4 maj 2024

Redaktionen

måndag, 02 november 2015 12:41

Croisette rekryterar Dackheden och Pettersson

alt

                                                                                                                  
Croisette Real Estate Partner välkomnar Fredrik Dackheden (bilden t v) som rådgivare i transaktionsverksamheten och Charlotte Pettersson (t h) som rådgivare inom värdering och analys. Fredrik Dackheden kommer närmast från Leimdörfer, där han arbetat med transaktioner i Öresundsregionen och Charlotte Pettersson kommer närmast från NAI Svefa, där hon arbetat som värderings- och analyskonsult.
    

I en kommentar till rekryteringarna framhåller Per Svensson, vd för Croisette Real Estate Partner, att både Fredrik Dackheden och Charlotte Pettersson kommer att utgöra grunden för Croisettes transaktionsverksamhet respektive värdering och analys. I och med rekryteringarna har stommen bildats för samtliga bolagets affärsområden: Transaktion, Värdering och Analys samt Uthyrning.
    

– Det är oerhört positivt att vi lyckats attrahera Charlotte och Fredrik, som båda är unga, ambitiösa och extremt attraktiva på arbetsmarknaden. Precis den typen av medarbetare vi söker. Jag kan stolt säga att vi kommer kunna hålla ett tempo som blir svårt att matcha, säger Per Svensson.
    

Croisette har även rekryterat ytterligare personer till transaktionsteamet. Mer information om detta släpps inom kort.

lördag, 31 oktober 2015 19:06

Domstolsbeslut: Ja till Norvik Hamn

alt

Domen från Mark- och miljööverdomstolen innebär att Stockholms Hamnar  planerar byggstart av Stockholm Norvik Hamn inom ett år.

 

Under fredagen den 30 oktober meddelade Mark- och miljööverdomstolen tillstånd för Stockholms Hamnar AB att anlägga och bygga Stockholm Norvik Hamn.  Domen är glädjande för Stockholms Hamnar som i ett pressmeddelande säger att den planerade godshamnen i Nynäshamn, söder om Stockholm, har stor betydelse för att trygga effektiv och miljöanpassad varuförsörjning i Stockholms- och Mälardalsregionen. För att bygga och driva Stockholm Norvik Hamn krävs tillstånd enligt miljöbalken.

 

– Vi är mycket nöjda med domen. I en lång process, i detta betydelsefulla projekt för Stockholmsregionen, transporteffektiviteten och miljön, har vi nu passerat en mycket viktig milstolpe. Domen innebär att vi planerar byggstart inom ett år. Stockholm är en av de starkast växande regionerna i Europa. Det ställer krav på att trygga hållbar varuförsörjning och att stärka konkurrenskraften både för de boende och för näringslivet i regionen på lång sikt. Idag fraktas en stor del av det gods som ska till Stockholm på redan hårt belastade bil- och järnvägar. Här är den planerade godshamnen en viktig pusselbit. Genom Stockholm Norvik med naturligt djup, kort insegling och närhet till marknaden öppnas möjligheten att ta emot morgondagens stora fartyg och styra om trafiken från land till sjö, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar.

 

– Ytterligare ett mycket positivt besked är att Länsstyrelsen den 13 oktober tillstyrkte att vår järnvägsplan ska fastställas av Trafikverket, vilket är ett viktigt led i att industrispåret från Nynäsbanan till hamnen kan börja byggas, fortsätter Johan Castwall.

 

Nu kan Mark- och miljööverdomstolens dom överklagas till Högsta domstolen. Men för att ärendet ska tas upp krävs det prövningstillstånd.

 

Fakta om Stockholm Norvik
Den nya hamnen kommer att ha sju kajlägen om totalt 1.400 meter. Hamnen blir anpassad för både containerhantering och rullande gods. Den nya hamnen får en kapacitet att hantera cirka 300.000 containers per år samt en genomströmning av 200.000 fordon med rullande gods. Hamnens yta blir, när hamnen är fullt utbyggd, cirka 44 hektar.

 

Det finns tre huvudskäl att bygga Stockholm Norvik Hamn:
1. Stockholm växer. 2. Fartygen blir större. 3. Miljön kräver en ny hamn på rätt avstånd till Stockholm.

 

Stockholm Norvik ligger cirka sex mil från Stockholm och ett par kilometer norr om Nynäshamn. Hamnen är granne med raffinaderiet Nynas AB och AGA:s LNG-terminal. Stockholm Norvik kommer att ha ett vattendjup på som mest 16,5 meter. Det möjliggör anlöp från Östersjöns större fartyg.

 

Byggtiden är cirka tre år innan Stockholms Hamnar kan ta emot det första fartyget.

lördag, 31 oktober 2015 19:02

SSM väljer Arkitema på Telefonplan

alt

Metronomen ska med sin arkitektur fungera som en övergång mellan stadsdelens befintliga byggnader i olika skala och höjd. Husets horisontella ytor planteras med gröna växter för ökad trivsel och längst ned i byggnaden finns det butikslokaler och en förskola ut mot den privata gården.

 

SSM har valt Arkitema Architects för nyproduktion av 180 lägenheter i kvarteret Timotejen på Telefonplan, strax söder om Stockholms innerstad. Det nya huset ska bidra till den kreativa stadsdelens förtätning med både butikslokaler och en förskola för att skapa en livlig gatumiljö.

 

– Vi har vid flera tillfällen anlitat Arkitema Architects för att de är skickliga på att rita de yteffektiva och funktionella bostäder som passar vår unga, urbana målgrupp – morgondagens stockholmare, samtidigt som vi tycker om deras unga formspråk, säger Mattias Roos, vd SSM.

 

Huset som kallas Metronomen ska byggas vid Telefonplan i Midsommarkransen och kommer att bestå av effektiva och välinredda lägenheter på 1-4 rok. Säljstart är planerad till 2016.

 

– Vi har ett bra och nära samarbete för att skapa bostäder för SSM kundgrupp. Telefonplan är ett spännande område i utveckling och att vara med och påverka utformningen av stadsdelen med Metronomen är väldigt roligt, säger Kristina Peters, affärsområdeschef för bostäder på Arkitema i Stockholm.

 

Arkitema Architects har tidigare samarbetat med SSM i projekten Bromma Tracks, 249 nya bostäder mellan T-banestationerna Brommaplan och Abrahamsberg och ND-studios med 46 nya lägenheter i Norra Djurgårdsstaden.

lördag, 31 oktober 2015 18:59

Cushman & Wakefield: Transaktionerna ökade

alt

Karin Witalis, Head of Research, Cushman & Wakefield.

 

Efter en massiv investeringsaktivitet i slutet av förra året blev helåret 2014 ett rekordår på den svenska transaktionmarknaden med en omsättning på 158 Mdr kr. Aktiviteten har fortsatt i år och enligt Cushman & Wakefield var transaktionsvolymen under årets tredje kvartal cirka 33 Mdr kr, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med samma period i fjol och 60 procent högre än genomsnittet för Q3 under de senaste tio åren.

 

Till ökningen bidrog framförallt Blackstones förvärv av en större portfölj från norska Obligo för cikra 9,5 Mdr kr, något som även medverkade till att andelen transaktioner av utländska investerare var 41 procent samt att merparten av de sålda portföljerna innehöll fastigheter spridda över flera län.

 

Precis som under kvartal två kom Stockholmregionen på andra plats närdet gäller transaktionsvolymen med 36 procent av affärerna. Västra Götaland (inklusive Göteborg) lockade 4 procent av det investerade kapitalet medan Skåne (inklusive Malmö) svarade för 6 procent.

 

När det gäller fastighetssektorer svarade fastigheter med blandad användning för 36 procent av den totala transaktionvolymen, medan kontorsektorn stod för 23 procent och bostäder och retail för 18-19 procent vardera.

 

Den starka efterfrågan på investerarmarknaden, slutligen, pressade avkastningsnivåerna på samtliga tre stora delmarknader i landet. För kontor med bästa läge i Stockholm bedömer Cushman & Wakefield att avkastningsnivån ligger på 3,90 procent, medan motsvarande siffra för Göteborg respektive Malmö är 4,35 procent respektive 5,10 procent.

alt

Även i den sista etappen av Riksbyggens bostäder i Källby Ängar är arkitekturen inspirerad av Klas Anselms klassiska byggnader i Sankt Lars-parken. Husen får gedigna fasader med slaget tegel i vackert röd nyans som väl ansluter till områdets identitet.

 

I morgon tisdag startar Riksbyggen den sista etappen av bostadsrätter på Källby Ängar i södra delen av Lund. På plats finns Riksbyggens regionchef Ulrika Nyström, inbjudna representanter från Lunds kommun, blivande boende, entreprenör, arkitekt med flera.


Brf Källby Dal uppförs i parkmiljö intill ängar med betande hästar ett stenkast från Höje å. Inflyttningen i Källby Dal är beräknad till sommaren 2017.

 

Föreningen kommer att inrymma 57 lägenheter om 2–4 rum och kök, fördelade på tre fyravåningshus. Husen byggs i betong och arkitekten har lagt stor vikt vid att få husen att smälta in väl i den befintliga bebyggelsen i området.

 

Riksbyggen har tidigare byggt 40 radhus och 32 lägenheter i brf-form samt 20 i området. Dessutom byggs 228 hyresrätter, vilka beräknas bli inflyttningsklara i slutet av 2016 samt våren 2017.

lördag, 31 oktober 2015 18:42

Gnesta betalar rekordpris i Strängnäs

alt

Bostadsfastigheten Liljan 6 i Strängnäs får ny ägare.

 

Cushman & Wakefield och Real Advokatbyrå har agerat rådgivare till Brogripen när bolaget sålde fastigheterna Lilljan 4 och 6 i Strängnäs till Gnesta Bostäder AB.

 

Fastigheterna är centralt belägna invid Gyllenhjelmstorget och omfattar en total uthyrningsbar area om cirka 2.633 kvm samt en outnyttjad byggrätt.

 

Köpeskillingen uppgick till drygt 31,6 Mkr, motsvarande cirka 12.000 kr/kvm, vilket är prisrekord för bostäder i Strängnäs.

torsdag, 29 oktober 2015 21:26

SGA vidareutvecklar Tele2 Arenan

alt

Tolv Stockholm ligger i gatuplan till Tele2 Arena och är en nöjesdestination om 12 000 kvm.

 

Efter två år vidareutvecklar nu SGA Fastigheter tillsammans med hyresgästerna erbjudandet i mat- och nöjesdestinationen Tolv Stockholm ytterligare, för att säkerställa att alltid ligga i framkant. Bland annat har en aktivitetsyta på 1.200 kvm skapats i hjärtat av Tolv Stockholm.

 

Den nya delen innehåller bland annat en multifunktionell konstis för skridskoåkning och inom kort även fyra curlingbanor. Utöver nya aktivitetsytor har restaurangutbudet utvecklats ytterligare med restaurangkoncepten Bambino´s och asiatiska street food-restaurangen Holy Monkey.

 

– Det är fantastiskt kul att tillsammans med våra hyresgäster utveckla verksamheten vidare och på så sätt ytterligare bidra till att befästa Globenområdet som en evenemangs- och nöjesstadsdel. Genom nyskapande upplevelser, samlat under ett tak, skapas en för Stockholm helt unik plats, säger Mats Grönlund, vd för SGA Fastigheter.

 

SGA Fastigheter (Stockholm Globe Arena Fastigheter AB) ägs av Stockholms Stadshus AB.

torsdag, 29 oktober 2015 21:21

Skövdebostäder kan investera 6 Mdr

alt

Illustration av nytt hus i området Folkets park i Skövde.

 

Skövdebostäder kan bygga 3.000 bostäder på femton år för att möta en del av det enorma bostadsbehov som finns i Skövde. Bolaget är berett att investera omkring 6 Mdr kr för Skövdes utveckling – om rätt förutsättningar ges.

 

– Fattar kommunen beslut i planprocesser och annat som påverkar möjligheten till att bygga i den takt vi kan och vill bygger vi 3.000 bostäder fram till 2030. Det är en enorm ökning av produktionstakten från vår sida och detta möjliggörs av en mycket stark ekonomi med marknadsmässig avkastning och stigande fastighetsvärde. De goda förutsättningarna har vi tack vare strategiskt arbete och framsynt planering av såväl renovering och underhåll som nyproduktion, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

 

Under affärsplaneperioden 2016-2019 ska Skövdebostäder färdigställa 175 lägenheter per år, sedan dras takten upp till cirka 220 lägenheter. Resten av behovet hoppas Skövdebostäder kan täckas av andra aktörer – inte minst genom att bolaget själva arbetar aktivt för att få till stånd samverkansprojekt av många olika slag.

 

Skövdebostäder har i sin affärsplan identifierat en rad tänkbara centrumnära och attraktiva lägen, med plats för 9.000 bostäder.

 

– Allt kan och ska inte bebyggas av Skövdebostäder och en del mark måste upplåtas till nya förskolor, skolor och annan infrastruktur som är nödvändigt för en växande stad. Det är också viktigt att få till en blandad bebyggelse med olika upplåtelseformer. Självklart måste utvecklingen av staden genomföras med omdöme, så att viktiga kultur- och naturvärden bevaras, säger Dan Sandén.

 

Förutom att hitta plats som möjliggör bostäder påvisar Skövdebostäder ett antal spännande projekt som kan bli verklighet i kombination med byggnationer. Bland annat en linbana mellan Resecentrum och Billingehus med en mellanstation vid Arena Skövde.

torsdag, 29 oktober 2015 21:17

Akademiska Hus satsar 275 Mkr i Umeå

alt

Medicinskt Biologiskt Centrum i Umeå moderniseras. Bild: LINK

 

Akademiska Hus satsar 275 Mkr i ett nytt Medicinskt Biologiskt Centrum (MBC) vid Umeå universitet som skapas genom en till- och ombyggnad av det befintliga Biologihuset, som omfattar 10.000 kvm och ursprungligen uppfördes 1961. De nya lokalerna gör det möjligt för den medicinska fakulteten att samlokalisera sin verksamhet och samla den medicinska spetsforskningen under ett och samma tak. Den gemensamma målbilden för Umeå universitet och Akademiska Hus är ett myllrande hus som präglas av kreativitet, hållbarhet och gränsöverskridande forskning och utbildning som långsiktigt stärker Umeå som universitetsstad.

 

– Uppbyggnaden av MBC innebär en kraftfull satsning på experimentell och translationell medicinsk forskning. Genom att skapa en interaktiv miljö för både forskning och utbildning ges attraktiva förutsättningar för en internationellt konkurrenskraftig verksamhet, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.

 

Ombyggnationen innebär en totalrenovering av den över 10.000 kvm stora byggnaden som ska resultera i en ökad flexibilitet och modernare undervisningsmiljöer, laboratorier och studieplatser. Inom ramen för projektet ingår även en tillbyggnad på cirka 1.850 kvm som bland annat ska rymma kontor, lärosalar och en så kallad multisal. Befintliga system så som ventilation, belysning och el kommer att bytas ut i sin helhet och ambitionen är att huset ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

 

– Vi på Akademiska Hus är mycket stolta över att kunna stärka både universitetet och universitetsstaden med ett Medicinskt Biologiskt Centrum, som får ett strategiskt läge nära sjukhuset och det tekniskt- naturvetenskapliga blocket med de bästa förutsättningarna för gränsöverskridande forskning, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr.

 

Byggstarten för MBC är planerad till våren 2016 och inflyttning är beräknad till våren 2018.

alt

                                                                                                               

Fastighets AB Corallen har tecknat anställningsavtal med Cecilia Aldén (bilden) för rollen som fastighetschef på Corallen i Norrköping. Hon kommer närmast från en befattning som marknadsområdeschef på Riksbyggen i Linköping, en roll som hon även tidigare haft i Norrköping.

 

Det har varit ett rekordstort intresse för tjänsten att leda Corallens fastighetsutveckling i Norrköping som idag består av tolv centralt belägna kontorsfastigheter och en välbelägen logistikfastighet. Totalt uppgår ytorna i Norrköping till 107.000 kvm.

 

– Vi är mycket glada över denna rekrytering och Cecilia Aldén kommer att bli en viktig del i det fortsatta arbetet för att verksamheten i Norrköping ska fortsätta att utvecklas och expandera, säger Claes Junefelt, vd förCorallen.

 

Totalt äger och förvaltar Corallen, som ingår i Castellum, cirka 408.000 kvm kommersiella lokaler med ett värde om cirka 4,8 Mdr kr i Östra Götaland (Jönköping, Linköping och Norrköping).