocka 5 kommer att utvecklas till en spektakulär kontorsbyggnad i fem våningar.

 

– Det är viktigt att det finns en väl fungerande närservice i området. För att klara alla ambitiösa mål om en hållbar stadsdel är bra närservice en viktig faktor. Om tio år kommer 6 000 nya bostäder att stå klara i närheten och Gasverket blir det deras stadsdelscentrum, säger borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

 

– Vi kommer att bevara och fylla de kulturhistoriska byggnaderna i Gasverket med spännande innehåll och en skapa en mötesplats som alla stockholmare kan ta del av. Den högkvalitativa arkitekturen och det kulturarv som finns i området ska bevaras, samtidigt som vi kompletterar med nya moderna byggnader som anpassas till områdets struktur, säger borgarrådet Joakim Larsson (M).

 

I september 2013 tecknade JR Kvartersfastigheter ett avtal om tidig markreservation med Stockholms stad med avsikt att som exploatör driva arbetet med utvecklingen av gasverksområdet. JR Kvartersfastigheter hade utvalts i en omfattande process för att omvandla Gasverksområdet till ett nytt centrum med service och kultur i stadsutvecklingsområdet.

 

Den aktuella anvisningen för bostäder kommer att kompletteras med den övriga exploatering av bostäder som planeras i etappen Gasverket. Hittills har det markanvisats för cirka 1700 hyresrätter, 1900 bostadsrätter och 460 studentbostäder i Hjorthagen.

 

I Gasverket planeras cirka 150 lägenheter ovan på JR Kvartersfastigheters kommersiella ytor i nybyggnadsrätterna och cirka 25 i de gamla

byggnaderna och cirka 50 i hus E.

 

Totalt har inflyttning skett i cirka I 700 lägenheter.

 

Från den 20 maj till 1 juli pågår ett samråd kring Gasverket Västra, där staden tar in synpunkter på detaljplanen.

 

Invigning av Gasverket sker 2018/2019.

alt

Familjebostäder 186 hyresrätter i populära Årsta.

 

alt

Sten Nordin, finansborgarråd i Stockholms stad.

 

Under onsdagen fattade Stockholms stads koncernstyrelse beslut om 186 hyresrätter inom Årstastråkets detaljplan 1. AB Familjebostäder ska bygga nya bostäder i ett populärt område där de redan är en aktiv fastighetsförvaltare.

 

– Årstastråket är en bra plats att bygga fler bostäder på. Området är mycket populärt och har en god försörjning av kollektivtrafik. Det är dessutom både nära till både grönområden och innerstaden. Genom att bygga 140 000 bostäder till 2030 i hela Stockholms stad ska vi slutligen bygga bort bostadsbristen i Stockholm, säger Sten Nordin, finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande Stockholms stad.

 

Årstastråket är ett av de områden som Stockholms stad vill förtäta och koppla närmare samman med innerstaden. Staden planerar för cirka 2 000 nya bostäder i området.

 

Fakta

1. Familjebostäder innehar redan idag cirka 650 lägenheter i Årsta och Årsta centrum.

 

2. De 186 nya hyresrätterna kommer att ha olika storlek fördelade på 2-5 rok.

 

3. Första inflyttning kommer ske i slutet av 2016.

 

4. Kostnaden för hela projektet är cirka 490 Mkr.

alt
Polstjärnan. Perspektiv 1.

 

alt

Polstjärnan. Perspektiv 2.

 

alt

Polstjärnan. Perspektiv 3.

 

Amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) är utsedd att rita Nordens högsta hus, 230 meter högt. Skyskrapan kommer att uppföras på Lindholmen i Göteborg.

 

– Höghusbyggnaden ska stå klar till år 2019 och hela området bestående av totalt cirka 200 000 kvm blandstad, ska stå klart till Göteborgs 400 årsjubileum år 2021, säger Ola Serneke, initiativtagare och vd på Serneke Group AB. 

 

– Vi är mycket glada över att ha vunnit denna prestigefyllda tävling och är stolta över att få skapa en spektakulär byggnad och stadsdel för folket i Göteborg, säger Kent Jackson, Design Director på SOM.

 

Skidmore, Owings & Merrill, som har sitt huvudkontor i Chicago, har ritat sex av de 15 högsta byggnaderna i världen. Detta är första gången som SOM ritar något i Norden. Byrån har bland annat ritat Hancock Building i Chicago 1969 (344 meter) och världens högsta byggnad Burj Khalifa 2010 (826 meter).

 

Polstjärnans gestaltning

SOM har kallat sitt förslag Polstjärnan. Enligt juryn är den ”både enkel och intresseskapande i sin formgivning. Med enkla medel varierar byggnaden i både höjd och i sidled med en lek med fasadens material i betong och glas. Det är intresseväckande och intrikat gestaltat.”

 

Juryns motivering
– Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet.

 

Om Skidmore, Owings & Merill (SOM)
Skidmore, Owings & Merrill är en amerikansk arkitektbyrå. SOM grundades i Chicago 1936 som en ingenjörs- och arkitektfirma av Louis Skidmore och Nathaniel Owings. 1939 trädde John O. Merrill in i företaget. Byrån öppnade sitt första kontor i New York 1937 och har sedan vuxit till en av världens största arkitektkontor med specialisering på stora kontorshus. Det var SOM som i stor skala introducerade modernistiska höghus med glasfasader. Firman har ritat några av världens högsta byggnader, till exempel John Hancock Center i Chicago 1969, Sears Tower i Chicago 1973 och Burj Khalifa i Dubai 2010.

 

Se länk för samtliga tävlingsförslag:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=12085:sveriges-h%C3%B6gsta-skrapa-i-g%C3%B6teborg-%E2%80%93-fem-i-final&Itemid=320

alt

Louvre Hotels Groups varumärke är Campanile, Première Classe och Kyriad.

 

Swiss Life REIM, fd Viveris, med bas i Paris, har förvärvat en fastighetsportfölj innehållande 26 budget-hotell, opererade av Louvre Hotels Group. Inget förvärvspris har meddelats.

 

Hotellfastigheterna finns i de norra, centrala och sydöstra regionerna i Frankrike samt i Parisregionen. Generellt är hotellen belägna i närheten av motorvägar som finns nära stora och medelstora städer.

 

Säljare är LFPI, som genomför försäljningen på uppdrag av en av sina investeringsfonder. Inget förvärvspris har meddelats.

 

 

Samtliga hotell opererar i budget- och ekonomisegmenten under Louvre Hotels Groups varumärke som är Campanile, Première Classe och Kyriad.

 

Nu pågår en genomgripande renovering i 15 av de 26 förvärvade hotellfastigheterna.