4 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 05 november 2015 20:34

Atrium Ljungberg gör klart flera affärer

alt

Orminge Centrum i Nacka ingår i Atrium Ljungbergs senaste försäljning.

 

Igår uppfylldes villkoren för Atrium Ljungbergs försäljning av Rotundan 1 (Rotebro Handel i Sollentuna) och Orminge 47:1 (Orminge Centrum i Nacka). Samtidigt som det träffades avtal om försäljningen av Igor 8 (Kvarteret Igor i Västerås) och Månadsmötet 9 (Mittpunkten i Östersund). Affärerna avser tidigare kommunicerade försäljningar av fyra handelsfastigheter med ett hundratal hyresgäster fördelat på 63.000 kvm.

 

Den totala köpeskillingen baserades på ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1.280 Mkr före avdrag för uppskjuten skatt och affären ger Atrium Ljungberg ett positivt resultat efter skatt med cirka 80 Mkr i koncernen och kommer att redovisas i bokslutet för det fjärde kvartalet 2015.

 

Köpare av Orminge Centrum och Rotebro Handel är Revcap tillsammans med en lokal partner. De nya ägarna tillträder fastigheterna den 30 november.

 

Köpare av Kvarteret Igor och Mittpunkten är den finska pensionsinstitutionen Keva tillsammans med en lokal partner, HEA fastigheter. Tillträde sker den 1 december.  

torsdag, 05 november 2015 20:31

Lindell, ny transaktionsansvarig på Briggen

alt

                                                                                                                    

Fastighets AB Briggen anställer Johan Lindell (bilden) som transaktionsansvarig.

 

Han kommer senast från en tjänst som affärsutvecklingschef på Svea Real och tillträder sin nya tjänsten under januari 2016.

 

– Vi är jätteglada att få in Johan Lindell i företaget. Jag är övertygad om att han med sin erfarenhet och kompetens kommer tillföra Briggen stor nytta och vara en viktig del i Briggens framtida utveckling, säger Ola Orsmark, vd för Briggen.

torsdag, 05 november 2015 12:33

Bredberg blir uthyrningschef på Kungsleden

alt

                                                                                                               
Kungsleden ökar fokus på nyuthyrning och utser Lena Bredberg (bilden) till uthyrningschef. Hon arbetar sedan ett par år tillbaka med fastighetsutveckling inom Kungsleden och tillträder sin nya roll vid årsskiftet. Tidigare har hon bland annat varit uthyrningschef på GE Capital Real Estate samt arbetat på JLL och Skandia Fastigheter.
    

Lena Bredberg ska i sin nya roll att ansvara för den långsiktiga och strategiska bearbetningen av hyresmarknaden i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Eskilstuna, samt andra prioriterade städer. Hon ska leda, koordinera och stödja uthyrningsgruppen i deras arbete att hitta rätt kunder till vakanta lokaler.
    

Kungsleden har under året höjt kvaliteten på sin fastighetsportfölj och når före årets slut ett fastighetsvärde om 27 Mdr kr, varav mer än 40 procent i Stockholm.

torsdag, 05 november 2015 12:30

Castellum investerar 289 Mkr

alt

Eklandia har kontrakterat F Division Group AB och Teamster AB samt Electrolux Hemprodukter AB som flyttar sin service och sitt lokalkontor till Majorna 163:1, alias Sillfabriken, belägen i Klippanområdet, Göteborg.


Castellum har beslutat att genomföra tre investeringar om totalt 289 Mkr i Jönköping, Göteborg respektive Malmö. Den enskilt största satsningen görs i Jönköping genom dotterbolaget Corallen, som har köpt kontorsfastigheten Vakten 11 med en uthyrningsbar yta om 7.000 kvm för 129 Mkr. Fastigheten innefattar två moderna och flexibla byggnader, uppförda 2010/2011 på externhandelsområdet A6. I fastigheten ryms såväl vård- respektive friskvårdsverksamhet som kontor och butiksverksamhet. Uthyrningsgraden uppgår till 98 procent.
    

I Göteborg har Eklandia Fastighets AB påbörjat ombyggnation av fastigheten Majorna 163:1 som omfattar 5.700 kvm kontors- och lagerlokaler. Investeringen beräknas uppgå till 108 Mkr, inklusive värdet av egen mark om 20 Mkr. I fastigheten ska Eklandia skapa nya hållbara och funktionella arbetsplatser till i november 2016.
    

Eklandia förvärvade fastigheten år 2006 och den kommer efter ombyggnaden att marknadsföras som Sillfabriken. Fastigheten ligger i Klippanområdet på södra älvstranden, i nära anslutning till Älvsborgsbrons påfart. Projektet genomförs enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad nivå Silveri dagsläget finns hyresavtal för 75 procent av den totala uthyrningsbara ytan. Arkitekt är ABAKO Arkitektkontor och som byggentreprenör har Johansson & Rehn utsetts.

 

– Det är stort intresse för Klippanområdet och Sillfabriken. Vi märker särskilt att företagen tycker om områdets karaktär, det havsnära läget och blandstadskvarteret som utvecklats och förstärkts över tid, säger Cecilia Fasth, vd för Eklandia Fastighets AB.
    

I Malmö, slutligen, investerar Fastighets AB Briggen i nybyggnation av en bilhall och verkstad och utnyttjar därmed sin byggrätt på fastigheten Ringspännet 5. Byggstart ska ske i månadsskiftet november/december och investeringen beräknas uppgå till 52 Mkr, inklusive värdet av egen mark om 4 Mkr.

onsdag, 04 november 2015 20:13

Balders storvinst blev 2,41 Mdr

alt
Erik Seln, vd Fastighets AB Balder.

 

För årets första nio månader ökade Balder vinsten efter skatt till imponerande 2.410 Mkr (1.658). I vinsten ingick 1.307 Mkr (1.318) som orealiserade värdeförändringar av fastigheter och positivt 30 Mkr (–422) i värdeförändringen av derivat.

 

Vad som är unikt för Balder är den ständigt ökade vinsten från Balders intressebolag som för perioden steg till respektingivande 472 Mkr (225), varav Balders andel var hela 329 Mkr (137).

 

Denna utomordentliga förmåga av vd Erik Selin, tillsammans med Balders ledning, att investera i rätt bolag är något som Fastighetsaktien kallar finansiell armering och den är historiskt oöverträffad i den svenska fastighetsbranschen.

 

Under perioden steg hyresintäkterna till 2.031 Mkr (1.848) med ett förvaltningsresultat som ökade starkt till 1.298 Mkr (897), motsvarande en ökning av stamaktien med 53 procent (sic) till 7,07 kr (4,62).

 

Balder har nu en kraftig hävstång i alla sina affärer tack vare den allt lägre marknadsräntan samt extra ordinära intäkter från intressebolagen, främst den innovativa och digitala nischbanken Collector, men även från bolag som Sato Oyj, Finlands näst största bostadsbolag.

 

De positiva värdeförändringarna i fastighetsbeståndet innebar att det genomsnittliga direktavkastningskravet minskade till 5,3 procent (5,8), exklusive projekt- och exploateringsfastigheter om totalt cirka 3,5 Mdr kr. Periodens värdeförändringar var direkt hänförligt till att Balders driftöverskott steg till starka 1.435 Mkr (1.279) och det genomsnittligt sänkta avkastningskravet.

 

Under perioden steg det samlade redovisade värdet på Balders 466 fastigheter, omfattande 2,1 miljoner kvm (2,2), till 39.895 Mkr (34.506). Samtidigt ökade koncernens samlade tillgångar till 46.751 Mkr (37.338).

 

De räntebärande skulderna steg till 25.961 Mkr (21.598) liksom derivaten som ökade till 1.056 Mkr (884). Det egna kapitalet ökade starkt till 16.488 Mkr (12.782) liksom soliditeten som stärktes till 35,3 procent (34,2), vilket fick till följd att räntetäckningsgraden ökade till 4,9 gånger (3,2).

 

Fastighetsaktien rekommenderar en långsiktig investering i Balder, som i jämförelse med alla börsnoterade fastighetsbolag har haft den bästa aktieutveckling sedan notering för tio år sedan år 2005. TM

onsdag, 04 november 2015 20:11

Willhem ökade vinsten till 538 Mkr

alt

Mikael Granath, vd Willhem.

 

Under årets första nio månader ökade Willhem resultatet efter skatt till 538 Mkr (-35). Till ökningen bidrog orealiserade värdeförändringar på fastigheter om 253 Mkr (95), motsvarande en värdeökning på 1,6 procent (0,7), och på finansiella instrument med 14 Mkr (-306). I resultatet ingick även reavinster om 37 Mkr (5). Intäkterna ökade med 8 procent till 1.015 Mkr (943), medan driftnettot förbättrades med 6 procent till 577 Mkr (543). Den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder uppgick till 99 procent (99) och som helhet till 98 procent (98).

 

Under perioden köpte Willhem 523 lägenheter i Göteborg och 46 lägenheter i Malmö till ett fastighetsvärde om 554 Mkr. Vidare tecknades avtal förvärv av 610 lägenheter i Helsingborg med tillträde 1 oktober. Dessutom sålde bolaget en fastighet med lokaler i Borås samt totalt 357 lägenheter i Ulricehamn, Malmö och Karlstad. Totalt fastighetsvärde för avyttrade fastigheter uppgick till 306 Mkr. 

 

Vid periodens slut bedömdes marknadsvärdet på fastigheterna till 16,0 Mdr kr (15,2). Koncernens totala lånevolym uppgick till 9,4 Mdr kr och finansierades till en medelränta om 2,2 procent. Det egna kapitalet uppgick till 6.092 Mkr (5.554), motsvarande en soliditet om oförändrat 37 procent.

 

– Efterfrågan på boende där Willhem har fastigheter är fortsatt stark. Vår avsikt är att växa och vi utvärderar kontinuerligt nya investeringsmöjligheter. Utöver avtalade fastighetsförvärv pågår en inventering av möjliga byggrätter i vår fastighetsportfölj i syfte att skapa möjligheter till förtätning genom nyproduktion, säger vd Mikael Granath.

onsdag, 04 november 2015 20:09

Datscha lanserar modulen Showroom

alt

Magnus Svantegård, produktchef på Datscha.

 

Datscha lanserar en ny modul för att enkelt samla, visualisera och dela fastighetsdata. Modulen heter Datscha Showroom och den bygger på tanken att skapa en helhetslösning där fastighetsägare kan kombinera data från sina egna fastighetssystem med extern data. Modulen gör informationen lätt tillgänglig genom visualisering, nyckeltal och skapar möjligheter för kunderna att på ett enkelt och kontrollerat sätt dela utvald information till utvalda personer både internt och externt.

 

– Datscha Showroom innebär ett helt nytt sätt att enkelt och smidigt få en snabb helhetsbild över sitt fastighetsbestånd. Vår vision är att man ska kunna kombinera egen uppladdad fastighetsinformation med Datschas data och därigenom skapa nya unika insikter och affärspotential säger Magnus Svantegård, produktchef på Datscha.

 

Datscha Showroom kommer även att erbjuda möjligheten att kunna skapa och visualisera jämförelse- och nyckeltal, vilket gör det möjligt att jämföra fastigheter med motsvarande fastighetstyper på samma eller jämförbara geografiska marknader.

 

– Lanseringen av Datscha Showroom är ett steg på vägen för att göra fastighetsmarknaden ännu mer transparent och effektiv genom användandet av smart och användarvänlig teknik, säger Jacob Philipson, vd för Datscha.

onsdag, 04 november 2015 19:32

Tobin och Patriam i bytesaffär

alt

Tillsammans med Semrén & Månsson utvecklar Tobin projekt Brofästet i Norra Djurgårdsstaden omfattande 80 lägenheter.


Tobin Properties har förvärvat Patriam ABs andel i projekt Brofästet i Norra Djurgårdsstaden.
    

Genom transaktionen blir Tobin Properties ägare till 100 procent av projekt Brofästet. Samtidigt har Patriam AB köpt Tobin Properties andel i projekt Kvarteret G på Nya Årstafältet och blir därmed ägare till 100 procent av projekt Kvarteret G. Transaktionen genomförs genom överlåtelse av aktier.

onsdag, 04 november 2015 19:27

Castellum anställer Erika Olsén

alt

                                                                                                      
Erika Olsén (bilden), gediget erfaren från både internationell och svensk fastighetsmarknad, har utsetts till CIO (Chief Investment Officer) i Castellum AB. Tjänsten är nyinrättad och Olsén kommer att ansvara för bolagets övergripande investeringsstrategi och för större transaktioner, en roll som vd Henrik Saxborn har i dag. Hon tillträder den 9 november och kommer att ingå i Castellums ledningsgrupp.
    

Erika Olsén lämnade KTH år 2000 som nyutexaminerad civilingenjör inom lantmäteri, med inriktning på bygg- och fastighetsekonomi. Därefter har hon bland annat varit partner i Tenzing och associate director hos JLL i London.

 

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Erika, hennes stora erfarenhet från så många olika transaktioner och hennes genomförandekraft kommer att förstärka den nuvarande organisationen på ett utmärkt sätt, säger Henrik Saxborn.
  

Han fortsätter:


– Vi förbättrar nu ytterligare våra förutsättningar att fortsätta att investera där Sverige och Danmark växer mest.

 

Castellum har under året nettoinvesterat 2.412 Mkr genom förvärv, ny-, till- och ombyggnationer för 2.691 Mkr och försäljningar för 279 Mkr.

alt
Hans Wallenstam, vd Wallenstam.

 

Vid halvårsskiften låg Wallenstams aktie på minus. Nu har aktien repat sig till en uppgång mellan 10 och 15 procent under 2015. Inte så mycket i dessa tider när många av konkurrenternas aktier gått betydligt bättre. Därför understryker bolagets vd Hans Wallenstam i niomånadersrapporten: ”Närmare 80 procent av värdetillväxten i kvartalet kommer från vår nyproduktion.”

 

Bolagets vinst efter skatt blev rekordstor med 2.674 Mkr, varav orealiserad värdeökningen av förvaltningsfastigheterna uppgick till 1.880 Mkr (498), medan intäkterna från försäljningen av bostadsrätterna steg till 874 Mkr (723) med kostnader från denna försäljning om –712 Mkr (–581). Men särdeles intressant är att hela 435 Mkr (80) av den totala värdetillväxten om 1.880 Mkr kom från bolagets produktion av hyresbostäder och 1.445 (413) från förvaltningsfastigheterna

 

Värdeökningen innebar att direktavkastningskravet för bostäderna har sänkts till 3,5 procent (3,8), medan det för det kommersiella beståndet blev oförändrat 5,4 procent.

 

Tack vare den lönsamma nyproduktionen om 1.345 hyres- och bostadsrätter blev dess totala investering under perioden 2,7 Mdr kr (2,8).

 

Till det starka vinstresultatet bidrog även den positiva värdeförändringen av finansiella instrument om 30 Mkr (–595) och framförallt att förvaltningsresultatet stärktes till 512 Mkr (464).

 

I balansen steg anläggningstillgångarna till 33.179 Mkr (30.921), varav värdet på förvaltningsfastigheternas värde ökade till 31.046 Mkr (28.461). Det egna kapitalet steg under perioden till 14.605 Mkr (12.604) samtidigt som summan av de långfristiga skulderna ökade till 5.248 Mkr (3.888), medan summan av de kortfristiga skulderna sjönk till 13.930 Mkr (15.950).

 

Soliditeten blev oförändrat 43 procent, liksom räntetäckningsgraden som blev 4,5 procent. Räntabiliteten på eget kapital ökade till 19,0 procent (16,8).

 

Den starka rapporten uppskattades inte fullt ut av marknaden då aktien sjönk med en knapp procent till 75 kr. TM