7 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 14 januari 2016 15:41

Vasakronan säljer för 105 Mkr i Lund

alt
Sandryggen 1 i Lund får ny ägare.


Vasakronan har överenskommet att sälja  fastigheten Sandryggen 1, även kallad ”Skatteskrapan” till fastighetsbolaget Norama Real Estate AB med tillträde den 16 februari.
    

Fastigheten är belägen på Järnåkravägen 3 i ett bostadsområde i södra delen av Lund. Den uppfördes i slutet av 1950-talet som studentbostadshus och konverterades på 70-talet till kontor då Skatteverket flyttade in. Skatteverket lämnade fastigheten 2013 och sedan 2014 hyr Försäkringskassan merparten av fastigheten.
    

Byggnaden är uppförd i tio våningsplan och den uthyrbara arean uppgår totalt till cirka 5.300 kvm.

torsdag, 14 januari 2016 15:37

Ledningsförändringar i Oscar Properties

alt

                                                                                                               
Oscar Properties Holding har anställt Thomas Perslund (bilden t v) som vice vd. Han har de senaste åren varit vd för Friends Arena och tar plats i ledningsgruppen där samtidigt flera förändringar görs. Bolagets nuvarande finanschef Navid Rostam (bilden mitten) har utsetts till medlem i den nya ledningsgruppen, och Lars Neret (t h), närmast från en tjänst som Group Financial Controller på East Capital, blir ny ekonomichef. Rostam och Naret ersätter bolagets tidigare CFO Ingvor Sundbom.
    

I Oscar Properties ledningsgrupp ingår sedan tidigare affärsutvecklings- och marknadschef Ulrika Arph, försäljningschef Malin Gangnor, designchef Herman Persson, projektutvecklingschef Ted Mattsson samt Rikard Wiss, som är vd för dotterbolaget Oscar Properties Bygg AB.
    

I samband med förändringarna lämnar Oscar Properties COO Magnus Andersson sin befattning. Han lämnar över sina arbetsuppgifter till Thomas Perslund och han lämnar sedan bolaget.

alt

1 Cabot Square ritades av Pei Cobb Freed & Partners för Credit Suisse. Byggnaden om 89 meter och drygt 50.000 kvm färdigställdes år 1991.

 

 

De starkt fallande oljepriserna har lett till att statliga Qatar Investment Authority (QIA), som äger Canary Wharf building 1 Cabot Square, som är huvudkontor för Credit Suisse, nu ska försöka sälja skrapan för 450 miljoner pund, cirka 5,7 Mdr kr. Något som marknaden utrycker oro för att Qator-fonden kommer att sälja mer i London.

 

Qatar Investment Authority (QIA) förvärvade Canary Wharf building för 330 miljoner pund år 2012 av Credit Suisse.

 

Credit Suisse var en av två investmentbanker som först flyttade till Canary Wharf i början av 1990-talet.

 

QIA har en budget för olja på 65 dollar per fat, vilket är högt jämfört med dagens pris på för olja med 34,35 dollar per fat. En prissättning som ökar trycket på att QIA kommer att sälja fler fastigheter.

 

Istället för att koncentrera sig på större ombyggnadsmöjligheter för att nå högre avkastningar kommer nu OIA att sälja fler fastigheter som ingår i Canary Wharf Group, vilka QIA tog kontroll över under förra året tillsammans med partnern Brookfield.

 

Nu menar analytiker att Abu Dhabi Investment Authority kan komma att följa QIA:s försäljningar i spåren. TM

alt

                                                                                                  
Lena Rönnbäck (bilden) är från årsskiftet ny ekonomichef på Skandia Fastigheter. I rollen som sådan ingår hon även i Skandia Fastigheters ledningsgrupp. Lena Rönnbäck har sedan 2006 arbetat i bolaget bland annat som redovisningschef och var dessförinnan revisor på KPMG.
    

– Lena har redan axlat rollen i egenskap av tillförordnad ekonomichef under en period. Med denna internrekrytering förstärker vi våra fortsatta möjligheter att långsiktigt äga, utveckla och förvalta fastigheter i Sveriges storstadsregioner på ett sätt som genererar god avkastning åt Skandias 1,4 miljoner kunder, säger Anders Kupsu, vd för Skandia Fastigheter.

alt

                                                                                                          
Som ett led i att stärka och utveckla Skanskas närvaro i sociala medier har Skanska rekryterat Caitriona O’Connor (bilden) som ny Global Social Media Manager. Hon kommer närmast från Saab AB där hon senast haft rollen som Global Digital Brand Manager. O’Connor har även stor erfarenhet av att arbeta som konsult och rådgivare åt några av Sveriges största företag med uppdrag att utveckla deras närvaro i sociala medier.
    

– Jag ser fram emot att ingå i Skanskas kommunikationsstab och att jobba åt ett företag vars arbete är så påtagligt på många marknader runt om i världen. Det ska bli mycket spännande och roligt att få utveckla Skanskas sociala kanaler och bidra till att skapa meningsfulla dialoger med de olika målgrupperna, säger Caitriona O’Connor, Global Social Media Manager, Skanska AB.
    

Skanskas globala sociala medier-kanaler har vuxit mycket snabbt. Efter bara två år utnämndes Skanska till ett av de ledande internationella företagen i Sverige på LinkedIn med totalt över 200.000 följare. De sociala medierna är en integrerad del i arbetet med att skapa dialog kring hur vi kan bidra till att utveckla samhället, men också för att bidra till affären och att rekrytera nya medarbetare.

 

– Genom att jobba mer strategiskt med kanalerna på de olika marknaderna kommer vi att kunna stärka varumärket och dialogen med våra målgrupper. Caitriona är rätt person för det uppdraget. Hon har erfarenhet av internationella företag, är metodisk och strategisk och vi ser mycket fram emot att jobba med henne, säger Edvard Lind, presschef, Skanska AB.

alt

Slättö Förvaltning ökar sitt innehav i Kungsängen, Upplands-Bro.


SPG Bostad, en del av Scandinavian Property Group, har tecknat avtal med Slättö om försäljning av två bostadsfastigheter belägna i Karlstad respektive Kungsängen, Upplands-Bro. Den totala transaktionsvolymen uppgår till drygt 700 Mkr. Eversheds har varit rådgivare till SPG Bostad i transaktionen.
    

SPG ska uppföra fastigheterna och byggstart sker under årets första kvartal. Projektet i Karlstad omfattar cirka 200 lägenheter i Inre Hamn och är en vidareutveckling av den första etappen som färdigställdes under tredje kvartalet ifjol. I Kungsängen uppförs cirka 200 hyresrätter i området Norrboda där SPG samtidigt uppför cirka 140 bostadsrätter. I Karlstad planerar SPG också borätter, cirka 70 lägenheter i direkt anslutning till hyresrätterna. Samtliga hyresrätter byggs enligt miljöklass silver och beräknas vara färdigställda under början av 2018.
    

– Vi är glada att göra ytterligare en affär med Slättö. Vad gäller Karlstad är det en naturlig affär då de förvärvade vårt första projekt i området. I Kungsängen blir det första projektet för SPG med nästan 350 bostäder i olika upplåtelseformer vilket känns mycket spännande. Då vi har genomfört ett projekt tillsammans med Slättö sedan tidigare är jag övertygad om att vi genom denna affär kan skapa bra projekt tillsammans i såväl Karlstad som Kungsängen, säger Tobias Emanuelsson, Head of transactions, SPG.
    

Slättö äger sedan tidigare 167 lägenheter på Bryggudden i centrala Karlstad. I november förvärvades ytterligare cirka 216 lägenheter vid Kanikenäsholmen av Magnolia. I och med affären med  SPG kommer Slättö vid färdigställandet äga knappt 600 lägenheter i Karlstad.
    

I Kungsägen äger Slättö sedan tidigare 54 lägenheter, vilka hyrs av försvarets personalbostads-stiftelse, MHS- bostäder, som i sin tur hyr ut lägenheterna till soldater som arbetar eller utbildar sig på orten.

tisdag, 12 januari 2016 16:35

Oscar byggstartar Innovationen på Torsplan

 

alt

Vy från Torsgatan. Bild: OMA

 

alt

Arbetet har påbörjats på Torsplan för Innovationen. Bild: Stockholm & Projekt

 

Nu startar bygget av Innovationen med 178 lägenheter, det första av de två bostadshusen som är Norra Tornen och som ska byggas på Torsplan i Hagastaden. Byggtiden beräknas till två år och i det första skedet görs markarbeten.

 

Norra Tornen byggs av Oscar Properties och består av två fastigheter, Innovationen och Helix. Husen kommer att bli 125 respektive 100 meter höga och innehålla bostadsrätter samt kommersiella lokaler för exempelvis butiker och gym i gatuplan.

 

I september 2015 rapporterade Oscar att en stor del av bostadsrätterna i Innovationen var bokade.

 

Inledningsvis kommer Oscar att schakta sig ner ungefär två meter för att sätta en stödkonstruktion för att förhindra jordmassorna att rasa, en så kallad spont, för att sedan fortsätta med att bygga grunden till huset. Transporter av grus och sten från detta kommer att köras ut via Norra Stationsgatan och Norrtull och via Solnavägen.

 

Enligt de bedömningar som finns idag kommer det inte att ske några sprängningar under arbetet med schaktningen, däremot kommer Oscar att borra sig ner i berget för att förankra huset. Den ordinarie arbetstiden är 07.00 – 19.00 och man ska följa Naturvårdsverkets riktlinjer för buller vid byggarbetsplatser.

 

Oscar Properties kommer även att kontrollerna kringliggande fastigheter innan och efter arbetet för att upptäcka eventuella sprickbildningar som kan uppstå i samband med bygget.

 

Stockholms stad och Oscar Properties kommer under projektets gång återkommande informera boende i området om vad som händer i projektet.

 

Oscar Properties har fått bygglov för det första huset, Innovationen, av Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad. Detta överklagades till Länsstyrelsen som avslog överklagandena som inkommit. Detta beslut har i sin tur blivit överklagat till Mark- och miljödomstolen som nu ska ta ställning till överklagandena.

 

Men Oscar Properties har rätt till att påbörja bygget av husen även under överklagansperioden. Skulle överklagandena få rätt i Mark-och miljödomstolen finns kravet att Oscar ska återställa marken.

tisdag, 12 januari 2016 15:37

Skanska bygger om Söderpunkten

alt

Skanska får uppdrag värda drygt 200 Mkr på och intill gallerian Söderpunkten i Helsingborg.


Skanska har fått i uppdrag av Jefast att utföra om- och tillbyggnad av gallerian Söderpunkten i Helsingborg. Projektet innefattar även grundläggningsarbeten för kommande bostadshus intill gallerian. Ordervärdet är drygt 200 Mkr.
    

Nya Söderpunkten blir ett köp- och upplevelsecenter som kommer att erbjuda nöjen, restauranger och handel fördelat på 12.000 kvm. En ny biograf med sju salonger ska anläggas på taket av byggnaden som även kommer att inhysa restauranger, sportbar och ett tiotal butiker. Cirka 80 procent av lokalerna är redan uthyrda.
    

– Vi ser fram emot att gripa oss an ännu en viktig del i utvecklingen av södra Helsingborg. Gallerian som under några år levt en slumrande tillvaro kommer nu att ha alla förutsättningar att bli en attraktion i området, säger Johan Nilsson, distriktschef, Skanska Sverige AB.
    

Byggstart är planerad till sommaren i år och den nya Söderpunkten ska stå färdig före utgången av 2017.

alt

                                                                                                                  
Caroline Bertlin (bilden) har utsetts till ny vd för Nordisk Renting AB efter Reinhold Geijer, som lämnar vd-rollen efter drygt 14 år. Bertlin har en gedigen erfarenhet från finans- och fastighetssektorn och har arbetat inom RBS-koncernen sedan 2004. Hon tillträder sin nya tjänst under första kvartalet i år. Charlotta Wallman Hörlin, som är Nordisk Rentings chefsjurist och styrelsens sekreterare, har samtidigt utsetts till vice vd i bolaget.
    

– Det känns otroligt spännande och jag är mycket glad över att ha fått detta förtroende. Nordisk Renting är ett välrenommerat företag med en stark kundbas, uthållig affärsidé och intressanta utvecklingsmöjligheter, säger Caroline Bertlin.
    

Nordisk Renting grundades 1986 av dåvarande PK-banken, som sedemera blev Nordbanken och så småningom Nordea. Sedan 2003 ägs Nordisk Renting av Royal Bank of Scotland, RBS. Verksamheten utgör en väsentlig del av RBS erbjudande till sina nordiska kunder som består av storföretag, finansiella institutioner och offentliga parter.
    

Som vd för Nordisk Renting kommer Caroline Bertlin även att ingå i styrelsen för Nordisk Renting samt i RBS ledningsgrupp för Structured Finance i London.
    

– Det känns särskilt inspirerande att ta över just nu, då RBS tydligt definierat Nordisk Renting som ett viktigt tillväxtområde för banken framöver, såväl i Norden som på sikt en möjlig expansion till andra marknader i Europa. Jag ser fram emot leda nästa fas i bolagets utveckling, säger Caroline Bertlin.
    

Caroline Bertlin var under drygt tre år vd för RBS-ägda Centeni, som ägde tio köpcentrum i Storstockholm, vilka utvecklades och avyttrades successivt. Sist ut var Skärholmen Centrum, som såldes till brittiska Grosvenor våren 2015. Caroline är sedan dess baserad i Singapore, där hon leder arbetet med att implementera RBS nya strategi för bankens verksamhet i Malaysia.
    

– Det känns mycket bra att just Caroline Bertlin tar över vd-rollen i Nordisk Renting. Hon har bland annat under sin tid som vd för Centeni och nu senast i sin roll i Asien visat på imponerande ledarskap och skarpt affärssinne, säger Sven-Åke Johansson, styrelseordförande i Nordisk Renting.
    

– Jag vill också å styrelsens vägnar tacka Reinhold Geijer för att han så förtjänstfullt strategiskt har positionerat Nordisk Renting som en kärnverksamhet för RBS samt för ett utomordentligt framgångsrikt ledarskap under närmare 15 år.

tisdag, 12 januari 2016 15:31

SSSB rekryterar Anette Ekström

alt

                                                                                                            
Anette Ekström (bilden) börjar som kommunikationschef på Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB) och lämnar rollen som varumärkesstrateg på Täby kommun. Tidigare har hon arbetat som kommunikationschef för Familjebostäder.
    

SSSB står inför den stora utmaningen att bygga 2.000 nya studentbostäder inom loppet av fem år. I år ska 251 bostäder byggstartas i Solna och flera planerade projekt på gång.
    

– Fler studentbostäder behövs och vi behöver driva frågorna som leder till det. Men vi har även ett stort ansvar för våra kunder som ska känna sig trygga i sitt boende hos oss. Vi arbetar ständigt med att utveckla oss som hyresvärd. Anette Ekström är en viktig person i det arbetet med en bakgrund både från bostadssidan och från varumärkesdelen, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms studentbostäder.