8 maj 2024

Redaktionen

måndag, 21 december 2015 17:39

Vasakronan säljer för 129 Mkr i Stockholm

alt

Diamanten 11 på Kungsholmen får ny ägare.


Vasakronan säljer fastigheten Diamanten 11 till Cityfast Sverige Holding AB. Fastigheten ligger i korsningen Kungsholmsgatan/Pipersgatan på Kungsholmen i Stockholm och omfattar totalt 2.143 kvm kontor och bostäder.
    

Kontorsdelen byggdes ursprungligen som kyrka och hyrs av en hyresgäst som disponerar hela byggnaden bortsett från två plan som innehåller 13 mindre hyreslägenheter.

måndag, 21 december 2015 17:31

NIRAS går ihop med Indevelop

alt

Catharina Schmitz och Indevelop stärker NIRAS inom utvecklingsbistånd.


NIRAS och Indevelop går samman och bildar Skandinaviens ledande konsultbolag inom utvecklingsbistånd. Indevelopment ger politiskt stöd, projektledning och utbildningstjänster till Sida och andra internationella biståndsgivare.


Kompetensområdet inkluderar planering, uppföljning och utvärdering, mänskliga rättigheter, demokratisk styrning, jämställdhet, hälsa och kompetensutveckling.
    

– Vi är glada över att få ett  så starkt och professionellt team till NIRAS familjen,. Indevelop kommer att stärka vår kunskapsbas och förmåga att bidra till ett effektivt bistånd i linje med de nyligen antagna Sustainable Development Goals, säger Tor Lundström, chef för NIRAS International Consulting.
    

Indevelop, med 22 medarbetare, kommer att integreras med NIRAS internationella verksamhet i Sverige. Tillsammans blir de ett ledande team med cirka 50 konsulter och projektledare med stor erfarenhet av globalt utvecklingsbistånd. Indevelops vd Catharina Schmitz kommer att leda den sammanslagna organisationen med stöd av NIRAS nuvarande affärsområdeschef Björn Hansson, som har utsetts till vice affärsområdeschef.

måndag, 21 december 2015 12:21

Fredrik Brusewitz går till Catella

alt

                                                                                        
Catella förstärker den svenska fastighetsrådgivningen genom att rekrytera Fredrik Brusewitz (bilden) till kapitalmarknadsteamet med Fredrik Brusewitz. Han kommer senast från SEB Merchant Banking och har bred erfarenhet från kapitalmarknaden med särskilt fokus på fastigheter.
    

Fredrik Brusewitz börjar på Catella under mars nästa år och kommer att arbeta i en senior affärsdrivande roll i Catellas kapitalmarknadsteam.
    

– Catella genomförde nyligen två stora fastighetsrelaterade kapitalmarknadsprojekt. Vi var rådgivare till ICA Fastigheter vid bildandet av det nya fastighetsbolaget Secore Fastigheter och vi var arrangör och finansiell rådgivare i samband med skapandet av det nya fastighetsbolaget Klockarbäcken Property Investment. Intresset för att investera i nya fastighetsbolag är fortsatt mycket stort och vi arbetar för närvarande aktivt med ett flertal fastighetsrelaterade kapitalmarknadsprojekt där Fredrik får en viktig roll, säger Robert Fonovich, chef för Catellas svenska Corporate Finance.

måndag, 21 december 2015 12:19

CBRE anställer Andreas Eckermann

alt

                                                                                             
CBRE har anställt Andreas Eckermann (bilden) som Director till Valuation Advisory i Göteborg. Han har en gedigen erfarenhet och bakgrund inom branschen då han under 10 år verkat som fastighetsvärderare hos CBRE, Savills och nu närmast hos Newsec.
    

Andreas Eckermann är MRICS (Member of Royal Institution of CharteredSurveyors) och har bland annat mycket stor erfarenhet av värderingsuppdrag mot internationella kunder. Med denna rekrytereing består CBRE:s svenska värderingsavdelning av 11 personer, varav åtta är av Samhällsbyggarna auktoriserade fastighetsvärderare och fem personer är MRICS.

måndag, 21 december 2015 12:14

Aberdeen förvaltar 12,4 Mdr åt Danica

alt

Tonny Nielsen, vd för Aberdeen Asset Management i Danmark.


Aberdeen Asset Management i Danmark övertar förvaltningen av 107 fastigheter i Danica Pensions fastighetsportfölj, till ett värde av cirka 10 miljarder danska kronor (12,4 Mdr kr).
    

Danica Pension äger en av de största fastighetsportföljerna i Danmark, med totalt värde av 25 miljarder danska kronor. Aberdeen ska från och med den 1 februari 2015 förvalta 10 miljarder av dessa. I uppdraget kommer under kommande år även färdigställda projekt för ytterligare 3-4 miljarder danska kronor. Samarbetet innebär att Aberdeen ska optimera portföljens värde genom aktiv förvaltning, med avsikt att skapa bästa möjliga avkastning för Danica Pensions kunder.
    

I samband med att Aberdeen övertar portföljen byter Danica Pensions medarbetare arbetsplats till Aberdeen. Danica Pensions nuvarande leverantör kommer även fortsättningsvis att sköta administration och uthyrning.
    

– Vi är mycket glada och stolta att få använda vår kärnkompetens att bedriva aktiv förvaltning av fastighetstillgångar till att skapa god avkastning för Danica Pension. Vi ser fram emot att bli Danica Pensions förlängda arm och gemensamt skapa värden i fastighetsportföljen, säger Tonny Nielsen, vd för Aberdeen Asset Management i Danmark.
    

Aberdeen Asset Management i Danmark kommer genom detta mandat att förvalta fastighetstillgångar på totalt 23,5 miljarder danska kronor.

måndag, 21 december 2015 12:08

Wihlborgs gör miljardförvärv i Köpenhamn

alt
Anders Jarl, vd för Wihlborgs.


Wihlborgs Fastigheter har köpt två strategiskt belägna fastigheter i Köpenhamn, närmare bestämt i Glostrup och Høje-Taastrup. Köpeskillingen uppgår till 800 MDKR (cirka 1 Mdr kr) och tillträde sker den 30 december. Fastigheterna omfattar 50.000 kvm i Glostrup respektive 60.000 kvm i Høje-Taastrup och i båda fastigheterna har den befintliga hyresgästen, Danske Bank, ett tioårigt hyresavtal som ger Wihlborgs ett årligt driftsöverskott om 52 MDKR.
    

– Den danska marknaden och speciellt Köpenhamn har idag, efter några tuffa år, en intressant utvecklingspotential. Vi är väl etablerade i regionen och som den största fastighetsägaren inom kommersiella fastigheter på den svenska delen av Öresundsområdet, är det en naturlig utveckling att ytterligare förstärka vår närvaro i Köpenhamn, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.
    

Wihlborgs har sedan tidigare ett fastighetsbestånd om 174.000 kvm i Herlev och Ballerup. Nu adderas ytterligare 110.000 kvm i Høje-Taastrup och i Glostrup, som gränsar till Herlev. I Høje-Taastrup ligger fastigheten i direkt anslutning till en viktig knutpunkt i Storköpenhamns järnvägstrafik, som trafikeras av samtliga tågtyper; S-tog, intercitytåg och internationella tåg.
    

– Med vårt nya förvärv utvidgar vi vår geografiska närvaro i västra delen av Köpenhamn och därmed förstärker vi vår position på den danska marknaden. Både Glostrup och Høje-Taastrup är intressanta delmarknader som vi vill bygga vidare på, avslutar Anders Jarl.

söndag, 20 december 2015 17:31

Diös rekryterar Sofie Stark

alt

                                                                                                                   

Diös rekryterar Sofie Stark (bilden) som affärsområdeschef för Västernorrland efter Bo Tjälldén.

 

– Sofie har en gedigen bakgrund inom fastighetsbranschen och var dessutom näringslivschef i Sollefteå under en tid. Hon kommer närmast från Klövern och rollen som affärsenhetschef för bolagets bestånd i Härnösand – Sollefteå, säger Lars-Göran Dahl, fastighetschef för Diös fastigheter.

 

Affärsområde Västernorrland är Diös Fastigheters tredje största med 18 procent av bolagets fastighetsvärde.

söndag, 20 december 2015 17:28

Tobin köper fyra projekt i Nacka av Carlyle

alt

Erik Karlin, vd för Tobin Properties.

 

Tobin Properties har avtalat med The Carlyle Group om förvärv av fyra bostadsprojekt i Nacka om totalt cirka 50.000 kvm ljus BTA motsvarande cirka 600 lägenheter. Huvuddelen av de förvärvade byggrätterna, cirka 500 lägenheter, ligger i Nacka Strand. Samtliga tillträden är villkorade av att detaljplaner vinner laga kraft. Transaktionen är också villkorad av godkännande från säljarens bank.

 

– Förvärven av byggrätter i Nacka strand kompletterar vår portfölj samt skapar goda förutsättningar för fortsatt tillväxt. Byggrätterna har ett väldigt attraktivt sjönära läge i anslutning till centrala Stockholm. Vi ser fram emot att bidra till den positiva utvecklingen som pågår i Nacka strand, säger Erik Karlin, vd för Tobin Properties.

söndag, 20 december 2015 17:25

Restate ombildar för över 1 Mdr kr

alt

Jan Bjurfors, som leder ombildningsgruppen på Restate.

 

Under december månad har Restate Bjurfors Isaksson Brolin AB medverkat i att cirka 450 lägenheter ombildats för över 1 Mdr kr och bolaget ser, med tanke på ett förmodat fortsatt lågt ränteläge, med tillförsikt fram emot det nya året.  

 

– Ombildningarna i december gäller 7 ombildningar fördelat på 27 lägenheter i Uppsala för 41 Mkr, 67 lägenheter i Linköping för 141 Mkr, 41 lägenheter i Solberga för 133,5 Mkr, 64 lägenheeter i Växjö för 118 Mkr, 28 lägenheter på Kungsholmen för 138 Mkr, 20 lägenheter på Norrmalm för 149 Mkr samt 208 lägenheter i Skogås för 312 Mkr, säger Jan Bjurfors, som leder ombildningsgruppen på Restate.

söndag, 20 december 2015 17:22

Heimstaden ökar i Norrköping

alt

Heimstaden tar del i utvecklingen av Yllefabriken i Norrköping.

 

Heimstaden Investment AB har köpt 40 procent i bolaget Gamlebro AB av Ståhl Invest i Norrköping AB. Detta betyder att ägarstrukturen i Gamlebro från och med årsskiftet blir Heimstaden 40 procent, Ståhl Invest i Norrköping 10 procent och kommunägda Hyresbostäder i Norrköping AB, 50 procent. Förvärvet innebär att Heimstaden fortsätter stärka sin position som en långsiktig fastighetsägare, utvecklare och förvaltare i Norrköping.

 

– Från vår sida välkomnar vi Heimstaden in i bolaget. Tillsammans blir vi nu tre ägare med muskler och långsiktighet som borgar för att detta blir precis så bra som det har förutsättningar för, säger Gunnar Boquist, vd för Hyresbostäder i Norrköping.

 

Beståndet i Gamlebro AB (f.d. KN9) består av fastigheterna Yllefabriken och Vårdtornet 7, samt byggrätter i kv. Kroken 9 och Vårdtornet 14.

 

De första byggnaderna i Yllefabriken är från 1905 och de nyaste från 1940-talet. Fabriken har ett fantastiskt läge precis intill Strömmen, Industrilandskapet, universitet och centrala Norrköping. Visionen är att Yllefabriken ska erbjuda klimatsmart boende, kontor, botanisk trädgård, urbana odlingar och vara ett naturligt besöksmål för Norrköpingsbor såväl som långväga besökare.

 

– Heimstaden vill fortsätta satsa långsiktigt i Norrköping och vara en aktör som bidrar till en positiv framtida utveckling av stadens olika områden. Yllefabriken och de byggrätter som ingår i bolaget ger oss fantastiska möjligheter att göra det tillsammans med två andra starka lokala aktörer, säger Peter Karlström, projektutvecklare på Heimstaden.