4 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 19 november 2015 18:28

Påbörjade lägenheter ökade med 35 procent

alt

2.000 nya bostäder och 70.000 kvm kommersiella ytor ska byggas i Norra Djurgårdsstaden. En ö byggs ut i vattnet som möjliggör att fler lägenheter får ett vattennära läge. Illustration: Adept & Mandaworks

 

Enligt SCB påbörjades preliminärt byggandet av cirka 34.500 nya lägenheter under de tre första kvartalen 2015. Det är 35 procent fler påbörjade lägenheter jämfört med samma period 2014 då 25.604 lägenheter började byggas, varav 9.218 i Stor-Stockholm, 3.015 i Stor-Göteborg och 1.964 i Stor-Malmö.

 

Under de tre första kvartalen i år påbörjades nybyggnationen av 6.800 lägenheter i småhus, vilket är 15 procent fler jämfört med samma period 2014. I flerbostadshus påbörjades totalt 27 700 vilket är en ökning med hela 41 procent jämfört med 2014.

 

Utöver detta gav en påbörjad ombyggnation av flerbostadshus ett tillskott på cirka 2.650 nya lägenheter under perioden jämfört med 1.927 lägenheter under 2014.

 

För att underlätta jämförelsen mellan åren är siffrorna för 2015 uppräknade med 17 procent, vilket är den genomsnittliga eftersläpningen i rapporteringen de senaste åren. Sifforna för ombyggnad är uppräknade med 30 procent

alt

Fredrik Klerfelt, vd i Offentliga Hus i Norden.

 

Ett av Fastators innehav, Offentliga Hus i Norden, har förvärvat och tillträtt Jungfrun 2, Jungfrun 3 och Hallsta 2:229 i Norrtälje från ett privat fastighetsbolag. Fastigheternas totala uthyrningsbara yta uppgår till 12.745 kvm. Hyresgästerna utgörs främst av offentlig sektor och de årliga hyresintäkterna uppgår till drygt 12 Mkr.

 

Förvärven sker i bolagsform med ett underliggande fastighetsvärde om 148 Mkr.

 

– Förvärven innebär att vi ytterligare utökar vår portfölj med samhällsfastigheter och det stämmer väl överens med vår strategi att stärka vår portfölj i Stockholms län. Fastigheterna är i gott skick och vi ser fram emot att ta över förvaltningen, säger Fredrik Klerfelt, vd i Offentliga Hus i Norden.

 

Fastators ägarandel i Offentliga Hus uppgår till 50 procent och det koncernmässiga värdet i Fastator var 135,4 Mkr (90,3) per den 30 juni 2015.

torsdag, 19 november 2015 18:23

Byggstart för Bauhaus i Sisjön

alt

Kenneth Litland, vd för Bauhaus, och Nils Rydh, vice vd Alaska Fastigheter.

 

Nu tas första spadtaget för Alaska Fastigheters miljardsatsning i Sisjön strax söder om Göteborg. Det är byggvarukedjan Bauhaus som påbörjar bygget av ett 17.000 kvm stort varuhus i den norra delen av området, intill Söderleden.

 

– Det känns riktigt bra att nu starta det praktiska arbetet med att utveckla Sisjön till att bli en attraktiv mötesplats med liv och rörelse också utanför kontorens och butikernas öppettider, säger Nils Rydh, vice vd Alaska Fastigheter.

 

Bauhaus var den första aktören som tecknade avtal för att etablera sig på fastigheten där golvtillverkaren Forbo Forshaga tidigare hade sin tillverkning och sitt huvudkontor. Totalt planerar Alaska Fastigheter att bygga 100.000 kvm avsedda för kontor och handel. En satsning som beräknas kosta cirka 1,5 Mdr kr, varav 75 Mkr avsätts för att bidra till utvecklingen av trafiknätet i området.

 

– Tack vare uthyrningen till Bauhaus kunde vi påbörja fastighetsutvecklingen här i Sisjön med full kraft. Strax efter avtalet med Bauhaus gjorde vi även klart med Biltema, som inom några veckor påbörjar bygget av sitt 7.300 kvm stora varuhus alldeles intill Bauhaus, säger Nils Rydh.

 

Hela Sisjön är inne i en expansiv fas. De närmaste åren planeras det för att bygga cirka 5.000 nya bostäder i närheten av Sisjön, bland annat i Kobbegården, Sisjö Terrass, Eklanda, Balltorp och i området Pedagogen Park.

torsdag, 19 november 2015 13:04

Rosengren och Bildt går till Fastator

alt

Björn Rosengren och Carl Bild ersätter Ulf Adelsohn och Mats Hulth. Fastator äger 50 procent av Offentliga Hus i Norden AB. Fastator gjorde en förlust om cirka 8,5 Mkr för år 2014, efter de två förluståren 2013 och 2012.

 

Styrelsen för Aktiebolaget Fastator ska på en extra bolagsstämma besluta om ny styrelse, antal styrelseledamöter, arvode till styrelseledamöter, emission av teckningsoptioner, principer för ersättning till ledande befattningshavare, bemyndigande för styrelsen att emittera aktier av serie B samt beslut om kvittningsemissioner med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt. Den extra bolagsstämman ska äga rum måndagen den 14 december 2015 kl. 15.00 hos Advokatfirman Glimstedt, Strandvägen 7A i Stockholm.

 

Styrelsen föreslår att stämman beslutar att styrelsen ska bestå av sju ledamöter. Enligt förslaget ska Ulf Adelsohn, Mats Hulth och Svante Norrestad Bengtsson entledigas medan Björn Rosengren, Anders Mossberg, Agneta Jacobsson, Pelle Törnberg och Carl Bildt ska väljas till nya styrelseledamöter. Vidare föreslås att Mats Lundberg och Joachim Kuylenstierna kvarstår som styrelseledamöter.

 

Styrelsen föreslår att stämman beslutar att Fastator, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, emitterar högst 650.000 teckningsoptioner med åtföljande rätt till teckning av högst 650.000 nya aktier av serie B. Teckningsberättigad är endast det indirekt helägda dotterbolaget Konyab 1 i Sverige AB, som ska teckna teckningsoptionerna vederlagsfritt med rätt och skyldighet att överlåta teckningsoptionerna till bolagets ledningsgrupp. Vidare föreslås att bolagsstämman godkänner att dotterbolaget överlåter högst 125.000 teckningsoptioner till envar av bolagets ledningspersoner Joakim Orthen, Fredrik Klerfelt, Erika Kveldstad och Daniel Hummel.

 

Den extra bolagsstämman föreslås också besluta om att rörlig ersättning till en ledande befattningshavare får maximalt uppgå till 200 procent av befattningshavarens fasta årslön. I övrigt ska tidigare antagna principer gälla oförändrade.

 

Styrelsen föreslår att, vid ett eller flera tillfällen före nästa årsstämma, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, besluta om nyemission av aktier av serie B. Bemyndigandet får högst omfatta emission av aktier till en sammanlagd teckningskurs om 100 Mkr.

 

Slutligen föreslås att stämman beslutar att emittera högst 1.145.145 B-aktier till en teckningskurs om 27,66 kr per tecknad aktie genom kvittningsemission. Teckningsberättigade är personer med fordringar hos bolaget, däribland styrelseledamoten Ulf Adelsohn. Förslaget innebär att bolagets aktiekapital ökar med högst 1.832.232 kr genom utgivande av högst 1.145.145 nya aktier av serie B till en sammanlagd teckningskurs om högst 31.674.710,70 kr. Teckningskursen motsvarar den volymviktade genomsnittliga stängningskursen för bolagets aktie på Nasdaq OMX First North, under de senaste tio (10) handelsdagarna före den 19 november.

torsdag, 19 november 2015 12:54

Henning Larsen formger Forum Medicum i Lund

alt

Akademiska Hus går vidare med Henning Larsen Architects förslag till  utveckling vid Medicinska fakulteten i Lund.

 

Akademiska Hus och Lunds universitet har utsett arkitektkontoret Henning Larsen Architects till vinnare av parallella skissuppdrag för om- och tillbyggnad åt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Målet med tillbyggnaden är att skapa en samlad miljö för undervisning och den hälsovetenskapliga forskningen för fakulteten i Lund.

 

Projektet Forum Medicum är en stor strategisk satsning för den Medicinska fakulteten och för hela universitet. Det framtida centrumet kommer att samla alla fakultetens studenter under ett tak och knyta hälsovetenskaplig, klinisk och experimentell medicinsk forskning närmare varandra. En mer sammanhållen verksamhet skapar bättre förutsättningar för synergier och spontana möten.

 

– Forum Medium är lika mycket ett kulturprojekt som ett byggprojekt. Med Forum Medicum får större delen av våra verksamheter i Lund en samlad placering centralt på universitets kunskapsstråk med naturvetare, teknologer och sjukvården som närmsta grannar. Vi vill skapa en naturlig mötesplats för studenter och medarbetare på fakulteten och hela universitetet. Vi vill bygga ett välkomnande hus där alla känner sig välkomna, även allmänheten, säger Gunilla Westergren-Thorson, dekan på Medicinska fakulteten.

 

Henning Larsen Architects har föreslagit en tillbyggnad om cirka 15.000 kvm, vilken integreras med den befintliga byggnadsstrukturen genom sina två nedre plan och som möter Sölvegatans böjning genom de tre övre planen.

 

– Henning Larsens arkitektoniska grepp är attraktivt och skapar en ny möjlighet att utveckla Sölvegatan och Kunskapsstråket mot en tydligare stadsstruktur, samtidigt som de befintliga byggnadernas logik tas till vara. Byggnaden är öppen i bottenvåningen och har fina uteplatser under tak, mellan byggnad och gata. Detta kommer att bidra till en intressantare gatumiljö och göra förflyttningen mellan norra och södra campusområdet mera attraktivt, säger Tomas Ringdahl, regiondirektör för Akademiska Hus region Syd.

 

Nu inleds arbetet med att diskutera hur projektet ska kunna genomföras och finansieras.

onsdag, 18 november 2015 15:19

Egnahemsbolaget bygger nytt i Gamlestaden

alt

Egnahemsbolaget bygger 100 bostäder vid Artillerigatan i Gamlestaden, Göteborg.

 

Det händer mycket i Gamlestaden i Göteborg nu och ett antal år framöver. Här ska byggas runt 3.000 nya bostäder och befolkningen kommer att fördubblas inom några år. Vid Gamlestadstorget byggs ett nytt resecentrum samt bostäder, butiker och kontor, SKFs gamla fabrik blir handelscentrum och trafiklederna som skär genom stadsdelen kommer att täckas över.

 

På Artillerigatan, mitt emot SKF, ska de kommunägda bolagen Egnahemsbolaget och Poseidon bygga ett helt nytt kvarter med uppemot 200 lägenheter. Omkring hälften av dem är bostadsrätter i Egnahemsbolagets regi och i dagarna vann detaljplanen laga kraft.

 

– Det innebär att vi nu kan sätta igång på allvar. Vi räknar med att börja bygga under 2016 och ha lägenheterna klara för inflyttning två år senare, säger Michael Pirosanto, t.f. vd på kommunala Egnahemsbolaget.

 

Egnahemsbolaget ska bygga i nya kvarteret Makrillen där det idag ligger en parkeringsplats. Husen blir mellan fyra och sju våningar höga och utformas så att de passar in i den befintliga stadsbilden med landshövdingehus. I kvarteret blir det även en förskola och ett litet torg.

onsdag, 18 november 2015 15:08

700 nya bostäder i Farsta

alt

Norra bebyggelsen, vy från norr. Bild: White arkitekter

 

Familjebostäder, SISAB och Byggnadsfirman Viktor Hansson planerar att bygga nya bostäder i ett före detta sjukhemsområde i Farsta. Planförslaget innehåller totalt 700 bostäder, varav 215 studentlägenheter. Förslaget innehåller också en ny lokalgata och utbyggnad av en förskola i området. Området ligger ungefär en kilometer från Farsta centrum som har en tunnelbanestation samt ett stort utbud av offentlig och kommersiell service.

 

Det före detta sjukhemsområdet ligger vid Perstorpsvägen och Ekebergabacken i Farsta. Här finns den tidigare sjukhemsbyggnaden Farsta sjukhem som uppfördes på 1960-talet. Sjukhemsverksamheten på platsen har lagts ned och byggnaden har tillfälligtvis omvandlats till studentbostäder. I området finns även en förskola och en elnätsstation.

 

I planen föreslås 700 nya bostäder och att de flesta av de nya bostäderna byggs på platån där sjukhemmet ligger idag. Väster om det befintliga sjukhemmet föreslås ett höghus på 17 våningar med cirka 215 studentbostäder.

 

Fler bostäder kommer byggas i form av kvarter längs en ny lokalgata som binder samman Perstorpsvägen med Ekebergabacken. Kvartersbebyggelsen längs den nya lokalgatan kommer att bestå av högre delar på åtta till nio våningar och lägre delar på fyra till sex våningar. Enligt planen blir den nya lokalgatan områdets huvudstråk som kantas av gångbanor samt kvartersbyggnadernas öppna bottenvåningar med service och verksamheter.

 

I korsningen Ekebergabacken och den nya lokalgatan byggs en lägre bostadsdel i tre våningar där bottenplanet kommer användas som verksamhetslokaler. Strax väster om befintlig byggnad vid Ekebergabacken föreslås ett nytt bostadhus som en fond åt parken.

 

I slänten, strax norr om korsningen mellan Ekebergabacken och Perstorpsvägen, föreslås tre flerbostadshus i form av lamellhus (lägre hyreshus). Husen följer sluttningen mot Perstorpsvägen och trappar nedåt i höjd. På så vis skapa en fysisk koppling mellan kvarteren ovanför och Perstorpsvägen nedanför.

 

Planen föreslår även att den befintliga förskolan ersätts med en större fristående.

 

onsdag, 18 november 2015 14:54

Starka siffror för Stockholm

alt

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.


Stockholms Handelskammare konstaterar i sin nya konjunkturbarometer att Stockholmsekonomin uppvisar de starkaste siffrorna på fyra år. De flesta branscherna uppvisar positiva siffror och handeln och tjänstesektorn utmärker sig särskilt positivt. Hushållen har dock fortsatt en negativ syn på Sveriges ekonomi.
    

Barometern steg med 3,1 enheter under tredje kvartalet till 106,2. Handeln uppvisade styrka och barometern i tredje kvartalet stärktes med 3,9 enheter. Vidare visade byggindustrin fortsatt positiva siffror och stärks med 0,6 enheter.
    

– Byggindustrin fortsätter att tuffa på men arbetskraftsbristen är påtaglig och håller tillbaka byggandet i huvudstaden, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, som samtidigt ser en del orosmoln:
    

– Stockholm genererar en stor del av landets tillväxt och export. Därför är det bekymmersamt att den positiva utvecklingen riskerar att brytas med höjda skatter och andra bromsklossar som regeringen planerar. Förutom en aviserad nota på omkring 6.000 kr i höjda skatter per stockholmare så kan flera pågående utredningar leda till ökade kostnader för småföretag framöver. Istället för att straffbeskatta Stockholm behöver regeringen satsa på huvudstadsregionen, till exempel genom att påbörja byggandet av den östliga förbindelsen.

onsdag, 18 november 2015 11:50

Petzell ska marknadsföra Sernekes bostäder

alt

                                                                                                              
Serneke har rekryterat Charlotte Petzell (bilden) som marknadsansvarig för affärsområde projektutveckling. Rekryteringen är en del i Sernekes satsning på ett eget bostadskoncept och Petzells uppdrag blir att starta försäljnings- och marknadsarbetet för Sernekes egna bostäder.
    

Charlotte Petzell har tidigare arbetat med marknadsföring, försäljning och kommunikation på Sodexo och har de senaste fem åren varit marknadsansvarig inom JM Region Väst. Hon har erfarenhet av hela försäljningsprocessen för ett bostadsprojekt – från marknadsanalys i tidigt skede fram till inflyttningsklara bostäder
    

– Charlottes kompetens är ovärderlig när vi nu ska starta upp vårt egna bostadskoncept. Vi kommer fortsätta utmana jättarna i branschen, även inom bostadsutveckling, säger Patrik Lindström, vd för Serneke Projektutveckling.

alt

Göran Bengtsson, Head of Asset Management, Nordic region, och vd för Aberdeen Asset Management Sweden AB, har valt att lämna Aberdeen i samband med outsourcingen till CBRE.

 

Aberdeen Asset Management, som ska harmonisera affärsmodellen inom fastigheter på global nivå och i Norden, för nu förhandlingar om att lägga ut fastighetsförvaltning och redovisningstjänster till CBRE. Dessa funktioner utförs i nuläget i egen regi och Aberdeen menar att den nya modellen kommer att kunna erbjuda kunder och deras hyresgäster en mer effektiv service. Aberdeen kommer att behålla resurser internt för att säkerställa kvalitén i leveransen från CBRE.  Strategiskt viktiga och värdeskapande funktioner såsom transaktioner, projektutveckling och uthyrning kommer även fortsättningsvis att hanteras av Aberdeens egna team.

Aberdeens utgångspunkt har varit att skapa en hållbar struktur som gör det möjligt för fond- och tillgångsförvaltarna att fokusera på värdeskapande portföljförvaltning.  Bolaget har därför genomfört en grundlig analys med avsikt att kunna välja en och samma leverantör för fastighetsförvaltning och redovisningstjänster i hela Norden (Danmark, Sverige, Norge och Finland).

 

Efter en noggrann urvalsprocess har Aberdeen för avsikt att anlita CBRE för dessa tjänster, från april 2016.  Aberdeen har åtagit sig att säkerställa kontinuiteten i uppdragen och avsikten är att Aberdeens personal som arbetar i de team som omfattas av överenskommelsen kommer att övergå till CBRE.

 

Göran Bengtsson, Head of Asset Management, Nordic region, och vd för Aberdeen Asset Management Sweden AB, har valt att lämna bolaget i samband med outsourcingen.

 

Pertti Vanhanen, Group Head of Property på Aberdeen kommenterar:

– Det här är ett naturligt steg för oss när vi fortsätter att se över möjligheterna att ytterligare förbättra de tjänster vi levererar till våra kunder.  I Storbritannien och i Europa har fastighetsförvaltning och redovisningstjänster varit outsourcat i många år. När vi nu ser att externa leverantörer förbättrar sitt tjänsteutbud och sin geografiska täckning i regionen medför att vi känner oss mogna att outsourca dessa tjänster också i Norden. Vi ser fram emot ett gott samarbete med CBRE.

 

Andy Hay, EMEA Head of Asset Services på CBRE, kommenterar:

– Aberdeen Asset Management har ett tydligt uppdrag att leverera god avkastning på fond- och portföljnivå till sina kunder. Det här avtalet avspeglar vår kundfokuserade strategi inom fastighetsförvaltning och redovisning. Vi tror på att skapa avkastning på fastighetsnivå genom vår breda expertis och genom olika värdeskapande initiativ. Vi ser fram emot att bli en förlängning av Aberdeens team och skapa värden i deras fastighetsbestånd i Norden.