7 maj 2024

Birgitta Fröjdendahl

måndag, 16 april 2012 13:51

Djurgårdsvarvet upprustas

alt
Djurgårdsvarvet i Stockholm. Illustration: Sweco

 

Nu är den nya detaljplanen för området kring Djurgårdsvarvet klar. Planen klubbas på stadsbyggnadsnämndens möte den 19 april och innefattar en utveckling av varvets verksamhet med inriktning mot äldre båtar. Varvet får även restaurang, kafé och möteslokaler för besökare.

– Djurgårdsvarvet är en plats fylld av tradition och historia men som få besökt, trots placeringen precis bredvid Gröna Lund. Nu blir det möjligt att fortsätta med den flera hundra år gamla varvsverksamheten samtidigt som platsen öppnas för fler besökare och blir ett jättefint tillskott till Djurgården som besöksmål, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

Den nya restaurangen ska ligga intill Beckholmsbron och kommer till form och material att påminna om de befintliga byggnaderna på platsen.

Visionen för Nya Djurgårdsvarvet är att värna och vårda träbåtsflottan samt varvet med dess historiska byggnader och miljöer. Varvets huvudsakliga verksamhet rör renovering av klassiska träbåtar med båthall, snickeri, virkeslager, måleri och mekanisk verkstad. Ambitionen är att skapa en mötesplats med restaurang, kafé och möteslokaler för besökare.

alt
Skanska anlitas av Lundbergs för att bygga hyreslägenheter i Norrköping.
Illustration: Skanska

 

Skanska har avtalat med Byggnads AB L E Lundberg om att bygga 112 hyreslägenheter i centrala Norrköping. Förberedelser inleds omgående och husen ska stå färdiga till sommaren 2014.

De nya lägenheterna byggs i kvarteret Spinnrocken i anslutning till Hötorget centralt i staden. Husen, som upptar hela kvarteret med innergård, blir fem-sju våningar höga. Utöver lägenheter byggs elva butikslokaler samt garage.

– Vi är mycket glada över att få bidra till utvecklingen av Norrköpings innerstad tillsammans med Lundbergs. Vi drivs båda av ambitionen att bygga ett hållbarare samhälle. Det här blir vårt andra gröna projekt i Norrköping efter färdigställandet av de miljöcertifierade lagerlokalerna i Jursla industriområde, säger Michael Stenberg, distriktschef, Skanska Sverige AB.

Ambitionen är att hyreshusen ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad, nivå silver. Det innebär strikta krav på energieffektivitet, god inomhusmiljö samt användande av miljövänliga byggmaterial och kemikalier i produktionen.

Projektet innebär det största lägenhetstillskottet i centrala Norrköping på många år.

– Vi ser en ökad efterfrågan på hyreslägenheter centralt i Norrköping. Projektet bidrar till att skapa en attraktivare centrumkärna och det kompletterar vårt övriga bestånd väl. När kvarteret står klart har vi investerat en miljard kronor i city i närtid. Nu ser vi fram emot att komma igång tillsammans med Skanskas engagerade projektorganisation, understryker Henrik Landelius, vd, Byggnads AB L E Lundberg.

Skanska och Lundbergs har redan ett pågående samarbete vad gäller utveckling av en ny kontorsfastighet i kvarteret Bokbindaren, Linköping.

alt
Sekvenser är ett av de tre anonyma förslagen från BIG/Sweco, Kod Arkitekter
och White.

 

Mellan den 16 april och 16 maj i år presenteras en utställning i Folkets Hus av tre arkitektförslag för ny byggnad i Huddinge Centrum
. Tävlande arkitektkontor är BIG och Sweco tillsammans, Kod Arkitekter och White
. Förslagen ska vara anonyma fram till dess att juryn har utsett en vinnare.

Den nya byggnaden, kallad Paradiset, ska vara en entré till Huddinge Centrum. Ambitionen är att fastigheten ska bli en långsiktigt hållbar publik plats med en blandning av service, handel och kontor.

– Vi vill skapa ett personligt, gemytligt och välkomnande centrum där Huddingebor och besökare tillbringar tid, handlar, umgås eller äter en bit mat. Vi vill också ge fler företag möjlighet att etablera sig centralt i Huddinge. Nu har vi tre spännande förslag som vi vill visa, säger Christina Hansson, affärsområdeschef centrum för Huge Fastigheter.

Den ursprungliga arkitekturen i centrumet hämtade inspiration från klassiska engelska towncenters och gav Huddinge Centrum en intim karaktär. Måtten på gångstråk och torg hämtades även från andra etablerade platser som Gamla Stan och Biblioteksgatan i Stockholm.

Centrumet byggdes ursprungligen på 1960-talet och har genomgått flera ombyggnationer under 80-talet. Tanken var att integrera bostäder för att skapa ett levande centrum där människor vistas under dygnets alla timmar. Centrumet gjordes bilfritt med garage i utkanterna. Ett av dem, Paradisgaraget, är i dag i behov av större ombyggnadsåtgärder. Här kommer arkitekttävlingen in, och med den undersöker Huge möjligheten att skapa nya värden för området.

Tävlingsförslagen bedöms av en jury bestående av representanter från fastighetsägaren Huge Fastigheter AB, Huddinge kommun, två oberoende arkitekter utsedda av Sveriges Arkitekter samt en plats- och stadskärneutvecklare.

alt
Vision av Carlsberg Byen. Illustration: Entasis

 

Ett danskt konsortium har förvärvat mark på f d Carlsberg bryggeriet i centrala Köpenhamn för rekordsumman 2,5 miljarder DKK, cirka 2,99 Mdr kr.

Konsortiet planerar att utveckla en blandad bebyggelse för
567 000 kvm på marken.

Detta är den största transaktionen i landets historia och kan bli en av Europas mest betydande utvecklingsprojekt, skriver Carlsberg i ett pressmeddelande.

I planerna ingår en utveckling av en ny stadsdel ”Carlsberg Byen”. Carlsberg behåller 25 procent i konsortiet. Övriga aktörer är Realdania (25 procent); PFA Pension (20 procent), PenSam (15 procent) och Topdanmark (15 procent).

Drygt 500 000 kvm byggnader ska uppföras, inklusive nio skyskrapor om upp till 120 m med utsikt över Storköpenhamn och södra Sverige.

Projektet utgår från en master plan av den danska arkitektfirman Entasis.

alt
Anders Lago, förbundsordförande för HSB. Foto: HSB

 

I vårpropositionen aviserar regeringen ett antal åtgärder för att öka utbudet av bostäder, framförallt hyresbostäder, i landets storstäder. För att öka drivkrafterna till nybyggnation föreslås en sänkning av fastighetsavgiftens procentsats för flerbostadshus (både hyres- och bostadsrätter) från 0,4 procent till 0,3 procent. Samtidigt sänks fastighetsavgiftens takbelopp från 1 400 kr till 1 200 kr, vilket gör att alla flerbostadshus får en lättnad. Sammantaget sänks avgiften med 630 Mkr år 2013.

De ekonomiska villkoren för nybyggnation föreslås även bli förbättrade genom att förlänga perioden för helt undantag från fastighetsavgift till 15 år. Kopplat till det föreslås att tidsperioden för presumtionshyror förlängs från dagens 10 år till 15 år. Detta ska successivt minska intäkterna från fastighetsavgifterna fram till år 2027, då intäkterna beräknas bli 960 Mkr lägre till följd av förslaget. På sikt bedöms åtgärden leda till en produktionsökning om 400 lägenheter per år.

Ytterligare ett förslag är att höja schablonavdraget vid andrahandsuthyrning av privatägda bostäder från dagens 21 000 kr till 40 000 kr per år, något som förväntas leda till en ökning av antalet hyrestillfällen med 20 000 lägenheter, varav de flesta i storstäder och på tillväxtorter. Dessutom föreslås förenklade regler för tidsbegränsade kontrakt, besittningsskydd och uppsägningsvillkor. Retroaktiviteten i hyresprövningen för tillfällig uthyrning av privatägda bostäder bör även tas bort. Sammantaget beräknas denna satsning minska skatteintäkterna med 163 Mkr 2013.


Regeringens förslag fick omedelbart reaktioner. HSB och Hyresgästföreningen menar att avgiftssänkningarna är steg i rätt riktning. Däremot är de avvaktande till de nya reglerna för andrahandsuthyrning. Enligt HSB och Anders Lago, förbundsordförande för HSB, kan dessa uthyrningar orsaka stora problem för många bostadsrättsföreningar med medlemmar som inte bor i lägenheterna. HSB anser att likvärdiga regler bör gälla vid andrahandsuthyrning, oavsett om det sker i bostadsrätter eller i hyresrätter.

torsdag, 12 april 2012 18:37

Skanska hyr ut 24 000 kvm till Nordea

alt
Lustgården på Kungsholmen. Illustration: Strategisk Arkitektur

 

Skanska har tecknat hyresavtal med Nordea om cirka

24 000 kvm i kv Lustgården med adress Lindhagensgatan 112 på Kungsholmen, Stockholm. Nordea blir hyresgäst i vad som ska bli Nordens största gröna kontorsprojekt och det mest miljösmarta som Skanska hittills har utvecklat. Fastigheten ska miljöklassas på LEEDs högsta nivå, Platina, och ska även uppfylla kraven för GreenBuilding och Miljöbyggnad.

– Det är förstås mycket roligt att få en så grön hyresgäst till vårt miljösmarta kontorshus. Nordea har letat efter en fastighet som lever upp till höga miljökrav och med en flexibel kontorsmiljö. Det gläder oss att vi har kunnat möte deras höga krav, säger Caroline Arehult, vd för Skanska Fastigheter Stockholm.

Den andra stora hyresgästen i huset – som utformades av Strategisk Arkitektur – blir Skanska själva, som flyttar sitt huvudkontor till fastigheten vid färdigställandet år 2014.

torsdag, 12 april 2012 18:24

Liljewall vinner tävling i Ale kommun

alt

Liljewalls plan för bostäder i Södra Backa, Ale kommun.

Illustration: Liljewall arkitekter

 

Liljewall arkitekters plan för Södra Backa i Ale kommun ska genomföras. ”Det storslagna naturområdet sätter sin prägel där naturrummen utgör själva kittet mellan bostadsgrupperna ”mellan fjäll och älv”, skriver arkitekterna.

Sammanlagt 510 miljöprofilerade bostäder finns i planen där miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet har varit ledstjärnor. Resultatet är en plan för ett bostadsområde där trygghet och tillgänglighet för fotgängare och cyklister är viktiga komponenter, snarare än bilen.

Tävlingen utlystes av markägaren Orkla och gäller byggnation av bostäder för 75 000 kvm.

Tidigare har Ale kommun tagit beslut om att bygga en ny förskola i Nödinge, utformad av Liljewall, där såväl pedagogiken som byggnadens utformning har sin utgångspunkt i framtidsinriktade synsätt.
Den pedagogiska verksamhetsidén går i linje med Reggio Emilia – en pedagogisk filosofi som grundas i tron på att alla barn föds rika och kompetenta med en vilja att utforska världen.

Äppelgårdens förskola ligger i framkant när det gäller minskad energianvändning som ett passivhus. Byggnaden invigdes för drygt ett år sedan med plats för sex avdelningar för cirka 120 barn och är utrustad med eget tillagningskök.
Liljewall arkitekter har – förutom arkitektarbetet – även svarat för storköks-, inrednings- och landskapsprojekteringen samt för projekt- och byggledning.



torsdag, 12 april 2012 16:19

Peab får miljarduppdrag i Narvik

alt

Hamnen i Narvik ligger i en naturskön miljö. Foto: Narvik Hamn AB

 

Peab har fått uppdraget att genomföra en utbyggnad av Fagernesterminalen vid hamnen i Narvik i Norge. Beställare är Northland Resources och kontraktssumman uppgår till 400 Mkr. Arbetet ska utföras av Peab och i uppdraget ingår att bygga en kaj, en uppvärmd lossningsanläggning för järnvägsvagnar, en förrådsbyggnad samt faciliteter för lastning på fartyg. Arbetet har påbörjats och beräknas vara klart i april 2013.

Peab har även fått uppdraget att på lastbil under varumärket Cliffton transportera den i Kaunisvaara brutna järnmalmen till omlastningsterminalen i Pitkäjärvi utanför Svappavaara. I Pitkäjärvi ska malmen lastas om till tåg för vidare transport på Malmbanan till Narvik. Beställare är även här Northland och omsättningen under åren 2013-2021 beräknas uppgå till cirka 500 Mkr per år.

Peab samarbetar sedan två år tillbaka med Northland vid gruvan i Kaunisvaara, med ansvar för markavtäckning och logistik samt byggandet av ett anrikningsverk. Samarbetet medför att minst 400 nya arbetstillfällen skapas i Sverige och Norge.


Peabs vd och koncernchef Jan Johansson kommenterar:

– Dessa uppdrag skapar cirka 400 nya jobb i norra Sverige och Norge. Samarbetet med Northland visar hur Peab arbetar vid större projekt, där tre av koncernens fyra affärsområden samverkar. Våra stora uppdrag i norra Norge och Sverige är bra exempel på hur Peab i praktiken agerar som Nordens Samhällsbyggare.

alt
Modell av BSK:s förslag till rättspsykiatrisk anläggning i Trelleborg.
Modell: BSK

 

alt
Interiör. Illustration: BSK

 


BSK Arkitekter har vunnit formgivningstävlingen för den nya rättspsykiatriska anläggningen i Trelleborg. Byggnaden – om 12 000 kvm – har fokus på hållbarhet och ska bli Sveriges största passivhus. Vinsten bekräftar BSK Arkitekters satsning på vårdbyggnader, med tidigare vunna uppdrag för nya Södersjukhuset samt nya rättspsykiatriska anläggningen i Huddinge.

 

– Det är fantastiskt roligt att återigen få förtroende att utveckla vårdbyggnader i Sverige. Vårt förslag heter ”Framkant” och vi tror att vårt synsätt med fokus på effektiva flöden, säkerhet och god arbetsmiljö kombinerat med långsiktig hållbarhet kan förnya sättet att bygga vårdanläggningar i framtiden, kommenterar Anna Espling Rolf, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

 

Den nya kliniken i Trelleborg ska vara den sammanhållande enheten och centrum för rättspsykiatri i Skåne. Det övergripande projektmålet har varit att förnya och utveckla den rättspsykiatriska verksamheten samt skapa en säker och bra arbetsmiljö för personalen, kombinerat med en läkande vårdmiljö för patienterna.

 

I motiveringen till valet av BSK Arkitekters förslag lyfte juryn fram bra funktioner, genomtänkt flöde och hög säkerhet. Sammantaget: allt som kommer att underlätta verksamheten. Dessutom tros förslaget ansluta till staden på ett bra sätt och utstråla trygghet.

 

Projekteringsstart beräknas till våren 2012 med inflyttning år 2016.

Sida 2 av 2