3 maj 2024

Redaktionen

lördag, 14 november 2015 18:57

Fabege vässar målsättningarna

alt

Christian Hermelin, vd Fabege.

 

Fabege har beslutat att sänka målet för belåningsgrad och samtidigt öka målet för överskottsgrad. Bolagets långsiktiga målsättning om en belåningsgrad om max 60 procent, ändras nu till att inte överstiga 55 procent.

 

– Vi sänker den finansiella risken och stärker balansräkningen och skapar därmed goda förutsättningar att tillvarata de potentiella möjligheterna på marknaden, säger Christian Hermelin, vd för Fabege.

 

Vidare höjer Fabege ambitionerna för ett av de viktigaste verksamhetsmålen, överskottsgraden. Från att tidigare uppgå till 70 procent ska överskottsgraden uppgå till 75 procent inom en period om fem år.

 

– Överskottsgraden har stadigt förbättrats under de senaste åren och den nya målsättningen ligger i linje med satsningen på ett strukturerat kundarbete. Vi har en ambition att sänka vakanserna och samtidigt ha fortsatt fokus på kostnadseffektivisering. Att många kunder väljer att stanna kvar i våra lokaler i kombination med ett alltmer modernt bestånd gör att vi nu är mogna för en mer kraftfull målsättning om ökad överskottsgrad, säger Hermelin.

lördag, 14 november 2015 18:54

Aktivt Heimstaden växer

alt

Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

Heimstaden har varit aktivt på många fronter under årets tre första kvartal, med transaktioner och notering av preferensaktie, med fortsatta bostadssatsningar genom intressebolaget Nord-halla och med ett nystartat samarbete kring nyproduktion av bostäder med Apt-are Fastigheter AB – ett samarbete som innebär att Heimstaden numera har egen kompetens inom utveckling och att denna utveckling kan ske utan fördyrande mellanhänder.

 

Periodens vinst efter skatt ökade till 1.190 Mkr (109), där orealiserade värdeförändringar av fastigheter ingick med 665 Mkr (106) och på räntederivat med 15 Mkr (–3). I resultatet ingick även en reavinst om 138 Mkr och en uppskjuten skatt om 178 Mkr (–65). Hyresintäkterna ökade till 555 Mkr (371) och driftnettot steg till 282 Mkr (202). Förvaltningsresultatet förbättrades, främst tack vare förvärvet av Henry Ståhl Fastigheter, till 193 Mkr (76).

 

Vid periodens slut beräknades portföljens marknadsvärde 10.649 Mkr (10.378). Sammantaget förvaltade Heimstaden fastigheter för 15.348 Mkr.

 

De räntebärande skulderna ökade till 6.707 Mkr (6.426) och finansierades till en snittränta om 1,2 procent och med en genomsnittlig återstående kapitalbindningstid om 8,25 år. Det egna kapitalet ökade till 5.392 Mkr (3.323) där ökningen utöver totalresultatet om 1.190 Mkr förklarades av nyemissionen av preferensaktier svarade för 740 Mkr. Soliditeten stärktes till 42 procent (36).

 

Efter periodens slut har Heimstaden avtalat om större förvärv i Lund och i Karlskrona. Vidare har bolaget sålt sitt bestånd i Trelleborg till det delägda Nordhalla, vilket innebär att bolaget fortfarande har kvar 40 procent av ägandet samt hela förvaltningen av portföljen.

 

I delårsrapporten utlovar vd Patrik Hall att fler fastigheter är på väg in för att ytterligare öka både storleken och kvaliteten på Heimstadens portfölj och förvaltning.

alt
Jonas Nygren (S), bilden t v, är inte längre kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs Stad. Han efterträds av Mikael T Eriksson (M), bilden t h.

 

Nu, efter ett par månaders förhandlingar, har det blivit en ny blågrön koalition i Sundbyberg. Det betyder att Jonas Nygren har lämnat in sin avsägelse som kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs Stad. Ny ordförande i kommunstyrelsen blir Mikael T Eriksson (M) som ska leda ett majoritetsstyre med Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Det andra gången sedan första världskriget som Sundbyberg får ett borgerligt styre. Jonas Nygren fick gå sedan han menat att det ska byggas bostäder i Kymlinge, vilket väckte en opposition som störtade S-styret.

 

I sin blogg skriver Jonas Nygren:

– Jag lämnar efter 5,5 framgångsrika, spännande, men samtidigt, får erkännas, tuffa år. Det är med blandade känslor jag gör detta.

 

Efter valet 2014 har Sundbyberg styrts av en koalition mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Men i slutet av november valde dock Centerpartiet att hoppa av, för att istället bilda koalition med Moderaterna och Miljöpartiet.

 

I valet 2014 fick inget av blocken en egen majoritet i Sundbyberg eftersom Sverigedemokraternas 2 mandat fick en vågmästarroll i kommunfullmäktige. Men nu spricker alltså koalitionen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Sundbyberg, vilket lett till ett borgerligt majoritetsstyre tillsammans med Miljöpartiet.

 

Men Jonas Nygren framhåller i sin blogg:

– Samtidigt kan jag se tillbaka på en fantastisk utveckling i vår stad. Det är ingen slump att Sundbyberg:

– Varit Sveriges snabbast växande kommun i fyra år. Första halvåret i år växte Sundbyberg med 2,5 procent och i juli passerade vi 45.000 invånare och snart är vi 46.000 Sundbybergare.

– Att handelns omsättning har ökat år efter år och gatubilden har förändrats med en rad nya restauranger och butiker. Jämfört med för tio år sedan har antalet restauranger och omsättningen på dem fördubblats. (Branschorganisationen Visita)

– Att såväl Swedbanks huvudkontor som myndigheter och mindre företag flyttat hit de senaste åren.

 

 

 



fredag, 13 november 2015 14:25

Hallengren och Danielsson leder NCC Housing

alt

                                                                                                                           
Joachim Hallengren (bilden t v) blir vd och Ann-Sofie Danielsson (bilden i mitten) blir CFO för NCC:s bostadsutvecklingsverksamhet, NCC Housing, från årsskiftet. Verksamheten läggs i ett dotterbolag för att kunna agera som ett självständigt bolag och förberedas för en börsintroduktion. Hallengren är idag affärsområdeschef för Housing och Danielsson är CFO för NCC. Ny CFO och medlem i koncernledningen för NCC blir Mattias Lundgren (bilden t h), som idag är chef för Business Control inom koncernen med ansvar bland annat för Mergers & Aquistions och strategi.
    

– Jag ser med stor tillförsikt på att Joachim Hallengren och Ann-Sofie Danielsson tar ansvaret för att förbereda Housing för att bli ett självständigt bolag med siktet inställt på börsen. Båda har lång och bred erfarenhet från NCC och kommer tillsammans att skapa de bästa förutsättningarna för en börsintroduktion av ett internationellt framgångsrikt bostadsutvecklingsbolag, säger Peter Wågström, koncernchef på NCC.

torsdag, 12 november 2015 19:12

Peab ökade vinsten till 934 Mkr

alt

Jesper Göransson, vd Peab.

 

I Peabs niomånadersrapport framhåller vd Jesper Göransson att bolaget väl rustat för de möjligheter som en stark svensk ekonomi, befolkningstillväxt och låga räntor ger. Samtidigt finns utmaningar när det gäller att hantera resursbrist framförallt i storstadsregionerna kostnadsökningar exempelvis för underentreprenader samt ökade markpriser.

 

En osäkerhet för Peab just nu gäller säkerligen även vad slutresultatet av bolagets största projekt någonsin ska bli. Bygget av det nyligen invigda Mall of Scandinavia i Arenastaden, Solna, har blivit mycket dyrare än vad som framgick av ursprungskontraktet, med stora ändrings- och tilläggsarbeten och medföljande gränsdragningsproblematik. Något som bolaget nu diskuterar för fullt med beställaren Unibail-Rodamco.

 

Under perioden ökade Peab den operativa nettoomsättningen till 32,1 Mdr kr (31,7) medan det operativa rörelseresultatet minskade till 1.272 Mkr (1.292), motsvarande en marginal om 4,0 procent (4,1). Vinsten efter skatt steg till 934 Mkr (861), motsvarande 3,17 kr (2,92) per aktie.

 

Orderingången ökade till 28,1 Mdr kr (24,2) och vid periodens slut uppgick orderstocken 28,1 Mdr kr (31,7 vid årsskiftet). Bland annat fick Peab ett uppdrag värt 1 Mdr kr från Statens Fastighetsverk att bygga om och till befintliga kontorslokaler inom regeringskvarteren i centrala Stockholm. Dessutom ordern att uppföra Kirunas nya stadshus för 470 Mkr med LKAB som beställare samt att renovera samt att bygga kvarteret Hajen i Mölndals Centrum åt Mölndalsbostäder.

 

Igångsättningen av egenutvecklade bostäder minskade till 1.487 (1.797 vid årsskiftet) och antalet sålda bostäder föll till 1.405 (1.929). Vid periodens slut hade bolaget 3.672 bostäder (4.034) i produktion, varav 79 procent (84) var sålda. Som en följd av färre produktionsstarter minskade omsättningen inom bostadsutvecklingen till 4.004 Mkr (4.571), men den operativa rörelsemarginalen stärktes till 5,5 procent (5,0).

 

Totalt uppgick sysselsatt kapital i Peabs projektutveckling av bostäder och kommersiella fastigheter till 10.429 Mkr (10.646 vid årsskiftet). Nettoskulden minskade under perioden till 3.488 Mkr (4.886) och den genomsnittliga räntan uppgick till 2,8 procent (3,1). Det egna kapitalet ökade till 8.217 Mkr (7.997), motsvarande en soliditet om 29,5 procent (28,2).  LE

torsdag, 12 november 2015 18:39

211.000 nya bostäder i Stockholm år 2024

alt
Skanska nyproduktion i Ingentingskogen, Solna.

 

Om åtta år kan det byggas 211.000 nya bostäder i Stockholm, enligt de planer som finns i Stockholms läns 26 kommuner, menar Tillväxt- och regionplaneförvaltningen på Stockholms läns landsting i rapport.

 

Under 2014 färdigställdes totalt 9.050 bostäder i länet, motsvarande cirka en tredjedel av alla bostäder som byggdes i landet under samma period.

 

Befolkningsprognosen för perioden 2015–2024 visar att invånarna i Stockholms län väntas öka från dagens 2.198.000 till 2.582.000 år 2024.

 

– Det är bra att Stockholmsregionen fortsätter växa snabbast i Europa. Det stärker vår möjlighet att hävda oss i den globala konkurrensen och drar företag, begåvningar och jobb till regionen, och stärker både miljö och välfärd, säger Gustav Hemming (C), regionplanelandstingsråd i Stockholms läns landsting. En viktig slutsats är att den största delen av befolkningsökningen är tack vare nyfödda stockholmare och sedan invandring från utlandet. Inflyttning från resten av landet står för enbart 8 procent. Det är alltså en myt att storstaden växer på övriga Sveriges bekostnad.

 

Prognosen visar att befolkningen i länets samtliga 26 kommuner väntas växa fram till år 2024. De kommuner som tros öka befolkningen mest procentuellt sett är Sundbybergs kommun (48 procent), Järfälla kommun (24 procent) och Nacka kommun (23 procent).

 

Kommunerna Upplands Väsby, Botkyrka, Danderyd, Haninge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby samt Österåker inrymmer planområden med en förväntad ökning av befolkningstätheten med mer än 400 personer.

 

– Om kommunerna klarar av den här takten börjar vi sakta att komma ikapp regionens stora bostadsunderskott. Det är dock viktigt att de planerade bostäderna verkligen byggs och inte stannar på ritbordet. Och det skulle verkligen inte skada med en ännu snabbare takt, säger Gustav Hemming (C),

 

För år 2014 hade kommunerna i länet angivit att 11.033 bostäder skulle byggas, vilket kan jämföras med utfallet om 9.050 färdigställda bostäder. Utfallet utgör 31 procent av samtliga 29.164 bostäder som färdigställdes i Sverige under 2014.

torsdag, 12 november 2015 17:31

Mall of Scandinavia har öppnat

alt
Nu har Nordens största köpcentrum Mall of Scandinavia öppnats omfattande 100.000 kvm.

 

alt

Köpcentrumet har 224 butiker, 22 restauranger samt 3.700 bilplatser under jord. Bild: Wingårdhs Arkitekter

 

alt

Ett dragplåster är SF-bion med 15 salonger, en IMAX-biograf samt fyra VIP-salonger med integrerad restaurang- och bardel. Bild: SF

 

Invigningen av Nordens största köpcentrum Mall of Scandinavia i Solna ägde rum under torsdagskvällen med ett fyrverkeri över Arenastaden. Inne i köpcentrumet bjöds det på artistunderhållning, smakprover från restauranger och ett flertal shower. Under dagen fick pressen en förhandstitt som följdes av tal av arkitekten Gert Wingårdh, SFs vd Maria Skoglund. Från Unibail–Rodamco talade utvecklingschefen Per Ronnevik och den franske utvecklingschefen Olivier Bossard.

 

Smolk i glädjebägaren, nu när centrumet äntligen är klart, är dels att samtliga butiker inte kommer att öppna i dag, eftersom H&M:s butiker med And Other Stories öppnar först den 26 november. Det har gett anledning till att Fackförbundet Elektrikerna har anmält säkerhetsbrister på bygget till Elsäkerhetsverket.

 

Dels har Mall of Scandinavia blivit dyrt. Peab skriver i sin niomånadersrapport att ”uppdraget att bygga Mall of Scandinavia i Solna, Peabs största projekt någonsin, har varit utmanande från start, både på grund av projektets storlek och utifrån förändringar under projektets gång. Projektet har blivit väsentligen dyrare än ursprungskontraktet från hösten 2011 på grund av de stora förändringarna.”

 

Nu sägs det att Mall of Scandinavia har kostat drygt 6 Mdr kr. I december 2011 uppskattades kostnaden till 4,1 Mdr kr. Sedan blev allt försenat. Unibail-Rodamco som presenterade projektet Mall of Scandinavia i april 2008 räknade då med att projektet skulle bli färdigställt under år 2012.

 

Men nu är skapelsen klar med 224 butiker, med dragplåstret SF-bio med 15 salonger inklusive en IMAX-bio, 4 VIP-salonger samt 3.700 parkeringsplatser under jord.

 

Nu följer event och erbjudande under hela helgen i Mall of Scandinavia. Nu får framtiden visa vad försäljningen innebär för de 224 butikerna och de 22 restauranger samt hur stabila dessa hyresgäster blir framgent. Enligt HUI Research fanns det under 2013 totalt 358 köpcentrum och handelsområden i Sverige, i olika storlekar och av olika karaktär. Dessa omsatte tillsammans totalt cirka 243 Mdr kr, motsvarande 38 procent av den totala omsättningen i svensk detaljhandel som var cirka 647 Mdr kr. 

 

Så frågan blir: Hur trenden blir för hushållens inköp? Nu ska köpcentrum vara en upplevelse. Men i en kommentar kan sägas att ordet upplevelse är starkt. Och en upplevelse är individuell. Själv har jag knappt haft ett halvt dussin upplevelser i mitt liv. TM

torsdag, 12 november 2015 13:56

Första spadtaget för Rinkebyterrassen

alt

Med ett nytt promenadstråk över Järvafältet kommer Rinkebyterrassen att utgöra en attraktiv länk mellan centrala Rinkeby och Kista.


Fredagen den 13 november tar ALM Equity och Byggvesta det första spadtaget för Rinkebys nya bostadsområde – Rinkebyterrassen. Inviger gör bostadsminister Mehmet Kaplan tillsammans med stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert. Området kommer att placeras kring en överdäckad del av E18 med utsikt över Järvafältet och bestå av cirka 600 lägenheter fördelade på 12 flerbostadshus. Först att färdigställas blir ett 16-våningshus kallat RT 16 – ett framtida landmärke för området.
    

Visionen för Rinkebyterrassen var tydlig redan från början – det skulle bli ett bostadsområde med stort utrymme för nytänkande arkitektur och med starkt lokalt engagemang. Nu är visionen snart på väg att förverkligas: Bostadsrätter och hyresrätter tar plats sida vid sida, lokalt entreprenörskap kommer att främjas och en upplyst gång- och cykelväg över Järvafältet som utförs av Stockholms stad kommer att öka utbytet mellan Rinkeby och Kista.
    

Förutom bostäder kommer Rinkebyterrassen också ha affärslokaler, ett torg och en utsiktsplats. I samband med bygget av Rinkebyterrassen har Stockholms stad också initierat en satsning på offentlig konst i området.
    

Rinkebyterrassen byggs i tre etapper, och i den första ingår 89 hyresrätter och 176 bostadsrätter. Hyresrätterna kommer att ägas av Grön Bostad (ägt av AFA Sjukförsäkringsaktiebolag och ByggVesta) och förvaltas av ByggVesta. Projektering av den andra och den tredje etappen pågår.

torsdag, 12 november 2015 10:13

Serneke bygger åt Wåhlin i Beckomberga

alt

Nyréns Arkitekter har ritat Wåhlins nya hus i Beckomberga.


Serneke ska uppföra ett åtta våningar högt punkthus med ett 30-tal lägenheter i Beckomberga i Stockholm. Projektet är värt cirka 49 Mkr och byggs på uppdrag av en för Serneke ny beställare, nämligen Wåhlin Fastigheter.
    

– Det är jättekul att starta igång ett samarbete med Wåhlin Fastigheter. Vi hoppas och tror på ett lyckat projekt som leder till fler samarbeten framöver, säger Niklas Wirström, arbetschef Serneke Bygg Öst.
    

Området Beckomberga ligger i Bromma, strax utanför Stockholms innerstad. Som många andra områden i Stockholm är också Beckomberga under expansion.
    

– Anledningen till att det är just Beckomberga, är att platsen passar bra in i vårt bestånd. Även vi hoppas på ett bra projekt tillsammans och ser fram emot samarbetet med Serneke, som är nytt och spännande, säger Per Leion, projektledare på Wåhlin Fastigheter.
    

Byggstart sker efter årsskiftet och hyresrätterna beräknas vara inflyttningsklara i december 2016.

onsdag, 11 november 2015 17:58

Fortsatt hög aktivitet för CLS Holdings

alt
Henry Klotz, som arbetat inom CLS sedan 1999, har tackat ja till att kvarstå som vice styrelseordförande på deltid, med verkan från den 1 januari 2016.

 

Sedan halvårsskiftet har CLS Holdings genomfört förvärvet av kontorsfastigheten Tangentis om 14.630 kvm i München för 24,4 MGBP på en direktavkasting om 7,9 procent. Vidare köpte bolaget Chancery House i Sutton södra London för 10,2 MGBP på en yield om 7,0 procent. Dessutom såldes sex fastigheter i England för 7,4 MGBP, vilket var 1,6 MGBP över värderingen vid senaste årsskifte samt fastigheten Unterschleissheim, München för 3,8 MEUR, strax under värdering.

 

 

Under hösten har CLS bland annat fått klartecken att addera tre våningar på en fastighet nära Spring Mews och ändra användningen från studentboenden till bostäder och kontor. Vidare har samtliga villkor uppfyllts med operatören som ska bygga och förvalta en byggnade med 454 studentrum vid Vauxhall Square. Sedan halvårsskiftet har bolaget dessutom satsat 4,9 MGBP i upprustningar av lokaler.

 

Merparten av CLS Holdings fastighetsportfölj finns i Storbritannien, totalt 64 procent, varav 57 procent i London, följt av 18 procent i Tyskland, 15 procent i Frankrike och 3 procent i Sverige. Drygt hälften av portföljen har indexhyror och 42 procent av hyrorna kommer från offenliga hyresgäster och 22 procent från större företag.

 

Slutligen meddelar CLS Holdings att Henry Klotz, som arbetat inom bolaget sedan 1999, har tackat ja till att kvarstå som vice styrelseordförande på deltid med verkan från den 1 januari 2016.