7 maj 2024

Redaktionen

alt

Ville Mannila, Mrec, och Bård Bjølgerud, Pangea.


Pangea Property Partners, med kontor i Stockholm, Oslo och London, inleder ett nära samarbete med Helsingforsbaserade Mrec för att dra nytta av det ökade intresset för pan-nordiska fastighetsaffärer.
    

– Vi har nu tre kontor i Norden och ett nyöppnat kontor i London. Det ger oss en unik position som den ledande rådgivaren inom corporate finance och fastighetsrelaterade transaktioner i Norden. Den nordiska fastighetsmarknaden är väldigt stark just nu och drivs till stor del av landsöverskridande affärer. Genom det här samarbetet får vi en ännu starkare plattform som gynnar våra kunder, säger Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.
    

Under de senaste åren har intresset för Norden ökat markant bland internationella köpare. Den nordiska transaktionsvolymen uppgick, enligt siffror från Pangea Property Research, till 40,4 miljarder euro under 2015, varav utländska köpare stod för 13,3 miljarder euro (33 procent av volymen). Det är en ökning på drygt 110 procent jämfört med de utländska köparnas förvärvsvolym under 2014.
    

Mrec startade 2010 och har idag fem rutinerade transaktionskonsulter. Som ett resultat av moderbolagets försäljning under 2014 fick delar av personalen möjlighet att köpa loss bolaget och ändrade namnet till Mrec. Fram till idag har Mrec agerat rådgivare i mer än 25 transaktioner med ett samlat fastighetsvärde över en miljard euro. Exempelvis var Mrec nyligen rådgivare till Hemfosa i deras första förvärv i Finland samt rådgivare till Ilmarinen vid deras etablering av Antilooppi med en startportfölj på 400 miljoner euro och en målvolym på 1,5 miljarder euro.
    

– Vi är glada att få den här möjligheten att utvidga vår verksamhet och förbättra vårt kontaktnät. Vi ser fram emot ett nära samarbete framöver med likasinnade Pangea Property Partners. Med det här upplägget kan vi ge våra kunder ännu bättre stöd inom framförallt landsöverskridande affärer, säger Ville Mannila, vd för Mrec.

måndag, 18 januari 2016 11:52

Tellus Tower flyttas och blir två torn

alt

Tellus Tower I i 78 våningar ska bli 237 meter medan Tellus Tower II förväntas bli 177 meter högt och 58 våningar. Det är mycket högt jämfört med jämfört med Turning Torsos höjd om 190 meter, Kista Science Towers 117 meter, Kista Torns 120 meter och Victoria Towers 120,7 meter. Men dessa höjder ska slås av Karlatornet i Göteborg med 266 meter. Bild: Gert Wingårdh arkitekter

 

alt

De båda tornen får en gemensam entré. Under tornen byggs ett garage samt tusentals parkeringsplatser för cyklar. Bild: Gert Wingårdh arkitekter

 

alt

Stor utsikt från Penthouse på Tellus Tower I. Bild: Gert Wingårdh arkitekter

 

alt

I de översta våningarna på Tellus Tower I ska det finnas en restaurang och en skybar. Bild Gert Wingårdh arkitekter


 

alt

En stor pool ska även byggas i Tellus Tower I. Bild: Gert Wingårdh arkitekter

 

alt

Stockholms skyline. Bild: SSM

 

I februari 2015 satte Försvarsmakten stopp för den tänkta placeringen av det som skulle bli norra Europas högsta bostadshus, Tellus Tower. Sedan dess har SSM och Stockholms stad arbetat tillsammans för att hitta en ny plats och en ny utformning av projektet. Nu har en överenskommelse träffats och det nya läget för skyskraporna, som utvecklats till två stycken kan presenteras. Projektet ligger fortfarande vid Telefonplan, men nu i direkt anslutning till Telefonplans tunnelbanestation.

 

– Vi är väldigt nöjda med det konstruktiva samarbetet som bedrivits tillsammans med Stockholms stad under hösten. Att vi nu kan presentera den nya platsen för Tellus Towers och samtidigt redovisa hur projektet utvecklats vidare under hösten känns fantastiskt roligt. Jag känner en stor entusiasm inför det detaljplanesamråd som kommer att genomföras under våren. SSM och Stockholms stad är båda mycket angelägna om att nu ta nästa steg i projektet för att snart kunna påbörja byggandet av närmare 1200 nya moderna bostäder i Stockholm, säger Mattias Roos, vd på SSM.

 

Vid exploateringsnämndens möte den 4 februari kommer beslut att fattas om att anvisa projektet till SSM, men redan nu har arbetet med att förbereda ett detaljplanesamråd initierats. Detaljplanesamråd med dialogpaviljong beräknas preliminärt ske under andra kvartalet 2016. De första lägenheterna beräknas vara klara för inflyttning under år 2020.

 

– Tellus Towers är ett mycket spännande och intressant projekt och jag är glad över att vi nu har kunnat hitta en ny plats för husen. Projektet kommer bidra positivt både till Telefonplans och Stockholms utveckling och har potential att bli ett nytt landmärke för södra Stockholm, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

 

Tellus Tower har hittills genererat närmare 9.000 anmälningar till SSM:s intresseregister.

 

Fakta om nya Tellus Towers


Det nya förslaget innehåller 4 hus i olika höjder, två skyskrapor, 78 respektive 58 våningar höga, ett punkthus med 17 våningar och ett lamellhus i 7 våningar. Antal lägenheter beräknas bli drygt 1.200. Över 95 procent av lägenheterna kommer att bli flexibla och yteffektiva 1:or och 2:or.

 

Det blir även plats för ett flertal butiker, caféer och livsmedelsbutik. Under husen blir det garage, och tusentals parkeringsplatser för cyklar. Inom området planeras en förskola i två plan och på toppen av de båda höghusen blir det takterrasser med pool.

måndag, 18 januari 2016 11:43

Profi hyr ut till Skoda i InfraCity

alt

Profi skapar ett kluster för försäljning av bilar i InfraCity.

 

Profi Fastigheter har tecknat ett kontrakt med Din Bil AB, har tecknat ett kontrakt om drygt 2.300 kvm moderna och ändamålsenliga lokaler för etablering av Nordens största fristående Skoda-anläggning i InfraCity. Avtalet innebär att Skoda etablerar en fullskalig flaggskeppsanläggning för ny- och begagnatbilförsäljning samt verkstad med tillträde vid kommande halvårsskifte. Anläggningen blir Din Bils andra etablering i InfraCity, där bolaget under 2014 öppnade en enhet för försäljning av Volkswagen. Skodas lokaler ligger i markplan med bästa skyltläge mot E4 där fler än 80.000 bilar passerar dagligen. 
        

 

– Vi är glada för det utökade samarbetet med Din Bil. Skodas etablering är ytterligare ett bevis på bilbranschens intresse för InfraCity, något som ligger i linje med vår strategi att skapa starka kluster för starka branscher, säger Thomas Sipos, partner Profi Fastigheter.
    

 

Din Bil och Profi kommer även att inleda ett samarbete kring skapandet av ett kluster för att ladda elbilar i området. Sammantaget innebär överenskommelsen att Din Bil AB skapar ett 15-tal nya arbetstillfällen i Upplands Väsby kommun.
    

 

Vi driver redan idag fyra Skoda-anläggningar i Stockholm, så det känns fantastiskt att vi fått ansvar och möjlighet att etablera ytterligare en anläggning, med bästa skyltläge mot E4, säger Jens Wetterfors, vd för Din Bil Sverige.

alt

Karlavagnsplatsen, Lindholmen, Göteborg. Foto: Serneke

 

Robert Dicksons Stiftelse tecknade nyligen avtal med Serneke om köp av 300 hyresrätter på sammanlagt 21.000 kvm vid Karlavagnsplatsen och det planerade Karlatornet om 266 meter på Lindholmen i Göteborg. Uppdraget som projektledare av nybyggnationerna har tilldelats Liljewall arkitekter.

 

Projektet är en så kallad tredimensionell fastighetsbildning och gäller en av byggnaderna i anslutning till det höga tornet, från planet över garage och tio våningar upp.

 

Projektet innefattar även ett socialt engagemang som innebär att 5 -10 arbetslösa ungdomar kommer anställas under byggfasen som lärlingar, för att senare efter genomgången lärlingsperiod ha möjlighet till fastanställning.

 

– Det här är ett av kontorets största projektledningsuppdrag. Och ett mycket intressant sådant ur många perspektiv, bland annat de sociala. Att vara delaktig när ny ett nytt kapitel i Göteborgs historia skrivs känns väldigt spännande, säger Lennart Karlsson, ansvarig projektledare, på Liljewall arkitekter.

fredag, 15 januari 2016 11:49

Tessin rekryterar Omid Noghabai

alt

                                                                                                              
Omid Noghabai (bilden) har tillträtt rollen som transaktionsrådgivare på Tessin. Han kommer närmast från fondbolaget Valad Europe där han arbetat som analytiker inom transaktioner och asset management. Tidigare har han bland annat arbetat på Vasakronan och Aberdeen Asset Management.
    

– Vi har under 2015 etablerat oss som en ledande aktör inom crowdfunding av fastigheter och tar nu steget och stärker organisationen för expansionen. Rollen som transaktionsrådgivare är viktig för att stärka vårt erbjudande mot nya och befintliga kunder, säger Jonas Björkman, vd Tessin.
    

Omid Noghabai stärker transaktionsteamet, idag bestående av Erik Nordin och Lars Almquist, och han ska primärt arbeta med att hitta nya fastighetsbolag som ännu inte känner till styrkan i att resa kapital via crowdfunding.
    

– Omid har ett gedighet nätverk inom fastighetsbranschen och kommer komplettera teamet bra genom att aktivt bearbeta fastighetsbolag runt om i landet, avslutar Erik Nordin, projektansvarig på Tessin.
    

Utöver rollen som transaktionsrådgivare har Tessin rekryterat ytterligare fyra personer inom growth-avdelningen och kundtjänst.

alt

Packhusplatsen 3, uppförd som kontor för Transatlantic efter ritningar av arkitekterna Sven Steen och Vilhelm Mattson. Byggherre var FO Peterson & Söner. Bild: Packhusplatsen september 2011.

 

alt

Ulrika Sjöswärd, marknadsområdeschef på Platzer.


Vid årsskiftet flyttade fackförbundet Unionen ut från det vackra granithuset på Packhusplatsen i Göteborg. I samband med detta inledde Platzer en renovering samt en omprofilering av huset, som byggdes på 1940-talet för det svenska rederiet Transatlantic.
    

Nu utvecklar Platzer byggnaden vidare under namnet Världshuset. Husets nya namn blir Världshusen och binder samman historien från det franska värdshus som låg här på 1700-talet till de verksamheter som haft handel med världens alla hörn. Redan nu är ungefär tre fjärdedelar av huset uthyrt, vilket innebär att endast 800 kvm är vakant. Inflyttning sker under årets andra kvartal.
    

– Nu fyller vi den historiska byggnaden med nytt liv. Vi hälsar alla nya hyresgäster varmt välkomna till Världshuset, säger Ulrica Sjöswärd, marknadsområdeschef på Platzer.
    

De fyra verksamheter som hittills tecknat avtal i Världshuset är Advectas, ett ledande konsultföretag inom verksamhetsstyrning, shippingföretaget Atlantic Container Line Sweden AB, Fredblad Arkitekter AB samt Statens servicecenter (SSC), vars uppdrag är att bidra till en effektivare administration inom statsförvaltningen.

fredag, 15 januari 2016 11:42

JSB bygger för Bonum i Malmö

alt

JSB får förnyat förtroende av Bonum/Riksbyggen i Skåne.


Nu börjar JSB (John Svensson Byggnadsfirma AB) bygget av ett prestigeprojekt i form av 11-våningshus i centrala Malmö. Beställare är Bonum, Riksbyggens koncept för seniorboende, och byggnaden blir ett landmärke i kvarteret Kungsliljan, anpassat till de speciella förutsättningarna och läget i stadsmiljön.
    

Huset ska inrymma 40 seniorlägenheter och på bottenvåningen gemensamma lokaler sammankopplade med en butikslänga. Inflyttning kommer att ske under 2017.
    

Redan idag har JSB och Riksbyggen goda erfarenheter av samarbete. JSB har uppfört 37 lägenheter i Malmö för Bonum och i Lund pågår byggande av 24 lägenheter i Lund för Riksbyggen.

torsdag, 14 januari 2016 16:40

Newsec hyr kontor av Alecta i Göteborg

alt

NCC moderniserade och sålde under 2007 Nordstaden 33:3 till Credit Suisse för 433 Mkr. För två år sedan köpte Alecta fastigheten för 600 Mkr.


Newsec Asset Management har tecknat ett hyreskontrakt avseende 1.800 kvm för flytt av kontoret inom Göteborg. De nya lokalerna finns i Nordstaden 33:3 – mer känt som Hasselbladshuset – och inflyttning sker i april. Newsec tar därmed de sista vakanta lokalerna i fastigheten, som ägs av Alecta.
    

– Vår kundbas har ökat under det senaste året och vi har gjort ett antal nyrekryteringar, vilket har lett till att vi växt ur våra befintliga lokaler. Vår flytt till Hasselbladshuset kommer att ge oss flexibla och moderna lokaler, säger Mattias Johansson, vd för Newsec Asset Management AB.
    

Hasselbladshuset, som har en yta om totalt 14.700 kvm och är beläget på Östra Hamngatan 3/Sankt Eriks Torg 5 i Göteborg, ägs sedan 2014 av Alecta. Under 2008 genomförde en ombyggnation och modernisering av fastigheten, som idag är miljöklassad enligt Green Building.
    

Bland övriga hyresgäster i Hasselbladshuset återfinns Setterwalls Advokatbyrå, MQ, Nordic Wellness Göteborg samt restaurangen Swedish Taste.

torsdag, 14 januari 2016 16:38

Stendörren köper för 110 Mkr i Uppsala

alt

Fredrik Brodin, vd för Stendörren Fastigheter.


Stendörren Fastigheter har, genom bolagsförvärv från Framtidens Fastighetsbolag i Uppland AB, förvärvat de fyra fullt uthyrda handelsfastigheterna Uppsala Boländerna 35:4 och 35:5 samt Uppsala Årsta 72:4 och 72:5. Dessa har tillsammans 6.000 kvm handelsyta och är belägna i Boländerna och Fyrislund i Uppsala. Överenskommet fastighetsvärde i transaktionen uppgår till 110 Mkr och hyresvärdet uppgår till drygt 8,5 Mkr per år. Tillträde är planerat till 31 mars.


Säljarens rådgivare i transaktionen var Bolagsrådgivarna Norden AB.
    

– Vi har under en längre tid följt den starka utvecklingen av Uppsala som fastighetsmarknad och är glada för att nu kunna genomföra vårt första förvärv här. Vi tror på Uppsalas framtida utveckling som en viktig del av Mälardalens långsiktiga tillväxt och vi kommer fortsätta växa på denna marknad. De fyra fastigheter som vi förvärvar från Framtidens Fastighetsbolag är alla väl belägna och i gott skick, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren Fastigheter.

torsdag, 14 januari 2016 16:32

AMF hyr ut 2.000 kvm i Mood-kvarteren

alt

Jessica Stark, vd för startuphubben SUP46, och Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter, är överens om ett hyresavtal om 2.000 kvm på Regeringsgatan 62.


Kvarteren kring Mood Stockholm fortsätter att expandera. Den 1 april flyttar startuphubben SUP46 (Startup People of Sweden) flyttar till Mood-kvarteret på Regeringsgatan 65 på totalt 2.000 kvm sammanhängande yta.
    

– Vi sökte en kreativ plats i hjärtat av Stockholm där vi kan inspireras och utvecklas. Sedan starten för två år sedan har vi lärt oss mycket kring våra egna och våra medlemmars behov. Det ser vi fram emot att kunna applicera när vi nu flyttar, säger Jessica Stark, vd för SUP46.
    

SUP46 är ett medlemskapsbaserat community för digitala startups med globalt fokus. Sedan starten i oktober 2013 har de hållit till på Regeringsgatan 29 och har för närvarande drygt 50 startups som medlemmar, däribland Fishbrain, Instabridge och Universal Avenue.
    

Stockholms tillväxt ställer nya krav på vad företag behöver för att behålla och utveckla talangfulla medarbetare. Genom att skapa ekosystem för nya entreprenörer, innovationsdrivna tillväxtbolag och storbolag i Stockholms city lockas allt fler innovationsdrivna företag till kvarter som AMF Fastigheters Urban Escape och Mood.

 

– Vi är både stolta och glada över att SUP46 återigen har valt oss som samarbetspartner. Att de är med och formar även kvarteren runt Mood Stockholm tillsammans med oss är jättekul. Jag är övertygad om att de kommer att göra ett starkt avtryck, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.
    

AMF Fastigheters mål är att vitalisera Stockholm city genom att omvandla tidigare bortglömda och slutna kvarter till öppna och levande platser där företag, besökare och stockholmare vill vara.