23 april 2024

Redaktionen

tisdag, 03 november 2015 19:39

Platzer ökade värdet

alt

P-G Persson, vd Platzer.

 

Platzer höjde sin niomånadersvinst efter skatt till 391 Mkr (190), motsvarande 4,08 kr (1,98). Till ökningen bidrog värdeökningar för fastigheter med 305 Mkr (234) och för finansiella instrument med 1 Mkr (-277).

 

Hyresintäkterna steg till 429 Mkr (394) och förvaltningsresultatet förbättrades till 195 Mkr (160).

 

– Samtliga värdeskapande områden: daglig förvaltning, transaktioner och utveckling, samverkade till det positiva resultatet. Driftöverskottet under årets första nio månader ökade med 8 procent och förvaltningsresultatet med 22 procent, trots att vi har tömt några fastigheter för bra lösningar på sikt, säger vd P-G Persson.

 

Platzers största förvärv under perioden gällde fastigheten Olskroken 18:7, mera känd som Gamlestadens Fabriker. Fastigheten, som köptes av Aberdeen för 750 Mkr, har en uthyrningsbar yta om 62.000 kvm i befintliga byggnader och arbete pågår med att ta fram ny detaljplan som sannolikt kommer innebära möjlighet till nybyggnation i storleksordningen 70.000 – 80.000 kvm.

 

Vidare investerade Platzer 282 Mkr (99) i befintligt bestånd, bland annat i nybyggnadsprojektet Gårda 3:14 där GR (Göteborgsregionens Kommunförbund) och Försäkringskassan numera är hyresgäster. Detta bidrog till att portföljens värde ökade till 9,5 Mdr kr (8,3) fördelat på 60 fastigheter, varav 10 är projektfastigheter.

 

De räntebärande skulderna steg till 5.642 Mkr (4.855) och den genomsnittliga räntan, inklusive effekter av tecknade derivatinstrument, minskade till 2,41 procent (3,16).

 

Det egna kapitalet ökade till 3.286 Mkr (2.966), motsvarande en soliditet om 34 procent (36).   Substansvärdet per aktie beräknades till 36,40 kr (33,07).

 

Platzer har möjliga utvecklingsprojekt omfattande cirka 500.000 kvm bruttoarea (BTA) och pågående projekt som omfattar cirka 60.000 kvm lokalarea (LOA). Den totala projektinvesteringen bedöms uppgå till runt 10 Mdr kr, varav pågående större projekt svarar för 800 Mkr. LE

tisdag, 03 november 2015 19:37

Akademiska Hus och SLU utvecklar Ultuna

alt

Akademiska Hus och SLU kraftsamlar för att göra Campus Ultuna till en stadsdel med fler företag och bostäder.

 

Akademiska Hus och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, går nu in i en ny fas i utvecklingen av Campus Ultuna i Uppsala. Arbetet med att öppna upp campus för andra verksamheter än SLU:s har pågått under de senaste två åren och tillsammans bildar Akademiska Hus och SLU nu en gemensam organisation under namnet Green Innovation Park. Även Uppsala kommun och Regionförbundet har anslutit sig i finansieringen och som stöttande parter.

 

Målet är att positionera Ultuna som Sveriges främsta centrum för grönt näringsliv och skapa en ny stadsdel för innovation och företagande som blir en integrerad del av Uppsala stad. I de utvecklingsplaner som tagits fram för området ingår möjligheter att bygga över 100.000 kvm nya lokaler och cirka 1.500 bostäder samt stärkt infrastruktur för kommunikationer.

 

Att öppna Campus Ultuna för fler verksamheter kommer att innebära en bred

fastighetsutveckling med lokaler för näringslivsetableringar, handel och service. Redan idag finns företag och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i närområdet.

 

Först ut i Green Innovation Park är ett företagshotell med en anslutande inkubator som strategiskt ligger lokaliserad i direkt anslutning till SLU:s verksamheter. Arbetet med att färdigställa hotellet är i full gång och den första hyresgästen flyttar in i de nya lokalerna i januari 2016.

tisdag, 03 november 2015 19:23

Spadtag för nya seniorbostäder i Uddevalla

alt

Guldstjärnan är Riksbyggens andra nybyggnadsprojekt i Uddevalla på kort tid. Det består av ett fyra- och ett niovåningshus med totalt 57 lägenheter om 2–4 rum och kök.

 


Nu startar bygget av Riksbyggens Bonum Brf Guldstjärnan, två nya hus i Södergården med moderna seniorlägenheter i bostadsrättsform. Ett symboliskt första spadtag tas på torsdag den 5 november med representanter från Bonum, som är en del av Riksbyggen, samt från Uddevalla kommun och blivande boende.

 

Genom Bonum vill Riksbyggen göra skillnad i vardagen för hushåll där minst en person har fyllt 55 år. Bostadsrättsföreningens medlemmar får tillgång till individuellt anpassade tjänster. För den som behöver hjälp med något finns en så kallad Bonumvärd till hands.

 

Guldstjärnan är Riksbyggens andra nybyggnadsprojekt i Uddevalla på kort tid. Det består av ett fyra- och ett niovåningshus med totalt 57 lägenheter om 2–4 rum och kök. Riksbyggen startar även etapp två i Södergården, en traditionell Riksbyggen-förening för alla. Den etappen inrymmer cirka 40 lägenheter, vars utformning nu påbörjas.

 

– Projektet har ett bra läge, i direkt anslutning till befintlig service och utan backar i närmiljön vilket uppfyller de krav på tillgänglighet vi har när vi planerar ett Bonumprojekt, säger Karin Ekström, säljare Bonum.

 

Guldstjärnans två hus är sammanbyggda med gemensamt garage och källare och en gemensam innergård. Projektet säljstartade i maj/juni. Redan nu är över 60 procent av lägenheterna i huset sålda och många reserverade.

 

– Efterfrågan är stor och det är viktigt för oss att kunna erbjuda bra seniorboenden. Ur ett samhällsperspektiv bidrar det dessutom till att flyttkarusellen drar igång och frigör hus för yngre generationer, säger Karin Ekström.

tisdag, 03 november 2015 19:13

Moelven flyttar in vid Behrn Arena i Örebro

alt

Den nya kontorshuset vid Behrn arena i Örebro har flexibla rumslösningar.

 

Moelven Modus AB blir en av hyresgästerna i det nya kontorshus som Karaffen Förvaltnings AB och BJC Group AB uppför vid Orvar Bergmarks plats intill ishallen vid Behrn arena i Örebro. Moelven Modus, som tillverkar och levererar flexibla rumslösningar för kommersiella byggnader, ska leverera lösningar till övriga kontorslokaler i den nya byggnaden.

 

Det nya kontorshuset kommer att få sex våningar med sammanlagt 5.000 kvm kontor och ska dessutom inrymma en restaurang på bottenplanet. Projektet drivs av Karaffen Förvaltnings AB och BJC Group AB i samarbete med det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten. NCC har fått uppdraget att bygga.

 

– För oss är det viktigt att ha representativa lokaler som våra kunder kan besöka och inspireras av. Det handlar inte bara om utseende utan också om funktionalitet. Dagens kontorsmiljöer görs om i allt högre takt i och med att hyreskontrakten blir kortare. När nya hyresgäster vill sätta sin prägel på lokalerna innebär det att fastighetsägaren måste bygga om allt oftare, säger Camilla Hartman, avdelningschef på Moelven Modus kontor i Örebro.

 

Moelven Modus finns idag på sex orter i Sverige och tolv orter i Norge. I Örebro finns en försäljnings- och en administrativ avdelning som idag har lokaler på Aspholmen.

 

– Bygget har påbörjats enligt plan och Moelven Modus har tecknat avtal från den 1 oktober 2016. Vi är glada att de väljer att flytta in hos oss. Det blir ett hus som många kommer att känna till och med ett bra läge intill arenan, säger Patrick Hjalmarsson, ägare av Karaffen Förvaltnings AB och delägare i BJC Group AB.

måndag, 02 november 2015 18:16

Petra K Ekström, ny vd för Förvaltaren

alt

                                                                                                                      

I januari blir Petra K Ekström (bilden) ny vd för Förvaltaren i Sundbyberg. Hon efterträder Anette Sand, som nyligen tillträdde som ny vd på Familjebostäder i Stockholm. Ekström kommer närmast från Telge Hovsjö AB där hon varit såväl tillförordnad vd som fastighets- och utvecklingschef.
    – Vi är mycket nöjda med att kunna knyta till oss Petra K Ekström. Det är en enig styrelse bakom tillsättningen, säger Sten Olsson, styrelseordförande i Förvaltaren.

 

I Förvaltarens planer ingår nyproduktion av cirka 2.000 hyresrätter och renoveringar av närmare 6.000 lägenheter under de kommande tio åren. Beslutet om ny vd hanteras av Sundbybergs stads styrnings- och ägarutskott vid mötet den 9 november.

måndag, 02 november 2015 17:20

Platzer avtalar med Semrén & Månsson

alt
Magnus Månsson, koncernchef för Semrén & Månsson.


Platzer Fastigheter AB och Semrén & Månsson har tecknat ett femårigt hyresavtal för en kontorslokal på 1.745 kvm på Polhemsplatsen 5-7 i Göteborg. Inflyttning är planerad till mars 2016.
    

– Vi har vuxit ur våra befintliga kontor på Storgatan, där vi suttit i hela 19 år. Vi sökte efter ett hus med en själ och en historia, men som samtidigt gav oss möjlighet att skapa öppna mötesplatser i effektiva och kreativa lokaler. Fokus har även varit att våra idag drygt 70 medarbetare ska kunna sitta tillsammans på ett våningsplan. Allt detta hittade vi på 6:e våningen på Polhemsplatsen 5-7, säger Magnus Månsson, koncernchef på Semrén & Månsson.
    

Byggnaden uppfördes åren 1933-35 för tidningen Göteborgs Posten och ritades av arkitekten Ragnar Ossian Swensson. Just nu genomförs en varsam ombyggnation i och omkring fastigheten. Byggnaden har kallats GP-huset i folkmun, men byter i och med ombyggnaden namn till KvarterETT. Namnbytet är viktigt för att välkomna alla bolag och branscher. Det nya namnet KvarterETT berättar att det är den första fastigheten i kvarteret, men det är även ett namn som relaterar till tidningsvärlden och den mest åtråvärda sidan i en tidning.

måndag, 02 november 2015 17:17

Humlegården hyr ut i Hagastaden

alt

Humlegården tecknar nya kontrakt i Härden 16 i Hagastaden.


Humlegården Fastigheter förstärker ytterligare Life Science-området i Hagastaden med två nya hyresgäster från februari 2016. Ett femårigt hyresavtal har tecknats med Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU. Lokalen ligger på Sankt Eriksgatan 117 (kv Härden 16) och omfattar 1.280 kvm. På samma adress har även tecknats ett femårigt avtal om 778 kvm med bemanningsföretaget Doc-Connect Nordic AB. Båda hyresgästerna flyttar in på plan 9 den 1 februari 2016.
    

– Vi är glada att ha hittat en lämplig lokal för SBU. I vårt arbete jobbar vi tillsammans med experter, ofta från Karolinska Institutet. Kvarteren vi kommer till är ett framtidsområde och vi ser fram emot att snart sitta ett stenkast från några av våra viktigaste kontakter, säger Susanna Axelsson, t.f. generaldirektör på SBU.
  

 Även Doc-Connect som strävar efter att öka tillgängligheten inom svensk sjukvård genom återkommande och högkvalificerade bemanningsläkare, är positiv till den nya adressen.
    

− Det känns jättekul att vi hittat en modern och flexibel lokal mitt i Stockholms Life Science-område. Hagastaden är redan ett etablerat kontorsområde som kommer att utvecklas mycket framöver, säger Maria Sundblad, vd för Doc-Connect.

måndag, 02 november 2015 17:16

Wallenstam byggstartar Grönskan i Solberga

alt

Kv Grönskan i Solberga, vy mot den nya gatan Skodonsvägen. Arkitektskiss: Wingårdh Arkitektkontor


Nu påbörjas Wallenstams nybyggnation av 148 hyresrätter i Solberga, strategiskt beläget mellan Älvsjö och Telefonplan i Stockholm. Inflyttning i de 148 lägenheterna beräknas ske i slutet av 2017.
    

– Det här är en efterlängtad byggstart av 148 hyresrätter med modern arkitektur som på ett fint sätt kommer att bidra till en positiv utveckling av området. Vi ser mycket fram emot att vara med att utveckla Solberga som är en charmig och attraktiv stadsdel, säger Mathias Aronsson, vice vd Wallenstam AB.
    

Grönskans lägenheter, som har ritats av Wingårdh Arkitektkontor, fördelas mellan 11 ettor, 109 tvåor, 13 treor och 15 fyror. Entréerna är vända mot gatorna och bidrar till stadslivet i området.

måndag, 02 november 2015 17:12

Swedavia etablerar SkyCity Office One

alt

Swedavia etablerar SkyCity, Office One, en tio våningar hög kontorsfastighet centralt på Stockholm Arlanda Airport, i direkt anslutning till utrikesterminal 5 och inrikesterminal 4.


Swedavia har beslutat att etablera kontorsfastigheten SkyCity Office One vid Stockholm Arlanda Airport. Projektet omfattar två byggnader med tillsammans 15.600 kvm ny kontorsyta i en 10-våningsbyggnad vid flygplatsen, i direkt anslutning till utrikesterminal 5 och inrikesterminal 4.
    

– Den kontorssatsning vi nu gör stärker utvecklingsmöjligheterna för Stockholm Arlanda Airport. Dels kommer vi kunna erbjuda tillväxtmöjligheter för partners till flygplatsen, dels skapas mycket attraktiva etableringsmöjligheter i anslutning till ett av Europas främsta tillväxtområden, säger Torborg Chetkovich, vd och koncernchef Swedavia.
    

Antalet resenärer vid Stockholm Arlanda Airport har sedan 2010 ökat med 30 procent. Med syfte att möta utvecklingen har Swedavia sedan tidigare beslutat om investeringar motsvarande 13 Mdr kr vid Stockholm Arlanda Airport. Därutöver genomför Swedavia fastighetssatsningar i området kring flygplatsenl. Beslutet om SkyCity Office One, vilket motsvarar en satsning på mellan 500 och 600 Mkr, innebär att projektering av fastigheten inleds på Arlanda. Slutgiltigt byggbeslut återstår.
    

Kommande utveckling vid flygplatsen inkluderar bland annat ett nytt hotell med 400 rum riktat främst mot privatresenärer vilket beräknas stå klart 2018.

alt

                                                                                                              
Newsec Communication fortsätter att växa och rekryterar Fredrik Sätterström som senior rådgivare inom Investor Relations. Han har de senaste fem åren arbetat som Investor Relations Manager på TeliaSonera och dessförinnan som finansanalytiker på Nyhetsbyrån Direkt/SME Direkt.
    

– Vi ser ett stort behov av rådgivningstjänster inom Investor Relations och Fredrik kommer genom sin gedigna erfarenhet inom finansiell kommunikation och analys att ytterligare stärka vårt erbjudande, säger Sverker Eriksson, vd Newsec Communication.