3 maj 2024

Redaktionen

måndag, 23 november 2015 15:50

Vasakronan tar nya koncept till Kompassen

alt

Taco Bar och Best of Brands är nya hyresgäster hos Vasakronan i Göteborg.


Vasakronan har kontrakterat ytterligare två nya koncept i kvarteret Kompassen i centrala Göteborg. Det är Tex Mex-kedjan Taco Bar och multibrandbutiken Best of Brands som till våren respektive sensommaren 2016 slår upp sina dörrar på 132 respektive 1.300 kvm.
    

Uthyrningarna är de senaste i raden av uthyrningar som gjorts i Kompassen och kvarteret runtomkring under året. I somras etablerade sig den internationella skönhetskedjan Sephora i Göteborg, bara ett stenkast från Kompassen. Till våren öppnar även modekedjan Superdry sin första fristående butik i Göteborg i Kompassen – granne med Taco Bar och Best of Brands.
    

– Efterfrågan på moderna butikslokaler i bästa läge är hög och utbudet relativt begränsat. Det är en effekt av att vi ser att etablerarna satsar och verkligen letar lägen. I Kompassen hittar man detta. Det råder helt klart lite av ett högtryck för den här typen av objekt just nu, säger Kristina Pettersson Post, chef region Göteborg, Vasakronan.

måndag, 23 november 2015 15:29

Humlegården tilldelas Solna stads miljöpris

alt
Humlegården Fastigheter erbjuder sina hyresgäster gratisresor med elbuss i Solna.

 

År 2006 beslutade miljönämnden i Solna stad att inrätta ett miljöpris för betydelsefulla insatser inom miljöområdet. I år går priset till Humlegården Fastigheter. Humlegården har under lång tid arbetat konsekvent med miljöanpassning av sina fastigheter i Solna och motiveringen till Solna stads miljöpris 2015 lyder:

"Humlegården är en fastighetsägare som arbetar med miljöfrågor inom den egna organisationen och i förvaltningen av sina byggnader. Man arbetar även med miljöfrågor gentemot sina hyresgäster där man underlättar och inspirerar till ett miljövänligt agerande. Det fokus som Humlegården Fastigheter har på hållbar utveckling ger utdelning. Med långsiktig och fokuserad energieffektivisering har de lyckats få ned sin energianvändning så mycket att den ligger 57 procent under branschsnittet. Humlegården har gjort stora satsningar på att underlätta för sina hyresgäster att göra bra miljöval.”

Som en service till sina hyresgäster har Humlegården sedan ett och ett halvt år tillbaka även en elbuss som trafikerar sträckan Hagalund – Karlbergs station – Sankt Eriksplan i skytteltrafik. Eftersom bussen laddas med el från förnyelsebar el är koldioxidutsläppen i princip noll. Vidare kan Humlegårdens hyresgäster i Solna strand pendla till arbetet med en elhybridbåt mellan maj och oktober. Både bussen och båten är kostnadsfria.

 

– Vi är väldigt glada och stolta över att vårt långsiktiga hållbarhetsarbete uppmärksammas av Solna stad och att vi kan bidra till kommunens höga miljöambitioner”, inflikar Rebecka Yrlid, hållbarhetschef på Humlegården Fastigheter.

 

Priset delas ut den 8 december kl 07.30 i samband med Solna Frukostbricka i SF-biografen på Mall of Scandinavia.

måndag, 23 november 2015 15:14

Savana ska bygga stort vid Vintertullstorget

alt
Intill populära Vintertullstorget i änden av Katarina Bangata på Södermalm i Stockholm, ligger fastigheten Gurkan 1, som ursprungligen byggdes som bilhall.

 

alt

Perspektivritning för Gurkan 1 med den intilliggande Orionteatern. Den före detta bilhallens fasad byggs helt om.

 

alt

Den huvudsakliga byggkroppen (på bilden på vänster) ligger längs med Barnängs tvärgränd.

 

Savana, som är ett framgångsrikt privatägt byggmästar- och fastighetsbolag, planerar ett bygge om 90 borätter vid populära Vintertullstorget på Södermalm. Savana, som grundades 1983 av Vesko Mijac, har förvaltning och utveckling av kommersiella fastigheter i egen regi samt produktion av privatbostäder, en stor del är produktion av vindslägenheter. Idag är verksamheten koncentrerad till Storstockholm och Savanas förvaltningsdel består idag av cirka 95.000 kvm fördelat på huvudsakligen samhälls- och handelsfastigheter, samtidigt som det existerande fastighetsbeståndet har utvecklingsmöjligheter uppgående till cirka 160.000 kvm.

 

Intill Vintertullstorget i änden av Katarina Bangata på Södermalm i Stockholm, ligger fastigheten Gurkan 1, som ursprungligen byggdes som bilhall. Savana har inlett ett arbete med detaljplanen i syfte att konvertera majoriteten av de kommersiella ytorna till byggrätter, för att bygga drygt 90 bostadsrätter. Den totala projektvolymen uppskattas till 7.600 kvm.

 

Området är mycket väl lämpat för bostäder. I närheten ligger Nytorget och SoFo (Söder om Folkkungagatan) med ett rikt utbud av restauranger och Orionteatern. Fastigheten kringgärdas av Vitabergsparken, Stora respektive lilla Blecktornsparken samt Vintertullsparken. Strandpromenaden Norra Hammarbyhamnen ligger bara ett kvarter bort.

 

Närområdet trafikeras av flera bussar, och Skanstulls tunnelbanestation ligger inom fem minuters promenadavstånd.

 

Lägenheterna beräknas att komma säljas under 2016 med en planerad inflyttning åren 2017/2018. LE

måndag, 23 november 2015 12:47

Datscha lanseras i Storbritannien

alt
Jacob Philipson, vd Datscha.


Det har varit en lång resa, men nu har de brittiska myndigheterna till slut lyckats ena sig om att dela ut den nödvändiga informationen i ett digitalt format för att göra det möjligt för Datscha att bygga en liknande tjänst som bolaget har i Sverige och i Finland. Närmast väntar en soft launch där Datscha ska sälja sina tjänster till VIP-kunder och förhoppningen är att under första kvartalet nästa år göra en allmän release.
    

– Det har varit en lång process att få till alla delar men nu känns det väldigt roligt att få komma igång. Att det tagit lite tid för myndigheterna har faktiskt också inneburit att vi hunnit slipa på tjänsten och kan lansera en mer komplett lösning för den brittiska marknaden, säger Jacob Philipson, vd för Datscha.
    

Enligt Philipson är den brittiska fastighetsmarknaden Europas ”Rolls Royce” men samtidigt en marknad som är i stort behov av transparens och modernisering. De brittiska myndigheterna med premiärminister David Cameron i spetsen har insett detta och att det krävs en förändring i deras förhållningssätt om de även fortsättningsvis ska kunna attrahera investeringar och kapital.
    

– Vi har nu jobbat med dem i en tight grupp i snart tre år och visat att det går att bygga en liknande tjänst som Datscha Sverige/Finland. Vi har testkört den med ett 25-tal kundbolag under det senast halvåret i Storbritannien och fått tummen upp, säger Jacob Philipson.

måndag, 23 november 2015 11:18

Waltré och Friling går till Pangea

alt

                                                                                                             
Knut Waltré (bilden t v) har anställts som director hos Pangea Property Partners och tar plats i partnergruppen. Han kommer närmast från Leimdörfer, där han varit director i Corporate Finance-teamet. Waltré är utbildad civilekonom från Uppsala Universitet och har en gedigen erfarenhet från transaktionsmarknaden.
    

Även Anton Friling (bilden t h) ansluter till Pangea. Han lämnar Scandic Hotels, där han arbetat som analytiker inom Business Development. Friling har dubbla civilekonomexamina från Copenhagen Business School samt Bocconi University och tillträder sin tjänst som associate i början av januari.
    

– Vi är mycket nöjda med dessa rekryteringar som ger oss utökade resurser, breddat nätverk och en fördjupad branschkunskap, säger Andreas Birgersson, ansvarig för Pangeas Stockholmskontor.

fredag, 20 november 2015 14:43

NP3 köper för 100 Mkr i Östersund

alt

Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

NP3 Fastigheter har köpt fyra fastigheter i Östersund med ett underliggande fastighetsvärde om totalt 100 Mkr. Den uthyrbara ytan är i sin helhet 11.864 kvm. Därutöver tillkommer byggrätter om sammanlagt 9.500 kvm. Säljare av fastigheterna är Norrporten, Dalripan Fastigheter AB samt en lokal fastighetsägare.

 

Hyresvärdet för fastighetspaketet ligger på 10,5 Mkr och hyresdurationen ligger på 3,1 år. Största hyresgäster är MA Nordic AB, Dahl Sverige AB, Mekonomen, Däckia samt Bilprovningen. De fyra största hyresgästerna står för 65 procent av hyresvärdet. Det finns 9 procent ekonomisk vakans i beståndet men denna omfattas av en hyresgaranti under ett år. Ekonomiskt tillträde sker under november.

 

– Det här är en bra affär för NP3 då direktavkastningen ligger över vårt snitt samt att vi växer ytterligare i Östersund som är en prioriterad marknad. De medföljande byggrätterna ger oss möjlighet att dels växa ytterligare i regionen, dels vara med och vara en aktiv del i utvecklingen av Östersund, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

 

Efter affären har NP3 cirka 60.000 kvm uthyrbar yta i marknadsområde Östersund med ett hyresvärde om knappt 56 Mkr. Målet är att nå 100.000 kvm i varje marknadsområde, vilket NP3 har i fyra av de sex affärsområdena.

alt
Nya Arkitekturskolan har ritats av Tham & Videgård.

 

alt

Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

På Arkitekturgalan i torsdags utsågs Arkitekturskolan på KTH Campus i Stockholm till vinnare av det prestigefyllda Kasper Salin-priset. Byggnaden är uppförd av Akademiska Hus i samarbete med KTH. Gestaltande arkitekt har Tham & Videgård varit.

 

Arkitekturgalan är Nordens största mötesplats för arkitektur och det var under den senare delen av galan som vinnaren av Kasper Salin-priset, samhällsbyggnadsbranschens äldsta och mest välkända pris, tillkännagavs. Fyra byggnader var nominerade och nya Arkitekturskolan tog hem priset. 

 

Juryns omdöme lyder:
 Arkitekturskolan läggs till staden som ett nytt lager och tidsuttryck så att helheten blir bättre och en kulturhistoriskt intressant miljö höjs. Kasper Salin-priset 2015 går till en kompromisslöst samtida byggnad. Den tar utgångspunkt i sin omgivning och relaterar till den, tydlig i sin egen karaktär som tillskott bland kulturbyggnader.

 

Arkitekturskolan har sedan 1970 haft sin verksamhet utanför KTH Campus. Det nya toppmoderna huset gör det möjligt för arkitektstudenterna att för första gången få en hemvist inne på campus. Den nya arkitekturskolan innehåller ateljéer, ritsalar, kontor, grupprum och datasal. I mitten av byggnaden finns en öppen hall som fungerar som både en samlingspunkt och ett utställningsrum. Ritsalarna är utformade som öppna plan med 360 graders utsikt och möjlighet till indelning i mindre rumsformationer. Högst upp har byggnaden en indragen takvåning från vilken man kan komma ut på takterrasser med utsikt ut över KTH och stenstaden i söder.

 

– Vi är oerhört glada över ha blivit utvalda till detta fina pris. Nya Arkitekturskolan är en byggnad som verkligen står för sig och sticker ut på KTH Campus, samtidigt som den samspelar fint med sina anrika grannbyggnader. Vi är mycket stolta över vår Arkitekturskola, en uppkäftig och cool lillasyster till sina 100-åriga storebrorsor, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

 

Kasper Salin-priset instiftades 1962 av Sveriges Arkitekter och delas årligen ut till ett svenskt byggnadsverk och grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass.

 

fredag, 20 november 2015 13:49

Kfem i Vällingby City fullt uthyrt

alt

Svenska Bostäders Kfem i Vällingby omfattar nu 10.000 kvm fullt uthyrda ytor.


Newsec har tecknat 5-årigt hyresavtal med Intersport för 1.575 kvm i Svenska Bostäders butikshus Kfem i Vällingby City. Planerad öppning av den nya butiken är i mitten av mars 2016.
    

I samband med ombyggnaden har även tidigare gemensamma personalut-rymmen om knappt 1.000 kvm kunnat byggas om och hyras ut till Best of Brands, som väljer att förlägga sitt centrallager och bas för sin internethandel till Vällingby. Ombyggnationerna har resulterat i utökning av den uthyrda ytan med 2.000 kvm till totalt 10.000 kvm. Hela denna yta är nu uthyrd.
    

– Ombyggnationerna har resulterat i utökning av den uthyrda ytan med 2.000 kvm till totalt 10.000 kvm. Vi har arbetat fokuserat och strategiskt med att få till rätt butiksmix i Kfem. Vi har fyllt huset med bra handlare och vi ser redan nu en stark omsättningsutveckling hos hyresgästerna och bra besökssiffror. Med den nysatsning som Intersport gör i Vällingby, i en ny lokal och med ett utökat sortiment, kommer vårt erbjudande att stärkas ytterligare, säger Newsecs Peter Appelgren, Centrumchef Vällingby City.

fredag, 20 november 2015 12:18

Rikshem köper för 1,9 Mdr av Akelius

alt

Jan-Erik Höjvall.


Rikshem fortsätter att etablera sig i Norrland. Med tillträde i februari nästa år köper bolaget närmare 1.700 lägenheter av Akelius i Haparanda, Umeå och Östersund. Affären omfattar 47 bostadsfastigheter på totalt 120.000 kvm och priset är 1.878 Mkr.
    

I köpet ingår 968 lägenheter i Östersund, 574 i Umeå och 151 i Haparanda. Rikshem kommer att arbeta med egen förvaltning och bostadssociala insatser precis som på de övriga 20-talet orter företaget verkar i.

 

– Vi tror starkt på utvecklingen i Norrland och det är med glädje vi nu gör vår andra stora affär i de norra delarna av Sverige på mindre än ett halvår. De städer Rikshem nu går in i är intressanta ur tillväxtperspektiv och vi ser fram emot att vara med och utveckla dem, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Rikshem.
    

Tidigare i år gjorde Rikshem sin första stora affär norr om Uppsala när företaget köpte cirka 1.600 lägenheter i Luleå från Lulebo och Luleå kommun.

fredag, 20 november 2015 12:15

Hemfosa säljer för 170 Mkr i Gävle

alt

I Hemfosas försäljning ingår den centralt belägna fastigheten Gävle Norr 22:3 om 4.100 kvm.


Hemfosa avyttrar fem bostadsfastigheter med kommersiella inslag i Gävle till M2 Gruppen. Affären bidrar till fortsatt renodling av fastighetsportföljen enligt strategin att fokusera på samhällsfastigheter.  
  

I transaktionen ingår fastigheterna Gävle Norr 22:3, Norr 34:2, Norr 35:1, 35:4 samt Norr 36:1, totalt omfattande 14.256 kvm uthyrningsbar yta till ett underliggande fastighetsvärde om 170 Mkr. Fastigheterna har en uthyrningsgrad om 85 procent och hyresgästerna utgörs främst av bostadshyresgäster med inslag av kommersiella verksamheter i markplan. De årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 13 Mkr.

 

Affären sker genom försäljning av andelarna i två fastighetsägande kommanditbolag med frånträde den 1 februari 2016.

 

– Syftet med försäljningen är att avyttra fastigheter i icke prioriterade segment i en stark transaktionsmarknad. Vi fortsätter att renodla vår fastighetsportfölj mot samhällsfastigheter, i linje med vår uttalade strategi, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa Fastigheter.