7 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 12 januari 2016 13:15

Skandia investerar på Backaplan

alt

Fastigheten Backa 170:1 (i förgrunden) på Backaplan i Göteborg ska vidareutvecklas under ledning av Skandia Fastigheter.

 

alt

KF behåller fastigheten Backa 169:1, som ska bebyggas med bostäder.


Skandia Fastigheter köper handelsfastigheterna Backa 170:1 och Backa 172:1 på Backaplan i Göteborg av KF Fastigheter. Tillträde sker i februari och samtidigt startar Skandia ett långsiktigt förnyelsearbete för området. Parterna har enats om att köpeskillingen ska vara konfidentiell. I affären har Cushman & Wakefield och Setterwalls varit säljarens rådgivare.
    

– Vi gillar Göteborg generellt och Backaplan specifikt med områdets infrastruktur och läge. Här kan vi göra skillnad på riktigt och bygga en ny mötesplats och träffpunkt på Hisingen. Vi tittar både på att förnya och utveckla möjligheterna till shopping men har också ambitioner att tillföra stadsdelen en betydande mängd bostäder och andra viktiga samhällsfunktioner, säger Bo Jansson, fastighetschef för Skandia Fastigheters köpcentrum och bostäder.
    

Han fortsätter:
– Göteborgs kommun är mycket positiv till att förädla området och vi ser fram emot att, med utgångspunkt i den fina infrastrukturen och läget, medverka i förädlingen tillsammans med övriga aktörer i området.
    

I Göteborg äger Skandia Fastigheter sedan tidigare bland annat Frölunda Torg innehållande 200 butiker, omgivet av bostäder, sjukhus, kommunfunktioner och med kollektivtrafik som stannar i hjärtat av anläggningen. Dessutom äger och förvaltar Skandia 2.000 lägenheter i Göteborg och har planer på en expansion om 50.000-70.000 kvm butiker och bostäder.
    

För KF Fastigheters del är försäljningen en del av en strategi att fokusera verksamheten på dagligvaruhandel och därmed frigöra såväl kapital som andra resurser för detta ändamål. En detaljplaneprocess för de sålda fastigheterna för centrum, handel, bostäder och kontor är påbörjad. Samtidigt behåller KF en utvecklingsfastighet om 88.000 kvm tomtareal i Backaplan, där planerna är att bygga bostäder.
    

– Vi är mycket nöjda med att sälja till Skandia Fastigheter, som blir en bra partner till oss i arbetet med att förverkliga visionen om att förvandla Backaplan till en modern och grön stadsdel. Den del vi säljer har stor potential då utveckling av både nytt centrum och bostäder skapar en spännande dynamik i området. Vi kommer att fortsätta att utveckla en detaljplan för bostäder för den del av Backaplan (Backa 169:1), säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter.
    

Backaplan är en del av vision Norra Älvstaden som är Europas största stadsbyggnadsprojekt, där man till 2035 ska bebygga en yta av 4,6 miljoner kvm. Redan till 2020 ska planeras cirka 30.000 lägenheter och 40.000 arbetsplatser. Backaplan har en central roll i detta jätteprojekt då det är ett av de första områdena i vision som kommer att utvecklas. Dessutom blir Backaplan navet för all kommunikation till och från Norra Älvstaden.

alt

                                                                                                                     
Kati Stork (bilden) är från och med den 12 januari ansvarig för all uthyrning i Eurocommercial Properties svenska fastigheter. Samtidigt slutar Fredrik Forsling som anställd på Eurocommercial. En rekryteringsprocess inleds nu också för att anställa en uthyrare.
    

Eurocommercial äger för närvarande nio handelsplatser i Sverige värderade till cirka 6,5 Mdr kr. Antalet hyresgäster är cirka 400 med en total omsättning om cirka 7 Mdr kr och det totala antalet besökare uppgick ifjol till cirka 30 miljoner.
    

Eurocommercial har utsetts till Årets Hyresvärd i Sverige 2015 liksom 2013 av Nordic Council of Shopping Centres.

alt

Fredrik Ramner, Team Manager och uppdragsansvarig på NIRAS Corporate Real Estate Services.

 

NIRAS har fått i uppdrag av Länsförsäkringar Skåne att leda omlokaliseringsprojektet från nuvarande lokaler på Lugna gatan till fastigheten Gängtappen med adress Varvsgatan 11 i Västra Hamnen. Omlokaliseringen omfattar cirka 200 medarbetare som kommer flytta in i helt nyrenoverade verksamhetslokaler som möter Länsförsäkringar Skånes framtida lokalkrav.

 

– Vi ser mycket fram emot att få hjälpa Länsförsäkringar Skåne med omlokaliseringsprojektet till Västra hamnen. Vi ser också med spänning hur fastigheten Gängtappen utvecklas och moderniseras till dagens lokalkrav med Länsförsäkringar Skåne som en av de första kontorshyresgästerna i fastigheten, säger Fredrik Ramner, Team Manager och uppdragsansvarig på NIRAS Corporate Real Estate Services.

måndag, 11 januari 2016 19:00

750 nya bostäder i Hornsberg

alt
Nordvästra Kungsholmen. Illustration: CAP AB

 

alt

Bostäder för Borätt/Seniorgården. Illustration: AIX arkitekter och Fojab arkitekter

 

 

alt

Förslag på kontorfastighet vid Kristinebergs slottsväg. Arkitekt: Brunnberg & Forshed. Bild: CAP AB

 

 

alt

Förslag till en ny stadsstruktur, rödmarkerad. Illustration: Rundquist arkitekter

 

Hornsbergs bussdepå upptar idag en stor och centralt belägen markyta vid Lindhagensgatan Enligt programmet för stadsutvecklingsområdet Nordvästra Kungsholmen, som godkändes 2002, ska det byggas kontor och bostäder på depåtomten. Genom planförslaget läggs grunderna för en ny stadsstruktur mellan Essingeleden, Lindhagensgatan, Nordenflychtsvägen och Hjalmar Söderbergs Väg.

Totalt ska cirka 750 lägenheter inrymmas i fyra nya bostadskvarter. Den nya kontorsytan uppskattas till cirka 80.000 kvm.

 

Byggherrar är Skanska (kontor och bostäder), Ikano Bostad (bostäder), Borätt/Seniorgården (bostäder), Familjebostäder (bostäder) samt Stockholms stads fastighetskontor (kontor).

 

SL kommer att flytta sin bussdepå till nytt läge i Tomteboda.

måndag, 11 januari 2016 18:54

KunskapsPorten köper av kyrkan i Malmö

alt
Joakim Ollén, vd KunskapsPorten.


KunskapsPorten köper en fastighet av kyrkan i Malmö. På fastigheten, som omfattar cirka 4.000 kvm, finns det gamla församlingshemmet och dessutom förskoleverksamhet i tillfälliga lokaler som drivs av Malmö kommun. Tillträde sker den 1 februari.
    

– Fastigheten har ett mycket fint läge nära några av Malmös mest expansiva områden, Hyllie och Svågertorp. Vår avsikt är att renovera den gamla byggnaden och att komplettera med nybyggnation, eventuellt för förskola, LSS eller äldreboende. Den stora tomtytan skapar betydande möjligheter att kunna bidra med kreativa miljöer för utbildning, friskvård, äldreboende och företagande, säger Joakim Ollén, vd för KunskapsPorten.

måndag, 11 januari 2016 12:33

Kungsleden rekryterar Henrik Gerdin

alt

                                                                                                               
Kungsleden tar nästa steg i den omorganisation som inleddes under hösten och anställer Henrik Gerdin (bilden) som ny transaktionschef. I sin nya roll ska han bland annat fortsätta att optimera och expandera fastighetsportföljen utifrån den utstakade strategiska riktningen.
    

Henrik Gerdin kommer närmast från en roll som Director på Niam där han har arbetat med fastighetstransaktioner i åtta år. Dessförinnan arbetade Henrik i två år med structured finance och investment banking på Deutsche Pfandbriefbank i London.
    

Gerdin har en ekonomiexamen från University of Manchester och en magisterexamen från KTH. Han tillträder sin nya tjänst hos Kungsleden i februari 2016 och rapporterar till Ylva Sarby Westman, vice vd och chef fastighetsinvesteringar.

måndag, 11 januari 2016 12:31

Eskil Lindnér börjar på CBRE i Malmö

alt

                                                                                                                      
Som ett led i CBRE:s fortsatta expansion meddelar CBRE att Eskil Lindnér (bilden) har rekryterats som Senior Director inom Capital Markets. Han påbörjar sin anställning den 11 januari och kommer utgå från Malmö.
    

Eskil Lindnér kommer närmast ifrån Kungsleden där han arbetat i över 15 år som regionchef, divisionschef och senast fastighetschef. Eskil har över 30 års erfarenhet från bygg- och fastighetsbranschen och har innan Kungsleden arbetat på bland annat JM.
    

Patrik Kallenvret, vd på CBRE i Sverige, kommenterar:
– Detta är det perfekta startskottet för vår satsning att bygga verksamhet i Malmö. Eskil har en unik erfarenhet inom många av de verksamhetsområden vi bedriver. Det gör att vi snabbt kommer kunna erbjuda lokal expertis inom fastighetsrådgivning.

alt

                                                                                                    
Lena Grimslätt (bilden) har tillträtt en nyinrättad tjänst som chef för Göteborg inom JLL Sverige. Hon kommer även fortsättningsvis främst vara engagerad i transaktionsrelaterad rådgivning inom ramen för Capital Markets-verksamheten, men kommer även i sin nya roll att fungera som övergripande affärsansvarig för JLLs samtliga tjänsteområden.
    

– Lena är mycket väl etablerad och väl förankrad i Göteborgsmarknaden och kommer att fungera utmärkt som ambassadör för varumärket JLL samt som affärsgenerator för hela vårt kunderbjudande. Vi har sedan många år en mycket väl fungerande verksamhet i Göteborg men tack vare en stark kundefterfrågan och ytterligare marknadspotential bedömer vid det som en bra timing att ytterligare växla upp, säger Daniel Gorosch, vd JLL Sverige.

lördag, 09 januari 2016 21:39

Anders Arnell till Fasticon

alt

                                                                                                     

Fasticon Väst har knutit till sig Anders Arnell (bilden), som seniorkonsult med inriktning främst mot Affärsstöd. Han utgår från Fasticons kontor i Uddevalla.

 

– Vi är mycket glada över att vi har kunnat knyta till oss Anders. Han har lång erfarenhet av arbete i ledande befattningar inom stora bolag, både inom bank och finans, fastigheter och infrastruktur. Han blir ett mycket bra komplement till vår organisation, säger Tom Hansson, chef för Fasticon i region Väst.

 

Anders Arnell, 65 år, har en lång meritlista. Han var i början av 1990-talet vice vd och marknadsdirektör på Retriva/Kungsleden. Som vd för Intra City (1994-2001) förvandlade han ett konkursbo till en ledande företagspark. Han var sedan med och byggde upp Vasakronans verksamhet i Kista (2001-2003) innan han blev vd för statliga Jernhusen (2003-2005).

 

Sedan dess har han varit seniorkonsult och management/verksamhetskonsult, och arbetat med allt från egna fastighetsutvecklingsprojekt till utvecklingen av nya Gällivare.

 

Hans kompetensområde omfattar bland annat ledarskap, ekonomi, fastighetsutveckling och processutveckling inom såväl offentligt som privat näringsliv.

lördag, 09 januari 2016 21:35

Cityhold köper i London för 1,26 Mdr

alt

Cityhold har köpt kontorsfastigheten 60 Great Portland Street, omfattande 65.400 kvm i centrala London.

 

TH Real Estate har köpt en kontorsfastighet i centrala London för cirka 1,26 Mdr på uppdrag av Cityhold Office Partnership (CHOP) med investerarna TIAA-CREF, AP1 och AP2.

 

Det är kontorsfastigheten Great Portland Estates (GPE) som är före detta West Ends huvudkontor, vid 60 Great Portland Street, som har förvärvats för 102,15 miljoner pund, cirka 1,26 Mdr kr.

 

Byggnaden, som renoverades år 2007 av GPE, omfattar 65.400 kvm av klass A kontorslokaler. Kontoren hyrs i sin helhet av reklambyrån Motor-gruppen, i ett avtal som löper ut i januari 2028, vilket ger en återstående löptid på drygt 12 år.

 

Ytterligare detaljhandelslokaler i fastigheten om totalt 13.200 kvm samt 17 bostadslägenheter hyrs ut på ett långt leasingavtal.

 

CHOP, som bildades 2015, äger cirka 250.000 kvm kontorsfastigheter i Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

 

Landmärken som Cityhold äger i centrala London är One Kingdom Street och 12-14 New Fetter Lane som förvärvades från GPE. CHOP kommer i första hand investera i bästa lägen i London, Paris, München, Hamburg, Frankfurt och Berlin.

 

Knight Frank agerade på uppdrag av Great Portland Estates. Savills var rådgivare åt TH Real Estate.

 

Jasper Gilbey, Director på TH Real Estate säger:
    – Vår ambition är att växa med förvaltat kapital i Cityhold Office från cirka 2,2 miljarder euro till 4 miljarder euro under de kommande 36 månaderna. Förvärvet av 60 Great Portland Street ligger i linje med vår strategi att förvärva högkvalitativa tillgångar på centrala kontorsmarknaderna med långsiktiga utsikter för tillväxt.