3 maj 2024

Redaktionen

alt
Stephen Feinberg, CEO Cebreus.

 

Cerberus, med partnern Morgan Stanley, vann budgivningen med nödlidande brittiska hypotekslån om totalt 11,7 miljarder pund, cirka 156 Mdr kr, fastighetslån som tillhört den brittiska konkursbanken Northern Rock Plc, en bank som den brittiska staten övertog 2008.

 

Valet av Cerbreus valdes under en försäljning som övervakades av statsägda brittiska Asset Resolution Ltd. Den förvärvade låneportföljen omfattade cirka 115.000 lån som hade förpackats i skilda värdepapperiseringar i en portfölj som kallades Granite.

 

Storbritannien finansminister George Osborne ska använda försäljningsintäkten för att minska den brittiska statsskulden.

 

Konkurrerande bud på den nödlidande låneportföljen kom från JP Morgan Chase & Co med partnern CarVal Investors LLC. Men även bud kom från en tredje grupp som inkluderade Deutsche Bank AG, Blackstone Group LP och Och-Ziff Capital Management Group LLC.

 

Northern Rock växte snabbt till att bli Storbritanniens femte största bolåneinstitut, med tillgångar på över 100 miljarder pund (1.334 Mdr kr), enligt det brittiska finansministeriet. Under 2007, när Northern Rock började närma sig konkurs, var köerna till banken långa bland den brittiska allmänheten som tog ut sina bankbesparingar.

 

Northern Rock finansierade närmare 50 miljarder pund med brittiska fastighetsinteckningar genom värdepapperiseringen Granit, vars obligationer förlorade sitt värde då allmänheten gjorde sina rekordstora uttag i Northern Rock år 2007. TM

 

tisdag, 17 november 2015 17:25

Tuve får Göteborgs första Bonum

alt

Brf Ljusglimten i Tuve blir Göteborgs första seniorboende enligt Riksbyggens koncept Bonum.

 

På fredag sätts spaden i marken för den första bostadsetappen vid Nya Tuve Centrum och brf Ljusglimten som också blir Göteborgs första Bonum Seniorboende – Riksbyggens boendekoncept för personer över 55 år. Det första spadtaget tas bland annat av fotbollsprofilen Ralf Edström.

 

Kommunens mål är att skapa en samlad och attraktiv stadsmiljö som gör Tuve Centrum till en mittpunkt i stadsdelen. Som ett led i det arbetet ska Nolehultsvägen bli en stadsgata med lugnare trafikrytm, torget få en ny välkomnande och inbjudande entré samt området få nya bostäder som förstärker såväl centrumkaraktären som ökar tryggheten och närvaron genom strategiska trappuppgångar och fönstersättningar.

 

– Här vill vi på Riksbyggen trygga framtiden med ett helt nytt kvarter och två nya bostadsrättsföreningar som tilltalar människor i alla åldrar. Sammanlagt handlar det om 114 lägenheter och flera bostäder på markplan som lätt kan anpassas för småskalig affärs- och handelsverksamhet, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg.

tisdag, 17 november 2015 17:14

Ny idrottsarena i Hammarby

alt

Bygglov har beviljats för en upprustning och tillbyggnad av Hammarby IP. Bild: AIX Arkitekter.

 

Hammarbys allsvenska damer har under året huserat på Zinkensdamms IP. Detta då deras ordinarie spelplats på Kanalplan inte håller för allsvenska krav. Nu har dock bygglov beviljats för en upprustning och tillbyggnad av Hammarby IP, som Kanalplan egentligen heter, där AIX projekterat en ny arena med nya läktare, ny entré, nytt omklädningsrum och ny belysning.

 

Kanalplan, som fyllde 100 år i september, var länge hemvist för alla Hammarbys A-lag i fotboll, ishockey och bandy och har under åren även varit arena för boxning, friidrott och speedway. Dessutom har den hela tiden varit en viktig del av Södermalms ungdomsfotboll och skolidrott. Dagens elitidrott representeras av Hammarbys damlag som hösten 2014 åter tog steget upp i landets högsta serie, en sejour som tyvärr bara blev ettårig denna gång. Men nästa gång det spelas allsvensk fotboll på Söder kommer det att vara på en fin, nyrustad arena.

 

– Vi har tillsammans med Stockholms Fastighetskontor och Idrottsförvaltningen utformat en ny arena som ger ökat publikunderlag med 800 sittplatser och nya omklädningsrum för representationslagen En byggnad som tillför många kvaliteter till den klassiska idrottsarenan och ger en inramning som signalerar värme och intimitet, säger Klas Eriksson, ansvarig arkitekt på AIX.

 

En brokonstruktion från trappavsatsen vid Bohusgatan ger publiken en tillgänglig och funktionell entré till läktarens översta nivå. Byggnaden förses även med hiss och toaletter, anpassade för olika besökares förutsättningar. Markplanets entré, med vändkorset, behålls i sitt befintliga läge under den nya bron.

 

– Vi synliggör ett miljövänligt byggande i trä som är ett klimatsmart och förnyelsebart byggmaterial, fortsätter Klas Eriksson. Stommen är en klassisk limträkonstruktion med pelare och takkonsoler över sittplatserna. Läktartaken, gångbron och ytterväggarna är tillverkade av massivträelement som erbjuder snabbt och lätt montage. Även fasaderna består till större delen av synligt trä och känner samhörighet med det anrika klubbhuset.

 

Huvudläktaren är inglasad på tre sidor för att erbjuda en vind- och väderskyddad miljö för publik, matchsekretariat och mediarum. Österut mot parksidan byggs en mindre läktare under tak som ersätter de äldre gradängerna. Kanalplans nya arena planeras stå klar under 2016.

tisdag, 17 november 2015 11:44

Sandell blir hållbarhetschef på Kungsleden

alt

                                                                                                                
Kungsleden tar nu ett tydligare grepp om hållbarhetsarbetet genom att samla ansvaret för samtliga hållbarhetsfrågor under en gemensam hållbarhetschef. Uppdraget att ta ett samlat ansvar för miljö, samhällsansvar, affärsetik, mångfald och hälsa & säkerhet går till Maria Sandell (bilden), som idag är miljöchef på Kungsleden.
    

– Nu ökar vi vårt fokus på hållbarhet genom att ge Maria ett helhetsansvar för dessa frågor. Vi ska ligga i framkant och vara en bra samarbetspart till våra kunder när det gäller miljö, samhällsansvar, affärsetik, mångfald och hälsa/säkerhet. Dessa områden berör hela samhället och därför är det extra viktigt att vi som långsiktig fastighetsägare tar ett helhetgrepp, säger Ylva Sarby Westman, vice vd och CIO på Kungsleden.

tisdag, 17 november 2015 11:39

Skanska säljer WTC Växjö för 195 Mkr

alt

WTC Växjö uppförs i bästa kommunikationsläge nära järnvägsstationmen i Växjö.


Skanska har tecknat avtal om försäljning av kontorshuset WTC, World Trade Center, i Växjö till Norrporten. Värdet av transaktionen uppgår till cirka 195 Mkr. Tillträde till fastigheten sker i samband med färdigställande, hösten 2016.
    

Byggandet av WTC har redan kommit en bra bit på väg och i nuläget pågår arbete med att hyra ut de sista lediga lokalerna. Det blir ett sju våningar högt kontorshus om cirka 7.000 kvm med en öppen utformning, med kafé och businesscenter på entreplanet, som ska tilltala såväl hyresgäster som besökare och bli en naturlig mötesplats i staden.
    

– Skanska vill vara den ledande samhällsutvecklaren och vi är mycket stolta över att utveckla och bygga World Trade Center Växjö. För oss är det naturligt att i något läge knyta till oss en förvaltare av denna näringslivets mötesplats och det känns mycket bra att få välkomna Norrporten som långsiktig ägare och förvaltare av WTC. Vi ser fram emot att utveckla fler regionstadskontor, säger Joakim Åkesson, affärsutvecklingschef, Skanska Sverige AB.
    

Avsikten är att miljöcertifiera byggnaden enligt LEED, på den högsta nivån Platina. Det innebär bland annat mycket god energiprestanda, inomhusklimat, och användning av byggmaterial med minimal miljöbelastning. Dessutom innebär läget, intill järnvägsstationen, möjlighet att använda spårbunden trafik för att ta sig till och från huset.
    

– Med affären flyttar vi fram våra positioner i Växjö. Det känns mycket spännande att kunna erbjuda marknaden en högkvalitativ produkt med miljöfokus i stadens bästa läge nära kommunikationer och stadsliv, säger Jan Rosqvist, marknadsområdeschef på Norrporten.

tisdag, 17 november 2015 11:35

Vasakronan hyr ut 10.800 kvm i Klara C

alt

Drygt ett år innan färdigställande är 81 procent av kontorsytorna i Vasakronans Klara C uthyrda.


Vasakronan hyr ut 10.800 kvm i projektfastigheten Klara C mitt emot Stockholms Centralstation. Det är företagen NetEnt och Convendum som ska hyra 7.500 respektive 3.300 kvm, vilket innebär att 23.200 kvm av fastighetens kontorsyta är uthyrd, motsvarande en uthyrningsgrad om 81 procent. Klara C på omfattar totalt 34.000 kvm, varav 28.600 kvm kontor, fördelat på 9 plan. Investeringen uppgår till drygt 1 Mdr kr och renoveringen beräknas vara klar i slutet av 2016.
    

Redan i april nästa år flyttar de första hyresgästerna, Centigo, Bambora och Convendum in. Convendum ska etablera ett modernt center för små- och medelstora företag med kontor, lounge och coworkingytor en trappa upp från Vasagatan samt driva husets konferenscenter med bland annat en hörsal för 100 personer.

 

I juli får dessa hyresgäster sällskap av KPMG och under hösten öppnar Restaurang Vigårda och i december öppnar Food Village – ett nytt restaurang och saulhallskoncept. Samma månad flyttar också NetEnt, som utvecklar spel- och systemlösningar för onlinekasino, in på våningarna 7, 8 och 9.

 

– Klara C är en förstklassig fastighet och intresset för lokalerna i den har varit stort från dag ett. Just nu är efterfrågan på kontor i Stockholms centrala delar väldigt stor och utbudet begränsat vilket gör att trycket på den här typen av bra lokaler är högre än någonsin, säger Ronald Bäckrud, Chef region Stockholm, Vasakronan.

alt
Comfort Hotel, som nu förvaltas av Bantorget Fastighets AB, ligger centralt på Klostergatan 28 i Jönköping. Hotellet, som har fyra stjärnor, innehåller totalt 103 rum.

 

alt

Ett annat hotell i det nya förvaltningsavtalet för Bantorgets Fastighets AB är Clarion Collection Hotel Bilan i Karlstad. Detta hotell, som inryms i en vacker stenfastighet från 1800-talet, Värmlands gamla länsfängelse, har totalt 68 rum.

 

 

Bantorget Fastighets AB har tecknat ett treårigt förvaltningsavtal med Västerkulla Hotell Holding AB, ägt av LO och Östersjöstiftelsen, för en hotellportfölj om cirka 52.500 kvm, med drygt 1.000 hotellrum fördelat på 11 hotellfastigheter, belägna på orter från Helsingborg till Umeå.

 

– Vi är mycket glada över förtroendet att nu kunna expandera vår drift- och förvaltning, även inom hotellsegmentet, säger Ronie Ekström, vd för Bantorgets Fastighets AB. Vi äger själva hotellfastigheter, Scandic på Wallingatan och det nyöppnade HTL på Upplandsgatan, nära Norra Bantorget i Stockholm. Dessa två hotell har tillsammans 350 rum omfattande totalt 75.000 kvm.

 

Bantorget Fastighets AB är ett helägt dotterbolag till AB Folkets Hus i Stockholm. Koncernen äger ett fastighetsbestånd koncentrerat till Norra Bantorget, men Bantorget Fastighets AB erbjuder även drift- och förvaltningstjänster till andra fastighetsägare.

måndag, 16 november 2015 15:20

Briggen köper för 327 Mkr av NCC

alt

Genom förvärvet av nyutvecklade Mässhallen 2 gör Castellum sitt inträde i stadsdelen Hyllie i Malmö.


Castellum har, via det helägda dotterbolaget Fastighets AB Briggen, förvärvat fastigheten Mässhallen 2 i Hyllie, Malmö, av NCC. Fastigheten – som kommer att vara fullt uthyrd vid tillträdet – har en total yta om drygt 7.300 kvm. Investeringen är Castellums första i området och uppgår till 327 Mkr. Tillträde sker när fastigheten är färdigställd i april 2016.
    

Fastigheten ligger invid Malmömässan och Malmö Arena med 400 meter till Hyllie station, en av Citytunnelns tre stationer. Den högkvalitativa byggnaden uppförs i åtta plan fördelat på knappt 7.100 kvm kontor samt drygt 200 kvm butik/restaurang. Därutöver kommer 29 parkeringsplatser att finnas i källarplanet.

 

Bland hyresgästerna finns NCC, Boozt.com och Zumtobel. Den genomsnittliga avtalstiden uppgår vid tillträdet till 7,1 år och de totala hyresintäkterna till 18 Mkr efter avdrag för rabatter om 1 Mkr under det första året. Castellum har långfristiga, outnyttjade krediter om 4 Mdr kr varav 327 Mkr kommer att utnyttjas till förvärvet.

 

Mässhallen 2 kommer att rymma en solcellsanläggning och klassas enligt det internationella miljöcertifieringssystemet Breeam, med ambitionen att nå nivå excellent.
    

– Förvärvet är det strategiska första steget i syfte att positionera oss som en drivande aktör i Hyllie. Det är här som en stor del av Malmös tillväxt kommer att ske. Affären blir en god grund för vår fortsatta, långsiktiga utveckling med att etablera fler kvalitetsprojekt i området, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

måndag, 16 november 2015 11:55

Lundbergs kontorsprojekt Braxen fullt uthyrt

alt

Framgångsrik uthyrning i kv Braxen gör att Lundbergs ser med tillförsikt på sitt kommande projekt i Linköping, kv Konsuln.


Fastighets AB L E Lundberg färdigställer just nu nybyggnation av 4.500 kvm kontorslokaler inom kvarteret Braxen i Linköping. Kvarteret innehåller sedan tidigare bland andra Åhléns, Clas Ohlson och Hemköp samt ett flertal kontorshyresgäster.
    

I den nybyggda delen mot Storgatan, ritad av White Arkitekter, har ÅF och EY flyttat in under hösten. Nu har ytterligare avtal tecknats, innebärande att samtliga nybyggda kontor är uthyrda. Avtal har tecknats med Configura, Opera Software, EG och Synthetic MR. Avtalen löper mellan 3-6 år och inflyttning sker löpande fram till sommaren 2016.
    

– Vi är givetvis glada att fastigheten nu är fullt uthyrd till expansiva och välrenommerade hyresgäster. Detta visar att moderna kontorslokaler i centrala Linköping är attraktiva, vilket stärker oss i vår kommande satsning inom kvarteret Konsuln, säger Daniel Andersson, chef för Fastighets AB L E Lundbergs verksamhet i Linköping.
    

På kvarteret Konsuln, intill Stångån i centrala Linköping där den tidigare Brandstationen låg, planerar Lundbergs att bygga kontors-, butikslokaler och hyresrättslägenheter. Kvarteret ritas av Wingårdhs Arkitekter och har planerad byggstart under våren 2016. 

måndag, 16 november 2015 11:45

Hemfosa i 20-årigt avtal med Winn

alt

Hemfosa utvecklar fastigheten Söderbymalm 3:462, även kallad Najaden, i centrala Handen, Haninge kommun.


Hemfosa tecknar ett nytt 20-årigt hyresavtal med Winn Hotel Group i fastigheten Söderbymalm 3:462 (Najaden), Haninge. Avtalet innebär att en ombyggnation om totalt 6.740 kvm kommer genomföras och beräknas vara slutförd den 1 september 2016. En ny detaljplan med nya byggrätter har antagits vilket även möjliggör satsningar på bostäder, vård och skola i fastigheten.
    

– Som långsiktig fastighetsägare deltar Hemfosa aktivt i utvecklingen av det nya Haninge och vi är mycket glada att tillsammans med vår hyresgäst, Quality Hotel Winn Haninge, utveckla ett helt nytt Choice Quality Hotel. Vi för även diskussioner med fler intressenter om möjligheter att etablera ytterligare verksamheter i fastigheten, vilket den nya detaljplanen nu ger möjlighet till, säger Annika Ekström, fastighetschef på Hemfosa.
    

Anders Junger, koncernchef för Winn Hotel Group, tillägger:
– Winn Hotel Group satsar på att skapa Haninges naturliga mötesplats för både de redan verksamma i Haninge samt för alla tillresande. Vi ska dessutom skapa Sveriges mest tillgängliga hotell. I hotellet öppnar vi även det snabbt expanderande restaurangkonceptet Brasseri X.