4 maj 2024

Redaktionen

alt

K-fem ritad av Gert Wingårdh, utsågs 2008 till Världens bästa byggnad för shopping på World Architecture Festival i Barcelona.

 

Vällingby City, som ägs av Svenska Bostäder, har genom Newsec, tecknat avtal med två nya aktörer om att öppna butiker i varuhuset Kfem. Nya hyresgäster blir Stadium och H&M och de kommer att satsa stort, bland annat ska H&M addera inredningskonceptet H&M Home. Nyinvigning av huset sker i två etapper, den första i november och den andra i april nästa år. Inför invigningarna kommer omfattande kundanpassningar och omflyttningar att genomföras.

 

Under 2012 påbörjades ett arbete med att skapa en långsiktig plan för utvecklingen av Vällingby City i vilket Kfems framtid är en central del. Det stod tidigt klart att övre plan skulle fyllas med ett antal större ankarhyresgäster medan gatuplan skulle inhysa lite mindre butiker. Den totala butiksytan har ökat från 8 092 kvm, till dagens 9 742 kvm när allmänytor har konverterats till butiksyta. I dag är mer än 80 procent av den ytan uthyrd.

 

– Med så hög uthyrningsgrad, och så starka varumärken bland hyresgästerna har Vällingby City blivit ett centrum att verkligen räkna med i regionen, säger centrumchef Peter Appelgren, Newsec.

 

Vällingby City totala lokalyta är cirka 70 000 kvm. Under 2013 var den totala omsättningen cirka 1,5 Mdr kr och antalet besökare omkring 10 miljoner.

tisdag, 17 juni 2014 15:34

Stockholmsrummet är invigt

alt

Utställningarna i Stockholmsrummet i Kulturhuset kommer löpande förändras och utvecklas och växla mellan fem teman: vatten, trafik, grönt, hållbarhet och nya planprojekt.

 

Under tisdagen invigdes Stockholmsrummet i Kulturhuset av stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M). Stockholmsrummet är stadens nya mötesplats för att visa och samtala med stockholmarna om den växande staden. I den första utställningen visas ett antal större byggprojekt som alla är en del av målet att bygga 140 000 bostäder till 2030.

 

Syftet med Stockholmsrummet är att skapa förståelse och väcka nyfikenhet kring möjligheter och utmaningar för det växande Stockholm. De största pågående byggprojekten i det växande Stockholm, vilka visas i Stockholmsrummet, är Slussen, Hagastaden, Norra Djurgårdsstaden och Hammarby sjöstad.

 

Utställningarna i Stockholmsrummet kommer löpande förändras och utvecklas och växla mellan fem teman: vatten, trafik, grönt, hållbarhet och nya planprojekt. Stadsbyggnadskontoret, Exploateringskontoret, Trafikkontoret, Exploateringskontoret Innovation och Miljöförvaltningen kommer att ha två månader var åt gången för att göra olika presentationer.

 

– Stockholmsrummet är en viktig del i dialogen om den växande staden och om alla projekt som pågår när vi ska bygga 140 000 nya bostäder. Stockholmsrummet finns mitt i city och jag hoppas att fler människor vill engagera sig i stadens utveckling, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

Stockholmsrummet är i sin nuvarande form är en temporär lokal som håller öppet från juni 2014 till september 2015, och enligt planeringen ska ett permanent Stockholmsrum öppnas i september 2015 i nedre plan i Kulturhuset i en lokal som vetter ut mot Sergels torg.

tisdag, 17 juni 2014 15:17

Humlegården rekryterar CFO

alt

                                                                                     

Som ett led i en höjd ambitionsnivå för det finansiella arbetet anställer Humlegården Fastigheter Anna-Karin Hag (bilden) som ekonomi- och finansdirektör. Tjänsten tillträder hon efter årsskiftet. Hag kommer närmast från John Mattson Fastighets AB där hon arbetar som CFO. Dessförinnan var hon koncerncontroller på Vasakronan.

 

– Anna-Karin har bred kompetens inom det finansiella området och stor erfarenhet av fastighetsbranschen vilket kommer at förstärka vår verksamhet på ett mycket bra sätt. Hon blir dessutom min ställföreträdare. Vi hälsar Anna-Karin varmt välkommen till oss på Humlegården, säger vd Per-Arne Rudbert.

måndag, 16 juni 2014 19:11

DTZ säljs för 7,61 Mdr kr

alt

Tod Lickerman kommer att kvarstå som CEO 

för DTZ.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Private equity-bolaget och riskkapitalisten TPG Capital, Ontario Teachers' Pension Plan (OTT) och riskkapitalisten PAG Asia Capital Ltd förvärvar som ett konsortium DTZ Holdings Plc för 1,22 australienska miljarder dollar, cirka 7,61 Mdr kr.

 

I december 2011 förvärvades DTZ av det australienska energibolaget och teknikkonsulten UGL för 77,5 miljoner pund. UGL som fusionerade sin fastighetsrörelse med DTZ Holdings verksamhet hade sedan planer på att notera DTZ, men dessa planer skrinlades och istället påbörjades en försäljning, eftersom UGL har kämpat med en alltför hög skuldsättning och fallande vinster, i huvudsak orsakade av sjunkande intäkter för bolagets gruvindustri i Australien.

 

UGL säger i ett pressmeddelande att bolaget meddelade i februari att UGL genomfört en process för att utvärdera huruvida en avknoppning av DTZ eller en försäljning av verksamheten vore det bästa alternativet för aktieägarna.

 

Efter slutförandet av denna process, har styrelsen i UGL bestämt sig för att ingå ett bindande försäljningsavtal med TPG och PAG Consortium.

 

UGL:s ordförande Trevor C. Rowe AO säger i ett pressmeddelande:

– Under de senaste arton månaderna har styrelsen noggrant utvärderat olika alternativ för att bestämma den optimala bolagsstrukturen för UGL. UGL/DTZ består av två distinkta och stora företag som är verksamma på olika marknader, med olika geografiska tyngdpunkter och strategiska krav. Styrelsens bedömning är att en strukturell separation av DTZ och Engineering ligger i aktieägarnas bästa intresse och kommer att vara till nytta för både våra kunder och våra medarbetare.

 

Styrelsen i UGL anser att transaktionen är i enlighet med styrelsens avsikt att strukturellt separera UGL:s två operativa verksamheter.

 

Vidare anser styrelsen i UGL att private equity är bäst lämpad för att stödja den starka framtida tillväxtpotentialen av DTZ och maximera långsiktiga intressen hos kunder och personal.

 

I mitten på maj i år meddelade en budgivare TPG Capital sitt intresse, ett intresse som utvecklades till att TPG Capital fick med sig de två delägarna Ontario Teachers' Pension Plan och PAG Asia Capital Ltd, att förvärva DTZ för 7,61 Mdr kr i en affär som parterna menar kan slutföras i september i år.

 

DTZ hade intäkter på 1,9 australienska miljarder dollar under räkenskapsåret 2013 och sysselsatte 45 000 personer globalt, enligt UGL.

 

Tod Lickerman kommer att kvarstå som CEO för DTZ medan Brett Vit, före detta CEO för CBRE Group Inc, blir arbetande styrelseordförande.


Efter försäljningen av DTZ kommer UGL bli en dedikerad leverantör av ingenjörs-, bygg- och underhållsservicetjänster i Australien, Nya Zeeland och Sydostasien med 6 650 anställda till en årlig omsättning på drygt 2,3 miljarder australienska dollar.

 

TPG är en amerikansk riskkapitalist, grundad 1992, med 59 miljarder dollar i förvaltning.

 

Ontario Teachers' Pension Plan (OTT), som är en av Kanadas största pensionsfonder med tillgångar om 140,8 miljarder kanadensiska dollar vid årsskiftet 2013/2014, har i genomsnitt haft höga 10,2 procent i årlig direktavkastning sedan grundandet 1990.

 

Riskkapitalisten PAG Asia Capital Ltd, grundat 2002, förvaltar cirka 10,2 miljarder dollar i fastighetstillgångar och i private equity.

 

– DTZ är ett starkt varumärke i hela Norden och Baltikum och vi har redan sedan tidigare planer på flertalet rekryteringar för att ytterligare stärka vår position i regionen, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

måndag, 16 juni 2014 18:56

Scandic opererar nytt hotell i Berlin

alt
Scandic satsar på Tyskland, Europas största hotellmarknad.

 

Nu ökar Scandic närvaron i Tyskland genom att ta över Alsterhof Hotel i Berlin. Hotellet med 217 rum har precis genomgått en omfattande renovering för motsvarande 70 Mkr och ligger strategiskt placerat nära shopping och nöjen i västra Berlin. Sedan tidigare har Scandic två hotell i Tyskland: Scandic Potsdamer Platz i centrala Berlin och Scandic Hamburg Emporio i Hamburg.

 

Scandic tar över Alsterhof Hotel den 1 september och i samband med detta byter hotellet namn till Scandic Berlin Kurfürstendamm. Ett långsiktigt hyresavtal har tecknats med den norske hotell- och fastighetsägaren Lars Wenaas, som även äger Scandic Potsdamer Platz i Berlin.

 

– Den tyska ekonomiska utvecklingen är stark och det är en av anledningarna till att vi väljer att satsa i Tyskland, Europas största hotellmarknad. Vi har även fått ett positivt gensvar och bemötande på våra befintliga hotell i landet, vilket är ett kvitto på att Scandic som varumärke och koncept uppskattas. Vi uppskattar också utvidgningen av samarbetet med fastighetsägaren Lars Wenaas, säger Frank Fiskers, koncernchef på Scandic.

                     
alt
De 450 studentbostäderna i Campus Flemingsberg kommer att ligga vid Alfred Nobels allé. De uppförs i varierande höjd i fem till nio våningar i lägenhetsstorlekar från 1:or till 4:or med yteffektiva och flexibla planlösningar som möjliggör så kallade ”kompiskontrakt” där flera hyresgäster delar på hyran.

 

alt

Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

alt

Marcus Svensson, vd på ByggVesta Development.

 

Akademiska Hus och Byggvesta har tillsammans arbetat fram en detaljplan som nu möjliggör byggande av student- och gästforskarbostäder på Campus Flemingsberg i Huddinge

 

Nu har Huddinge kommunfullmäktige beslutat att anta en detaljplan som möjliggör uppförandet av fler än 450 studentlägenheter. Bygget kan därmed starta i början av 2015.

 

Akademiska Hus har för avsikt att överlåta exploateringsområdet till bostadsföretaget ByggVesta.

 

– Det här är ett glädjande besked för Stockholmsregionen! Studentbostadsbristen slår hårt mot Stockholms konkurrenskraft som studie- och forskningsort. För att kunna locka de bästa talangerna till regionens universitet och högskolor behövs fler studentbostäder, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

Bostadshusen, som kommer att ligga vid Alfred Nobels allé, uppförs i varierande höjd i fem till nio våningar i lägenhetsstorlekar från 1:or till 4:or med yteffektiva och flexibla planlösningar som möjliggör så kallade ”kompiskontrakt” där flera hyresgäster delar på hyran. Det innebär att mer än 800 studenter skulle kunna bo i lägenheterna. Husen blir mycket energieffektiva genom att de till största del värms upp av instrålad solvärme, hushållsapparater, belysning, verksamhet och av de boende själva, med tillskott av fjärrvärme.

 

– Vi vill med dessa studentbostäder ihop med gemensamhetslokaler skapa en god studie- och boendemiljö såväl dagtid som kvällstid som bidrar till ett mer levande campus. Vi lägger även stor kraft på att få en trivsam gårdsmiljö med hög grönytefaktor och jobbar för biologisk mångfald med bon för bin, insekter och fjärilar, säger Marcus Svensson, vd på ByggVesta Development.

 

Studentbostadsprojektet är en del i initiativet Sthlm6000+, ett stadsutvecklingsprojekt som lyckats ena regionens offentliga och privata aktörer för fler studentbostäder i Stockholm. Tillsammans har kommuner, landsting, byggföretag, lärosäten och studentorganisationer skrivit under på att det senast 2017 ska finnas minst 6 000 nya inflyttningsklara studentbostäder och kötiden ska därmed kortas till under en termin.

måndag, 16 juni 2014 18:20

BSK Arkitekter blir medarbetarägt

alt
En del av medarbetarna i BSK Arkitekter.

 

BSK Arkitekter kommer från den 6 juni 2014 att ägas till hälften av sina medarbetare. Det är ägaren Veidekke som, efter att ha förvärvat Arcona-koncernen i december 2013, erbjudit arkitektkontorets alla anställda att gå in som delägare.

 

– Vi är självklart väldigt glada att Veidekke ser värdet i en medarbetarägd organisation. Det ger mycket energi och en intern kraft som är mycket positivt för företaget. Det är också en långsiktig strategi för att fortsätta vår framgångsresa. Vår övertygelse är att det gör man bäst tillsammans med ett gemensamt mål, säger Ulf Mangefors, vd på BSK Arkitekter.

 

I fjol ökade BSK Arkitekter omsättningen med 45 procent till 64 Mkr och tredubblade resultatet efter finansnetto till 8 Mkr. I år fortsätter satsningen med flera nyanställningar och många omfattande projekt såsom omvandlingen av Nacka Strand, Albano universitetscampus och nya Södertälje sjukhus.

fredag, 13 juni 2014 17:10

Serneke byggstartar One Roof åt SKF

alt
SKF:s nya hus omfattar 8 000 kvm i Gamlestaden, Göteborg.


I fredags skedde den officiella byggstarten av SKF Sveriges nya kontor- och verkstadsbyggnad i Gamlestaden, Göteborg. Projektet bedrivs i nära samarbete mellan parterna under formen samverkansentreprenad där Serneke Bygg står för totalentreprenaden. Byggnaden, som ska certifieras enligt Leed Gold, ska stå färdig under sommaren 2015.

 

One Roof är arbetsnamnet på den nya byggnaden som uppförs på den södra sidan av Säveån. Här kommer en modern och miljöklassad byggnad uppföras på dryga 8 000 kvm och med plats för över 300 medarbetare. Byggnaden kommer att utgöras av en verkstads- och laboratoriedel samt kontor- och konferensutrymme.

 

SKF:s målsätttning är att skapa en dynamisk arbetsmiljö med många mötespunkter för samverkan mellan olika avdelningar och kompetenser för att frigöra personalens fulla potential och kunna åstadkomma starkt kundfokus.

 

Ola Serneke, vd för projektets totalentreprenör, säger:

– Detta är ett prestigeprojekt och vi är både stolta och glada att få förtroendet av SKF Sverige. Det är extra roligt att vi får jobbet i tuffast tänkbara konkurrens och där referenser från liknande projekt och stark organisation avgjorde till vår fördel.

 

Sedan tidigare finns det ett beslut om att SKF ska lämna norra sidan av Säveån till förmån för att utveckla ett bostads- och handelscentrum. Det är mot den bakgrunden satsningen på One Roof ska ses. Byggnaden placeras utmed von Utfallsgatan med en tydlig, välkomnande entré och publika ytor. Transporter till och från verkstaden sker via interna kommunikationsvägar inne på området.

fredag, 13 juni 2014 16:58

Rekord i Stockholms bostadsbyggande

alt

I Barkabystaden, Järfälla, ska 14 000 bostäder, 10 000 arbetsplatser och två tunnelbanestationer byggas under de närmaste 15 åren. Tengbom har fått i uppdrag att ta fram en detaljplan för Barkarbystaden, etapp I. Detaljplanen reglerar allmän plats och bebyggelse inom 12 bostadskvarter och fem kvarter för handel, kontor och centrum.

 

Inte sedan miljonprogrammets tid har det byggts så mycket bostäder i Stockholms län som under 2013. Och trenden ser ut att fortsätta, första kvartalet i år påbörjades lika många bostäder som under samma period förra året.

Det visar Länsstyrelsens rapport ”Läget i länet – bostadsmarknaden i Stockholms län 2014”. Länsstyrelsen i Stockholm publicerar årligen en genomgång av bostadsmarknadsutvecklingen.

 

Av årets rapport framgår det att ett rekordstort antal nya bostäder, 12 200, påbörjades under förra året, vilket är nästan en fördubbling jämfört med 2012.

 

– Fungerande bostadsmarknad är en av de frågor som avgör hur väl regionen ska kunna utvecklas de kommande åren, och nu har det äntligen börjat gå åt rätt håll, säger landshövding Chris Heister.

 

Rapporten visar också att det höga bostadsbyggandet fortsätter. Under första kvartalet i år påbörjades i stort sett lika många bostäder som samma period 2013, 2 640 bostäder jämfört med 2 800.

 

Detta är oerhört positiva signaler, men det betyder inte att vi kan slå oss till ro. Länets befolkning växer med ungefär 35 000 människor om året och bostadsbeståndet behöver öka med ungefär 16 000 nya bostäder per år under överskådlig framtid, säger Chris Heister.

 

Av rapporten framgår att kommunerna i länet har en förhållandevis god planeringsberedskap, och det finns i nuläget laga kraftvunna detaljplaner för över 47 000 nya bostäder som ännu ej påbörjats.

 

– Länets samtliga kommuner uppger att de har brist på alla typer av bostäder och storlekar, och hårdast drabbar detta personer som står längst bort från bostadsmarknaden och som saknar kötid eller pengar. Produktionen av hyresrätter har visserligen ökat på senare år, men skulle behöva bli ännu större, säger Chris Heister.

fredag, 13 juni 2014 14:25

2000 nya bostäder till Årstastråket

alt
Planarbetet för den tredje etappen har startats för Årstastråket.

 

alt

Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd (M).

 

Under torsdagen beslutade stadsbyggnadsnämnden att starta planarbetet för den tredje och sista etappen inom programmet för Årstastråket. Förslaget innebär mellan 1 500 och 2 000 nya bostäder i ett kollektivtrafiknära läge söder om Bolidenplan längs Johanneshovsvägen. Det är en viktig ökning från ursprungsförslagets 650 bostäder. Förutom nya bostäder föreslås också handel och service i bottenvåningarna, i första hand längs Bolidenvägen, Johanneshovsvägen och runt Bolidenplan.

 

– För att kunna genomföra ambitionerna med promenadstaden är det viktigt att vi använder marken vid tunnelbanestationerna på ett effektivt sätt. Därför är jag glad över att vi får in uppemot 2 000 nya bostäder i det här förslaget som ligger ett par hundra meter från Globens tunnelbanestation, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

Fakta

Fastighets- och bostadsbolag: Stockholmshem, FastPartner, Brostaden, HSB, Ebab samt Möller & Partners. Fler byggherrar kommer att markanvisas under planarbetet.

Antal bostäder: 1 500 – 2 000.

Upplåtelseform: Hyresrätter och bostadsrätter.

Avstånd till kollektivtrafik: 200 meter till Globens tunnelbanestation. Tvärbanan har stationer vid Globen och Linde. Området trafikeras även av busslinje 144.

Tidplan: Samråd andra kvartalet 2015, granskning fjärde kvartalet 2015, antagande andra kvartalet 2016.