3 maj 2024

Redaktionen

alt

Nya Islandstorget. Översikt. Bild:Tengbom

 

alt

De nya kvarteren i Bromma. Bild: ÅWL Arkitekter

 

alt

Kvarteret A, som är beläget vid Ängbykyrkans park, består av två volymer kring ett trapphus innehållande 49 hyresrättslägenheter. Byggherre: Svenska bostäder. Arkitekt: Lindberg Stenberg

 

alt

Kvarter B består av en lamellbyggnad i sex våningar innehållande 60 studentlägenheter. På taket finns byggnadens gemensamma gård. Byggherre: Svenska bostäder. Arkitekt: Lindberg Stenberg

 

alt

Kvarter C består av byggnader på 5-6 våningar innehållande 140 bostadsrättslägenheter, varav 10 bostäder som ska användas för gruppboende. Byggherre: JM. Arkitekt: ETTELVA

 

alt

Kvarter D1 innehåller 69 hyresrättslägenheter. Lägenheterna varierar i storlek från 1-5 rok. En lokal är placerad i bottenvåningen. Byggherre: Svenska bostäder. Arkitekt: Lindberg Stenberg

 

alt

Kvarter D2 och kvarter E föreslås innehålla 143 respektive 62 bostadsrättslägenheter. Byggherre:  Abacus. Arkitekt: Joliark.

 


Enligt Bygg- och plantjänsten för Stockholmsstad ska det nu byggas totalt 523 nya bostäder vid Blackebergsvägen, mellan Södra Ängby och Blackeberg, varav 118  hyresrätter, 345 bostadsrätter och 60 studentlägenheter samt lokaler i bottenvåningar. Området kallas Nya Islandstorget. Planen innehåller även en förskola med fyra avdelningar, nya och upprustade gator och torg, samt ett nytt klubbhus till Ängby södra bollplan. Detaljplanen förutsätter att befintlig byggnad inom Guten 1 samt Blackeberg 3:1 rivs, samt att två fornminnen flyttas.

 

Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm har lyft fram behovet av en helhetsbild för området och påbörjade ett programarbete under år 2011. Syftet med programarbetet var att utreda förutsättningarna för att komplettera med bebyggelse längs Blackebergsvägen. Genom att ta ett helhetsgrepp på området skapar programmet förutsättningar för att knyta samman de två stadsdelarna Södra Ängby och Blackeberg.

 

Programmet ger en helhetsbild av förutsättningarna för att utveckla området, utgöra planeringsunderlag för framtida detaljplaner och fungera som stöd vid förfrågningar om markanvisningar. För att få ett bra underlag för programhandlingen har områdets förutsättningar studerats i en områdesanalys.

 

Följande stadsbyggnadsstrategier har tagits fram för området:

1. Nya Islandstorget. En plats av urban karaktär skapas som visuellt kopplar samman kyrkan med tunnelbanestationen.

2. Holbergsgatan–Zorngatan. Gatorna sammankopplas i samma punkt vid Blackebergsvägen.

3. Fotbollsplanen. Verksamheten bevaras och utvecklas.

4. Blackebergsstråket. Stråket förstärks genom upprustning och utveckling av nya målpunkter.

 

Följande byggherrar och arkitekter har valts ut:

Kv A, B och del av D: Svenska bostäder/Lindberg Stenberg

Kv C: JM/ETTELVA

Kv E och del av D. Abacus/Joliark

onsdag, 11 november 2015 16:33

Skenande avgifter för plan- och bygglov

alt

David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföregtagen, TMF.

 

De plan- och bygglovsavgifter som kommunerna tar ut per småhus har i genomsnitt ökat med över 400 procent och i några kommuner med över 800 procent sedan år 1990. Det visar en ny rapport som tagits fram av KTH på uppdrag av Trä- och Möbelföretagen, TMF, som har samlats in uppgifter från ett tjugotal kommuner, geogra­fiskt spridda över landet och med olika storlek, rörande avgifterna mellan åren 1990 och 2015. Det rör avgifter för styckebyggda småhus i en viss antagen storlek, den­samma vid båda tidpunkterna (tomtarea 800 kvm och boyta 160 kvm).

 

I de undersökta kommunerna har plan-­ och bygglovs­avgifter mer än fyrdubblats under perioden, från i genom­snitt cirka 25.000 kr till cirka 110 000 kr. VA-anslutningsavgifter har mer än fördubblats, från drygt 60.000 kr till drygt 130.000 kr. Elanslutningsavgifterna har utvecklats på liknande sätt, från knappt 10.000 kr till drygt 25.000 kr.

 

Under perioden har enligt tillgängliga statistiska uppgifter markpriserna mer än fyrdubblats, medan prisindexet för tillverkade trähus endast ökat från 100 år 1990 till 230 år 2015. Rapporten framhåller att det som ökat snabbast är markpriser och kommunernas plan-­ och bygglovsavgifter, vilka båda mer än fyrdubblats under den aktuella perioden.

 

Kommunernas planmonopol och byggarnas beroende­ställning gör att det är svårt för aktörer att ifrågasätta kommunala avgifter.

 

– Avgiftsökningen är enorm och mest anmärkningsvärd är den stora skillnaden mellan olika kommuner. Vi måste verkligen fråga sig om detta är rimligt. Planmonopolet gör att kommunerna har en oerhört stark ställning vid prissättningen, säger David Johnsson, vd på TMF.

 

I den allmänna debatten har det hittills fokuserats på markpriser och de direkta byggkostnaderna. Rapporten, som har undersökt den samlade kostnadsutvecklingen, kan konstatera att avgiften för den kommunala hanteringen har ökat betydligt snabbare än andra kostnader.

 

– Det påstås ofta att det har blivit dyrare att bygga hus, men den främsta kostnadsökningen står kontorsarbetet på kommunerna för – inte kostnaden för själva byggandet. Det är nödvändigt att tillsätta en utredning som genomför en oberoende granskning av orsaken till att just plan- och bygglovsavgifterna skenat på detta sätt, understryker David Johnsson.

onsdag, 11 november 2015 11:14

Starkt bokningsläge för Oscar Properties

alt

Oscar Properties planerar totalt 192 lägenheter i projekt Industriverket på Kungsholmen i Stockholm. Av dessa har 147 lägenheter lanserats, varav 92 är bokade.


Under dagens kapitalmarknadsdag uppdaterade Oscar Properties siffror av bokningsläget i de projekt som bolagen har ute till försäljning. I de fem projekt som säljstartats hittills i år har sammanlagt 447 av totalt 580 lanserade bostäder blivit bokade (avser kombination av bokningsavtal som tecknas mot en bokningsavgift och bindande förhandsavtal).  
    

– Vi upplever ett fortsatt mycket stort intresse för våra projekt och försäljningen har utvecklats väldigt starkt hittills under fjärde kvartalet, säger vd Oscar Engelbert.

 

Oscar Properties har hittills företrädesvis arbetat med att konvertera befintliga fastigheter inom tullarna i Stockholm till unikt formgivna bostadsfastigheter, men gradvis ökar andelen nyproduktion och projekt utanför tull.

 

Bokningsläget ser för närvarande ut som följer: Av Norra Tornens 182 lanserade bostäder är 134 bostäder bokade. Norra Tornen ligger i Hagastaden på Torsplan.

 

Vidare är 44 av 54 lanserade bostäder i Bageriet bokade. Totalt omfattar projektet, som ligger på Kvarnholmen i Nacka kommun, 126 bostäder. Av projektet 79 & Parks på Gärdet har hittills 128 av 168 lägenheter lanserats, varav är 115 bokade. I projektet Lyceum invid Observatorielunden har samtliga 69 bostäder lanserats och av dessa 62 är bokade.
    

Slutligen är 92 av Industriverkets hittills lanserade 147 lägenheter bokade. Industriverkets omfattar 198 lägenheter har 147 lanserats och 92 är bokade. Detta projekt genomförs på Kungsholmen och består av de tre husen Bryggeriet, Cigarrfabriken samt Radiofabriken.

tisdag, 10 november 2015 19:23

Skanska säljer för 440 Mkr i Rumänien

alt

Green Court Bukarest är Skanskas första kontorsprojekt i Rumänien.

 

Skanska har sålt Building B i kontorskomplexet Green Court i Bukarest, Rumänien. Byggnaden har förvärvats av Globalworth Real Estate Investments Ltd och värdet av transaktionen uppgår till cirka 440 Mkr. Fastigheten är förregistrerad som LEED Gold, har en total uthyrningsbar yta på runt 18.600 kvm, varav 80 procent är uthyrt.

 

Green Court Bukarest, som ligger i stadens nya centrala affärsdistrikt, är det första kontorskomplexet som Skanska utvecklar i Rumänien. Det består av tre kontorsbyggnader med en total uthyrningsbar yta om cirka 54.500 kvm. I somras sålde Skanska den första byggnaden, Green Court Bukarest A, till Globalworth Real Estate Investments Ltd.

alt

                                                                                                                      

Katarzyna Zawodna (bilden till vänster), vd för Skanska Property Poland, efterträder Claes Larsson som Business Unit President för Skanska Commercial Development Europe från den 1 januari 2016.

 

– Katarzyna Zawodna har gjort ett väldigt bra jobb som vd för Skanska Property Poland, som uppvisat stark tillväxt på sina sex utvalda delmarknader. Hon är en sann ”market maker” med stark kundorientering och hennes ledarskap och affärsmannaskap kommer att vara stora tillgångar för att leda CDE in i nästa affärsplan, säger Claes Larsson, vice vd Skanska AB.

 

Katarzyna Zawodna efterträds av Arkadiusz Rudzki (bilden till höger) som vd för Skanska Property Poland. Han är i dag Key Client Director CDE.

 

Claes Larsson fortsätter i sin roll som vice vd och ingår i Skanskas koncernledning med ansvar för bolagets enheter inom kommersiell fastighetsutveckling.

tisdag, 10 november 2015 12:23

Nytt stort Epicenter i Mood-kvarteret

alt
Mats Hederos, vd AMF Fastigheter och Patrick Mesterton, vd Epicenter.


Allt sedan lanseringen av det första innovationshuset Epicenter i Urban Escape-kvarteret har AMF Fastigheter märkt en stor efterfrågan på centrala platser som uppmuntrar till innovation, kreativitet och samarbete. När Epicenter växte ur sina lokaler om 5.000 kvm på mindre än 12 månader och företag fortfarande stod på kö togs beslutet att expandera. Under våren 2016 är Epicenters andra innovationshus, om 11.000 kvm, i kvarteret Mood Stockholm klart för inflyttning. Först in i de nya lokalerna är Google for Entrepreneurs, med sin första satsning i Sverige och Norden,  tillsammans med Fishbrain, ett nischat socialt medienätverk inriktat på fiske, och Resolution Games, som utvecklar vitural reality baserade spel.
    

Epicenter har utvecklats av AMF Fastigheter i samarbete med kunskaps- och eventbolaget SIME samt entreprenör- och innovationskonsulterna Result.

 

– Epicenters utveckling har varit bättre än vi hoppats på. Att vi nu öppnar ett andra innovationshus i Mood-kvarteret är ett kvitto på den efterfrågan av nyskapande platser i citylägen som finns bland både digitala tillväxtföretag och innovationsdrivna storföretag, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.
    

Ett Epicenter innehåller lounger, mötesrum, co-working ytor, studios för projektgrupper, innovationslabb, utställningslokaler, eventytor, café/restaurang i kombination med moderna flexibla kontor. Affärsmodellen är medlemskapsbaserad och bland medlemmarna i den första Epicenter-etablieringen kan nämnas Splay, Tic-Tail, Urb-it, StarStable, SEB, TeliaSonera, IBM och Microsoft.
    

– Epicenters idé om att skapa en hub för digital innovation där medlemmar kan utbyta kunskap, inspireras och utvecklas har gett resultat. Både mindre snabbväxande bolag såväl som etablerade storföretag, tillsammans med vår nya partner Google for Entrepreneurs, väljer att bli medlemmar i Epicenter. Det är ett tecken på att vi möter och driver framtidens företagande, säger Patrick Mesterton, vd på Epicenter.

tisdag, 10 november 2015 10:58

Stena ökar fokus på nyproduktion

alt

                                                                                                                     
Stena Fastigheter driver för närvarande en omfattande nyproduktion av lägenheter och nu förstärker bolaget organisationen för nyproduktion ytterligare i Stockholm och Göteborg.
    

I Stockholm har Stena anställt Louise Strömbeck (bilden t v), närmast från Peab, som nyproduktionschef för Stockholmsmarknaden. Dessutom har Ragnar Stenport (mitten) rekryterats som projektutvecklingschef för Stockholmsmarknaden. Han har tidigare jobbat med projektledning för bostäder på HSB Bostad, Ikano Bostad och senast hos Forsen Projekt.
    

I Göteborg har Stena anställt Mattias Klintbäck (bilden t h) som nyproduktionschef. Han har över 20 års erfarenhet från branschen och har senast arbetat som affärsområdeschef för bostäder på Wästbygg AB. Tidigare har han bland annat arbetat på Peab respektive JM.
    

För närvarande bygger Stena totalt 1.000 lägenheter i Bredäng och Gustavsberg i Stockholm samt i Gröna Nöbbelöv, Lund och på Dragörkajen i Malmö. Och under första kvartalet nästa år påbörjar bolaget nybyggnation av cirka 1.300 lägenheter i Vegastaden i Stockholm – Stena Fastigheters enskilt största byggprojekt någonsin.
    – Det är roligt att vi nu har kommit igång med nyproduktionen av lägenheter på allvar. I dagsläget har vi möjlighet att bygga ytterligare 8.000 lägenheter, i huvudsak på egen mark, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.

måndag, 09 november 2015 19:36

Kuststaden säljer 30 procent till Kvalitena

alt

Knut Pousette, vd Kvalitena.

 

Kvalitena AB har förvärvat av 30 procent av aktierna i Kuststaden, som äger 72 fastigheter belägna i Oskarshamn, Visby och Västervik med en genomsnittlig avkastning om cirka 7,3 procent. Nordier initierade affären i början av 2015 och hade som uppdrag att hitta en samarbetspartner som kunde hjälpa Kuststaden att fortsätta sin expansion längs med östkusten i södra Sverige.

 

I Kuststaden ingår totalt 977 lägenheter som svarar för 63 procent av den uthyrbara arean om drygt 100.000 kvm. Det senaste förvärvet gjordes i mitten av september då bolaget köpte fastigheter kommunägda fastighetsbolaget Byggebos fastigheter i Påskallavik och Saltsjöbad i Oskarshamns kommun.

 

Bland övriga ägare i Kuststaden återfinns Investment AB Spiltan samt grundarna Patrick Johansson och Magnus Klintheim.

 

– Fastigheterna uppvisar en stabil och trygg löpande avkastning, driven av en hög efterfrågan på lokaler och bostäder i områdena, säger Knut Pousette, vd Kvalitena.

måndag, 09 november 2015 18:24

Heimstaden köper i Karlskrona för 670 Mkr

alt
Heimstadens köp omfattar en portfölj med 14 fastigheter om 23.200 kvm och där Wachtmeister Gallertia på Borgmästargatan i Karlskrona är den mest kända fastigheten.

 

alt

Interiör Wachtmeister Galleria.

 

Heimstaden AB ingick idag avtal avseende förvärv av CA Fastigheters bestånd i Karlskrona. Beståndet består av 14 fastigheter och den totala ytan uppgår till 43.400 kvm. Transaktionsvärdet uppgår till cirka 690 Mkr och tillträde beräknas ske den 15 december. 

 

– Vi har en ambition att fokusera våra fastighetsinvesteringar till större orter där vi bedömer att de makroekonomiska förutsättningarna är bättre. Denna försäljning är i linje med detta, säger Johan Damne, vd för CA Fastigheter.

 

Rådgivare till CA Fastigheter AB har varit Catella Corporate Finance samt Glimstedt Advokatbyrå.

 

Det fastighetsbestånd som ingår i affären består av blandfastigheter, både bostadslägenheter och centrala kommersiella lokaler, och inkluderar bland annat Wachtmeister Galleria centralt på Trossö. 

 

– Detta förvärv kompletterar på ett bra sätt vårt nuvarande förvaltningsbestånd i Karlskrona, som ägs av Nordhalla-koncernen, säger Fredrik Årman, Senior Investment Manager i Heimstaden.

Han fortsätter:

– Vi gjorde vårt första förvärv i Karlskrona 2007 och vi har sedan dess velat komplettera beståndet med ytterligare centrala fastigheter. Det känns bra när vi nu fick chansen att förvärva CA Fastigheters välskötta bestånd med en merpart av fastigheterna belägna på Trossö.

 

CA Fastigheter har funnits i Karlskrona i över 25 år och företagets lokala organisation följer med i förvärvet. CA kommer fortsatt att äga tre projektfastigheter i Karlskrona, varav en är del av fastigheten Nordstjärnan 32 på vilken kommer uppföras ett bostadsrättsprojekt. Därutöver behålls dels fastigheten Spårvägen 9, dels CA-koncernens mark i Trummenäs där utveckling och försäljning av villatomter pågår.

 

Av förvaltningsfastigheterna kvarstår även fastigheten Bokbindaren 2 i CA koncernens ägor. Dessa projekt och fastigheter kommer fortsättningsvis att hanteras av personal på CA-koncernens huvudkontor i Kalmar.

måndag, 09 november 2015 12:19

Akademiska Hus investerar 240 Mkr i A house

alt

Den före detta Akitekturhögskolan i Stockholm ska bli ett kreativt kluster av stiftelser, storföretag, entreprenörer, studenter, forskare, innovatörer och konstnärer.


Akademiska Hus investerar drygt 240 Mkr i en ombyggnad av den gamla Arkitekturskolan på Östermalm i Stockholm. Den omdebatterade byggnaden kommer under namnet A house att förvandlas till en mötes-plats för kunskap, kreativitet och entreprenörskap.
    

A house blir en stark, öppen och välkomnande mötesplats där det kan ske korsbefruktning mellan nya företag och andra aktörer med innovativa idéer och det mer etablerade näringslivet. Byggnaden ska även fungera som en plattform för möten mellan akademin och staden, där också utbyte mellan konst- och musikscenerna och de ”hårda” vetenskaperna kan uppstå. Ambitionen är ett kreativt kluster av stiftelser, storföretag, entreprenörer, studenter, forskare, innovatörer och konstnärer.

 

A house består av ett bygelformat lamellhus i fem våningar ritat av Gunnar Henriksson och är uppfört 1968-70 för arkitekturutbildningen vid KTH och som fram till i somras varit deras hemvist. Den 12.000 kvm stora nybrutalistiska betongbyggnaden har flera gånger utsetts till Stockholms fulaste hus. Den avskalade och i mångas ögon råa karaktären är dock inget som ligger i plan att nu dölja eller i grunden förändra. Tvärtom är det något som ska behållas och lyftas fram som ett signum.
    

– Att huset är välkänt och väcker känslor är inte något negativt, tvärtom. Men skälet till att utveckla A house just här är inte för att rehabilitera huset på något sätt. Byggnaden har redan en idealisk struktur för att skapa en inkluderande plats för innovation och ny kunskap, säger Erik Westin, biträdande regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.
    

Renoveringen startar i nu i november. En tillbyggnad om 900 kvm kommer också att uppföras på innergården som ersätter den byggnad gick förlorad i en brand 2011. Färdigställandet är planerat i två etapper med en första inflyttning i januari 2017 och en andra under 2018.