7 maj 2024

Redaktionen

fredag, 22 januari 2016 10:32

Hemfosa avtalar stort med If i Mölndal

alt

If Skadeförsäkring blir en större hyresgäst i Tulpanen 3.

 

alt

Annika Ekström, fastighetschef på Hemfosa.


Hemfosa tecknar ett tioårigt hyresavtal med If Skadeförsäkring för tidigare vakanta ytor i fastigheten Tulpanen 3 i Mölndal och investerar i hyresgästanpassningar. Den stora nyuthyrningen och upprustningen, totalt omfattande 11.400 kvm, är ett viktigt steg i att förnya området Södra Porten i Mölndal.
    

Fastigheten i Mölndal består av 16 olika byggnader. En av dessa upprustas nu till ett modernt, flexibelt kontor samt byggs till med cirka 2.400 kvm och får därmed en total uthyrningsbar yta om 11.400 kvm. Projektet startar så snart samtliga villkor för avtalets giltighet är uppfyllda och beräknad inflyttning är juni 2017.
    

– Detta är Hemfosas största nyuthyrning och vi är mycket stolta över att ha blivit valda att skapa Ifs nya flaggskeppskontor i Sverige. Vi kommer i samband med denna uthyrning och hyresgästanpassning att uppgradera den centralt belägna byggnaden i Södra Porten vilket kommer att ge en positiv effekt för hela området. Södra Porten är ett område på frammarsch vilket denna etablering är ytterligare ett bevis för, säger Annika Ekström, fastighetschef på Hemfosa Fastigheter.

fredag, 22 januari 2016 10:12

Thomas Sipos blir vd för Profi Fastigheter

alt

                                                                                                                                         

Thomas Sipos (t h på bilden) har utsetts till ny vd för Profi Fastigheter från den 1 februari. Grundare och nuvarande vd Staffan Olsson (t v på bilden) fortsätter som ordförande i Profi-koncernen. 

 

– Jag ser fram emot att leda Profi in i nästa fas och fortsätta utvecklingen av bolaget tillsammans med vår duktiga personal. Med vår affärsidé inom aktiv förvaltning och utveckling är vi väl positionerade att även fortsättningsvis generera hög avkastning till våra investerare. Profi har en mycket stark organisation, ett attraktivt fastighetsbestånd och tillgängligt kapital för framtida affärsmöjligheter, säger Thomas Sipos.

 

– Efter att ha varit vd sedan vi bildade bolaget 2004, är det nu dags att lämna över vd-posten. Det är med stor tillförsikt jag lämnar över till Thomas som sedan 2009 varit partner och vice vd. Thomas har under sina sex år hos oss konsistent levererat toppresultat. Han har en unik förståelse för vår affär och vår organisation. När vi nu internt har hög kompetens inom alla våra värdeskapande kärnområden, är det ett bra tillfälle för Profi att gå in i nästa fas. Min nya roll innebär att jag kommer att fokusera på aktivt styrelsearbete, min roll som nyckelperson i våra fonder, Profis investeringskommitté och våra investerare, säger Staffan Olsson.

Profi är ett fastighetsbolag med fokus på Storstockholm. Fastighetsbeståndet omfattar cirka 400.000 kvm kommersiella lokaler. Profi Fastigheter har drygt 30 medarbetare. Bolaget är en s.k. AIF-förvaltare och står under Finansinspektionens tillsyn.

torsdag, 21 januari 2016 19:00

ByggVesta planerar borätter i Malmö C

alt

Perspektivvy över fastigheten Trådbussen 1 i Malmö. Illustration: Magnus Ståhl Arkitektbyrå AB

 

Första markförsäljningen i det tidigare storkvarteret Spårvägen i norra delarna av stadsdelen Sorgenfri i centrala Malmö är nu klart. Det är ByggVesta som via bolaget ByggVesta Guldheden 2 AB köper fastigheten Trådbussen 1. Här planerar bolaget 52 bostadsrättslägenheter och två lokaler i flerfamiljshus, mitt i blickfånget där Nobelvägen och Industrigatan möts. Den sammanlagda ytan blir cirka 4.700 kvm BTA och projektet beräknas vara färdigställt vintern 2017/18.

 

– Sorgenfri är ett spännande område. Det är kul att bygga nytt så centralt och miljöprofilen i området stämmer väl överens med våra höga ambitioner gällande hållbarhet, säger Sandrine Rivoire, projektledare inom ByggVesta development.

 

Priset för fastigheten Trådbussen 1 är satt till 3.000 kr/kvm BTA för bostäder och 2.000 kr/kvm BTA för lokaler, totalt cirka 14,4 Mkr. ByggVesta har sedan tidigare ytterligare två bostadsprojekt i Sorgenfri.

 

– Det här visar att Sorgenfri är attraktivt både för den som vill bygga bostadsrätter och hyresrätter, vilket ger ett bostadsområde med blandade upplåtelseformer. Det känns väldigt roligt att många aktörer ser potentialen i Sorgenfri och uppskattar områdets enormt centrala läge, säger Håkan Thulin, exploateringschef, Malmö stad.

torsdag, 21 januari 2016 18:55

Hemfosa köper för 0,5 Mdr i Finland

alt
Stina Lindh Hök, transaktionschef i Hemfosa.

 

Hemfosa fortsätter att etablera sig som en bred nordisk aktör inom samhällsfastigheter genom förvärv av ytterligare tre samhällsfastigheter i Finland. Nu har bolaget avtalat om förvärv av tre samhällsfastigheter i södra Finland till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 500 Mkr.

 

Hemfosa har idag sin tyngdpunkt i Sverige och ett växande fastighetsbestånd i Norge där de första förvärven genomfördes i början av året.
 

– Det här är vårt andra förvärv i Finland på kort tid. Därmed har vi på allvar etablerat oss som en bredare nordisk aktör samtidigt som vi stärker vår position ytterligare inom samhällsfastigheter i Finland, kommenterar Stina Lindh Hök, transaktionschef i Hemfosa.

 

Två av fastigheterna finns i Tammerfors, landets tredje största stad, och innefattar en universitetsbyggnad för Tammerfors universitet, respektive en kontorsbyggnad, vilken är fullt uthyrd till det finska skatteverket. Den tredje fastigheten, ett myndighetshus, ligger i Brahestad strax söder om Uleåborg och rymmer polismyndigheten, åklagarmyndigheten och kronofogdemyndigheten.

 

Den total uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 27.000 kvm med årliga hyresintäkter om cirka 40 Mkr. Genomsnittlig återstående avtalslängd är 10,4 år. Affären finansieras via eget kapital och banklån.

 

Fastigheterna säljs av en fond som förvaltas av Auratum Kiinteistöt Oy vars största investerare är Pensionsförsäkringsaktiebolaget Veritas och Turun Seudun Osuuspankki (Åbonejdens andelsbank).

torsdag, 21 januari 2016 14:40

Tio nya på AIX

alt

                                                                                                                                       
AIX växer och har under hösten 2015 utöver ny kommunikationsansvarig och ekonomichef även anställt följande medarbetare (överst från vänster):
    

Jakob Luttinger, arkitekt med cirka nio års erfarenhet och examen från 2007. Han är utbildad på KTH samt UDK i Berlin. Jakob kommer senast från 7,5 år på Wingårdhs Arkitekter och har tidigare jobbat på Sauerbruch Hutton i Berlin. Han har erfarenhet från flera olika typer av projekt och har under de senaste åren främst arbetat med bostäder.

 

Barthélémy Massot, arkitekt specialiserad på bildproduktion. Han är utbildad i Frankrike och har tidigare drivit egen verksamhet. Han har arbetat med interaktiva 3D-modeller, arkitekturillustrationer och fotobaserade filmer.
    

Linnéa Zickerman, nyutexaminerad arkitekt från KTH. Efter sin kandidatexamen 2012 praktiserade hon på AIX under ett år och arbetade då bland annat i projektet med Kungliga Musikhögskolan. Efter praktiken följde en utbytestermin vid KADK i Köpenhamn (Det Kongelige Danske Kunstakademies skoler, Arkitekturskolen). Nu är hon tillbaka på AIX arkitekter.
    

Johanna Welander, arkitekt. Hon tog examen från KTH 2008. Johanna har tidigare arbetat med byggnadsvård och restaurering i olika skalor. Det är också inom det området hon ska förstärka AIX. Närmast kommer hon från Satellit arkitekter.
    

Henrik Nilsson, nyexaminerad byggnadsingenjör vid Linneuniversitetet i Växjö. I våras tog Henrik sin kandidatexamen i byggteknik och han kommer att stärka Revit- och BIM-projekteringen på företaget.
    

Maki Yoshida, arkitekt med masterexamen från Waseda universitetet i Tokyo (2003) och arbetat med äldre kulturbyggnader och nyproduktion i Nara. Sedan 2011 har Maki arbetat på Ahrbom & Partner där hon huvudsakligen arbetat med kulturhistoriskt värdefulla byggnader. 2013-2014 studerade hon restaureringskonst vid Kungl. Konsthögskolan där det årets tema var kyrkor.
    

Heli Vauhkala, inredningsarkitekt utbildad i Finland och har även studerat i Danmark och Tyskland. Efter sin masterexamen 2012 jobbade hon på Schauman Arkitekter i Finland. Hon har fem års erfarenhet från olika typer av projekt inom inredning, bostäder och kontor, men har under de senaste åren främst arbetat med köpcentrum.
    

Jonas Eriksson, arkitekt, examinerad vid KTH med utbildning från ENSA Paris-Belleville och Chalmers Arkitektur. Han har tidigare erfarenheter av arbete i Stockholm och Paris med projekt och tävlingar inom främst bostäder och publika byggnader samt planerings- och stadsbyggnadsprojekt.
    

Julia Krus, arkitekt. Hon har arkitektexamen från Lunds tekniska högskola 2013. Julia kommer senast från en anställning på Stadsbyggnadskontoret i Mörbylånga där hon bland annat arbetat med samhällsplanering och riktlinjer för radbyarna.
    

Matts Ingman, arkitekt. Han kommer närmast från en roll som ansvarig arkitekt på Thomas Eriksson Arkitekter. Där har han bland annat arbetat med projekt som Upplands Väsby Kulturhus, landmärket Väsby Fyr och utvecklingen av ett nytt äldreboendekoncept.

torsdag, 21 januari 2016 12:15

Skånska Byggvaror planerar fem nya butiker

alt

Skånska Byggvaror expanderar sitt butiksnät genom Shop in Shop-lösningar hos trädgårdskedjan Platagen.


Skånska Byggvaror, som sedan starten i Helsingborg 1965 sålt byggvaror på distans, genomgår sedan ett par år tillbaka en snabb expansion. I år planerar företgaget fem nya butiksetableringar. Detta ska ske i Malmö, Örebro, Uppsala, Värmdö och Falun. Enligt Beiron Palm, chef för affärsutveckling på Skånska Byggvaror, startade satsningen på egna butiker för ett par år sedan i Stockholm (Barkarby) och Göteborg (Tagene) och fortsatte ifjol med en butik i Norrköping (Ingelsta). Med de planerade etableringarna i år kommer Skånska Byggvaror, med den ursprungliga butiken intill företagets huvudkontor i Helsingborg, upp i 11 butiker, varav 2 i Norge där bolagets varumärke är Grönt Fokus.
    

Butikerna, som byggs upp inne i befintliga Plantagen-butiker, är på drygt 600 kvm och integreras i Plantagens grönska och växtlighet. En bra miljö för att exempelvis visa upp Skånska Byggvarors sortiment inom uterum, växthus, fönster och dörrar men även bubbelbad, förvaringar och stugor.
    

– Shop in Shop-lösningen hos Plantagen är en drömlösning för oss. Vi får omgående tillgång till hem-intresserade kunder som naturligt kommer i kontakt med inspirerande produkter och våra kunniga medarbetare, säger Beiron Palm.
    

Butiksetableringarna gör det enklare för hem- och villaägare att ta del av Skånska Byggvarors sortiment och bidrar samtidigt till företagets omnikanalutveckling.
    

– I butikerna möter vi nya kundgrupper och stärker vår synlighet. Kunderna kan känna och klämma på uterum, växthus, fönster och dörrar för att känna sig övertygade om att vi erbjuder bäst stil, kvalitet och värde för pengarna. Butikerna är en viktig satsning som gör det ännu enklare för kunderna att få tillgång till vårt sortiment, säger Anders Johansson Eickhoff, vd Skånska Byggvaror.

torsdag, 21 januari 2016 12:11

Kungsleden hyr ut till Regus i Kista

alt

I KistaOne blir Regus granne med bland andra Enea Data, Aco Hud, Tele 2 och Swedbank.


Kungsleden har tecknat ett avtal med Regus som hyr knappt 1.500 kvm i fastigheten Färöarna 3, mer känd som KistaOne, i centrala Kista. Regus verksamhet väntas vara igång under första kvartalet och blir då granne hyresgäster såsom Enea Data, Aco Hud, Tele 2 och Swedbank.
    

Hyresavtalet innebär att Regus öppnar sitt första kontorshotell i Kista och kan därmed erbjuda en av Stockholms största kontorsmarknader passande lokaler av hög kvalitet för företag att hyra antingen under några minuter eller under flera år. Kunder inkluderar några av världens mest framgångsrika entreprenörer, individer och multinationella företag.
    

Kontorshotellet i Kista blir Regus tionde i Stockholmsområdet. Runt om i världen har kontorshotelloperatören cirka 2.600 lägen.
    

– Vi är glada att få välkomna Regus till vår fastighet KistaOne. Efterfrågan från mindre verksamheter som söker attraktiva och moderna kontor under kortare perioder är stort i Kista, vilket gör att Regus verksamhet blir ett viktigt tillskott i KistaOne, säger Sven Stork, regionchef på Kungsleden.

onsdag, 20 januari 2016 17:34

Stark värdeökning i Castellum

alt
Henrik Saxborn, vd Castellum.


Efter ett mycket händelserikt år visade Castellum en ökning av vinsten efter skatt till 2.881 Mkr (1.211), motsvarande 17,57 kr (7,38) per aktie. Resultatet påverkades av värdeförändringar för fastigheter med 1.837 Mkr (344) och på derivat med 216 Mkr (-660). Förvaltningsresultatet förbättrades med 5,7 procent till 1.533 Mkr (1.450), motsvarande 9,35 kr (8,84) per aktie och inför årsstämman föreslår styrelsen en höjning av utdelningen med 6,5 procent till 4,90 kr (4,60) per aktie. Rapporten mottogs väl och aktien steg med 1,22 procent på en överlag nedåtgående börs.
    

– Året präglades av hög värdetillväxt, stor omsättning i portföljen och uppstartade förändringsprocesser och avslutades med en tillväxt i förvaltningsresultatet om hela 13 procent under sista kvartalet, säger vd Henrik Saxborn.
    

Han fortsätter:
– Jag är övertygad om att 2016 blir ett år med fortsatt hög nettoinvesteringsvolym och en tillväxt i förvaltningsresultatet i paritet med målet om 10 procent.
    

Sedan slutet av 2014 har Castellum haft en större omsättning i fastighetetsportföljen än normalt för att öka dess kvalitet och densitet. Detta har inneburit försäljningar för cirka 4,0 Mdr kr och förvärv om 4,6 Mdr kr exklusive fjolårets förvärv av 50 procent av aktierna i CORHEI Fastighets AB (f d Ståhls), med ett underliggande fastighetsvärde om 2 Mdr kr, för 505 Mkr.
    

Under 2015 investerade Castellum totalt 3.554 Mkr (2.525), varav 2.321 Mkr (1.147) var förvärv och 1.232 Mkr (1.378) ny-, till- och ombyggnationer. Vidar såldes fastigheter för 1.140 Mkr (3.054), samtidigt som bolaget avtalade om förvärv i Hyllie, Malmö, för 327 Mkr och i Hagastaden, Stockholm, för 1.600 Mkr.
    

Vid årsskiftet värderades fastighetsportföljen till 41,8 Mdr kr (37,6), där 75 procent finns i landets tre storstadsregioner. De räntebärande skulderna uppgick till 20.357 Mkr (18.446) och finansierades till en medelränta om 2,9 procent. Det egna kapitalet ökade til 15.768 Mkr (13.649), vilket ger en soliditet om 37 procent. LE

alt

Slättö ska bygga en varierad boendemiljö i Norrtälje Hamn.


Slättö har erhållit en markanvisning av Norrtälje kommun för 400 hyreslägenheter i Norrtälje Hamn. Bolaget har tilldelats tre kvarter om totalt 30.000 BTA med en projektvolym på drygt 800 Mkr. Produktionsstart ska ske under 2017 med inflyttning löpande under 2018-2020.
    

Projektet, som har tagits fram i samarbete med C.F. Møller arkitekter, fokuserar på gestaltning, social hållbarhet och miljö. Utgångspunkten har varit att skapa en stor variation både mellan men även inom kvarteren. Trä kommer vara ett prioriterat material både för fasader och stomme, vilket grundar sig i ett ansvar för den samlade miljöpåverkan. Närodlingsmöjligheter, bilpool och elbåtar kommer erbjudas de boende som en del av hyresavtalen.
    

– Vi är stolta och hedrade över att ha fått förtroendet att vara med och utveckla Norrtälje Hamn. Tillsammans kommer vi skapa tre kvarter med stora variationer i gestaltning och ett fokus på hållbarhet. Norrtälje Hamn är den fjärde markanvisningen som vi erhåller på kort tid och vi utvecklar nu över 50.000 BTA byggrätt som vi erhållit via markanvisningar, säger Henrik Nordlöf, vice vd för Slättö Förvaltning.

onsdag, 20 januari 2016 14:45

Midroc bygger Flatiron Building i Hyllie

alt
Flatiron Building ska omfatta 8.900 kvm BTA i tio våningar vid Mässhallen 3 intill nya MalmöMässan.

 

Midroc fortsätter sin satsning i Hyllie. Under onsdagen godkände tekniska nämnden markförsäljningsavtalet för fastigheten Mässhallen 3 där köparen, ett bolag inom Midroc Property Development AB, vill uppföra en kontorsbyggnad om 8.900 kvm byggteknisk area, BTA. Den totala köpeskillingen uppgår till 33,5 Mkr.

 

Byggnaden som planeras på fastigheten Mässhallen 3 intill nya MalmöMässan är tio våningar hög och har en djärv, strykjärnsformad profil i stål och glas. Varje våningsplan är cirka 880 kvm stort. Här finns möjligheter till omkring 400 nya arbetsplatser.

 

– Efterfrågan på nybyggda kontorslokaler i Hyllie fortsätter att öka. Här finns de moderna, flexibla, effektiva och miljöriktiga kontor som efterfrågas av företag idag. Hyllies position är svårslagen, bara tolv minuter till Kastrup och sex minuter med tåg till Malmö C gör Hyllie till ett självklart val, säger Magnus Skiöld, vd i Midroc Property Development AB.

 

– Det är betydelsefullt för Malmö att Midroc Property Development fortsätter sina satsningar och så framgångsrikt bidrar till företagsetableringar i Hyllie, säger Malmö stads fastighetsdirektör Klas Johansson.

 

Midroc Property Development AB förvärvar via sitt dotterbolag Malmö Mässhallen 3 AB fastigheten Mässhallen 3 i Hyllie av Malmö stad. Syftet med förvärvet är att uppföra en kontorsbyggnad om 8.900 kvm, BTA.

 

Priset är satt till 3 750 kr/kvm BTA, utifrån de priser som Malmö stad under senare tid tillämpat vid försäljning av jämförbar mark inom Hyllie. Den totala köpeskillingen uppgår till 33,.5 Mkr

Hyllie är ett av Malmös viktigaste utvecklingsområden. Fullt utbyggt kommer Hyllie att omfatta cirka 9.000 bostäder och lika många arbetsplatser.