18 maj 2024

Redaktionen

måndag, 24 september 2012 21:59

Optimal får uppdrag i Halmstad och Norrköping

alt
Kenneth Christensen, vd Optimal.

 

Amelec anlitar Optimal för uthyrning av 5 000 kvm kommersiella lokaler i Stenalyckan, Halmstad, respektive Ingelsta i Norrköping. I Stenalyckan handlar det om befintliga lokaler och i Ingelsta om lokaler som byggs efter hyresgästens önskemål.

 

– Med Amelecs lokaler i vår storhandelsportfölj får vi ännu bättre och lite större grepp om externa handelsplatser. Vår portfölj, med cirka 70 000 kvm uthyrningsbar yta i storhandelsplaster, sträcker sig från Haparanda i norr till Halmstad i söder. Vi har därför en väldigt god kunskap om utbud och mix och de speciella förutsättningar som råder för den här typen av handel, säger Kenneth Christensen, vd på Optimal.

 

söndag, 23 september 2012 16:36

Påhlsson, ny vd på Bravida

alt
Staffan Påhlsson ersätter Mats O Paulsson som vd på Bravida..

 

Bravidas vd och ledamot i styrelsen, Mats O Paulsson, har meddelat styrelsen att han lämnar sina poster i företaget. Styrelsen har utsett Staffan Påhlsson som tillförordnad vd och koncernchef.


Bravida ägs sedan 31 juli 2012 av private equity-bolaget Bain Capital.

 

– Det har varit stimulerande och givande att leda Bravida och dess medarbetare. Efter en framgångsrik försäljning av bolaget är det dags att lämna över till ett nytt ledarskap som kan fortsätta att utveckla Bravida och skapa fortsatt tillväxt tillsammans med Bain Capital som ägare. Jag ser fram emot att i fortsättningen fokusera på olika styrelseåtaganden, säger Mats O Paulsson.


Staffan Påhlsson har arbetat på Bravida i 32 år

 

– Utnämningen säkerställer kontinuitet och att vi inte tappar fart i vårt arbete att bibehålla och stärka Bravidas ledande position i Skandinavien, säger Marc Valentiny, styrelseordförande i Bravida.

söndag, 23 september 2012 16:31

Nya chefer på Tema

alt
Nya chefer på Tema är från vänster: Marika Axén, Åsa Lundberg,
Stina Stjärnström och Ulla Bladh.

 

Tema genomför en omorganisation på Stockholmskontoret. Arkitekterna organiseras i fyra studior med var sitt fokusområde; bostäder, offentliga lokaler, handel samt inredning.

 

Studiochefer tillsätts för att driva utvecklingen inom dessa områden. Varje studio består av 10-15 personer.


Marika Axén blir chef för studion med fokus på offentliga lokaler, Åsa Lundberg för bostadsstudion, Stina Stjärnström för handelsstudion och Ulla Bladh för inredningsstudion. Studiocheferna kommer att ha ett tätt samarbete för att till exempel snabbt kunna sätta ihop rätt team i större uppdrag.

 

– Vi gör det här för att få en mer effektiv organisation. Vi har en bra utveckling inom dessa områden och genom detta ökar vi vår fokus ytterliggare. Omorganisationen är även ett steg i vår satsning på att utveckla vårt ledarskap. Vi tror att mindre grupper är positivt för både utvecklingen av medarbetare och för Tema, säger Kjell Sandquist, affärsområdeschef för Tema arkitekter.

söndag, 23 september 2012 16:26

Peab förvandlade Solvalla till racingbana

alt
8 000 ton grus och 2 000 ton asfalt förvandlade travbanan Solvalla till racingbana.

 

Det krävdes 8 000 ton grus och 2 000 ton asfalt för att förvandla travbanan Solvalla i Sundbyberg till en racingbana för snabba bilar. STCC, Scandinavian Touring Car Championship, körde årets finaler den gånga helgen på Solvalla.

 

Men materialet låg bara på plats i några dagar. Nå pågår återställningen som bäst och inom kort ska travbanan vara i full funktion igen.

 

Under den två dygn långa återställningen fräser Peab Asfalt bort all asfalt runt banan.

 

Hela massan återvinns och hamnar på andra vägar i Stockholmsområdet. Berg & Väg Maskin schaktar bort allt krossmaterial och placerar det på ett upplag i närheten i väntan på nästa års tävling.

söndag, 23 september 2012 16:21

200 nya studentbostäder i Hägersten

alt
Madeleine Sjöstedt (FP). Foto: Pawel Flato

 

Fastighetskontoret i Stockholms stad ska utreda möjligheten att bygga 200 studentbostäder i Hägersten. Fastigheten är belägen nära Hägerstensåsens T-banestation på röd tunnelbanelinje. Läget erbjuder bra kommunikationer till intilliggande Konstfack, men också till KTH och Universitetet.

 

De planerade bostäderna kommer att göra ett värdefullt tillskott i området. Ärendet behandlas under kommande fastighetsnämnd.

 

– Fastighetskontorets inventering har glädjande nog givit resultat. I januari i år presenterade kontoret att 300 nya studentbostäder kunde skapas i Bredäng. Nu följer vi upp det med dessa 200 studentlägenheter. Ska vi lösa bostadsbristen bland stadens studenter måste alla hjälpas åt, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

söndag, 23 september 2012 16:12

Maths O Sundqvist är död

alt
Mats O Sundqvist är död, knappt 62 år gammal.

 

Den före detta fastighetsmiljardären Maths O Sundqvist hittades på förmiddagen under söndagen död vid en fyrhjuling, nära Häggenås, drygt tre mil norr om Östersund.


Klockan 11 under söndagen fick polis och räddningstjänst ett larm om att en person klämts fast under en fyrhjuling i ett dike. Enligt Östersundsposten konstaterade de brandmän som var först på platsen att Sundqvist var död. Ännu är det oklart om hans död orsakades av en olycka eller till följd av sjukdom. Läkare har konstaterat att han hade fått en dödlig skallskada.


År 2007 rankades Maths O Sundqvist av Affärsvärlden som en av Sveriges rikaste personer, då hans aktieportfölj i framförallt Hexagon, Fabege, Industrivärden och SCA värderades till 12 Mdr kr samtidigt som hans fastighetsportfölj, med bland annat större innehav i Norrvidden, värderades till drygt 7 Mdr kr.


Sundqvist drabbades under finanskrisen 2008 av stora ekonomiska problem till följd av vikande aktiekurser och han tvingades sälja av stora aktieposter för att amortera lån. Sundqvist lånade slutligen 1 miljard kronor av Carnegie, vilket blev en orsak till att Finansinspektionen drog in bankens tillstånd i november 2008. När Sundqvists lån blev uppsagda tog Riksgälden över hans tillgångar och efter att dessa tillgångar blev sålda, gjorde staten en vinst om cirka 600 Mkr.


Sundqvist skulle fylla 62 år i oktober.

torsdag, 20 september 2012 20:37

Peab bygger hotell i Hyllie, Malmö

alt
Det finns många förslag på ett nytt hotell i Hylle, ovan syns en av de mer
iögonfallande skisserna från Gert Wingårdh Arkitektkontor.

 

Peab har fått uppdraget att bygga ett hotell i Hyllie i södra Malmö. Beställare är Annehem Bygg & Projekt AB och kontraktssumman kommer att uppgå till cirka 400 Mkr. Hotellet kommer att hyras och drivas med Choice Hotels som operatör.


Projekteringsarbetet har inletts och hotellet kommer att vara klart för invigning under 2015.


Projektet är en del i Peabs satsning på fastighetsutveckling, eftersom Annehem är en enhet inom Peabs affärsområde Fastighetsutveckling, där ägande och utveckling sker.

Entreprenaden kommer att redovisas inom affärsområde Bygg och den kommer att orderanmälas under det fjärde kvartalet 2012.


– Utbyggnaden av stadsdelen Hyllie i Malmö är ett bra exempel på samhällsbyggande. Tillsammans med Annehem och Choice Hotels ska vi nu se till att bygga ett modernt och miljöanpassat hotell i absolut toppklass, säger Peabs vd Jan Johansson.

 

torsdag, 20 september 2012 20:34

shl ritar Skandinaviens största bibliotek

alt
schmidt hammer lassen har vunnit Best Collaboration Award 2012 för Skandinaviens största bibliotek i Århus,

 

Den danska arikitektbyrån shl, schmidt hammer lassen har vunnit Best Collaboration Award 2012 för Skandinaviens största bibliotek i Århus, kallat Urban Mediaspace.


EU-initiativet Best Collaboration Award, belönar de bästa exemplen på samarbete mellan parter från den kreativa industrin och lokala myndigheter i Nordsjöregionen/Europeiska unionen.


Juryn har valt det danska teamet bakom projektet Urban Mediaspace på grund av förslagets omfattande och intensiva samverkansprocess mellan kommunen, arkitekter, medborgarna och framtida användare.


Multimediahuset förväntas bli färdigställt år 2014. Byggherre är Århus kommun och projektet, omfattande 35 600 kvm, beräknas kosta 215 MEUR, exklusive moms.

torsdag, 20 september 2012 20:20

Steinbüchel, ny vd för Specialfastigheter

alt
Håkan Steinbüchel.

 

Styrelsen för Specialfastigheter Sverige AB har beslutat utse Håkan Steinbüchel som tillförordnad vd för bolaget från och med den 1 november 2012.


Steinbüchel lämnade i våras befattningen som vd och koncernchef för Vasallen AB och han efterträder Peter Karlström som nyligen meddelat sin önskan att övergå till annan anställning.

 

alt
Anette Helge.

 

Anette Helge har anställts som marknadschef på Skanska Maskin AB. Hon kommer närmast från en tjänst som nordisk marknadschef för NCC Roads Holding AB. Skanska Maskin erbjuder projektetableringstjänster och maskinuthyrning till hela byggbranschen. Bolaget expanderar kraftigt och har idag 21 kundcenter runt om i landet.


– Vi vänder oss i hög grad mot byggbranschen som helhet och ser där en ökad efterfrågan på såväl maskinuthyrning som professionell etablering av byggarbetsplatser. Våra produkter är effektiva, säkra och gröna, och vi är glada att kunna rekrytera en erfaren och kompetent marknadschef som ska se till att vi blir än tydligare i vårt erbjudande till marknaden, säger Peter Camnert, vd för Skanska Maskin AB.