7 maj 2024

Redaktionen

alt
En lokal köpare ska förvärva Kungsledens köpcentrum, Flickskolan 7, i Hudiksvall.

 

alt

Kungsleden har sålt Plinten 4, om 5.500 kvm, i Ingelsta industriområde i Norrköping.

 

Kungsleden säljer i tre separata affärer fastigheterna Plinten 4 i Norrköping, Flickskolan 7 i Hudiksvall samt Högsby Hanåsa 15:62, och uppnår därmed sitt långsiktiga strategiska mål om att minska sin geografiska närvaro till 70 kommuner eller färre. Värdet på försäljningarna som är cirka 100 Mkr Hudiksvall, innebär att Kungsleden nu äger fastigheter i 69 kommuner. Köparen är en privat lokal fastighetsägare. Bellman & Nilsson Property Advisors, BNPA, var Kungsledens rådgivare i affären.

 

Fastigheten Plinten 4, belägen i Ingelsta industriområde i Norrköping, omfattar 5.500 kvm uthyrningsbar area. Fastigheten frånträddes den 17 december.

 

Fastigheten Flickskolan 7 är ett köpcentrum i Hudiksvall som omfattar 6.000 kvm uthyrningsbar area och frånträde sker i februari 2016. I och med försäljningen lämnar Kungsleden Hudiksvall. 

 

Fastigheten Högsby Hanåsa 15:62 är en mindre industrifastighet om 200 kvm som frånträddes den 18 december. Försäljningen innebär att Kungsleden lämnar Högsby.

 

Det sammanlagda försäljningspriset efter avdrag för samtliga transaktionskostnader överstiger de bokförda värdena med drygt 5 Mkr.

 

alt

Lennart Ingefeldt, Senior Client Manager på Nordisk Renting.

 

Nordisk Renting AB har utökat samarbetet med norska Brødrene Dahl i Norge genom utveckling av en befintlig affär i Ski samt genom ett nyförvärv i Larvik. I båda fallen har 18-åriga hyreskontrakt tecknats med Brøderna Dahl, som ägs av franska Saint-Gobain.

 

För fastigheten i Ski har en genomgripande om- och tillbyggnation skett på fastigheten, som utgör en modern logistikanläggning.

 

Den totala investeringen uppgår till cirka 500 MNOK och Brødrene Dahls hyresavtal löper fram till 2033.

 

Nordisk Renting har också nyligen förvärvat en fastighet i Larvik från Hartvig Larsen Holding AS med Brødrene Dahl som hyresgäst. Fastigheten har en uthyrbar yta på 3.000 kvm kontor, utställning och lager. I samband med förvärvet tecknades även här ett 18-årigt hyresavtal.

 

– Vi är mycket glada över att utöka samarbetet med Brødrene Dahl, säger Lennart Ingefeldt, Senior Client Manager på Nordisk Renting. Båda dessa affärer är helt i linje med vår affärsidé att investera i och utveckla strategiskt viktiga fastigheter för våra kunder.

 

Advokatfirman Thommessen har varit rådgivare till Nordisk Renting.

tisdag, 22 december 2015 20:47

God Jul och Gott Nytt År!

alt
Berg på Möja, december 2012.

 

Dagens Fastighetsaktie gör uppehåll till måndagen den 11 januari 2016. Ett par nyhetssammanfattningar kommer att publiceras under mellandagarna.
    Våra läsare önskas en avkopplande ledighet.

tisdag, 22 december 2015 20:37

Händelserikt år för NIRAS

alt

Markus Davelid, vd för NIRAS i Sverige. Foto: Cato Lein

 

När NIRAS summerar året, kan bolaget konstatera att personalstyrkan har ökat med ungefär 50 nya medarbetare, dels genom bolagsförvärv, dels genom etablering av nya tjänsteområden.

 

Under året har NIRAS förvärvat FM Konsulterna AB, vilket har inneburit en förstärkt kompetens inom strategisk lokalförsörjning och rådgivning inom facility management samt en starkare förankring i Göteborg.

 

Nyligen meddelade NIRAS också att bolaget har köpt Indevelop Sweden AB – en internationell leverantör inom hälsa, utbildning och kompetensutvecklande åtgärder och med stor erfarenhet inom internationellt utvecklingsbistånd. Dessutom har NIRAS utvecklat sitt erbjudande inom fastigheter och miljö genom nya tjänsteområden såsom akustik och deponier.

 

– Det är en spännande tid för NIRAS. Vi arbetar med några av de viktigaste frågorna för vårt samhälle och där vi tillsammans med våra uppdragsgivare, universitet och högskolor bedriver långsiktig utveckling av befintliga och nya tjänster, säger Markus Davelid, vd för NIRAS i Sverige. 

 

NIRAS Sweden AB ingår i NIRAS koncernen, som grundades 1956 och har sitt huvudsäte i Danmark. NIRAS har  totalt cirka 1.400 anställda och bedriver verksamhet i över 100 länder.

alt

Handelsområdet Stenhagen i Uppsala kommer även att bli ett bostadsområde.

 

HSB köper mark av Nordika i Stenhagens centrum. HSB har planer på att bygga cirka 200 bostäder i området inom ett par år. Nordika har ingått avtal med HSB om att sälja en fastighet som ligger i Stenhagen, Uppsala och i området har Nordika initierat en ändring av detaljplanen till att tillåta bostäder. Avsikten är att konvertera befintligt nyttjande som handel till bostadsändamål där parterna kommer samarbeta under den fortsatta detaljplaneprocessen. Målsättningen är att kunna uppföra cirka 200 bostäder på befintlig mark och byggstart planeras till slutet av 2017. Tillträde sker när detaljplanen vinner laga kraft.

 

Nordika köpte Berthåga 50:1 i Stenhagen i Uppsala av en privat investerare. Fastighetens enda hyresgäst ÖoB, förnyade vid förvärvstillfället i januari 2015, ett nytt hyresavtal. Nordika har arbetat med att ta fram bostadsbyggrätter i samarbete med kommunen. Kring den befintliga byggnaden om cirka 2.500 kvm såg då Nordika möjligheter att skapa upp till 30.000 kvm BTA bostads- och handelsbyggrätter.

 

Jonas Grandér – vd för Nordika kommenterar:
– Försäljningen ligger i linje med Nordikas strategi att förvärva fastigheter där vi genom aktivt arbete kan tillföra mervärde samtidigt som vi bidrar med en framåtriktad samhällsutveckling och skapar attraktiva och väl integrerade bostadsområden. Ett samarbete med en långsiktig partner såsom HSB är mycket positivt för Nordika då HSB har den utvecklingskompetens som krävs för att lyckas i genomförandet av ett projekt som detta”

 

Matias Lindberg – vd för HSB ProjektPartner AB kommenterar:
– Uppsala är en av HSBs mest intressanta marknader och i Stenhagen är vi redan etablerade. Vi tror mycket på att stadsdelen fortsätter utvecklas, inte minst genom HSBs närvaro. Dessa byggrätter ligger rätt i tiden för oss.”

 

Säljarens rådgivare i transaktionen har varit Pangea.

tisdag, 22 december 2015 20:33

Amasten köper för 140 Mkr i Härnösand

alt

David Dahlgren, vd Amasten.

 

Amasten har ingått avtal om att köpa sju fastigheter om 19.500 kvm i centrala Härnösand. Säljare är City-Fastigheter i Umeå Invest AB och transaktionen sker i bolagsform med ett underligg-ande fastighetsvärde om 140 Mkr.

 

– Beståndet ligger i bästa läge och omfattar 82 procent bostäder, med en bedömd direktavkastning på 6 procent, och förstärker vår närvaro i Härnösand och förvaltningsregion Norr. Förvärvet är också i linje med vårt fokus på stabila orter med pendlingsavstånd till regionala tillväxtmotorer som exempelvis Sundsvall, säger David Dahlgren, vd Amasten.

 

Han fortsätter:
– Det är ett bra bostadsbestånd med åtråvärda lägenheter utan vakanser. Det finns dessutom goda förutsättningar att förädla fastigheterna ytterligare med avseende på hyresnivåer och därmed fastighetsvärden. Genom förvärvet bibehåller vi även vårt fokus på att Amasten som helhet skall innehålla två tredjedelar bostäder.

 

Priset motsvarar det av oberoende värderare bedömda marknadsvärdet. Transaktionen är villkorad av slutligt kreditgodkännande. Tillträde beräknas kunna ske senast i mitten av första kvartalet.

 

Betalning kommer att erläggas via lån, kontant betalning och en liten del i form av nyemitterade stamaktier i Amasten som emitteras till säljaren. Vinsten per stamaktie bedöms öka även beaktat den utspädning som kommer att följa av den tilltänkta nyemissionen av stamaktier till säljarna.

 

– Det är glädjande att säljaren vill bli aktieägare och tillsammans med övriga ägare vara med att utveckla Amasten. Vårt tillväxtmål är att nå ett fastighetsvärde om minst 4 Mdr kr inom en treårsperiod, avslutar David Dahlgren.

alt

I Knivsta centrum ska Wåhlin Fastigheter bygga 147 hyresrätter. Bild: Utopia Arkitekter.

 

Knivstas kommun har antagit detaljplanen för kvarteret Murteglet i centrala Knivsta. På platsen har Utopia Arkitekter på uppdrag av Wåhlin Fastigheter tagit fram ett förslag för tre vackra flerbostadshus i tegel med sammanlagt 147 hyreslägenheter. Wåhlin Fastigheter siktar på byggstart under 2017.
 

– Sågen blir vårt första projekt i Knivsta. Det känns väldigt glädjande att kunna ta det första steget in i en kommun i så ett spännande utvecklingsskede med detta väldigt gedigna förslag, säger Fredrik Jansson, vd på Wåhlins Fastigheter.

 

De nya bostadshusen får en tydlig industrikaraktär som en blinkning åt områdets förflutna som plats för både sågverk och tegelbruk. Kvarteret bryts upp i tre huskroppar som tillsammans omger en stor gemensam innergård. Husen får ett enhetligt uttryck med karaktäristiskt spröjsade fönster och glaspartier och omsorgsfullt utformade tegelfasader.

 

– Wåhlin Fastigheter har varit oerhört kvalitetsfokuserade i vårt samarbete med Sågen, som vi kallar förslaget. Resultatet är vackra och fuktionella hus som kommer att bli underbara att bo i, titta på och vistas runt, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

 

I kvarterets sydvästra hörn skapas en ny torgbildning där kvarteret får två lokaler i bottenvåningen längs med huvudstråket. Byggnaden i nordvästra hörnet får en förhöjd bottenvåning för att vid framtida behov kunna husera verksamheter.

tisdag, 22 december 2015 11:07

Folksam köper för 400 Mkr av Skanska

alt

Folksam köper 178 nya hyresrätter i Stora Sköndal, söder om  Stocknolm.


Folksam tecknar genom dotterföretaget KPA Pension avtal med Skanska Hyresbostäder om förvärv av Hyresbostäder Sköndal KB. Affären är värd 398 Mkr och innefattar uppförande av sex hyreshus med totalt 178 lägenheter nära Drevviken i södra Stockholm.
    

– Det här är en långsiktig investering som bidrar till att bygga Folksams ekonomiska styrka. Vi får tillgång till effektiva lägenheter med höga hållbarhetsprestanda i Stockholm där efterfrågan på bostäder är långsiktigt stark. Det är också ett litet steg i vårt arbete med att kraftigt öka fastighetstillgångarna, säger Lars Johnsson, chef för Folksams fastighetsverksamhet.
    

Förvärvet sker inom ramen för det strategiska samarbete mellan Folksam och Skanska inom vilket Folksam, genom KPA Pension, ska köpa totalt cirka 600 nyproducerade hyresrätter för i storleksordningen 1,3 Mdr kr.
    

I den aktuella affären tillträder KPA Pension Hyresfastigheter Sköndal KB fastigheterna i början av 2016 och ska även ansvara för uthyrning och förvaltning. Bostadsprojektet är redan påbörjat och inflyttning beräknas ske under 2017.
    

– Vi är glada över att kunna utveckla detta projekt som är ett viktigt tillskott till hyresmarknaden i Stockholm och att få göra det i samarbete med en stark och långsiktig part som Folksam, säger Fredrik André, affärsutvecklare på Skanska Hyresbostäder.

tisdag, 22 december 2015 11:03

Citycon köper för 180 Mkr av Armada

alt

Citycon blir ensam ägare av Åkersberga Centrum.


Citycon har köpt de återstående 25 procenten av aktierna i Åkersberga Centrum av Armada Fastighets AB, Österåker kommuns fastighetsbolag. Kommunen har varit minoritetsägare sedan 2005 då Citycon förvärvade en ägarandel på 75 procent av köpcentrumet. Köpeskillingen motsvarar ett fastighetsvärde för minoritetsandelen på cirka 180 Mkr.
    

Åkersberga Centrum har ett 70-tal butiker, kaféer och restauranger fördelade på 24.500 kvm. Centrumet förnyades och byggdes ut med 12.000 kvm under 2010–2011 och har idag nära 6 miljoner besökare per år.

 

– Genom att bli helägare till Åkersberga Centrum stärker vi vår svenska portfölj ytterligare i enlighet med vår strategi. Citycon fokuserar på starka stadsdelscentrum i urbana lägen och vi ser fram emot att som långsiktiga ägare fortsätta utveckla Åkersberga Centrum, säger Nils Styf, investeringschef på Citycon

måndag, 21 december 2015 18:03

Balder och AP3 bildar bostadsbolag

alt

 Erik Selin, vd och huvudägare i Balder, och Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-Fonden.



Fastighets AB Balder har tillsammans med Tredje AP-fonden (AP3) beslutat att ingå ett joint-venture för investeringar i bostadsfastigheter i Sverige. Bolagets inriktning är primärt investering i nyproduktion av hyresfastigheter i tillväxtorter i Sverige. Utöver de tre storstadsregionerna är även tillväxtorter med positiv befolkningsutveckling i fokus.
    

– Det är väldigt positivt och viktigt att saminvestera med en aktör som Tredje AP-fonden som har ett långsiktigt synsätt i investeringar såsom vi har. Konstellationen blir stark och öppnar väldigt många möjligheter, säger Erik Selin, vd och huvudägare i Balder.
    

Bostadsmarknadens prognoser visar att behovet är mycket stort och AP3, som är en betydande aktör i fastighetsbranschen, har inte haft någon exponering mot bostäder sedan tidigare.
    

– Vi ser goda möjligheter i att utveckla vår svenska fastighetsportfölj med bostäder tillsammans med Balder som är ett väletablerat bolag inom sektorn. Den starka befolkningstillväxt som väntas i Sverige innebär dessutom stora behov för nyproduktion av bostäder, säger Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden.
    

De bostäder som ska produceras i samarbetet med Balder ska vara miljöklassade. Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensmyndigheten och affären beräknas kunna slutföras under första kvartalet 2016.
    

Vid det senaste halvårsskiftet uppgick Tredje AP-fondens tillgångar till 304,4 Mdr kr, varav fastigheter 41,4 Mdr, främst fördelat på fondens 25-procentiga innehav i Vasakronan och 85 procentiga innehav i Hemsö.

 

Under de senaste tio åren har Balder seglat upp som ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Norden med fastigheter värderade till cirka 40 Mdr kr. Med innehavet i Sato ökar fastighetsvärdet till cirka 67 Mdr kr, samtidigt som andelen bostäder, inklusive bostadsprojekt, i portföljen ökar från 41 procent till 65 procent.