28 februari 2021

Redaktionen

 

 

 


Intea köper fastigheten Näsby 34:24 Kristianstad, bilden t v, som uppfördes 1917-1923, där Högskolan Kristianstad hyr majoriteten av lokalerna. Intea köper även fastigheten Niagara på Universitetsholmen i Malmö som är en byggnad med en bruttoarea om 26.000 kvm som stod klar 2015.
Akademiska Hus har tecknat avtal med Intea Fastigheter om försäljning av fastighetsbeståndet i Kristianstad och byggnaden Niagara i Malmö. Försäljningen sker till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1,6 Mdr kr.

Fastighetsbeståndet i Kristianstad består av fastigheten Näsby 34:24 som uppfördes 1917-1923. Den har en markareal om cirka 80.000 kvm och är bebyggd med ett 20-tal byggnader med en bruttoarea om 42.000 kvm. I dagsläget hyr Högskolan Kristianstad majoriteten av lokalerna.

Niagara på Universitetsholmen i Malmö har en markareal om drygt 4.500 kvm och en byggnad med en bruttoarea om 26.000 kvm som stod klar 2015. Niagara består av tre separata huskroppar med fem, sju och elva våningar som länkas samman av ett atrium. Nuvarande hyresgäst är Malmö universitet.

Intea tillträder den 15 mars 2021 och tar över samtliga befintliga hyreskontrakt i oförändrad form.

– Intea är en etablerad aktör inom segmentet samhällsfastigheter och har ett långsiktigt intresse av att förvalta och utveckla fastigheterna åt våra nuvarande hyresgäster. Vi är mycket nöjda med överenskommelsen, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

– Vi tar med varm hand över dessa fina objekt med dess viktiga verksamheter. Både Malmö universitet och Högskolan Kristianstad är mycket framgångsrika och vi ser fram emot att lära känna både dem och husen närmare, säger Charlotta Wallman Hörlin, operativ chef på Intea.

– Campus-området är ett väldigt fint område i en stad som vi sedan ett par år tillbaka är mycket aktiva i. Det är en stor fördel att kunna lära känna högskolan och dess behov tidigt i processen med att skapa nya lokaler. Vi kan också på ett smidigt och bra sätt underlätta för en framtida flytt, vilken ännu ligger ett antal år bort, säger Peter Jacobsson, på Intea.

Utöver projektet att utveckla nya lokaler för högskolan, så driver Intea bygget av Kristianstads nya rättscentrum om 34.700 kvm. Detta består av ett polishus och häkte samt lokaler för åklagare och andra delar av Kriminalvården. Det nya rättscentrumet beräknas stå klart sommaren 2024.


Konsultbolaget Nordanö har varit rådgivare till Akademiska Hus i försäljningen.

fredag, 26 februari 2021 13:47

Convendum hyr 3.680 kvm på Odenplan

 

 

 


Convendum har tecknat avtal om ett eget hus om 3.680 kvm på Odenplan i samma fastighet som Åhléns och SEB.

 
Convendum har tecknat avtal om ett eget hus om 3.680 kvm på Odenplan med fastighetsägaren Adlern Nedo Fastighets AB med Savills som rådgivare.

Convendum fortsätter att växa, redan i höst öppnas ett nytt Coworking Space på Vegagatan vid Odenplan.
I fastighetens gatuplan öppnar Convendum  ett publikt café och sedan följer sex våningsplan med kontor, lounger och konferensrum. Den totala ytan inkluderar två nya våningsplan med stora härliga terrasser som ska påbyggas.

I samma fastighet finns även Åhléns och SEB.

– Vi är väldigt glada över vår fortsatta expansion i Stockholms innerstad där efterfrågan är hög på vårt erbjudande. Vi ser Odenplan som ett strategiskt läge med tanke på den knutpunkt det är vad gäller kommunikationer. I huset kommer vi erbjuda en fullservicelösning för både mindre och större kontor, med bland annat ett publikt café i gatuplan och en stor sober lounge på en våning upp för medlemmar och konferensgäster. Vi har noga följt utvecklingen kring Odenplan och kan konstatera att det är ett läge att räkna med de kommande åren, säger Håkan Jeppsson, vd för Convendum .

– Fastigheten, som ligger i korsningen Odengatan/Vegagatan, har ett fantastiskt läge med en uppsjö av restauranger, butiker och kommunikationer precis utanför dörren. Vi tror och hoppas att läget kommer passa Convendum  utmärkt, dessutom får de en egen husdel som kommer totalrenoveras efter deras önskemål, säger Jessica Gräsberg, Head of Agency på Savills.

 

 

 


Porsche Center i Malmö ligger på Djurhagegatan 11.

 

 


Porsche Center i Helsingborg ligger Dioritgatan 9.
Bilia har träffat avtal om att förvärva en auktoriserad Porscheåterförsäljare som bedriver försäljning samt serviceverksamhet för Porschebilar på två anläggningar i södra Sverige, Porsche Center Malmö och Porsche Center Helsingborg. Förvärvet inkluderar de fastigheter där verksamheten bedrivs. Avtalet är villkorat ett godkännande från den svenska konkurrensmyndigheten. Verksamheten som förvärvas, Ferdinand Holding AB, med tillhörande verksamhets- och två fastighetsbolag, redovisade för 2020 en omsättning på cirka 980 Mkr och ett rörelseresultat på cirka 60 Mkr.

Antalet anställda i Ferdinand Holding är cirka 40 personer. Nuvarande ägare, Gustav Lundh, Lars-Bertil Rantzow och Johan Persson, kommer att arbeta kvar i bolaget och driva verksamheten vidare efter ägarförändringen. Verksamhetens sysselsatta kapital plus avtalade övervärden uppgår till cirka 320 Mkr. Övertagandet av de två fastighetsbolagen sker till ett värde om cirka 130 Mkr. Biliakoncernens sysselsatta kapital och nettolåneskuld uppskattas öka, relaterat till förvärvet, med cirka 450 Mkr. Cirka 10 procent av köpeskillingen kommer att utgöras av egna Bilia-aktier som kommer att värderas till det genomsnittliga aktiepriset på Nasdaq tio dagar före erläggande av köpeskillingen. Bilia innehar idag nära 4,5 miljoner egna aktier. Tillträdet förväntas ske den 3 maj 2021.

Per Avander, Bilias vd och koncernchef, kommenterar:
– Jag är oerhört glad över att Bilia framöver kommer att samarbeta med varumärket Porsche. Vi kommer tillsammans med Porsche Sverige att fortsätta deras framgångsrika tillväxtresa och ser möjligheter till framtida expansion. Redan nu utvärderar vi tillsammans ytterligare konkret affärspotential i närområdet. Vi och Porsche Sverige har samsyn på betydelsen av en hög kundnöjdhet samt professionell rådgivning vid dagens och framtidens försäljning. Vidare är vi både glada och tacksamma att de nuvarande ägarna kommer att arbeta vidare med oss på Bilia och dela med sig av sin erfarenhet och kunskap avseende Porsche. Tack vare detta förvärv kan Bilia framöver erbjuda kunderna ytterligare ett bilvarumärke i södra Sverige.

Gustav Lundh
, vd för säljaren Ferdinand Holding, kommenterar:
– Vi är stolta och glada över att ha Bilia som ny ägare, då de lägger stor vikt vid både personal samt kundnöjdhet och är ett bolag som delar våra viktiga värdegrunder. Bilia har stor erfarenhet av företagsmarknaden samt visat goda resultat gällande den alltmer växande och viktiga servicemarknadsaffären, där våra två Porsche Center kommer att ha stor glädje av Bilias erfarenhet och kunskap. Vi tre ägare kommer självklart att finnas kvar i samma roller i bolaget och vill tillsammans med våra medarbetare och kunder vidareutveckla Porsche affären i Skåne till nästa nivå, och med Bilia i ryggen så har vi de bästa förutsättningarna för att lyckas!

Raine Wermelin, vd för Porsche Sverige AB, kommenterar:
– Från Porsche Sverige ser vi fram emot att få jobba med Bilia, för att fortsätta utveckla affären Porsche i både Malmö och Helsingborg. Vi ser i denna affär spännande möjligheter, där den lokala verksamhetens goda kundrelationer och för Porsche specifika erfarenheter, nu kan kombineras med den erfarenhet och kompetens Bilia har inom områden som t ex servicemarknad och företagsförsäljning. Porsche Sverige vill tacka Gustav Lundh, Lars-Bertil Rantzow och Johan Persson för dedikerat och framgångsrikt entreprenörskap inom affären Porsche. Vi är tacksamma att detta samarbete kan fortsätta, om än i delvis nya former.
fredag, 26 februari 2021 11:31

Fastpartner hyr ut 1.850 kvm i Söderhamn

 

 

 


I Björnänge, Söderhamn, finns cirka 30 små och stora företag etablerade i form av kontor, produktion, lager, lättare industrier, e-handel, grossist och tjänsteföretag.
Fastpartner välkomnar WAP, We Are Padel, till nya lokaler i Björnänge. WAP är en av de ledande aktörerna inom den snabbväxande sporten padel i Sverige. Nu etablerar företaget en anläggning i Söderhamn med 6 banor samt tillhörande omklädningsrum, loungedel och konferens. WAP tillträder sin lokal den 1 juni.

– Vi tror att det kan bli en mysig och bra lokal för padel säger Johan Wiklander som är en av medgrundarna på WAP. Vi har bildat en padelförening som anordnar kurser, seriespel och lektioner. På andra orter har vi skolor som besökt oss och det börjar mer och mer bli en sport som barn och ungdomar vill köra. Sporten har en stor växande utövarbas i den nytillströmning som gruppen barn och ungdomar utgör, fortsätter Johan Wiklander.

– Känns kul att WAP, som är en stor aktör inom padel, valt att etablera sig hos oss på Fastpartner i Söderhamn, det kommer att bli ett lyft för hela området. Att de även har ett föreningstänk med fokus på barn- och ungdomsverksamhet känns extra viktigt, säger Terese Bergqvist, uthyrare på Fastpartner.

Björnänge är ett expansivt företagsområde intill centrum med ett hundratal små och medelstora företag. Området har ett strategiskt bra läge nära infartsleden från E4 och ligger endast 900 meter från resecentrum med bra tåg och bussförbindelser.

– Oavsett storlek på lokal jobbar vi alltid med att anpassa lokalerna efter hyresgästernas önskemål och behov för att ge kunden det de efterfrågar. WAP får tack vare det en superfin padelhall i ett sammanhang som stödjer deras affär fullt ut, kommenterar Fredrik Thorgren, regionchef på Fastpartner.

 

 

 


Kvarter Panorama i Bredäng ska innehålla 199 bostadsrätter.

 

 


Spadtaget för Kvarter Panorama togs av Joakim Larsson (t h), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad tillsammans med Hanna Lindskog (i mitten), vd för Åke Sundvall Byggnads AB och Patrik Emanuelsson (t v), vd för Heba Fastighets AB.

 
Med pandemi-säkrade avstånd togs i veckan, i slutet av februari 2021, ett spadtag för kvarter Panorama i Bredäng. Här uppför Åke Sundvall och Heba tillsammans 199 bostadsrätter precis vid Sätraskogens naturreservat och med Mälaren som närmsta granne.

Spadtaget utfördes av Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad tillsammans med Hanna Lindskog, vd för Åke Sundvall Byggnads AB och Patrik Emanuelsson, vd för Heba Fastighets AB.

– Stockholms stad har som mål att möjliggöra för 140.000 nya bostäder mellan åren 2010 och 2030. Det är tack vare privata aktörer som till exempel Åke Sundvall och Heba som ett sådant bostadsmål är möjligt att uppnå. Projektet Panorama med sina 199 nya lägenheter är ett välkommet tillskott till stadens tillväxt, säger Joakim Larsson.

– Spadtaget är Hebas första tillsammans med Åke Sundvall, och många fler kommer framöver. Tillsammans har vi 1 500 lägenheter i nyproduktion att se fram emot de närmaste åren. Strävan är att alla dessa ska vara Svanenmärkta precis som lägenheterna i Panorama, säger Patrik Emanuelsson.

Panorama är en del av tillväxten i Fokus Skärholmen, där Stockholms stad satsar stort på att utveckla området till en ännu mer attraktiv och social stadsdel med något för alla.

– Panorama är ett projekt vi planerat för i flera år och att nu äntligen få påbörja bygget känns fantastiskt roligt. Vi bygger med visionen om att skapa stadens mest omtyckta områden, något som verkligen linjerar med Stockholm stads satsning på att utveckla området kring Skärholmen och Bredäng, säger Hanna Lindskog.

Med på spadtaget var Karin Ahlzén, projektchef för Fokus Skärholmen, ett projekt som bland annat planerar för 4.000 nya bostäder i området de kommande åren.

– Panoramas tre byggnader tar tillvara på både stadskvalitet och bra läge. Byggnaderna har en tydlig modern arkitektur väl avvägd till de befintliga husen i området. Välkomna säger jag till de 199 familjer som snart kommer att slå ner sina bopålar här i Bredäng, säger Karin Ahlzén.

Säljstart för bostadsrätterna planeras till april 2021.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Cushman & Wakefield förstärker bolaget genom att rekrytera Eva Sjölander (bilden t v) och Markus Sjöström  (bilden i mitten) till affärsområde Occupier Services samt Linda Rosén (bilden t h) till affärsområde Leasing. Gustaf Benndorf har även utsetts till Head of Tenant Representation.

Gustaf Benndorf
, Head of Tenant Representation, säger i en kommentar:
– Vi ser en fortsatt ökad efterfrågan av våra tjänster på marknaden vilket gör det fördelaktigt att även området Tenant Representation fortsätter utvecklas. Jag ser fram emot att leda vårt engagerade och drivna team som dessutom sitter på väldigt mycket kompetens och erfarenhet.

Gustaf Benndorf har arbetat på Cushman & Wakefield i 5 år och han har över 20 års erfarenhet inom fastighetsbranschen. Innan han började hos Cushman & Wakefield har han arbetat på JLL och Nordier Property Advisors.

Eva Sjölander
blir projektledare inom affärsområde Occupier Services med fokus på omlokalisering av kunder. Hon kommer närmast från Aventi men innan dess har hon arbetat 20 år som projektledare på Reflex Arkitekter, Ciceron Projekt och Struktur. Eva Sjölander kommer tillsammans med Åsa Björck (Head of Project & Development Service) att utveckla tjänsteområdet mer och då tjänsten växer mot kunder leverera med interna resurser.

Ytterligare rekryteringar är Marcus Sjöström som stärker upp hyresgästteamet. Han har en examen inom fastighetsförvaltning, projektledning och fastighetsekonomi. Han har tidigare varit anställd på CBRE i Göteborg och han kommer senast från Newton kompetensutveckling.

Leasing teamet får även ny medarbetare som heter Linda Rosén. Leasing teamet har under året växt med Linda Persson och Ewa Hellströmer. Linda Rosén kommer närmast från privatmäklarbranschen och hon har även drivit eget kontor. Hon har arbetat som fastighetsmäklare sedan år 2011 och har mycket goda kunskaper inom fastigheter och kundrelationer.

Linda Rosén, Leasing manager, säger:
– Det känns spännande att komma till Leasing där jag kan nyttja mina erfarenheter och kunskaper och tillsammans med gänget bli ännu starkare på marknaden.

Johan Zachrisson, Partner och Leasing manager, säger:
– Linda blir ett värdefullt tillskott. Hon kommer rakt in i hetluften. Ändrade arbetssätt post covid skapar stor rörlighet. Efterfrågan på bra uthyrare ökar.

torsdag, 25 februari 2021 15:05

Campus F fyller en lucka i Hagastaden

 

 

 


CampusF är beläget i kvarter 39 i Västra Hagastaden i Stockholm.

 
Strategisk Arkitektur har i nära samarbete med Vectura skapat innehålls- och stadsbyggnadskonceptet för CampusF, vilket har resulterat i att Vectura nu får markanvisning för kommersiell yta och talangbostäder i kvarter 39 i Västra Hagastaden i Stockholm.

Hagastaden behöver fler bra kontor för de världsledande bolag man vill attrahera. CampusF är ett koncept som både fyller en lucka i Hagastadens erbjudande om att vara en plats i världsklass för bolag och människor inom Life Science, samt en lösning som effektivt skapar en attraktiv livsmiljö och en buller- och riskdämpande skärm för den innanförliggande staden.

– Med hjälp av vårt metodiska arbetssätt har vi tillsammans med Vectura skapat ett för platsen unikt koncept, robust nog att utveckla i den fortsatta processen, säger Göran Ekeroth, partner och senior arkitekt på Strategisk Arkitektur.  Att fortsatt bidra till att utveckla arbetsplatser i världsklass och bjuda in till innovation för alla, samt att hålla löftet ”från läxhjälp till Nobelpris” är väldigt inspirerande, fortsätter han.

Strategisk Arkitektur ska på uppdrag av Vectura fortsatt rådgiva och programskriva inför nästa steg i processen kring kvarter 39.


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Carina Swerlander (bilden) innebär att hon blir ny HR-chef för HSB Stockholm. Hon har 25 års erfarenhet från strategiskt och operativt arbete inom HR från olika branscher, närmast som HR-chef på Aleris. I sin nya roll tar hon plats i HSB Stockholms ledningsgrupp. Carina Swerlander tillträder sin tjänst den 1 mars.

Som HR-chef kommer Carina Swerlander ha en nyckelroll i HSB Stockholms pågående förändringsarbete mot ökad digitalisering, ett utvecklat tjänsteerbjudande och effektivare arbetssätt.

– Jag är väldigt glad över att välkomna Carina. Hennes långa erfarenhet av att driva förändring kommer väl till pass. Vi är mitt uppe i en stor omställning för att säkra vår framtida konkurrenskraft och engagemanget från våra medarbetare är en förutsättning för att lyckas. Att Carina dessutom ser kraften i att vara en organisation med starka värderingar gör henne självklar i sin roll hos oss, säger Anders Svensson, vd för HSB Stockholm.

– Jag är jättestolt över att bli en del av HSB Stockholm som är en så tongivande aktör på bostadsmarknaden i Stockholmsregionen. Jag tilltalas av framåtandan, där jag som HR-chef kan bidra genom att fokusera på vår absolut viktigaste tillgång; medarbetarna. Genom att arbeta affärsnära ska vårt HR-team vara en supportfunktion i världsklass, säger Carina Swerlander, HR-chef HSB Stockholm.

Carina Swerlander har tidigare arbetat som HR-chef och HR-konsult på bland annat Manpower, AcadeMedia, SPP, Hemnet och SISAB.

 

 

 


Johan Claesson, tf vd för Catella.

 
För fjärde kvartalet 2020 minskade Catella förvaltat kapital med 5,9 Mdr kr främst drivet av Systematic Funds och valutakurseffekter. Inom Property Investment Management ökade förvaltat kapital justerat för valutakursförändringar och hade nettoinflöde om 5,1 Mdr kr. Intäkter efter uppdragskostnader och provisioner uppgick till 476 Mkr (645, justerat för Mutual Funds), vilket var 26 procent lägre i jämförelse med fjärde kvartalet 2019. Merparten av minskning är hänförligt till Systematic Funds men även Kontinentaleuropa inom Corporate Finance som hade ett utmanande kvartal. Property Investment Management var i linje med föregående år men med högre andel fasta intäkter. Rörelseresultatet uppgick till 23 Mkr (124, justerat för Mutual Funds) och påverkades av lägre rörliga personalkostnader och högre avskrivningar hänförliga till goodwill.

De totala intäkterna för helåret 2020 minskade till 2.312 Mkr (2.420) med en nettoomsättning som sjönk till 2.047 Mkr (2.353) med ett rörelseresultat som minskade till 393 Mkr (422).

Resultat före skatt steg till 285 Mkr (284). Periodens resultat från kvarvarande verksamheter sjönk till 134 Mkr (148). Periodens resultat från avyttringsgrupp som innehas för försäljning blev –60 Mkr (45). Periodens resultat efter skatt minskade till 74 Mkr (193), varav hänförligt till moderbolagets aktieägare var 65 Mkr (113).

Koncernens egna kapital steg till 1.532 (1.522) medan det förvaltade kapital sjönk till 129,9 Mdr kr (142,3).


Styrelsen ska föreslå en utdelning om totalt 80 Mkr, som är maximalt tillåtet belopp enligt obligationsvillkoren, vilket motsvarar cirka 0,90 kr per A och B aktie till aktieägarna för räkenskapsåret 2020.

I en kommentar till bokslutet säger Johan Claesson, tf vd för Catella:
–  Sammantaget är resultatet i fjärde kvartalet en besvikelse, men under ytan pågår många positiva åtgärder i syfte att växa förvaltat kapital inom främst Property Investment Management där utvecklingen av nya produkter inom flera vertikaler pågår. Samtidigt arbetar vi aktivt för att stärka vår position inom Corporate Finance genom produkt- och kompetensutveckling, samt genom att öka det europeiska samarbetet inom affärsområdet och med Property Investment Management.

Han fortsätter:

– Vi har även påbörjat arbetet med att öka synergierna genom att utnyttja den samlade kompetensen och resurserna hos alla Catellas europeiska plattformar. Ett uttalat mål av Catellas styrelse och koncernledning är att stötta dotterbolagen med kapital och fokus på bolagssamarbeten har gett upphov till en stark pipeline av intressanta projekt inom exempelvis logistikutveckling och bostadsprojekt. Vi ser med spänning fram emot att knyta ihop affärsmöjligheter inom projektverksamheten med våra fonder som har rest kapital och vilket avses att investeras under 2021.

 

Det svaga resultatet medförde att aktien rasade med nära 17 procent till 28,90 kr som senast betalt. SF

torsdag, 25 februari 2021 11:35

K2A vinner en markanvisning i Västerås

 

 

 


Visionsbild över Vattentorget i Sätra Västerås. Illustration Towatt Architects & Planners och Mandaworks

 
K2A, Knaust & Andersson Fastigheter AB, har vunnit ytterligare en markanvisningstävling i tillväxtstaden Västerås för utveckling av bostäder i stadsdelen Sätra. Fastigheten, på vilken K2A ska bygga 2 bostadshus med plats för cirka 100 bostäder i upplåtelseformerna hyresbostäder och ägarlägenheter, utgör den sjunde fastigheten för K2A i Västerås. Husen kommer vara 5 våningar höga och huvudsakligen bestå av ettor och tvåor som byggs miljövänligt i trä i enlighet med K2A:s beprövade byggsystem.

Västerås stad har höga ambitioner om att bygga ett hållbart Sätra. Det innebär bland annat att stadsdelen ska ge ett så litet klimatavtryck som möjligt. K2A har av staden bedömts vara en etablerad byggaktör med stor erfarenhet av att bygga miljömässigt hållbara bostäder i trä med solceller, plats för elbilspool med mera. Tilldelningen symboliserar en viktig och positiv milstolpe för projektet Sätra för såväl K2A som Västerås kommun.

– Vi är jätteglada att det var så stort intresse för den första markanvisningen i Sätra, med många fina anbud. Det vinnande anbudet är på en bra nivå med nästan 6.000 kronor per BTA i pris, och dessutom från en välrenommerad och stor aktör. Det känns mycket bra att projektet i Sätra nu tagit ytterligare ett steg, och vi ser positivt på att få till ytterligare ägarlägenheter i staden. Jag ser fram emot nästa två markanvisningar som avgörs om några veckor, säger Jesper Brandberg (L), ordförande i fastighetsnämnden, i ett pressmeddelande från Västerås Stad.

Antalet invånare i Västerås steg under de senaste fem åren med cirka 7 procent, vilket är betydlig högre än den genomsnittliga befolkningsutvecklingen i Sverige. Kommunen är Sveriges sjunde största med cirka 154.000 invånare, stora framgångsrika företag bedriver verksamhet i regionen och Mälardalens högskola med 15.000 studenter är det 15:e största lärosätet och har sitt huvudcampus i Västerås.

– Västerås är en stad med stark tillväxt i Mälardalen och nu när Västerås satsar på en ny och hållbar stadsdel känns det mycket spännande att vi får förtroende att bli först ut att bygga. Trä är ett fantastiskt byggmaterial som minskar klimatpåverkan och vi bygger våra Svanencertifierade hus i egna trähusfabriker av enbart svenskt trä, kommenterar Johan Knaust,vd för K2A.

Efter förvärvet äger K2A i Västerås av sju förvaltningsobjekt som i slutet av 2023 planeras vara bebyggda med totalt 535 lägenheter och ett samägt polishus om totalt 34.000 kvm.

Byggstart är planerad till första delen av 2022. 
Sida 1 av 1217