7 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 20 januari 2016 13:14

Pite havsbad blir flyktingboende

alt
Upplevelsecentrum vid Pite havsbad år 2002. Foto: Kister Berg, Akva Pite älvdal AB.

 

alt

Stranden i Pite havsbad, sommaren 2014.

 

Välkända Pite havsbad, grundat av Elof Söderberg och sedan 1950-talet kallat Nordens riveria, blir nu flyktkingboende för upp till 1.400 personer vintertid, men sommartid är det bara turism som gäller för havsbadet.

 

Enligt Pitetidningen träffades Tobias Lindfors, ordförande för Swedish Lapland DMC AB, och dåvarande ägaren till havsbadet, Hilding Holmqvist, som vid den tidpunkten sålde sitt skötebarn Pite havsbad. Men då i december i samband med försäljningen nämnde inte Lindfors för Holmqvist om att han planerade att täcka upp vintersäsongen med flyktingboende genom ett ingånget avtal om löpande kontraktstid om fyra år med Migrationsverket.

 

Av sekretesskäl i avtalet med Migrationsverket nämndes således inte planerna på flyktingboende i december men enligt ägaren Tobias Lindfors finns ambitionen kvar att Pite Havsbad ska bli en ledande spa-anläggning i Norden och han vill inte förknippas med Bert Karlssons insatser för flyktingar.

 

Enligt Tobias Lindfors innebär det att max 1.400 flyktingar, som fått uppehållstillstånd eller är på väg att få det, ska erbjudas boende. Den övriga hotelldelen, med cirka 200 rum i Pite havsbad, ska vara öppen för konferens och besökare under sommartid tillsammans med flyktinganläggningen.

onsdag, 20 januari 2016 12:43

Johan Skoglund lämnar styrelsen i JM

alt

Johan Skoglund, vd för JM.

 

Johan Skoglund, vd för JM, kommer att lämna styrelsen i JM i samband med bolagets årsstämma i april. Till de sju ledamöter i JM:s styrelse föreslår valberedningen omval av Lars Lundquist som ordförande i styrelsen (invald 2005). Till ledamöter föreslås omval Kaj-Gustaf Bergh (invald 2013), Johan Bergman (invald 2012), Eva Nygren (invald 2013), Kia Orback Pettersson (invald 2010) och Åsa Söderström Jerring (invald 2007). Ledamöterna Anders Narvinger och Johan Skoglund har avböjt omval.

 

Valberedningen föreslår Thomas Thuresson som ny ledamot av styrelsen. Han är civilekonom och sedan 1995 ekonomi- och finansdirektör i Alfa Laval-koncernen där han varit anställd sedan 1988, bland annat som affärsområdescontroller och koncerncontroller. Tidigare har Thomas Thuresson också haft anställningar inom bland annat PLM och Volvo. Han har styrelseuppdrag inom Alfa Laval-koncernen och var under åren 2008-2015 styrelseledamot i PartnerTech AB.

 

Valberedningens övriga förslag till årsstämman i JM AB torsdagen den 21 april i år kommer att anges i kallelsen till årsstämman den 23 mars i år.

 

Valberedningen för JM AB är representerade enligt följande: från Swedbank Robur Fonder: Åsa Nisell, ordförande, från AMF Försäkring och Fonder: Lars-Åke Bokenberger, från SEB Fonder: Hans Ek, från Nordea Funds: Jan Särlvik samt med Lars Lundquist, styrelseordförande i JM AB.

onsdag, 20 januari 2016 12:27

Vestin och Dahlfors i nya roller på Newsec

alt

                                                                                                               
Cecilia Vestin (bilden t v) och Gustav Dahlfors (t h) tillträder nya roller som kundansvariga inom Newsecs förvaltningsverksamhet. I sina nya positioner kommer de att ingå i den svenska ledningsgruppen.
    

Cecilia Vestin har varit verksam på Newsec sedan 2013, som affärsansvarig i Alecta-uppdraget och driver med engagemang Newsecs interna kvinnliga nätverk. Hon vann även årets Fastighetskvinna 2015. I sin nya roll som kundansvarig får hon ansvar för kunder som Niam, Trophi, Scius och Triuva.
    

Gustav Dahlfors har arbetat på Newsec sedan 2004, nu senast som fastighetschef. I rollen som kundansvarig ska han ansvara för Newsecs förvaltningsportfölj, som bland annat omfattar kunder som LO, DNB, NLI Eiendominvest och AXA Real Estate.
    

– Newsec strävar efter att skapa interna karriärvägar och det är givande att ännu en gång göra en tillsättning ur de egna leden. Såväl Cecilia som Gustav har lång erfarenhet samt ett brett kontaktnät inom fastighetsbranschen, vilket är viktiga faktorer i vår ambition att kontinuerligt skapa mervärde åt våra kunder, säger Mattias Johansson, vd för Newsec Asset Management.

tisdag, 19 januari 2016 12:07

Skandia uppdaterar åt i Malmö Högskola

alt

Gäddan 8 på Malmö Högskola, uppförd 1998, byggs om och miljöcertifieras.


Eter att ha förnyat hyresavtalet med Malmö Högskola genomför Skandia Fastighet en omfattande uppgradering av fastigheten Gäddan 8. Projektet pågår och fastigheten nyinvigs till sommaren. Då ska fastigheten också vara miljöcertifierad enligt Miljöbyggnad Silver.
    

Skandia Fastigheter byggde Gäddan 8 åt Malmö Högskola 1998. Fastigheten var då Malmö Högskolas första nybygge och tillika profilhus när högskolan startade. Nu har parterna har kommit överens om ett nytt tioårigt avtal, som bland annat innebär att alla cellkontor ska bli till moderna kontorsarbetsplatser och även ge möjlighet till aktivitetsbaserad arbetsmiljö. Dessutom har tentamenssalarna nyligen byggts om.
    

– En stor del i arbetet är att vi ska certifiera fastigheten enligt Miljöbyggnad Silver. Vi jobbar in certifieringen från början till slut i projektet. När vi är färdiga kommer fastigheten att bedömas utifrån femton indikatorer såsom energianvändning, energislag, ljud, fukt, dagsljus och inbyggda material, säger Andreas Ivarsson, Skandia Fastigheters chef i Malmö.

alt

Kenneth Christensen, vd för Optimal.


Med anledning av att en större hyresgäst har valt att lämna Positronen 1 i Jönköping, har Vättersnäs Förvaltning AB fått möjlighet att uppdatera och ompositionera fastigheten. Optimal anlitades i höstas för att genomföra en marknadsanalys och nu har bolaget fått uppdraget att konceptualisera och utveckla fastigheten.
    

Kontorsfastigheten Positronen 1 omfattar cirka 8.500 kvm och har ett utmärkt läge nära E4 och med utsikt över Vättern.

 

– Vi är glada för att vi fått förtroendet att arbeta vidare med Positronens utveckling.  Det är en jättespännande fastighet och vi ser fram emot att vara med och skapa en produkt som kommer att väcka intresse på marknaden i Jönköping, säger Kenneth Christensen, vd för Optimal.

tisdag, 19 januari 2016 11:17

NREP utvecklar bostäder med SHH

alt

Rickard S. Dahlberg, CIO och partner på NREP.


Nordic Strategies Fund I och SHH Bostad (Svenska Hyresbostäder) har kommit överens om att bilda ett joint venture bolag för att utveckla två hyreslägenhetsprojekt i Storstockholm. Detaljplanerna är lagakraftvunna och byggstart sker under året. Det ena projektet som omfattar cirka 150 lägenheter i punkthus i Visättra Ängar, Huddinge, och det andra häller cirka 100 lägenheter vid Bergfotsvägen i Tumba.    
    

– Genom att samarbeta med SHH Bostad skapar vi en effektiv plattform som snabbt kan erbjuda attraktiva hyresrätter, dels på mark som vi äger i dag, dels i framtida projekt, säger Rickard S. Dahlberg, CIO och partner på NREP.
    

– Vi är mycket glada över detta partnerskap med NREP och att vi snabbt kan bygga en stor volym av hyreslägenheter. Fokus ligger ungdomslägenheter, som vi ser ett stort behov av både Tumba och Flemingsberg. Slutförande är planerat till 2017-2018, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd Svenska Hyreshus.
    

NREP har biträtts av REAL advokatbyrå. Svenska Hyreshus har biträtts av Advokatfirman Lindahl.

alt
Skanska ska bygga tre nya huskroppar, om totalt 43.000 kvm för Linnéuniversitetet vid Ölandshamnen i Kalmar.

 

alt

Byggstart är planerad till februari 2016 och arbetena ska vara färdiga till sommaren 2019 för den västra delen och till sommaren 2020 för de nyproducerade husen på den östra delen av universitetsområdet.

 

Skanska har tecknat ett tioårigt hyresavtal med Linnéuniversitet i Kalmar, vilket medför ett byggentreprenadkontrakt om cirka 1 Mdr kr. Därtill har Skanska erhållit en order gällande om- och tillbyggnad av ytterligare lokaler på universitetsområdet med ett ordervärde på cirka 500 Mkr.

 

Entreprenadkontrakten kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det första kvartalet 2016. Skanska utvecklar och uppför tre nya huskroppar med en total yta om 43.000 kvm, inklusive underliggande garage, på den östra delen av universitetsområdet.En byggnad ska inrymma universitetsbiblioteket medan de övriga två inrymmer lärosalar, kontor och laboratoriesalar.

 

Det andra kontraktet innebär om- och tillbyggnad av tre hus, upp till sex våningar höga, på västra delen av universitetsområdet med en ungefärlig yta om 22.000 kvm, inklusive källardel. Här ska primärt lärosalar, aulor och kontor inrymmas.

 

Projektet väntas sysselsätta totalt närmare 500 personer och stort fokus läggs vid en hållbar byggprocess och omsorg vad gäller materialval och energibesparande lösningar. Målsättningen är att såväl om- och tillbyggnation som nyproduktion ska kunna miljöcertifieras enligt LEED.

 

Byggstart är planerad till februari 2016 och arbetena ska vara färdiga till sommaren 2019 för den västra delen och till sommaren 2020 för de nyproducerade husen på den östra delen av universitetsområdet.

 

Skanska Sverige är ett av Sveriges största bygg- och projektutvecklingsföretag. Verksamhet bedrivs inom hus- och anläggningsbyggande samt inom utveckling av bostäder och kommersiella lokaler. Affärsenheten hade cirka 11.000 medarbetare och intäkterna uppgick 2014 till cirka 30 Mdr kr.

 

måndag, 18 januari 2016 19:17

Deflationshot sänker börsen

alt

 

Av Thomas Mattsson, chefredaktör

 

Stabila fastighetsaktier kan vara ett alternativ för den som söker risk i den rådande börsturbulensen. Det gäller särskilt preferensaktier som garanterar högre utdelning än andra aktier. Men även dessa dras i värsta fall med i raset, som redan startat och kan förvärras.

 

Det finns flera skäl till att aktiemarknaden kan fortsätta ner i år. Visserligen har fastighetsaktierna inte gått ner mer än cirka 10 procent på ett år och kan hålla emot bättre än andra aktier om det bär av söderut. I värsta fall inträffar följande scenario:

 

1. Den kinesiska ekonomin försvagas ytterligare med fler nedgångar i valutan (Yuanen). Nu handlas den i 6,80 kronor mot dollarn. Förra året stod den länge i drygt 6 kronor. Det kan i sin tur resultera i global valutaturbulens. I nuläget är kapitalutfödena från Kina stora och konjunkturen pekar nedåt.

 

2. Oljepriset fortsätter att sjunka och leder till förstärkta kriser i oljeberoende ekonomier, som OPEC-länderna, Brasilien och mindre tillväxtländer. Nedgångar i flera råvaror förvärrar läget än mera. Nu handlas ett fat Brentolja under 30 dollar. Priset har gått ned med 40 procent på ett år och med 20 procent bara i år.

 

3. Sjunkande råvarupriser sänker många börsnoterade bolag, vilket spiller över på marknaden för företagsobligationer (corporate bonds). Möjligheten för fastighetsbolag och andra börsbolag att finansiera sig med corporate bonds försämras då avsevärt.

 

4. Om USA:s centralbank (FED Reserve) fortsätter att höja räntan stärks dollarn kraftigt. Det ger i sin tur en uppgång i dollarn, vilket påverkar USA:s ekonomi negativt. Denna trend kan förstärkas av att placerare i orostider söker sig till förhållandevis starka valutor som dollarn.

 

5. Till detta ska läggas att risken för sociala oroligheter, inbördeskrig och terrorism i muslimska oljeländer ökar med det sviktande oljepriset. Detta påverkar ekonomierna i de drabbade länderna och tenderar att öka de kostnaderna för militära insatser i västländer som USA och Storbritannien. Även flyktingkrisen i Europa kostar pengar, som ska tas någonstans.

 

Om den kinesiska regeringen lyckas minska utflödena av kapital från landet och med ränterhöjningar och annat kan stabilisera valutan, förbättras i stället den nuvarande situationen.

 

Om det sammanfaller med signaler på bättre konjunktur i Kina blir sentimentet än mera positivt. Detsamma gäller om USA:s centralbank skulle avstå från tidigare aviserade räntehöjningar i år; FED Reserve har stakat ut fyra höjningar av styrräntan i år.

 

Skulle också den negativa trenden för råvarupriser vända inom kort, kan börsklimatet förbättras högst avsevärt.

 

 

 

måndag, 18 januari 2016 15:07

Index bygger bostadstorn i Norrtälje Hamn

alt
Bostadstornen som Index Residence nu kommer att bygga i Norrtälje Hamn är i 16 våningar. Bild: Brunnberg & Forshed

 

alt

Fin sjöutsikt från en balkong i ett av bostadstornen. Bild: Brunnberg & Forshed

 

alt

Planområde för Brännäset 8 med flera kvarter i Norrtälje Hamn.

 

I Norrtälje Hamn växer en ny spännande stadsdel fram. På bästa läge direkt vid kajen kommer Index Residence uppföra cirka 500 designade lägenheter med öppen planlösning, modern teknik och utvalda inredningsdetaljer, ritade av Brunnberg & Forshed.

 

Säljargumenten som Index listar är stor utsikt över Norrtäljeviken i söderläge, beläget i trevliga kvarter i Norrtälje hamn. Säljstarten sker nu under 2016.

 

I en första etapp byggs Brännäset 8 som innehåller två kvarter med totalt cirka 150 lägenheter. Planförslaget är en del av projektet Norrtälje hamn med ambition att omvandla nuvarande industrifastigheter i hamnen till en ny stadsdel med bostäder, verksamheter och mötesplatser. Den silo som ligger i den södra delen av planområdet kommer att rivas och på platsen planeras två bostadstorn i 16-våningar. TM

måndag, 18 januari 2016 14:24

Rekordmånga lägenheter förmedlade

alt
Lena Daag, vd för Bostadsförmedlingen i Stockholm.


Under förra året förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm fler lägenheter än någonsin. Totalt förmedlades 12.384 lägenheter jämfört med 10.862 under 2014.
    

– Vi vill förenkla för den som söker bostad och ju fler lediga lägenheter som samlas på samma plats desto lättare blir det. Därför är det glädjande att vi har ökat antalet förmedlade bostäder med över 1.500 på ett år, säger Lena Daag, vd på Bostadsförmedlingen.
    

En stor del av ökningen berodde på en kraftig uppgång för nyproducerade lägenheter där ökningen var hela 72 procent till 2.509 lägenheter (1.459). Även förmedlingen av studentbostäder ökade, från 1.367 under 2014 till 1.648 under 2015. Antalet personer i bostadskön uppgick den 31 december till 516 665 personer, vilket motsvarade en ökning med 9 procent på årsbasis.
    

– Bostadskön ökar relativt konstant över tid. Andelen aktiva personer ligger på 14 procent, vilket är ungefär samma nivå som förra året, säger Lena Daag.
    

Till aktiva personer räknar Bostadsfömedlingen personer som gör fem intresseanmälningar eller fler per år.