19 april 2024

Redaktionen

alt

Inom fem år räknar HSB med att bygga ytterligare 260 lägenheter i Finnboda hamn.

 

I Finnboda hamn i Nacka bygger HSB lägenheter belägna direkt på vattnet. Projektet består av två bostadshus om fyra våningar, som placeras på pirar. Totalt skapas 92 nya lägenheter i det unika HSB-projektet.

 

– Läget är spektakulärt, med utsikten över Saltsjön och Djurgården. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda lägenheterna till våra bosparare och medlemmar, som kommer att få förtur under en VIP-säljstart, säger Håkan Falk, vd på HSB Bostad.

 

Området i Finnboda hamn har kulturhistoriskt värde. Varvsverksamheten i Finnboda startade på 1870-talet och flera kulturminnesmärken finns fortfarande kvar. De nya husen är därför utformade för att påminna om de gamla Waxholmsbåtarna.

 

Inflyttning i de nya pirhusen beräknas kunna ske sent under 2016. I Finnbodaområdet finns sedan tidigare flera bostadsrättsföreningar uppförda av HSB, totalt 468 lägenheter. Inom en femårsperiod är planen att bygga ytterligare 260 lägenheter.

 

alt

                                                                             

Marie Öhrström (bilden) har tillträtt som ny chefjurist på Fastighetsägarna Stockholm efter Tore Ljungkvist, som lämnar organisationen efter 25 år för att gå i pension.

 

Marie Öhrström kommer närmast från Setterwalls advokatbyrå där hon arbetat som jurist och varit kommunikationschef. Dessförinnan var hon jurist och vice generalsekreterare på Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut.

torsdag, 27 februari 2014 23:13

Catena redo för fortsatt tillväxt

alt

Gustaf Hermelin, vd Catena.

 

Catenas verksamhet under fjolårets inledande nio månader bestod i huvudsak av att bevaka den pågående planprocessen för bolagets fastighet i Stora Frösunda 2 i Solna samt att se om hyresgästen Bilia. I månadsskiftet september/oktober förvärvades Brinovas bestånd av logistikfastigheter för 3,8 Mdr kr och i samband med detta tillträdde vd Gustaf Hermelin och merparten av organisationen från Brinova för nya tjänster i Catena. Sammantaget gör detta att resultat och nyckeltal i bokslutet för 2013 inte är direkt jämförbara.

 

Gustaf Hermelin kan dock konstatera att det nya Catena redan har det mesta under kontroll och noterar såväl förbättrat driftsöverskott så väl som högre överskottsgrad. Detta gör att bolaget kan fortsätta växa genom såväl förvärv som genom att utveckla nya rationella och optimalt belägna logistikfastigheter. Han säger:

 

– I en värld av allt tuffare konkurrens baseras vårt berättigande som leverantör på vår förmåga att hjälpa våra kunder att bli än mer rationella för att sänka sina kostnader. Samtidigt bygger vårt långsiktiga berättigande som börsbolag på vår förmåga att skapa högre avkastning än andra bolag. Vi är rustade för att lyckas med båda uppgifterna och ser fram emot ett spännande 2014.

 

Helårsvinsten efter skatt blev 138,4 Mkr (220,3) motsvarande ett resultat per aktie om 9,81kr (19,26). I resultatet ingick reavinster om 2,4 Mkr (27,5) och orealiserade värdeförändringar på fastigheter med 30,9 Mkr (26,0) och derivat 4,4 Mkr (-). Fastighetsintäkterna ökade till 316,8 Mkr (286,2), medan driftsöverskottet steg till 221,3 Mkr (184,9) och förvaltningsresultatet blev 147,0 Mkr (178,8).

 

Förvärv om 1 126 Mkr och investeringar i befintligt bestånd om 187 Mkr bidrog till att värdet på fastighetsbeståndet ökade till 4 722 Mkr (3 382). Skulderna steg till 2 963 Mkr (2 059) och finansierades till en snittränta om 3,1 procent.

 

Det egna kapitalet ökade till 1 642 Mkr (735), motsvarande en soliditet om 32,6 procent (21,4). Inför årsstämman föreslår styrelsen en utdelning med 2,00 kr (1,00) per aktie.

 

Efter årets slut har Catena köpt två logistikfastigheter i Haninge respektive Växjö för 396 Mkr. I samband med affären planeras en riktad nyemission om 50 Mkr till säljarna.

torsdag, 27 februari 2014 23:10

ALMs bostadsportfölj växer

alt

Joakim Alm.

 

ALM Equitys omsättning minskade till 364,5 Mkr (417,7) medan rörelseresultatet ökade till 69,9 Mkr (66,4) Mkr. Helårsvinsten blev till 50,0 Mkr (49,2), motsvarande 4,14 kr (4,34) per stamaktie. Vid årets slut hade ALM åtta projekt med 485 bostäder i produktion.

 

Ifjol satsade ALM på att växa genom förvärv och produktion av nya detaljplaner. Under sista kvartalet genomfördes en kapitalanskaffning om 150 Mkr, vilket möjliggjorde en rad viktiga förvärv av byggrätter i bra kollektivtrafikslägen i Stockholm.

 

Sammantaget ökade ALM sin andel av bostadsportföljen med 46 100 kvm till 83 600 kvm och sin andel av planportföljen med 53 100 kvm till 73 900 kvm. Planen för 2014 är att sätta så stor andel av portföljen som möjligt i produktion och därigenom skapa tillväxt.

 

– Vi har en mycket stark projektportfölj och en skalbar affärsmodell, vilket ger utrymme för ytterligare expansion genom nya förvärv, nya byggstarter och framtagande av nya detaljplaner, säger vd Joakim Alm.

 

Istället för kontantutdelning föreslår styrelsen utdelning av 1 preferensaktie per 200 stamaktier genom en fondemission, vilket motsvarar ett värde på cirka 0,60 kr (0,60) per stamaktie. Styrelsen föreslår vidare 8,40 kr (8,40) i utdelning kontant per preferensaktie att utbetalas med 2,10 kr (2,10) kvartalsvis.

torsdag, 27 februari 2014 23:06

Wingårdh vann tillbyggnad av Liljevalchs

alt

Wingårdhs förslag till utbyggnad av Liljevachs konsthall på Djurgården i

Stockholm vann juryns gillande.

 

Wingårdh Arkitektkontor, genom Gert Wingårdh och Ingegerd Råman, vann Stockholm stads arkitekttävling för en tillbyggnad av Liljevalchs konsthall. Tillbyggnaden ska bidra till att höja standarden och utöka utställningsmöjligheterna i konsthallen. Ett krav var att utformningen skulle ha en stark egen identitet och ett respektfullt förhållningssätt till den befintliga byggnaden.

 

I motiveringen framhåller juryn bland annat att Wingårdhs förslag lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda. Tillbyggnaden har skickligt utförda ljusinsläpp till de stora utställningshallarna och gör det möjligt att variera utställningar flexibelt och varierat.

 

Juryn har bestått av Juan Copovi-Mena (ordförande), Pontus Werlinder, Mårten Castenfors, Karolina Keyzer, Pia Krenzler, Carmen Izquierdo och Lucas Thiel. Tillbyggnaden av Liljevachs beräknas vara klar våren 2017.

 

– Med en tillbyggnad i världsklass har Liljevalchs klivit in i ett nytt århundrade. Hundra år efter att Liljevalchs invigdes gör vi nu ett mycket fint tillägg till konsthallen. Den uttrycker både vår egen tid och respekterar den mycket vackra byggnad som Liljevalchs är. Jag är stolt att företräda en stad som satsar så stort på kulturen, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

torsdag, 27 februari 2014 23:00

Newoffice i nya uppdrag om 13 450 kvm

alt

Heléne Berggren.

 

alt

Henrik Maslov.

 

alt

Anneli Aspe.

 

alt

Marcus Fond.

 

Newoffice har fått tre nya uthyrningsuppdrag i Stockholm från Lantmännen Fastigheter Anders Bodin Fastigheter, Fastighets AB Gusto respektive. Totalt omfattar uppdragen 13 450 kvm.

 

Gävlegatan 22 ska totalt 6 200 kvm sammanhängande kontorsytor hyras ut för Lantmännens räkning. Det handlar om 4 700 kvm som friställs när LRF Media flyttar till nya lokaler i sommar och de 1 500 kvm som PWC lämnat. Ytorna är delbara från cirka 1 000 kvm.

 

– Det finns inte så mycket stora sammanhängande ytor inom tull, så det känns väldigt roligt att kunna erbjuda dessa fina ytor och vi har redan flera spännande intressenter, säger Henrik Maslov på Newoffice

 

För Anders Bodin omfattar Newoffice uppdrag 3 750 kvm kontor på Gustavslundsvägen 12 vid Alviks torg.

 

– Vi ser verkligen fram emot ett samarbete med Anders Bodin Fastigheter. Fastigheten ligger bara några minuter ifrån allmänna kommunikationer och lokalerna är moderna, flexibla och håller en hög kvalitet, säger Heléne Berggren och Anneli Aspe på Newoffice.

 

Slutligen ska Newoffice hyra ut 3 500 kvm för handel åt Fastighets AB Gusto. Lokalerna är stora öppna ytor med lysande skyltläge i ett hus fyllt av sport och aktivitet. Adressen är Voltavägen 17, mitt emot Bryggeriets Handelsplats i Bromma. Här finns affärssporthotellet Mornington med gym, restaurang, konferens och egen klättervägg på fasad!  

 

– Det vore roligt att få utveckla sport och aktivitetskonceptet också i butikslokalerna, säger Marcus Fond på Newoffice.

torsdag, 27 februari 2014 22:58

ByggVesta byggstartar i Bagarmossen

alt

ByggVesta och Grön Bostad bygger 32 lägenheter i kv Proberaren, som

ligger 500 m från Bagarmossens tunnelbanestation. 300 m från tomten

breder Nackareservatet ut sig. Arkitekter & bild: Kirsh+Dereka

 

Den 3 mars tar ByggVesta och Grön Bostad tillsammans med Stockholms stadsbyggnads- och idrottsborgarråd Regina Kevius det första spadtaget för ett nytt hyresrättsprojekt om 32 energisnåla lägenheter på Emågatan 112 i Bagarmossen. Söder om söder, i ett naturskönt läge med Nackareservatet bara 300 meter från tomten, byggs det nya kvarteret Proberaren.

 

Nybyggnation på denna adress har planerats länge utan att kunna genomföras förrän nu.

 

– Proberaren är ett relativt litet projekt för att vara hyresrätter, där ByggVesta tagit över stafettpinnen efter två tidigare byggherrar som inte fått ihop projektekonomin för en så liten tomt. Nu visar vi att vi får ihop en god gestaltning med hög energieffektivitet och en bra kostnadsnivå även i liten skala. Det finns potential även i de relativt sett något mindre tomter som finns att utveckla i storstadsnära läge, säger Lars Gärde, projektledare på ByggVesta.

 

Proberaren blir ett långsiktigt hållbart enligt ByggVestas välbeprövade koncept Egenvärmehus. Lägenheterna planeras att förmedlas via Stockholms bostadsförmedling och ByggVestas bostadskö, med inflyttning till sommaren 2015. Till största del utgörs lägenheterna av 2:or och 3:or.

onsdag, 26 februari 2014 21:50

Diös ökade förvaltningsresultatet

alt
Christer Sundin, vd Diös Fastigheter.

 

Redan i år räknar Diös med att bolaget fullt ut räknar hem sin investering i Norrvidden. Då Diös summerar år 2013 förbättrades förvaltningsresultatet till 354 Mkr (340), samtidigt som 19 fastigheter såldes under året. Flera nyckeltal stärktes som soliditeten som ökade till 26,6 procent (25,3), belåningsgraden som sjönk till 64,8 procent (66,4), liksom det egna kapitalet per aktie, vilket steg till 43,29 kr (41,30).

 

Vinsten efter skatt minskade till 321 Mkr (452), vilket medförde att styrelsen föreslår en oförändrad utdelning om 2,30 kr/aktie. Resultatet har belastats med omstruktureringskostnader om 26 Mkr med anledning av integrationen av Norrvidden, vilken nu har blivit slutförd.

 

Vid årsskiftet ägde bolaget 378 fastigheter, från Borlänge i söder till Luleå i norr, om totalt 1,5 miljoner kvm, vilka värderades till 11,82 Mdr kr (11,88) vid årsskiftet

 

– Vi ser med tillförsikt på utvecklingen på vår marknad där Luleå, Umeå och Gävle utmärkt sig särskilt positivt när det gäller tillväxt under 2013. Diös är väl positionerat på tillväxtorter i norra Sverige, där vi tror på en fortsatt positiv utveckling, säger Christer Sundin, vd Diös. SF

onsdag, 26 februari 2014 21:46

Stronghold förstärker positionerna

alt
Urban Edenström, vd Stronghold.

 

Stronghold ökade omsättningen med 7 procent under 2013 till 898 Mkr (836). Av omsättningen var 507 Mkr (419) hänförlig till fastighetsförvaltning, 166 Mkr (226) till fondförvaltning, 174 Mkr (148) till fastighetsrådgivning och 51 Mkr (46) övrig verksamhet. Rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) steg till 84 Mkr (79) och rörelsemarginalen var oförändrat 9,4 procent. Årets avskrivningar uppgick till 43 Mkr (41), varav 34 Mkr (32) avsåg avskrivning av goodwill.

 

– Under året har vi stärkt våra positioner genom kompletterande förvärv och fortsatta investeringar i våra verksamheter och varumärken, säger Urban Edenström, koncernchef Stronghold Invest.

 

Som ett led i Newsecs ambition att vara en långsiktig och ledande partner inom kommersiell fastighetsförvaltning köpte bolaget störste konkurrenten Jones Lang LaSalles förvaltningsverksamhet i Sverige. Vidare förvärvades resterande 30 procent av aktierna i Newsec Finland Oy med dotterbolaget Newsec Asset Management Oy. Kapitalanskaff-ning genomfördes till en ny fond Niam Nordic Core Plus, vilket resulterade i 300 Mkr i eget fondkapital och tio nya europeiska investerare.

 

Dessutom breddade Datscha sina produktinvesteringar för att möjliggöra framtida expansion på nya marknader. Slutligen startades Newsec Competence (bemannings- och rekryteringstrjänster samt Newsec Technical Services (drift- och fastighetsskötsel) som dotterbolag till Newsec Asset Management samt kommunikationsrådgivaren Newsec Communication, med Stronghold Invest som 51 procentig ägare.

 

Styrelsen och vd ska föreslå årsstämman en ordinarie utdelning om 12,00 kr (12,00) per aktie, vilket  totalt innebär 12 Mkr (12).

onsdag, 26 februari 2014 21:40

Pandox säljer i London

alt

Pandox säljer sin hotellfastighet i Docklands, London.

 

Pandox har tecknat avtal om försäljning av hotellfastigheten Hilton Docklands med tillträde den 31 mars.

 

Hilton Docklands är ett fullservicehotell med 378 rum söder om Themsen i östra London. Köpare är H.I.G. Capital Group. Hotellet har en unik design byggt i flera gamla magasinsbyggnader i tillväxtområdet Docklands mitt emot Canary Wharf och Tower of London.