26 april 2024

Birgitta Fröjdendahl

alt
Avdelningschef Mårten Frumerie, Exploateringskontoret, Stockholms stad. Foto: Stockholms stad

 

Exploateringskontoret har beslutat att inte förlänga den markanvisning från år 2008 som företaget Destination Slussen, ägt av Folksam fastigheter och KF fastigheter, har haft för en handelsplats vid nya Slussen.

Destination Slussen fick ovan nämnda markanvisning för 35 000 kvm till en handelsplats i två plan under jord i nya Slussen. Sedan dess har utformningen av nya Slussen förändrats avsevärt och det är i dag inte längre aktuellt med så stora ytor för handel.

– Orsaken till att vi inte går vidare med Destination Slussen är att vi, efter att ha prövat flera olika lösningar för handelsplatsen, inte har lyckats hitta en utformning som ger ekonomiska och kommersiella förutsättningar som tillfredställer båda parter, säger Mårten Frumerie, avdelningschef på Stockholms stads exploateringskontor.

Arbetet ska nu fortsätta internt inom Stockholms stad för att se hur de ytor som är avsatta för handel i detaljplanen kan användas på bästa sätt. I det arbetet ingår både ytornas omfattning och utformning. Den antagna detaljplanen för nya Slussen ger som mest möjlighet till cirka 17 000 kvm för handel, men inget hindrar att ytorna för handel kan bli mindre.

– Att vi inte förlänger markanvisningavtalet betyder att Destination Slussen inte längre har ensamrätt att förhandla med staden om exploateringen av den yta som i detaljplanen är avsatt för handel. Vår avsikt är fortfarande att skapa möjlighet till handel och att ha en god service för alla de trafikanter som dagligen passerar platsen, avslutar Frumerie.

Projekt Slussens tidplan och budget påverkas inte av detta beslut. Tidiga arbeten som till exempel ledningsomläggningar påbörjas som planerat år 2013 och de större arbetena beräknas fortfarande starta 2014.

torsdag, 21 juni 2012 13:25

Kirunas framtida utformning avgörs

alt
Flygbild över Kiruna; i fonden ses hus utformade av Ralph Erskine. Foto: K-Å Halldén



alt
Att flytta ett stadscentrum är en grannlaga uppgift. Bilden visar Kiruna kyrka, en välkänd
symbolbyggnad i norr. Foto: Kiruna kommun

 

Kiruna stadskärna ska flyttas, eftersom LKAB ska bryta järnmalm under nuvarande centrum. Arkitekttävlingen som ska avgöra vem som får utforma nya Kiruna inleds nu.

Kommunen i norr har utlyst en arkitekttävling och har offentliggjort de tio konstellationer som ska utveckla konkreta förslag. Uppdraget gäller en ny stadskärna och att föreslå hur hela flytt- och byggprocessen ska genomföras.

I december ska de tävlande lämna in sina förslag. Vinnarna ska utses i mars 2013.
 
I juryn sitter, bland andra, Sandra Minde från Ramböll. Hon är född och uppvuxen i Kiruna och jobbar numera som planarkitekt.

– Det är med spänning jag ser framemot att träffa de tio teamen i augusti. Dessa team är de som vi har utsett till att vara de allra främsta som kan hjälpa Kiruna med en ny omprogrammering och ny stadsstruktur, kommenterar hon.


De tio team som ska ta fram förslag är:

• Designteam AIM (Helsingborg) och Onix Sweden AB (Helsingborg) med rådgivare/underkonsulter Noema Culture & Place Mapping (London), Atkins (Malmö) och Farawaysoclose/Apokalyps Labotek (Malmö)

• Bjarke Ingels Group (Köpenhamn), Spacescape (Stockholm), Testbedstudio (Stockholm), Topotek 1& Man Made Land (Berlin) och Resource Vision (Stockholm)

• BSK Arkitekter AB (Stockholm), MVRDV (Rotterdam) och Grontmij i Sverige AB (Stockholm)

• COBE Aps (Köpenhamn) med rådgivare Kragh & Berglund (Köpenhamn och Stockholm), Moe& Brödsgård (Rödovre), Yngve Andrén Konsult AB (Stockholm) och Boris Broman Jensen (Århus)

• Ecosistema Urbana (Madrid), Arkitekt Kristine Jensens tegnestue (Århus),  700N arkitektur AS (Tromsö), Ljusarkitektur (Stockholm) och Atkins (Stockholm)

• KCAP Architect&Planners (Rotterdam) och CaseStudio (Göteborg)

• NorconsultByplan (Sandvika), Norconsult landskapsarkitekt (Sandvika), Fantastic Norway (Oslo) och 0047 International AS (Oslo)

• Tham och Videgård Arkitekter (Stockholm), Territorial Agency (London) och a_zero environmental architects(London)

• Tovatt Architects & Planners (Stockholm), Atelier Dreiseitl (Ueberlingen), Urban Think Tank Architects LLC (Zurich) och Wenanders (Stockholm)

• White arkitekter AB (Stockholm), Ghilardi + Hellsten (Oslo), Spacescape (Stockholm), Vectura Consulting AB (Solna) och Evidens BLW AB (Stockholm)

alt
Exempel på JUUL | FROSTs (JFA) utformning av S | M | L Konceptbostäder. Illustration: JFA

 

alt
Interiörbild från ett av de hus som JFA utformar. Illustration: JFA

 

 

JUUL | FROST Arkitekter har utvecklat S | M | L Konceptbostäder – ett nytt byggsystem för optimerade bostäder. De första projekten är under projektering och uppförs i Sverige och Norge. Målgrupperna är ensamboende, små familjer, internationella pendlare samt expats. Konceptbostäderna är utvecklade för människor som vill leva en grön livsstil i mindre och optimerade bostäder som inte avger ett negativt koldioxid-avtryck.

Som utgångspunkt består S | M | L Konceptbostäder av en enrumsbostad i form av en basmodul samt en servicemodul som utgör sammanflätningen med grannbostaden. Systemets inbyggda flexibilitet säkerställer att en given bebyggelse kan anpassas till olika lokaliteter och uppföras i olika bostadsstorlekar då den enskilda bostaden kan utvidgas med bland annat alkover och extra rum. S | M | L Konceptbostäder har utvecklats som genomgående bostäder och är godkända i bullerutsatta situationer, eftersom hälften av bostadsytan ligger mot tyst sida.

I S | M | L Konceptbostäder är de boendes interaktion en viktig parameter för att skapa ett gott grannskap. De enskilda byggnadsenheterna är disponerade med mötesplatser som för grannarna samman i informella gemenskaper och situationer som understöds av den horisontala såväl som vertikala disponeringen av bostäderna, vilket säkerställer visuella och fysiska förbindelser i en given bebyggelse.

Flemming Frost, arkitekt maa, ägare JUUL | FROST Arkitekter, förklarar att S | M | L Konceptbostäder fyller ett högaktuellt bostadsbehov:

– Alla städer upplever en demografisk utveckling med fler och fler som bor ensamma. Det positiva med utvecklingen är att de många singlarna bidrar positivt till stadslivet. Å den andra sidan är utmaningen att utveckla bostäder som är anpassade efter deras behov och som boende med en inkomst har råd att bo i. I S | M | L Konceptbostäder arbetar vi utifrån tankegången ’Less stuff – more happiness’ som understryker att det inte är antalet kvadratmeter utan kvalitet och funktionalitet som är centralt i projektet. S | M | L Konceptbostäder gör det möjligt att uppföra bostäder som är anpassade till målgrupperna så att både singlar och exempelvis mindre familjer får glädje av dem.

S | M | L Konceptbostäder är en vidarebearbetning av JUUL | FROST Arkitekters Bedre, Billigere Boliger som byggts i Ölby utanför Köpenhamn, där de 275 bostäderna har blivit ett referensprojekt för kostnadsoptimerade och kvalitativa bostäder.


För närvarande arbetar JUUL | FROST Arkitekter på två kontextuellt olika S | M | L konceptbostadsprojekt i Örebro där man totalt sett realiserar 200 forskar-, student- och ungdomsbostäder. Sportsbyn i Hyllie, Malmö, är ett tredje igångsatt projekt där första etappen består av 100 bostäder.

Kontoret är likaledes ansvarigt för 50 konceptbostäder under namnet Heidrun Hagen i området Jåttavågen, nära Stavanger i Norge.

Fakta: Projekt i Sverige

Forskar- och studentbostäder i Örebro

Projekt: 100 Forskar- och studentbostäder på Örebro Universitet
Beställare: ÖbrebroBostäder AB
Yta: 4 500 kvm

Period: 2011 - 2013

Maskinisten, ungdomsbostäder i Örebro

Projekt: 100 Ungdomsbostäder i Örebro
Beställare: ÖbrebroBostäder AB
Yta: 4 500 kvm
Period: 2011 - 2013


Sportsbyn, Hyllie, Malmö

Projekt: en första etapp på 120 bostäder
och två efterföljande etapper av motsvarande storlek
Beställare: HSB Malmö
Yta: 9 800 kvm/29 400 kvm

Period: 2012 - 2014 

alt
Vision över hur utbyggnaden av SEB:s huvudkontor i Rissne kan te sig. Illustration: Nordisk Renting

 

Fastigheten Stockmakaren 1, SEB:s huvudkontor i Rissne, Sundbyberg, ägs av Nordisk Renting AB. Fastighetsägaren har nu ansökt om en översyn av detaljplanen i syfte att utveckla bankens kontor till ett nytt campus där SEB kan samla personalen från Sergels torg, Södermalm och Rissne.

Sundbyberg har en positiv inställning till att skapa möjligheten för SEB att samla alla anställda vid ett huvudkontor i kommunen. Därför ser kommunen över detaljplanen i syfte att utveckla bankens nuvarande kontor till en profilbyggnad på 100 000 kvm med plats för över 5 000 personer.

Sundbyberg är Sveriges snabbast växande stad. På några decennier har arbetsmarknaden utvecklats från tung verkstadsindustri till modern tjänsteproduktion. I början av 2014 beräknas 6 000 av 23 000 arbetstillfällen finnas inom den finansiella sektorn. Swedbank är ett exempel på företag som lämnar dyra lägen i centrala Stockholm och etablerar sina huvudkontor i kommunen.

– Vi är en lyhörd kommun, och för ständigt en dialog med små och stora företag om hur vi tillsammans kan skapa bra förutsättningar för tillväxt. Nu när SEB utreder sina lokaler vill vi göra allt vi kan för att erbjuda ett attraktivt läge för 5000 anställda, med lägre kostnad och fantastiska kommunikationer, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

SEB:s befintliga kontor i Sundbyberg ligger i en del av kommunen som befinner sig i en kraftig förnyelse. Kommunen ser över detaljplanen för att skapa en helhetslösning för området och ska också se över möjligheten att lägga till en hållplats för tvärbanan nära SEB:s kontor.

– Sundbyberg har en hög ambitionsnivå när det gäller företagsklimatet. Ett bevis på att det ger resultat är att Sundbyberg klättrar på Svenskt näringslivs rankning över näringslivsklimatet i Sveriges kommuner, tillägger Siyamak Sajadian- Sasanpour (MP), vice ordförande kommunstyrelsen och ordförande i näringslivsrådet.

tisdag, 05 juni 2012 09:59

Kungsbacka torg återinvigs den 6 juni

alt
White har utformat nya Kungsbacka torg i region Göteborg. Illustration: White



På den svenska nationaldagen invigs nyrenoverade Kungsbacka torg som återigen ska bli stadens naturliga mötesplats. White arkitekter ansvarar för utformningen av torget.

– Det som tidigare varit en plats för bilar blir åter en plats för människor, säger Sam Keshavarz, landskapsarkitekt på White som har ansvarat för projektet tillsammans med Paula Mackenzie.

Det nya torget har fått en utformning som respekterar historien men som välkomnar framtiden. Ett rutmönster likt en matta markerar torgytan för att skapa en samhörighet med omgivande fastigheter och spegla formen av den gamla rutnätsstaden. Beläggningen i granit varieras så att ledstråk utmed gator och fasader markeras.

De moderna inslagen är enkla sittbänkar inspirerade av de gamla kyrkbänkarna och på platsen där tre tidigare kyrkor stått finns dess konturer markerade i markbeläggningen. I kontrast till torgets hårda yta täcks den södra delen av en körsbärslund där trädens kronor hjälper till att skapa ett torg som växlar med årstiderna.

Torget återtar rollen som en plats för möten. Vid den befintliga kyrkan skapas en naturlig scen där arrangemang kan hållas samtidigt som Norra Torggatan stängs av för biltrafik och ger plats för uteserveringar. White har även utformat torgets två paviljonger samt ljussättning.



torsdag, 31 maj 2012 14:43

White utformar hotell i Örebro

alt
Whites förslag i Gustavsvik, Örebro.

 

White får i uppdrag att utforma ett ”aktivitetshotell” vid Gustavsvik i Örebro. Med 600 000 årliga besökare är Gustavsvik en av Sveriges mest besökta turist- och fritidsanläggningar.


– Genom att låta hotellet omfamna den fina sjön tas utsikten över vattnet tillvara. Vi skapar en magi kring platsen som både barn och vuxna kommer att älska, kommenterar Sven Gunnarson, ansvarig arkitekt för det vinnande konceptet.

Hotellet ska ge ytterligare dragkraft åt anläggningen i Gustavsvik, där bland annat Upplevelsebadet och den femstjärniga campingen attraherar inhemska och internationella besökare. Förutom hotellet ska White utforma området vid badanläggningen, samt bostäder vid Södra Vattentornet.


Efter en parallell process med tre kontor valde den eniga juryn Whites förslag, bland annat med motiveringen att ”förslaget har stora förtjänster med den miljö som skapas i hotellets aktivitetsdelar med utblickar mot och direktkontakt med sjön”, och för att förslaget gör det möjligt att använda de olika aktiviterna året runt.

Hotellet får 242 rum fördelat på 11 våningar. Det blir därmed ett av mellansveriges största hotell med mingelytor utom- och inomhus, restaurang, bar och bankettsalar i svit samt en konferensdel invid vattnet.

En multiarena för diverse bollekar och en fast food-restaurang med servering på bryggan är ytterligare attraktioner. Badet byggs ut med ett barnbad och glasas mot lobbyn. I en utbyggnad av relaxavdelningen, som görs möjlig med det nya hotellet, tillkommer kroppsbehandlingar, yoga, bastu och pooler inne och ute – ett koncept som blir en nyhet i Örebro.

alt
Andreas Fries, partner, Strategisk Arkitektur.

 

strategisk ark 2 alt
Ann-Kristin Kaplan, arkitekt och bygglovschef,
Stockholms stad. Foto: Strategisk Arkitektur     
Magdi Dobi, arkitekt och civilingenjör vid Dobi
kvalitetskonsult. Foto: Strategisk Arkitektur

 

alt
Maria Axelsson, projektansvarig på Strategisk Arkitektur.
Foto: Strategisk Arkitektur

 

alt
Jens Larsson, projektansvarig på Strategisk Arkitektur.

Foto: Strategisk Arkitektur



Korta föredrag om bostadsbyggandet i Sverige framfördes under ett frukostseminarium på onsdagsmorgonen med representanter för Strategisk Arkitektur i Stockholm. Arkitekt och bygglovschef Ann-Kristin Kaplan, Stockholms stad, och Magdi Dobi, arkitekt och civilingenjör vid Dobi kvalitetskonsult, delade med sig av sina perspektiv vad gäller rubriken ”Utvecklar vi bostäder slentrianmässigt?”

Andreas Fries, partner på Strategisk Arkitektur, agerade moderator under seminariet. Han sammanfattade verksamheten vid företaget som ”värdefokuserad fastighetsutveckling” och nämnde att en förstärkning på bostadssidan har skett under senare tid. Till medarbetarna har nu, bland andra, Maria Axelsson och Jens Larsson tillkommit som projektansvariga.

I vilken mån och med vilka lösningar kan det faktum att våra behov samt vanor har förändrats tämligen radikalt under de senaste decennierna bemötas, var en av nyckelfrågorna under seminariet. Larsson gav en snabb genomgång av vissa idéer – inhemska och utländska – som avser att lösa samtida frågor om förändringar i attityder och trender. Som det ofta sägs i andra sammanhang lyftes den närmast retoriska frågan: ”Det är väl inte reglerna som förhindrar nytänkande?”

Han uppmanade till reflektion över hur livet har kommit att te sig för oss i dag och betänka hur framtida behov och önskemål kan komma att utvecklas för kommande generationer. I det ljuset kan nytänkande skapa kreativa lösningar vad gäller bostäder.


Ann-Kristin Kaplan har ett förflutet i Nacka kommun men har nu knutits till Stadshuset. Hon öppnade debatten under sitt anförande genom att be åhörarna definiera sina attityder till vilka skäl det finns för regler gällande gestaltning och byggande. Hon underströk att en bygglovschef, exempelvis, har ett ansvar att avgöra vilka projekt som kan vara rimliga inom ramen för det givna regelverket. Stockholms stad har dels rollen som fastighetsägare, dels som en byråkratisk funktion för att avgöra vilka förslag som kan förverkligas inom det givna ramverket.

Hon uppmanade till genomarbetade analyser och beskrivningar som optimalt reflekterar sådana analyser. Radikalt nytänkande förslag tar normalt sett längre tid att handlägga. Det är inte stadens ambition att prioritera en viss lösning. Staden ska snarare ta hänsyn till hur pass genomtänkt och dugligt ett förslag kan vara för att skapa en konstruktiv utveckling i bostadsbristens Stockholm.

Magdi Dobi fick sedan förmedla sin syn på kvalitetsansvar. Hon ville uppmana till utvecklingen av alternativa lösningar inom ramen för regelverket; att pröva och att försvara goda idéer. Hennes presentation genomsyrades av uppmaningen till att kämpa för en vision, trots eventuella hinder och motgångar. Dobi ville även upplysa om att regelverket egentligen inte är en rigid samling lagar och regler. Kulturen vad gäller byggande i Sverige kan visserligen upplevas så, men hon ansåg att det ofta faller tillbaka på fördomar om var makten egentligen ligger vad gäller byggande och gestaltning i vårt land, inte minst i vår huvudstad.

Entusiasm, envishet och initiativ kan vara en tillgång, om man har goda idéer. Uppgivenhet ska inte behöva bli en reaktionär hämsko inom den svenska arkitektur- och byggsektorn, framhöll hon.

– Det är inte regelverket som är ett problem, det är tillämpningen av det som kan bromsa utvecklingen, underströk Dobi.

Ytterligare en punkt som hon framförde gällde utmaningen att undersöka vad människor verkligen efterfrågar vad gäller boendeformer. Utifrån svar på sådana frågor kan en stad utvecklas på goda grunder i projekt framtagna av aktörer inom sektorer som politik, arkitektur och näringsliv.

Samtalet mellan panel och publik drog över tiden, vilket tyder på att det berörde ett angeläget ämne. En gemensam nämnare för presentatörerna utkristalliserade sig dock. Det är allas vårt ansvar – privata och offentliga aktörer – att, när så är påkallat, ifrågasätta och utmana gränser för att utveckla framtidens bostäder. BF

onsdag, 02 maj 2012 10:25

Skanska säljer kontorsprojekt i USA

skanska fastutv usa
Kontorsfastigheten 733 10th Street i Washington D.C.
Illustration: Skanska

 

Skanska säljer kontorsfastigheten 733 10th Street i Washington D.C. Försäljningspriset uppgår till USD 140 M, cirka 945 Mkr. Köparen är Jamestown Properties och transaktionen slutförs i det andra kvartalet 2012.  

Fastigheten är Skanskas första utvecklingsprojekt i USA, sedan starten av enheten för fastighetsutveckling i landet år 2008. Efter att ha förvärvat utvecklingsrättigheterna år 2009 utvecklade Skanska en förstklassig kontorsfastighet med LEED Gold certifiering.

Fastigheten ligger centralt, endast fem kvarter från Vita huset. Byggnaden består av åtta våningar kontorsyta om totalt 15 000 kvm och omkring 380 kvm butiksytan på bottenplan. Fastigheten ligger nära två T-banestationer och service som butiker, hotell och restauranger.

– Projektet bevisar att Skanska bygger miljöriktiga kontorsbyggnader med hög kvalitet som skapar långsiktigt värde för sina investerare och hälsosamma, effektiva kontorsytor för hyresgäster, säger Mats Johansson, vd för Skanska USA Commercial Development.

Utöver Washington D.C. är Skanska USA Commercial Development även aktiva i Boston, Seattle och Houston.

Skanska USA är ett ledande företag inom byggande och projektutveckling i USA. Skanska USA utgörs av fyra affärsenheter: Skanska USA Building specialiserat inom husbyggnad för företag; Skanska USA Civil inriktat på infrastrukturbyggande; Skanska Infrastructure Development som utvecklar projekt inom offentlig-privat-samverkan samt Skanska Commercial Development som utvecklar kommersiella fastigheter i utvalda städer.

Skanska USA är baserat i New York och har totalt cirka 9 400 medarbetare. År 2011 uppgick intäkterna i USA till cirka 31,3 miljarder kronor.

måndag, 16 april 2012 17:34

Tyréns: Möjliga Miljoner

alt
Farsta centrum. Foto: Tyréns

 

Projektet Möjliga Miljoner undersöker hur bostadsområden byggda under åren 1965-1974 kan utvecklas till attraktivare bostadsområden utifrån de boendes perspektiv. Det är ett tvärvetenskapligt forsknings- och utvecklingsprojekt finansierat av Sven Tyréns Stiftelse.

Initiativet till studien togs då studier om renoveringsbehoven i miljonprogramsområdena publiceras – men, enligt Tyréns, då få svar om hur de boende upplever sitt område utöver bristerna i lägenheten eller huset. Studien avgränsades till att beröra förbättringar som främst rör bostadsområden och i mindre utsträckning bostäderna.

Tyréns frågade sig: Vilka andra värden finns i dessa områden som skapar nöjdhet, stolthet och gör att de boende trivs och önskar bo kvar? Och hur kan man arbeta med dessa frågor för att skapa mervärden för de boende? Hur påverkar utrymmena och rummen mellan husen de boende i miljonprogramsområden?

Metoden omfattar research av rapporter och artiklar om miljonprogramsområden, deras historia och aktuella status. Tyréns har gjort ett flertal expertintervjuer samt en utförlig enkät som besvarades av drygt 3 400 boende i fem utvalda miljonprogramområden.

– Det framkom tydligt i undersökningen att många av områdena upplevs ha dåligt rykte av invånarna, vilket såklart inte är bra. Vi ser en tydlig koppling i undersökningen mellan mjuka faktorer såsom rykte och hur nöjda de boende är. Frågor som identitet och rykte hänger delvis samman med den fysiska miljön och dessa frågor är mycket viktiga att ta hänsyn till när man pratar om förbättringar av miljonprogramområden, säger Katarina Majer, uppdragsansvarig för Möjliga Miljoner.

Arbetet med Möjliga Miljoner resulterade i en metod för områdesutveckling av miljonprogramsområden. Det utgår från de boendes önskemål för områdesutveckling samt prioritering av åtgärder för att ge maximal effekt av insatser. Prioriteringen är viktigt dels för att säkerställa att arbetet utgår från de faktorer som har störst betydelse för de boendes nöjdhet och dels för att utvecklingsprojekt ofta har en begränsad budget.

För att skapa ett holistiskt perspektiv har olika kompetenser på Tyréns deltagit i arbetsgruppen; trafikplanerare, kulturgeografer, arkitekter, planeringsarkitekter, ekonomer, beteendevetare, omvärldsanalytiker och statistiker.

tengbom johanna munckafrosenshold
Johanna Munck af Rosenschöld. Foto: Tengbom

 

Tengbom stärker sin position som Stockholms ledande arkitektföretag genom att utse Johanna Munck af Rosenschöld och Mark Humpreys som nya kontorschefer för två av regionens kontor. Dessutom samlokaliseras de 260 medarbetarna på företaget. De samlas på tre kontor med varsin kontorschef, varav Munck af Rosenschöld och Humpreys intar sina nya uppdrag. På White Tengbom Teams kontor fortsätter Mats-Ove Frosterud att vara ansvarig för Tengboms verksamhet.

Munck af Rosenschöld har tidigare haft rollerna som studiochef och affärsområdesansvarig för inredning. Som studiochef var hon bland annat ansvarig för uppdragen att inreda Googles, Swedbanks och Vattenfalls nya huvudkontor i Stockholm. Humpreys var tidigare studiochef för den studio som bland annat arbetar med ombyggnationen av Stockholms Centralstation och kvarteret Hästen på Mäster Samuelsgatan. 


Som kontorschefer ska de fokusera på marknaden och stärka kundrelationer samt fortsätta att utveckla varumärket och kvalitén i Tengboms tjänster.

Tengbom är ett av Sveriges ledande arkitektföretag med 520 medarbetare i elva städer runt om i Sverige. I Stockholm är Tengbom just nu aktuella med nomineringen till utmärkelsen Årets Stockholmsbyggnad för Tegeludden 11 på Gärdet. Uppdraget innebar en ombyggnad av en befintlig kontorsfastighet från år 1962 till attraktiva bostäder samt nybyggnad av radhus på taket. Vidare aktuella uppdrag i Stockholm är bland annat projekteringen av Nya Karolinska Solna och den nyligen invigda restaurang Boqueria, vars inredning Tengbom har ritat.

Sida 1 av 2